Skidoträning i Gustafs

Jag körde lite skido på SM-spåren i Gustafs i morse. Det var trevligt.

Siljan Snowshoe Race

Idag sprang jag Siljan Snowshoe Race i Rättvik. En mycket trevlig tävling med mycket publik utmed banan som bidrog till en härlig stämning under loppet. Även vädret var bra så det blev en lyckad dag. Själva loppet gick väl helt ok för mig, tungt i början och sedan en bra avslutning. Det är lite speciellt att springa med snöskor så det finns en hel del att slipa på teknikmässigt. Och starten uppför slalombacken blev riktigt tuff. Gött att få sota ur lungorna!

Arrangörens hemsida

Skidtest

Idag testade jag igenom massa skidor för att se vilka jag ska ta med till EM. Det var ganska intressanta resultat. Turligt nog träffade jag på Erik Nilsson och han var mer än villig att hjälpa till med testningen. Det blev alltså ett bra test då skidorna fick åka dubbla distansen mot för om jag hade testat själv, och dessutom är det bra att ha en till röst för att avgöra vilka som går bäst. Kul att två av mina nya skidor, Uffie och XXXO gick riktigt bra. Så nu har jag lite mer inblick i vad för skidor som ska med till norge. Men som vanligt blir det väl favoritskidorna man åker på ändå;-)

SkidO i Grönklitt

Ett gäng från DSA. Jag, Påsen, Hans-Jörgen, Helene, Kajsa och JG for upp till Grönklitt idag och körde två fina skido-pass som skidgymnasiet i Mora stod för. Vi bjöds på en fin vinterdag, om än lite kall. -20 var ganska kallt och ovant. Men på eftermiddagen var det dags för race, i behagliga -11. 8km masstart. Första fartpasset sedan SM-sprinten, så jag var inte direkt jättepigg. Men det kändes som jag behövde det här passet för att komma igång igen. Avslutningen på passet blev att slita/gräva/putta bort en skoter som Ola kört fast duktigt på fm. Det såg till en början hopplöst ut, men vi fick loss den innan solen gick ned helt. Skönt. Hämtade upp ett par snöskor på hemvägen, känns inspirerande.

Bildsvep från helgen


Jag tog i tydligen. Foto: Håkan Blomgren


Tomp plogar inte och tar sin 20:e individuella SM-medalj


Erik och Simon tog en dubbel för Kvarnsveden i H18 på långdistansen


Hennie stod för ett enormt publikstöd


D21-pallen på långdistansen. Josie vann båda dagarna


Sjökan vinner långdistansen med mitt kartställ. (Notera hur den avklippta remtampen fladdrar)


Rollen tar sitt 7:e (eller 8:e!?) SM-guld

Bilderna är oredigerade, ber om ursäkt för det.

Ingen start på lången

Det blev ingen start igår. Jag kände att lördagens race tog väldigt hårt och för att inte riskera att bli sjuk igen avstod jag lången. Trist men rätt beslut. Har dock blivit lite snuvig, men inte så farligt. Hoppas kunna få till några fina pass nu i veckan inför EM.

Mitt kartställ tog dock två SM-guld i helgen då junior-Anton hade glömt sitt igår och då jag fanns där som ej startande fick han låna mitt ställ. Kul för Anton, grattis!

Det var fina tävlingar Sätebygden stod för. Långdistansen såg ut att vara riktigt fin, så det sved att stå bredvid.
Radioreportage om helgen

SM-Guld!


Yes, där satt den! Foto: Roland Berg

Jag är riktigt glad och nöjd över dagens SM-Guld. Loppet var bra trots den usla uppladdningen. Sjukdomen/segheten jag slitit med i veckan började ge sig på torsdagskvällen. Kände mig ganska pigg igår och tog en 20min kvälssjogg som kändes helt ok. Men för att kunna köra en tävling kände jag att jag måste testa hur kroppen reagerar på tävlingspuls. Därför blev dagens morgonjogg ett lättare intervallpass. Jag tycker kroppen återhämtade sig som den skulle och därför var det bara att ge järnet på tävlingen!

Och tävlingen gick bra. Det började snöa precis när jag kom till tävlingen. Racerföret övergick till det tyngre. Men mina skidor gick ändå helt ok. Det var en väldigt teknisk bana och eftersom det blev mycket genande var det extra viktigt att ha huvudet på skaft. Jag gjorde två misstag på ca 10sek vardera. I övrigt bra. Och det räckte hela vägen! Jag fick slita oerhört hårt och var rejält trött när jag kom i mål. Men det ska man vara, annars är man inte värd SM-Guldet.

Splits
Karta med gps-spår

Now I'm ready to start


Leker lite


inte hundra

Jag tog nog ut segern i förskott då jag tyckte det gick fort att återhämta sig från mina magproblem i lördags. Somnade som ett barn efter idrottsgalan igår och i morse vaknade jag med en enorm törst. Gick upp och drack 2,5 liter vatten (varav en halvliter återhämtningsdryck för att få i mig lite mer än bara vatten). Började åtminstone kännas bättre efter det. Fortsätter vätskebalansåterställningen och tar det piano idag. Träningsfritt. Comeback i morgon hoppas jag.

Tråkigt slut på touren

Sista etappen blev inte vad jag hade hoppats. På fredagkvällen började jag känna att magen inte var riktigt hundra. Kunde inte sova något på natten och de sju toabesöken innan start gjorde att jag inte var speciellt alert. Tog mig iaf till start och vek in den 45x25cm stora kartan i kartstället och åkte iväg. Banan inleddes med "skiing+light orienteering". Jag tjuvsneglade på klockan just innan andra kontrollen. Då hade jag åkt 7km och passerat två-tre korsningar...

Jag missade dock att ta löpgenet till första kontrollen och åkte runt istället. Tappade nästan två minuter på det då Granath var ikapp redan där. Orkade sedan inte hänga med honom då mina krafter var små. Jag tänkte ändå kämpa mig runt, men när jag inte klarade av att fokusera på varken kartan eller åkningen så fick det vara nog. Jag bröt. Nackdelen var bara det att det tog 40min att ta sig tillbaka till målet. Med facit i hand skulle jag inte ha startat.

Lyckligtvis verkade magen repa sig ganska snabbt för hemresan gick bra även om jag har kännt mig ganska klen sedan jag gick imål. Vi landade 22.30 och eftersom det inte går tåg så sent från arlanda följde jag med Engströms hem till Alfta. Mamma-Lena och Lasse med traktorn bjöd på husrum och massa god mat, så jag har nu både sovit och ätit ikapp.

Totaltresultatet på touren blev inte toppen, nia. Etapp 2 förstördes av stavbrott och etapp 6 blev DNF. De övriga fyra etapperna är jag nöjd med och jag känner att orienteringen fungerat bra. Även åkningen har varit bra då jag aldrigt tidigare åkt så här bra på den här typen av skido vi kört på touren. Vilken känns bra. Hoppas kunna träna på nu till veckan litegrann inför EM.

Baby you're fine in clear conditions...


But you're handsome in the fog!

Etapp 5, regnig sprint


Beklagar ljudosynket. Upplevelsen var bättre innan uppladdning

Resultat

Tuff Slovakisk mass-start


Joel hackade is medan vi väntade på damernas varvning. Notera dimman, standard här i Slovakien


Jag gjorde egentligen ett bra lopp idag. Men det var väldigt speciellt. Egendomlig banläggning som förenklades tack vare att det var skare. Men att gena mellan spåren var inte det lättaste. På vissa ställen var det kanon men på några ställen var det tätare skog och alltså mindre bra. På andra varvet sprang jag ner genom skogen med två ryssar till första kontrollen, det var bra om man genomförde det vägvalet rätt men jag tror att detta var det största tidstappet jag gjorde, upp emot en minut. Längst bort på sistavarvet var jag precis bakom Grigoriev, som blev trea imål. Vi hade samma gaffel hem men jag orkade inte åka på i samma tempo. Inför den sista gemensamma avslutningsslingan låg jag 8:a men blev omåkt av en Bulgar och en Schweizare. Inte bra, men jag var riktigt trött och stum. Men 10:a är väl ok men retligt när 8:e-platsen var som i en ask nästan. Och med lite mer krafter hade tredjeplatsen inte varit omöjlig. Khrennikov och Tunis var etta och tvåa, jävulskt långt före oss andra.

Billigt fika i Kremnica

Jag är inte så less längre. Utan tvärtom ganska glad. Vi fikade nere i byn idag. Otroligt gott och otroligt prisvärt. 15spänn för en vetelängd och en jättebulle med en mysig espresso till. Så det är bra.

Idag har vi kört model event, och det gav några funderingar. Men jag tror det kommer bli spännande tävlingar. 95% pistade spår kommer göra att farten blir mycket hög hela tiden. Och dimman kan göra saker och ting svårare. Det ryktas även om regn. Jag ser fram emot att blåsa ur lungorna i morgon. 11,5km och 24 kontroller ska vi ha i alla fall.


11h resa, Österrike-Slovakien


Topp 3 less någonsin

Men resan gick ju bra. I helvetet. Och rummet är fint. NOT.

Halva touren genomförd


Podium första etappen, femma efter ett bra lopp

Etapp 1
Bra inledning. Varmt och gött, inget underställ på kroppen. Nöjd med femteplatsen. Mitt klart bästa alplopp hittils. Gjorde några småmisstag men inget att tala om. Bra dag

Etapp 2
Flopp. Gick bra första halvtimmen då vi tog de 300 höjdmeter som banan bjöd på. Var här i rygg på Grigoriev som blev tvåa, han hade kommit ikapp två minuter. Så långt bra. Nästa kontroll är en långsträcka utför. Vi tar olika vägval och jag vurpar i 45-50km/h. Klarar mig, men när jag ska fortsätta upptäcker jag att staven gått av. Helvetet. Fortsätter utan stav, ganska avslaget. Nere på platten träffar jag på en motionär som inte vill ge mig sin stav. "Fuck it then!" säger jag. Stakar på gen med en stav. Träffar en ny motionär som ger mig sin stav. 30cm för kort. Fortsätter sedan i ganska bra stil tills trugan lossnar med ca 1km kvar. Tappar nästan en minut till. I mål som 18:e, evigheter efter Staffan som tog en jordskredsseger. Ingen bra dag trots bra orientering.

Etapp 3

Sprint. Lätt bana i hög hastighet. 10sekunder i skogen, resten på öppna fält. Gör ett habilt lopp men tappar 10sek på två sträckor, vilket är för mycket. Hade inte riktigt rappheten idag. Men det var som sagt ett ok lopp. 10:a är bra i denna konkurrens. Ingen vet hur totalen är

Mot touren

I morgon flyger jag till Österrike för årets upplaga av ski-o-tour. Det ska bli riktigt kul. Det som däremot inte är så kul är att det ska bli varmt, åtta grader ungefär. Blir intressant också såklart. Jag finner det också lite märkligt att det är samma startordning de tre första etapperna. Men inget jag kan påverka, jag åker dit för att ge järnet. Det kommer bli awesome!

Jobbar hemifrån


Mitt nya jobb erbjuder jobb hemifrån. Det har sina fördelar. Jag avslöjar inte mer än så nu. Återkommer med en update om jobb efter touren.

Fantastiskt


Seger i Lygnaløpet


GTA-perspektiv. Foto: Per Frost

Året inleddes på bästa sätt, jag vann Lygnaløpet! Jag orienterade riktigt bra hela vägen och hade bra flyt. Den tekniskt krävande banan gjorde att det kändes som jag åkte och rattade på kartstället hela tiden. Men det var rätt melodi. Jag gjorde något dåligt vägval och fastnade med skidan i en korsning på ett ställe.

Mina vägval
Resultat

På eftermiddagen var det dags för sprintstafett. Jag körde mixlag med Ove Sætra. Vi åkte båda ganska bra och knep tredjeplatsen efter en vild spurt mot Øyvind Watterdal. Det blev en riktigt hård och tight stafett med många bra lag. Hallby vann före Wing och Asker/Kvarnsveden på bronsplats.

Resultat (Jag åkte sträcka 2 och 4, det står fel i resultatet)


Avslutade året...

Med en av de bästa skido-träningarna någonsin. Knockout-sprint som bestod av prolog plus tre heat, ca 10-15min långa. Prologen gick bra förutom en vurpa. I finalerna sedan gick det till på följande sätt. Fyra bästa från prologen i A-heatet, den som kommer sist blir nerflyttad till de B-heatet i nästa finalomgång och segraren i ett lägre heat flyttas upp.

Jag tabbade mig rejält under kvartsfinalen, där jag var i A-heatet men kom fyra och blev nedflyttad. I semin gick det bra men jag blev slagen med några meter av JG som fick kliva upp till A-final. Jag hamnade alltså i B-final, men det var tufft motstånd. Jag lyckades vinna med några meter före Ove tack vare att jag chansade och gick om på ett annat vägval till målet =) Kanonbra träning och en riktig teknisk prövning.

Läs och se kartor på
ski-o.com