Mot Mora

Idag åker jag upp till Mora. I morgon är det stafettvasan, Malungs OK ställer upp med ett bra lag.

Start kl 09.00
sträcka 1: starten Sälen - Mångsbodarna, 24 km Johan Edin
sträcka 2: Mångsbodarna - Evertsberg, 24 km David Andersson
sträcka 3: Evertsberg - Oxberg, 14 km Lars Åkerman
sträcka 4: Oxberg - Hökberg, 9 km Jimmy Larsson
sträcka 5: Hökberg - målet Mora, 19 km Martin Hammarberg

Det ska bli kul!

Tangerat pers

Idag körde jag race på 3000m inomhus i Falun. Jag skulle ha kört det i söndags men hoppade över det pga trötta ben efter tre kvällars natt-ol i rad. Benen var dock inte så pigga idag ändå, men jag ser meningen med detta pass främst att pressa kroppen rejält och ge mitt VO2Max en push. Jag har tränat 19h sen jag kom hem från Bulgarien, utan en enda vilodag så jag ställde mig på startlinjen utan att veta vad som var rimligt att sikta på. Men jag tänkte gå för personligt rekord. De första två varven kändes helt ok, men sen började det kännas skit. Mina ben blev tunga, träningsvärken i magen kändes värre och värre och höftböjarna hade helst velat stanna hemma. Men jag lyckades ändå hålla ett ganska stabilt tempo igenom loppet (3.08, 3.12, 3.15) och landade på tangerat pers på 9.35. Känns rätt ok, men det är ju en klart blygsam tid.

Det positiva med loppet, som talar för bättre tider framöver:
Jag kan springa så här trots att jag är muskulärt sliten, framförallt i låren.
Jag sprang själv utan draghjälp.
Min löpteknik på bana är under all kritik.
Löpvanan är inte bra.
Det är långt kvar till säsong.
Jag fick upp pulsen rejält.
Jag fick fika efteråt, lagom till semifinal och final på slottssprinten.

Mördarbacken fem gånger

I morse var jag och Rollen och åkte skidor på lugnet. Det kändes lovande på vägen dit, eftersom temperaturen låg runt nollan. Men när vi kom dit var det ganska mjuka spår. Det blev således ganska tungt i backarna, men det är bara välkommet på träning, så det var inget vi hängde läpp över. Att vi sedan såg massa storfräsare (b.la Astrid Jacobsen) som var där och laddade inför morgondagens slottssprint, gjorde oss inte heller så läpphängda...

Det som möjligen skulle få läppen att hänga var att Borlänge energi stängt av vatten och värme mellan 8-14 idag för underhållsarbeten. Men då ställde JG upp med såväl dusch i nyrenoverat badrum, som lunch. Mycket trevlig kille den där JG måste jag säga! Okryddat!

Dagens bild

image94

Facit fem fel

image93

Uppenbarligen var det inga problem att hitta fem fel, speciellt med tanke på att jag lade in sex fel för att alla skulle kunna känna den sköna känslan av att klara av en utmaning. Så nu känns det bra även för mig. Men kanske beror det på att jag såg en bra film i kväll och inte på grund av att jag gjorde andra människor lyckliga? Filmen jag såg var i alla fall "
No country for old men" och den får en fyra i betyg.

Tre i rad

I kväll blir det tredje natt-ol-passet på tre dagar. Lite overkill, men trevligt. I förmiddags löpte jag, Låma och Kaipe en fin-fin ol-bana i distanstempo. Var ganska mycket barmark faktiskt och passet flöt på bra och kunde klockas in på 95 minuter.

Sedan såg jag på skidspelen, dock inte live utan på tv. Skönt för Södergren att få en pallplats men det måste vara lite surt för honom att leda med fem sek på toppen av mördarbacken men ändå inte ta hem det. Jaja, morgondagen är oviss för mig, men jag räknar med minst ett bra pass (inomhus-dm på 3000m kl 16.45 i Falun). I kväll har Nilsson inflyttningsfest, så jag ska dit och hänga lite. Men först natt-ol.

Natt-ol

Nu har jag tränat natt-ol två kvällar i rad. Det har varit kul men slitsamt. Igår var det inte så bra för min del, missade mycket och hade inget bra flyt alls. Blev förvånad över att jag var med täten på sista ogafflade slingan! (gemensam start, tre gafflade slingor +en gemensam, 17 personer på långa banan, drygt 6km).

Idag var det bättre upp. One man relay, ganska likt upplägg som gårdagen men mindre deltagare och tuffare bana. knappa 9km och tre slingor. Hade riktigt bra flyt och orienterade bra även om det gick knackigt och ringrostigt bitvis, sen tog jag det ganska lugnt just för att hitta flytet. Blev knappt några pulslag A3 alls trots att det var ganska tungsprunget bitvis, dels beroende på snö och blöta marker. Men också beroende på min ringrostighet. Jag har tränat ganska hårt sen jag kom hem från bulgarien också, så det kanske spelar in lite, men det är inte nu jag ska vara på topp ol-mässigt...

Facit på fem fel får ni vänta med.

Finn fem fel

image92

Ser i alla fall snabb ut

52911-91

Hemma igen

Bulgarien blev ingen riktig höjdare för mig....

Usla lopp men pigg kropp. I varenda lopp har jag gjort en riktig blunder, ofta tidigt i loppet, för att i övrigt åka riktigt bra och fort. Min besvikelse är oerhörd. Dessutom lyckades jag knäcka mina favoritskidor på medeldistansen, vid fjärde kontrollen och åkte med en trasig fram till varvningen (80% av banan). På stafetten försökte jag skärpa till mig och åka så som jag vill, kan, ska och borde göra i varje lopp.... Det höll fram till varvningen, sen kom blundern. En felnavigering som gjorde att jag hamnade utanför kartan och som kostade fem minuter (hade topp 5-tid fram till varvningen) avslutade skandalveckan.

Nu återstår alltså en mental rehabilitering. Det blir ingen mer skidorienteringstävling denna vinter för min del om inte skidförbundet lyckas skaka fram pengar så att vi får full trupp till avslutande världscupen i Kazakstan, vilket är högst tveksamt.

En ljusglimt är i alla fall att jag är sugen på barmarkssäsongen nu och har ganska många veckor kvar till de viktiga orienteringstävlingarna.

Vad som väntar i Bulgarien

Snart bär det av till Bulgarien, närmare bestämt Dospat. Jag vet inte så mycket om hur förhållandena för skidorientering där nere är, men jag tror det är bra. Tävlingarna ska gå på hög höjd, 1600 möh, så snö lär det finnas. På arrangörens hemsida finns det länk till en väderprognos som lovar ganska kallt väder. Det skräckhistorier jag hört ifrån Bulgarientävlingar är att det har varit ruggit varmt, skare för det första 25 startande och att det tagit slut på snö för sent startande. "Utan trosor i Borovetz" är också det en historia om att man inte behöver ha så mycket kläder på sig vid varm väderlek i Bulgarien.

Svenska SkidOframgångar har det varit gott om i Bulgarien. 1977 vann Sverige tre av fyra guld. B.la . Vann Marianne Bogestedt (som varit med och lärt mig åka skidorientering i början av min karriär) individuellt guld. Herrstafetten samma år vann Sverige med en och en halv timme!!! Före Finland. Segrartid 5h 26min på fyra sträckor...
Länk: VM 1977

2001 var det världscup i Dospat. Sverige skördade fina framgångar, Lena Hasselström dominerade och Bertil Nordqvist vann långdistansen. Flera av de som deltar nu på världscupen åkte även då och det som har sagts är att det var kluriga banor. Nedan bifogar jag medeldistansbanan från 2001. Som synes är det riktigt kluriga vägval. Till att börja med, hur åker man till första kontrollen!?
52911-90

Det har även gått ett Junior-VM i Bulgarien 1999. Påsen var med då och knep ett brons på lången och ett silver i stafett. Det var VM 2002 i Borovetz dessutom, därifrån historien ovan...

Kul video från 1998


Ingen slump...

image89

OBS!! Internt skämt!

A Sunday in Hell

I helgen gick Tomba la Bomba på i parti och minut och pratade om cykelfilmen "A Sunday in Hell". Det är en film om den hårdaste av cykeltävlingar, Paris-Roubaix. Just denna film handlar om 1976 års upplaga som var oerhört tuff och spännande. En film som sägs vara en av de bästa cykelfilmer som gjorts. Inte konstigt att Tomba la Bomba besjöng den så pass i helgen! Anledningen till att jag drar upp detta är att de tre senaste dagarna har jag gjort vägarna osäkra på min civilracer då jag cyklat på snöiga och slaskiga gator i Borlänges omnejd för att ta mig tur och retur från O-Ringenjobb. Vädret har varit allt annat än torrt, så känlan av att det var en söndag i helvetet (trots att det var tisdag, onsdag och torsdag) infann sig i min arma lekamen. Så nu vill alltså jag också se den filmen, mer än gärna!

Hemma-hos-träning

Idag var det återigen hemma-hos-träning hos mig. Som vanligt mycket trevligt. 90min snöpuls där vi lyckades navigera fel och sprang utför i ungskog i 30 minuter och kom ut på ett annat ställe mot för vad vi siktat på. Vi såg läckra spår av ett oidentifierat djur. Buden var många om vilket djur det skulle ha kunnat vara. Rådjur, hare, mård, gris och bock var några av gissningarna, det vi tycker var läckrast var att det var ca tre meter mellan varje nedslagsplats...

Nåväl, efteråt käkade vi soppa, mackor och semlor hemma hos mig. Johan och Thomas missade bussen hem. Jag fick tömma alla mina skåp på mat. Hittade bröd i frysen med bäst före-datum 2004-10-29. Sverige förlorade matchen, så vi lyssnade på MNK-klipp istället. Smegge kom och åt semlor med oss. Vi somnar nog ovaggade ikväll.

Jag fick en idé angående SSF...


SM i Lycksele

I helgen var det SM-tävlingar i Lycksele. Det var riktigt fina förhållanden, dock lite tungfört då det snöade rejält under de första två distanserna.

Lången
Jag kände mig bra och pigg under uppvärmningen, men efter startsignalen ljöd kom jag aldrig igång. Hade inget tryck i åkningen alls och att jag sen hela tiden tog fel vägval och kände mig efter i kartläsningen gjorde inte dagen bättre. En riktigt tuff bana på 20km med riktigt många fina vägvalssträckor bjöds det på och Rollen tog hem det. Jag mycket missnöjd.

Kortdistans
Sänkt efter gårdagen men revanschsugen ställde jag mig på startlinjen. Det snöade riktigt rejält så på vissa spår låg det upp emot decimetern nysnö. Jag tävlade för första gången på en ny grov nysnöstruktur som funkade riktigt bra. Denna dag fungerade kroppen bättre, dock såg jag på sträcktiderna att jag tappade mycket tid på de tuffaste uppförssträckorna, visserligen gjorde jag något taskigt vägval där som kostade upp emot 45-60 sekunder totalt. Det räckte till en sjätteplats. En ynka sekunde efter Ol-Davve och yttligare 16 sek upp till Spörry. Till pallen var det dock en minuts lucka upp till. Nöjd med dagen.

Stafett
Det skulle bli hårt om medaljerna, det visste vi. Men att det skulle bli så spännande och rafflande som det blev visste vi inte! Favoriterna Dgoif tycktes ta död på spänningen när de redan på förstasträckan växlade i tät med ganska stor marginal före huvudkonkurrenterna Alfta, oss och GSK. Ohls, som ställde upp med kort varsel i vårt lag hade en tung dag men kämpade på väl och skickade ut mig 7 minuter efter dgoif på en sjundeplats, men bara en och halv minut efter GSK. Jag gjorde ett bra lopp och plockade upp GSKs löpare och drog ifrån några sekunder in till växling. Nu var vi på bronsplats. I täten ledde dgoif med över tre minuter före Alfta.

Vid varvning på sistasträckan hade dgoifs ledning krymt och Rollen för Alfta hade tagit in nästan hela försprånget. Några minuter senare kommer Ol-Davve och tomp in för varvning. GSK hade alltså gått ikapp oss och förbi. Inför målgång var det många lag som väntade nervöst utmed upploppet. Tillslut närmade sig två åkare den sista kontrollen. Alfta var i rygg på dgoif. Åslund och Rollen skulle göra upp i en spurt såg det ut som, men det blev något annat. Vid den sista kontrollen blev det mer en brottningsmatch än en spurtduell. Tyvärr var det ingen som fick med detta på film, för det var riktig action. Vems fel det var osv är svårt att säga när båda tumlade runt i snön tillsammans med stämplingsbocken. Rollen för Alfta reste sig först och förde laget till seger.

Längre bak kom Tomp före GSK och på så sätt bärgade vi bronset! Kul! Tävlingen blev såhär spännande tack vare jämna lag och bra banor med fina gafflingar. Och lite på grund av att arrangören tycker det är bra att ha stämplingsbockar...

Betyg på helgen:
Resa: 3
Logi: 3
Väder: 3
Min insats: 3,3 (2, 4, 4)
Lagets insats: 4
Kamratmiddag: 3
Banläggning: 4 (5, 3, 4)
Spårsystem: 3 (fanns potential för mycket mer smalspår, 70% bredspår är inte min melodi)
Spårkvalitet: 5
Marknadsavdelningen på SSF: -1