Arvidsjaur

Bild från Stellinloppet. Foto: Ulrik
 
Det är riktigt vintrigt och härligt här i Arvidsjaur. Lägret startades i torsdags men för egen del började jag träna i fredags.
 
Igår körde vi Stellinloppet, 16km i fri stil. Banan var ganska snäll med en rejäl backe följt av lättåkta partier. Fyra varv. Jag höll ganska jämn och bra fart, så det var en helt ok tävlingspremiär av mig. Finns lite tekniska grejer att jobba på men dett var ett bra startskott på säsongen.
 
Resultat Stellinloppet
 
Idag körde vi första skidoövningen. Skitkul! Ledarna har fått till ett riktigt fint spårsystem. Idag körde jag dock lugnt, men i morgon ska det bli åka av. Sprintdueller står för dörren.
 

Helgläger i Tandådalen

Fint på Hundfjället i lördags
 
I helgen hade vi upptaktshelg i Tandådalen med MOKS. Eftersom det inte finns speciellt mycket skidspår i min närhet passade det bra att hänga med och träna löpning i härlig fjällmiljö. Och ha en trevlig helg med klubbkamraterna inte minst.
 
På fredagen körde dessutom jag, Erik, Peter och Hana ett skidpass på de väldigt lösa spåren i Grönklitt på vägen upp till Sälen.
 
Helgens träning bestod av Tour de Gattar, som bestod av mass-start 5,5km på fredag kväll, Urban på lördag, 8 km stafett-träning på lördag kväll och avslutningsvis 3,3km jaktstart på söndagen.
 
Min plan var att köra hårt på Urban och på lördagens 8 km.
 
Således körde jag lugnt på mass-starten, vilket kanske var dumt, för de andra försvann ganska fort. Nåväl, kul var det ändå.
 
På Urban gick det jättebra förutom en öderstiger miss i slutet som kostade mig tre-fyra placeringar. (Urban denna gång bestod av en ca två minuter lång bana på undervåningen i huset och jag hade 4 sek upp till pallen men blev 7:a).
 
Lördagens stafett-träning började inte bra då jag inte alls kom in speciellt bra i loppet och bommade rejält på första kontrollen. Det visade sig senare att startpunkten satt fel så det var inte så konstigt att de flesta kom in lite fel i loppet. Resten av loppet gick bra och det blev ett rejält uppskruvat tempo. En klar kväll med några cm snö på baken. Riktigt fint att springa på fjället då! Tyvärr drogs jag med i en fyrmannaklunga som stämplade fel på en diffus sluttningskontroll i slutet. 
 
Således fick jag inte ett superbra läge inför jaktstarten. Dock gick det bra i jaktstarten trots dimma och snöfall. 
 
En kul helg blev det.

Träningsdag i Grönklitt

Oerhörd uppslutning på DSA's träningsdag
 
Gött med två skidpass idag på Grönklitts drygt en kilometer långa konstsnöslinga. Den heter 1,3 km och vissa säger 1,4 km, men på min GPS var den ca 1,1km.
 
Under första passet var jag riktigt seg. Det släppte aldrig. Två vilodagar efter lägret gjorde nog att kroppen gick ner i varv rejält. Under det andra passet var jag däremot pigg, så nu känns det bra.
 
Det är en tradition att åka till Grönklitt på träningsdagar och snurra i november. Får se om det blir fler gånger. Om drygt en vecka drar jag iväg på läger igen, till ett förhoppningsvis snörikt Arvidsjaur.
 
Jag tror det blev totalt 50 varv idag. Peter räknade.

Bra läger i Boden

Det blev ett kanonläger i Boden. Trots väldigt lite snö kunde vi genomföra många fina pass. Skönt.
 
På fredagen var det långpass och vi for in till Luleå och brände av ett riktigt fint pass. Några minusgrader, inte mycket folk. Fantastiskt före. Jag blev sugen på att köra en femmil. Sagt och gjort så fick jag ihop 53 km. Gött.
 
I lördags vaknade vi upp i ett vinterlandskap. Riktigt härligt att få se snö på backen. Dock var det inte lika härligt att åka skidor fort på mjuka spår. Men helt klart ett relevant före för oss skidorienterare. Två kortare rejs stod på planen, på konstsnön i Älvsbyn. Ett helkropp och ett stakning. Det gick sådär. Jag kände mig trött i kroppen och seg, men när jag väl kom igång kunde jag åka godkänt. Inte riktigt nöjd med skejt-delen, men stakningen var bra.
 
Eftersom det dimpit ner drygt en decimeter kunde vi återigen åka skidor i Paglaterrängen som i början av lägret. Dessutom tog vi en sväng på skidorna genom stan. Urban skiing.
 
Söndagen och lägrets sista dag. Möra kroppar. På förmiddagen ett sista pass i Paglaterrängen. På eftermiddagen 30 km stakning i isiga spår på Ormberget på vägen till flyget. Kom hem till Falun 23.30. Somnade gott.
 
Totalt sett ett toppenläger som Frans och Claes ordnat ihop. Vårt samarbete med Försvarsmakten är kanon och det var perfekt att utnyttja deras faciliteter och lyxa till det med helpension. Nu håller jag tummarna för att det ska snöa i Arvidsjaur så att vi kan köra vårt kommande läger som planerat och även köra premiärtävlingen som ska gå i samband med lägret.

Rejs

Idag har vi kört rejs på Ormbergets konstsnöspår. knappa 9 km och ganska kallt, -11. Jag tycker att det gick bra för mig, höll ihop loppet bra och åkte med jämn fart igenom hela loppet. Landade på en fjärdeplats, 16 sekunder efter ungtuppen Niklas som visade fina takter.
 
På eftermiddagen körde vi mysig klassisk skidåkning i Älvsbyn. -13 och toppenfäste. 
 
Igår hade vi vilodag. Fika på stan med andra ord.

Läger i Boden

 
Vi har hunnit med ett par dagar här i Boden redan. Spåren är långa men snötäcket är inte speciellt tjockt. Således blir det gångbar träning i alla fall. Igår var vi i Luleå och testade konstsnöspåret på Ormberget. Det var mycket bra.
 
Idag är det dessvärre plusgrader så dagens långpanna var nog den sista på spåren i Paglaterrängen för denna gång. Förutom spåren på stadion då. Det finns en 500 m lång konstsnöslinga där.
 
Det sägs att det ska finnas 3 km konstsnöspår i Älvsbyn från och med i morgon lunch. 
 
Hejja vintern

Klättra utan rep

 
 
Snygg film och jäkligt imponerande av Alex Honnold som vanligt. Hans vilogrepp är ganska mäktiga. Jag var i viss mån ganska mäktig idag med när jag körde A2-intervaller. Första hårda passet efter sjukdomsavbrottet. Det kändes bra. Till snön på fredag, det ska bli kul.

Inte mycket gjort förra veckan

Nyspisen är så fin, så fin
 
Jag var krasslig förra veckan. Inte så farligt men tillräckligt för att inte vara träningsduglig. Således blev det inte mycket intressant gjort. Jag kände mig frisk i lördags och vågade vila, således blev det inte träningscomeback förrän på söndagen. 1.45 rullskidor.
 
I lördags var Moa, Pyppe och Kristin förbi och kikade på hur jag har det i lägenheten. De hade med sig en tårta så det blev rejält fikande då även jag hade bunkrat upp. Jag var även på 83-årsfest (30+27+26) i lördags, en mycket trevlig tillställning som även den inkluderade fika (kaffe och tårta). 
 
Förutom träningen på söndagen åkte jag med min kollega Mats och hämtade mina vinterdäck och takbox som jag förvarar i en lada han har. Efter det hjälpte jag till att grunda Mats nyinköpta skidor och efter det blev det även fika. Väl hemma hann jag pusta ut ett tag innan det var dags för nästa fika. Rollen kom förbi och vi fikade upp det fikabröd som fanns kvar från lördagens (första) fikastund. Nästan allt fikabröd om man ska vara petnoga. Och te drack vi, även jag.
 
Idag var vi full styrka på jobbet. Vid förmiddagsfikat bjöds det på kakor och chokladruta. Jag jobbade till en stund efter lunch, sedan cyklade jag hem i regnet för min nya spis skulle levereras och installeras på eftermiddagen. Det blev faktiskt ingen regelrätt fika, men en handfull ballerinakex och en vaniljmunk hann jag sätta i mig (dock inget kaffe) som mellanmål. Däremot blev det en kombo av tvättstuga, 93 minuter pannlampslöpning med efterföljande däckbyte på bilen medan tvätten torkade i torkrummet. Det blev en sen middag med andra ord (lax och potatis med lite grönsaker).
 
Och nu får det vara nog med fika på ett tag. I alla fall fikabröd. Kaffe måste jag ju få dricka. Någon jävla måtta får det vara.
 
Jag som trodde jag var en nykter sockermissbrukare...