Mot VM i Kazakstan

I morgon åker vi mot årets höjdpunkt. Jag hoppas på fina tävlingar och att det inte blir allt för kallt.
Till punkt D ska vi.
 
Vi flyger Stockholm-Istanbul, Istanbul-Almaty och slutligen Almaty-Ust-Kamengorsk. Sen avslutar vi med 2-3h buss nordost till Ridder City. En riktigt lång resa, fem timmars tidsomställning.
 
Tävlingarna börjar på tisdag med sprint. Jag antar att det är lättast att hitta mer information via orientering.se och facebook. Får se hur det blir med internetuppkoppling där borta i öst.

Dubbla SM-guld i helgen

Jajjemän, knep två guld upp i Örnsköldsvik i helgen!
 
Långdistansen var präglad av vägvalsträckor och mycket bredspår. Hög fart hela vägen och inga misstag att tala om. Kände mig stark och orkade trycka på bra hela vägen tycker jag. Det blev en ganska god segermarginal och mitt första SM-guld på långdistans kändes riktigt kul att knipa.
 
Följde upp med yttligare ett bra lopp på söndagens sprint. Tightare nu och återigen lyckades jag knipa guldet. Skönt!
 
Arrangörens hemsida

Vardag

Har hunnit med att jobba och träna lite sen jag kom hem från Lettland. Mest jobb faktiskt.
 
Åkte ett riktigt fint skidpass idag i Bergebo. Snabbföre och en ovan kyla. Håller just nu på att packa väskan inför helgens SM-tävlingar i Övik. Reser i morgon efter lunch.

Bra sprint och felstämplad på stafetten

EM-sprinten var bra, jag åkte fort och rätt men tre vägval var dåliga och där tappade jag tid. Blev tia, 43 sekunder efter, 24 sekunder till brons. Ganska bra, nära men inte jättenära. Tight och tätt som det ska vara på sprint. Grymt kul bana med hög fart hela vägen. Det gäller att göra ett topplopp om man ska knipa en medalj.
 
Stafett dagen efter. Taggad över att få köra förstasträckan i vårt lag. Kändes bra, fick starten bra. Blir lite trängd vid tvåan där jag åker in från vänster till kontrollen för att slippa vända. Alla andra tar höger och jag blir bufflad och tappar lite positioner. Följande kontroller är korta sträckor med köbildning då jag ligger 7-8 i ledet. Stressar inte upp mig. Blir dock lite drygt då de två åkarna närmast före släpper lucka till täten och jag inte kommer förbi. Kommer dock förbi lite senare och ser tätgruppen 15-20 sek framför mig.
 
Till trettonde kontrollen tar vi av oss skidorna och springer upp för en grymt brant backe. Jag knappar in lite på täten men blir stum i låren. Avståndet är ungefär detsamma när vi stämplar vid trettonde kontrollen. Till fjortonde läser inte jag till fjortonde utan läser direkt till femtonde. Åker till femtonde och stämplar. Först i spåret. Fortsätter sedan till sextonde med ett sämre vägval så att tätklungan åker förbi igen.
 
Jagar på och är 15-20 sekunder efter i varvningen. Åker bra på slutslingan men får aldrig riktigt kontakt. Växlar 30 sekunder efter. Bra sträcka tänker jag, nu har vi chansen. 
 
Det blev en kortvarig lycka. "misspunch" säger funktionärerna vid utläsningen. Jag förstår inte vad jag gjort. Ena funktionären visar en karta och att jag saknar stämpel på fjortonde kontrollen. Då förstår jag. Helvetet.
 
Tråkigt som fan. Förstöra guldchanserna. Förstöra för laget. Förstöra för mig själv. Inte roligt på något sätt. Peter säger att det inte är någon fara, att det kan hända vem som helst. Jag är tacksam för stödet, bättre lagkompisar finns knappast. Och då känns det ännu surare att förstöra för dem. Det blir inte bättre av att Erik gör en kanonsträcka på andrasträckan. Vi blir avplockade såklart. Avslut i moll. Jag hade gärna velat att vi tog den där medaljen.
 
Näven är rejält knuten i fickan för revanschen. Om knappt två veckor börjar VM.

Besvikelse på långdistansen

Bra start och pigg kropp men till femte kontrollen gör jag bort mig rejält och tappar över tre minuter. 
 
Det var ett idiotiskt vägval och jag förstod det ganska snart men upplevde det då som för sent att vända. Vilket jag såklart skulle ha gjort. Försökte sedan åka på bra för att försöka återfå kontakten med svansen på klungan. Det gjorde jag inte förrän kanske fem kontroller ifrån mål på sista varvet. Förvisso hade jag inte mina kortare gafflingar förrän på sista varvet.
 
Loppet förutom mitt stora misstag på femman är ganska bra. Försökte köra på för att kunna koppa ikapp någon namnkunnig åkare. Även om det är lite tungt i det läge jag försatte mig i. Gjorde två till ganska stora misstag, 50 + 30sek, i övrigt bra. Formen är det inget fel på, det är bara så jäkla frustrerande att jag gjorde det där otroligt dumma misstaget, annars är jag övertygad om att det kunda ha blivit något riktigt bra av loppet.
 
Nya tag framöver. Vilodag idag.

Åtta på EM-medeln

Bra lopp idag med smak på bättre. Jättebra till varvningen sen blev jag stressad och tappade fokus. Kul med 5 svenska gubbar/killar topp 10, tyvärr ingen medalj.
 
Ett mycket tekniskt spårsystem bjöds vi på idag. En av det trevligaste utmaningar jag ställts inför som skidorienterare. Riktigt kul banan (ordvits, inte fel grammatik). Jag hade bra flyt och orienterade metodiskt fram till varvningen. Tog ledningen och blev lite för ivrig och missade de två följande kontrollerna efter varvningen. Återfann sedan konceptet men tog ett uselt vägval till tredje sista där jag tappade 31 sekunder på sträckbästa. Blev åtta i mål, 2.19 från guldet, 28sek från femteplatsen.
 
Medalj hade blivit svårt idag, men femteplatsen borde jag kunnat knipa. Två tidstapp på vägval och två lite större bommar var fyra misstag för mycket idag. Nya tag i morgon. 
 
Resultat

EM Mixstafett

Team tur-mix med mig och Kajjan kämpade till oss en niondeplats idag. Ganska bra tycker jag!
 
Kajsa åkte sträcka 1, 3 och 5. Jag åkte sträcka 2, 4 och 6. 
 
Mina lopp var ganska bra men jag hade ingen riktigt bra känsla över mina vägval till förstakontrollen på mina tre sträckor. Efter en snabbkoll på osorterade sträcktider såg att jag jag tappat ganska mycket på dessa sträckor. I övrigt flöt det på bra utan några egentliga misstag. Något mer lite sämre vägval kanske i det trixiga spårsystemet. Det myckna snöandet kanske inte gynnade mig rent åkmässigt då jag hade svårt att åka på de breda spåren. Men jag tycker jag orienterade bra och det är jag nöjd med. 
 
Kajsa skötte sig fint med. Nia är bra för ett tredjelag. Kul med svenskt på pallen genom Påsen och Josefine. Ryssarna imponerade genom att gå ifrån tidigt på första sträckan då Anastasiia Kravchenko var den som kunde bemästra snöyran bäst. Snabbaste dam och snabbaste herre i samma lag - övertygande seger.
 
resultat

Goo från Austlid

Körde lite intervaller i tisdags med gopron. Bjuder en av dem. Svårt för den som inte vet att se vart kontrollerna satt. Men alla kan se att det är ganska fint i Austlid.

I backspegeln

Bjuder på en bild från ett SkidO-läger i Idre november/december 2005 eller 2006. Famous, Tomp, Påsen och Angel Eyes. Det var tider det!

Norge

Två tävlingar i Norge i helgen som träning. Katastrof igår och bra idag.
 
Igår ramlade jag påväg ut från ettan på en sjö. Landade bredvid spåret. I snön som hade vatten under sig. Doppade vänster skida, pjäxa och hand i vattnet. Lade dessutom hela vänsterbenets yttersida i det blöta. Jag fick även snö i kartstället och innanför glasögonen.
 
Efter det gick det ganska dåligt att åka. Inget var bra. Trött och seg. Gjorde ingenting bra. Usch och fy. 
 
Idag var det desto bättre. Skidorna gled bättre utan stöp under. Gjorde dock en onödig bom på slutet som troligen kostade mig andraplatsen. Blev femma med 15sek till andraplasen. Lasse Moholt tog en imponerande dubbel i helgen och såg riktigt stark ut.
 
Påsen såg ut som vanligt han med:
 
Nu stannar vi kvar här i Skei till tisdag och trännar på. Har kört två fina pannlampspass klassiskt i helgen. Mer blir det i morgon. Sedan är tanken att vi ska nypa lite skido i det grymt fina spårsystemet från i helgen