Var är våren?

I natt och idag har det snöat rejält. Inte alls bra. Därför blir det ingen skarskidorientering i Gyllbergen i morgon. Och inte heller någon barmarksträning verkar det bli inom de närmsta veckorna. I alla fall inte i närheten av Borlänge. Men det är najs att kunna åka skidor i april, kanske även i maj?

Family Guy

Är en rolig serie. Jag bifogar ett klipp från ett ganska nytt avsnitt.

Trötta ben

Idag har jag kört två fina pass. Ett inomhus och ett utomhus. Båda med inslag av orientering. Natt-ol-passet var najs, men tungsprunget i skarsnön. Men mycket givande och kul att sparra mot hungriga klubbkompisar. Bifogar en karta från Spanienlägret där vi också sprang natt-ol. Tyvärr har jag ingen logisk förklaring till varför jag bifogar den kartan i detta kontext, men håll till godo.

SkidO i Mora

Idag åkte en högskolebuss med hungriga skido-löpare upp till Mora för knockoutsprinttävling i skidgymnasiets regi. Proffsigt värre med speaker, sportident, start- och spurtkorridorer. Världsklass helt enkelt, stort tack för att jag fick vara med! Det var grymt kul.

Först körde vi en prolog med individuell start. Följt av kvartsfinal, semifinal och final. Sex åkare i varje heat. Bra gafflat och intensivt. Finalen var grymt jämn och hårt men tyvärr blev det en felstämpling på mig. Men jag är glad ändå. Det enda orosmomentet nu är att jag är jävligt sugen på att åka skidO, men säsongen är slut. Visserligen finns det Lapin Lumirast i helgen, men det är för långt bort. Jag får istället stilla suget med skar-skidorientering i Gyllbergen på söndag.

Seg

Jag är lite seg. Kände mig nästa sjuk igår, men testade att löpa en sväng i morse. Det gick bra, normal puls och känsla, däremot var det fruktansvärt svårlöpt i skogen. Skare som höll några steg, skare som höll lite grann, skare som inte alls höll, allt i en salig blandning. Igår kom det några cm snö som ligger uppepå skaren och bildar ett mycket fint vinterlandskap. Nu hoppas jag att vi kommer få en härligt lång och fin skarskidåkningssäong där vi samtidigt kan springa barmark på några kartor i närheten.

Lost in translation, del 2

Mitt inlägg Lost in translation, del 1 har uppmärksammats i Svenska orienteringsförbundets officiella organ, Skogssport. Men det lustiga i kråksången är att det har uppstått ett fel i citeringen, det står nämligen att det är Erik Rost som skrivit på sin blogg indiepop.blogg.se. Detta gav oss ett gott skratt i helgen. Och samtidigt blev både jag och Erik oroliga för svensk orienterings framtid då SOFT kan göra sådana fel, hur ska de då kuna främja och utveckla våran idrott? Ett första steg skulle kanske kunna vara att sluta lägga värdetävlingar så jävla tidigt på våren. Ultralång-SM har t.ex blivit inställt pga snö i år (det blev det även 2006) och elitseriepremiären förra året blev även den inställd. Skärpning.

SM-helg i Ö-vik

Lördag, masstart
Inte alls ett bra lopp. En mindre katastrof. Trött och ofokuserad. De två första varven var sådär, sista varvet en katastrof. Orken räckte halva banan. Gjorde många dumma vägval, gen och misstag. Men fint väder och bra banor.

Söndag, stafett
Körde förstasträckan, var laddad. Sex stycken bra åkare körde förstasträckan, fem av dem hade samma gaffel de sju första kontrollerna. Självklart var jag den som hade ensam gaffel, som dessutom var två minuter längre. Det kändes lite olustigt att gå i mål två minuter efter täten då jag gjort ett bra lopp. Men på andrasträckan hade istället de andra lagen lång gaffel och min tid var bara några sekunder sämre än Rost och Arnesson, vilket gav min känsla om att jag gjort ett bra lopp rätt. Den viktigaste aspekten med att jag hade lång gaffel var emellertid att min lagkompis Karin hade kort gaffel och kunde på så sätt gå om Älvsbyn med förbundskapten Norén på sista sträckan. Så vi är nöjd med dagen!

Spanienlägret


Det var ett bra läger i Spanien. Min kropp börjar fungera bra och korrelationen med huvudet verkar också bra. Vädret var perfekt och stämningen i truppen var mycket god. 11 pass blev det varav fem var race. Många kontroller besöktes och hela 30 av dem togs med traditionell stämpel (på söndagens masstart).

De flesta passen körde vi uppe på ett berg, Peguerinos, där Vueltan var på besök under den
nittonde etappen 2004. En riktigt fin och slingrig väg upp till toppen. Tyvärr har väglaget ändrats en del från 2004, hål i vägen under stora delar av sträckan.

Igår passade vi också på att besöka Valle de los Caídos

OL-läger i Spanien

Jag befinner mig just nu en bit utanför Madrid på ol-läger med klubben. Riktigt gött väder och fina träningar. Vi har tävlat både igår och idag. Långdistans igår och en speciell masstart idag. Kroppen känns inte jättebra, men inte jättedålig heller. Gick över förväntan idag på masstarten, hängde med ganska bra och det kändes bättre i benen än under lördagen. Men jag stämplade tyvärr fel. Arrangören hade lagt in gaffling i ett parti där banan skulle vara rak, riktigt lurigt. Ettt annat inslag var micro-o där man fick straffrunda om man stämplade fel. Där klarade jag mig i alla fall. Imorgon blir det upp till bergen och sen natt-ol-pass nummer två.

Segt efter hemkomst

Det är jobbigt att ställa tillbaka dygnet. Sov kanonbra första natten i Borlänge, inte så konstigt efter 27h resa förvisso. Men jag gick omkring som ett miffo hela dagen och var helt borta i tanken. Sen i natt sov jag bra. Fram till 04:30... Kändes som dagen var slut vid 14, men det var den inte. Tyvärr.

I morgon drar jag till Madrid för en veckas barmarksläger. Ska bli grymt kul. Fokus kommer ligga på teknik och jag kommer springa två regionala tävlingar i helgen. Masstart på söndag.

VM över

Nu är jag hemma i Sverige igen. Den 27h långa hemresan var slitsam, speciellt eftersom vi åkte hem 04.30 Japansk tid, direkt efter banketten. Men det var roligt borta i Japan och jag har med mig många fina minnen och erfarenheter.

VM Medeldistans

Battre lopp denna gang. Kandes som ett bra lopp efter malgang, men nar jag borjade tanka efter har jag gjort manga mindre misstag och missat en del genspar. Upp emot 2min misstag. Sa da var det inte sa bra langre. Men bra skidor och en snabb kropp idag i alla fall. Topp 10 var inte langt borta och helt klart ett steg framat. Att det sedan blev en 17:e plats ar en annan sak. En erfarenhet rikare.

Japanska traditioner

Efter langdistansen provade vi pa det japanska badet. En bassang med 41,5 grader varmt vatten, en bassang med 44 grader och en med 12 grader. Skont efterat och bra aterhamtning. Finnjogg, skidtest och skitsnack blir det annars mycket av. Idag pa vilodagen var vi aven pa en japansk teceremoni, vilket var mycket intressant. Kanske blir regn imorn, eller sno. Spannande. Jag ar laddad!

VM Långdistans

Det blev en tuff dag idag. Namare 800 hojdmeter och latt orientering var inte min melodi idag. Jag gjorde ett misstag pa cirka minuten till andra kontrollen. I ovrigt har jag akt bra forutom tva lite samre vagval. Hur det forklarar de tio minutrarna jag ar efter vet jag inte. Tung kropp, fel struktur pa skidorna, dalig form? Kunde inte hanga med storfrasarna pa platten ens. Men det var en haftig upplevelse att kora dagens bana. Grymma backar bade uppfor och speciellt utfor. 

Ingen höjdare

Det gick inget vidare idag pa sprinten. Fel vagval redan till forsta kontrollen. Sen fortsatte det i samma stil. Bara kontroll 5 och 6 som jag akte bra pa. Blev stalld nar det gick att gena i princip pa varenda stracka. Inga misstag forutom daliga vagval egentligen. Men det kostar ju tid. Var over minuten efter redan vid fjarde kontrollen. Besviken. Nya tag imorn da jag gar in och kor langen eftersom JG ar krasslig.

Model event

Idag har vi kort model event. Det var intressant. Det verkar bli grymt haftiga tavlingar. Tangentborden har pa hotellets datorer ar lite luriga men jag forsoker skriva sa gott jag kan. I morgon ar det alltsa dags for sprint. Ska bli sjukt skoj! Jag ska ga upp pa rummet och ladda nu, men kika garna in skidobloggen sa lange.

Skidtester

Nu på morgonen har jag testat skidor i det lätta snöfallet. De paren som gått bäst under de tidigare testen gick bäst även idag. Så det känns bra. Fler och fler nationer börjar anlända hit och vi har fått våra ackrediteringskort nu, snart börjar allvaret. I morgon är det invigning, sen rullar VM igång. Ska bli grymt kul!

HokkaidomästerskapIdag har vi kört skido-tävling på samma ställe som vi tränade på härom dagen, Otaki. Jag åkte bana B, 3,5km. Jag har inte sett några resultat, men det blev i alla fall en bra genomkörare. Hade runt 11 min, enda misstaget var att jag satte staven innanför skidan på ett ställe.

Efter lunch blev vi utmanade av Norrmännen i arcadhallen. Vi körde ett cowboyspel där man satt på varsin häst och sköt på en bioduk med varsin pistol. Kul. Vi vann. Klart.