Jag känner hur det börjar koka...

Skärmdump från skidförbundets hemsida:
image87

Återkommer i ärendet...

Intensiv helg

I helgen har jag gjort mycket och det var oerhört trevligt. Vi hade nämligen helgläger i Malung med MOKS och samtidigt körde vi skido-tävlingar i Venjan, stafett och långdistans i svenska cupen.

Fredag
Vi började med ett natt-ol-pass i Malung. drygt 7km gafflad bana med gemensam start. Det var mycket snö bitvis och riktigt tufft för låren. Toomuch visade fin form och vann med ca tre minuter.

Lördag
På lördagen bjöds det på stafett i svenska cupen. Tyvärr fick Tomp kasta in handduken pga sjukdom. Det är svårt att hitta en bra ersättare men Linus skötte sig hyggligt. För egen del gick det riktigt bra, växlade först på förstasträckan och åkte habilt på tredjesträckan också. Vi kom elva. Mycket snack om att jag tjuvstartade... Krydd säger jag!

På eftermiddagen/kvällen körde vi ett lättare ol-pass på den nyritade kartan "Vallerås". Jättefint och jätteroligt, alla mårdar var överlyckliga =)

Senare på kvällen käkade vi middag på curlingklubben och fick i samband med det instruktion i hur man spelar curling. Vi körde sedan en match, skidorienterarna mot orienterarna. Det såg ljust ut för oss skidorienterare i första omgången då vi vann med 1-0. Sen var det slut på det roliga. 0-2 och 0-2 i de sista två omgångarna var ingen höjdare. Efteråt fick vi dock vaniljglass med hjortron, så åtminstone jag var nöjd ändå.Söndag
Långdistans, som var ganska kort, bara 14,6km. Jag öppnade knackigt och var två minuter efter i varvning. Efter varvningen fick jag syn på Åslunds rygg (han startade två minuter före). Det hjälpte mig på så sätt att jag gav gärnet för att komma ikapp. Väl ikapp åkte vi tillsammans resten av banan i stort sätt. I mål var jag trea, 38 sekunder efter Rollen som tog hem det. JG var tvåa, 14 sekunder efter. Kändes bra för min del att få till ett bra resultat. Formen känns riktigt bra och det märks i resultaten.

Jag hade fel...

Det är visst vinter i Dalarna, på vissa ställen. I sörskog t.ex. Där åkte jag i morse ett fint pass med jocke och jimmy. Och snön som kom i natt (ca 5cm) här i Borlänge, har inte försvunnit helt. Det finns hopp.

En kul grej är att
WorldofO lagt upp "Follow Johanna"-filmen vi gjorde i Arvidsjaur i november. Jag kanske ska bli actionfilmare i framtiden =)
 

Summering av EM och nytt pers på 3000m

Det känns tomt att vara hemma i snöfria dalarna när det var så kanonfint och bra i Schweiz. Men det är bara att blicka framåt. De två sista distanserna på EM tänkte jag sammanfatta kort.

Medel
Eftersom jag var precis utanför röd grupp och Nordebo åkte bättre än mig på lången, fick jag gå i andra startgrupp. Fick startnummer 16 och det var väl inget medaljläge direkt. Jag kämpade dock på så gott jag kunde. Gjorde en större bom på en kontroll där jag tappade hela 1.15 på bästa. Annars flöt det på hyfsat och jag gjorde några småmissar. Jag kände mig lite sliten efter lången och hade inget riktigt bra tryck i åkningen. Att jag sedan tappade 5-10sek på de sträckor jag åkte bra på beror dels på min seghet men mycket på att jag startade tidigt också. 25:a, inget att glädjas åt direkt.

Stafett
Fick åka i andralaget med Nordebo och Åslund, jag på mittensträckan. Fick gå ut ensam som i ett vaccum på sjunde plats, efter att Nordebo haft lite problem med en bruten skida på första sträckan (Gjorde en mycket bra sträcka ändå). Tre lag gick ut precis före (Ryssland 1 och 2 och Finland 2), precis så långt att jag inte kunde se dem ut från stadion. Efter en bra inledning fick jag synd på dem till första radion. Någon kontroll senare var jag ikapp Gruzdev i Ryssland 1, jag blev lite förvånad. Jag hände med ett par kontroller men in mot stadion för varvning åkte han ifrån mig. Då kom jag istället ikapp Ryssland 2 som jag knäckte in mot växling, växlade som femma. Veckans bästa lopp och vi kom sexa, näst bästa andralag.


Nu idag har jag löpt 3000m inomhus i Falun. Kändes ovant att springa fort, benen var inte de lättaste. Kan bero på att jag har haft löpuppehåll på två veckor då jag varit i Schweiz (förutom uppvärmningsjogg). I övrigt kände jag mig pigg, skillnad att vara nere på lågland antar jag. Nytt pers blev det i alla fall, 9.35. Känns som jag kan putsa den tiden med ganska många sekunder. Ska bli en kul morot framöver.

Hemma igen

Nu är jag hemma i Borlänge igen, det var ett tag sedan. Det känns trist efter två fin-fina veckor i Alperna eftersom den vita varan saknas här hemma. EM blev inte resultatmässigt vad jag hoppats på, men jag är många intryck rikare och har lärt mig mycket. Ska försöka återkomma med lite bilder och analyser av mina lopp. Stafetten var riktigt kul och där gjorde jag ett bra lopp, men tyvärr smet ryssland 2 förbi på sistasträckan annars hade vi blivit bästa andralag också. Banketten var trevlig och hemresan var lite småseg.

EM so far...

Sprint
Öppnade bra men blev efter i kartläsningen och gjorde en hel del småmisstag. Kände mig inte helt hundra pigg heller, speciellt i slutet. Jag räknar till att jag gjorde sex stycken misstag vilket är minst fem för mycket.... Blev ändå 19:e och tog mig in i röd grupp igen. Det värsta var att jag tappade 25sek på de tre sista kontrollerna vilket är skandal och oerhört mycket tid i sprintsammanhang.

Lången
Den 16km långa banan med 47 kontroller var en intressant upplevelse. Jag fick en bra start och var runt 6-8 plats vid första kontrollen som var en bokontroll för första fjärilen. Sen gjore jag en liten 20sek-sväng på tredje kontrollen och fick köa i uppförslöperna upp till bokontrollen igen. Sedan gjorde jag ett bra lopp egentligen, förutom att jag hamnade långt bak i "dragspelet" som bildades vi nästan alla kontroller. Det jag gjorde fel var att jag var bekväm och inte försökte plocka platser eftersom det var en lång bana, men eftersom det var så pass många kontroller så var det viktigt att inte bli stående. Täten drog ju ifrån hela tiden tack vare dragspelet. Några vurpor hann jag också med tyvärr, den första efter ca 40% av loppet ledde till en sträckning av vaden. Tror inte den inverkade så mycket på åkfarten men det känns inte bra då det i skrivande stund fortfarande känns i vaden. Jag ska få lite massage och kurera hela kroppen under morgondagens vilodag, sen ska jag vara på tå inför medeldistansen på fredag. I sluten av banan blev jag trött och på de sista 20min med rak bana tappade jag nästan två minuter, mest på grund av trötthet i de sjukt branta backarna, men också på grund av en rejäl vurpa. 20e plats, inte bra, speciellt inte när jag hade 13 platsen precis före mig.

Men jag glädjer mig åt mina lagkompisars insatser istället!
Herrarna dominerar, 5 av 6 medaljer hittils. Sen Nordebos fin-fina åttondeplats idag och Helenes sjätteplats.I morgon smäller det!

Nu har vi flyttat från Pontresina till Zernez, som ligger ett par hundra meter lägre. Idag har vi kört model event intill tävlingsområdet i S-chanf. Det såg fint ut och det var inte så mjuka spår trots att det vräkte ner fyra dess snö härom dagen. Det är inge vidare gen-före, men om många genat före kan det bli riktigt bra att åka där. Hotellet vi bor på nu är riktigt fint, dock är det segt att varje middag tar minst en och en halv timme. Tyvärr finns det bara trådlöst internet i receptionen, som ligger i ett annat hus. Tomp och vallarna anlände igår, Nordebo fortsätter prata i sömnen och det tjeckiska laget bor på samma hotell.Snö!

Idag har det snöat stup i ett, stup i ett, stup i ett. Det är läckert när det snöar såhär mycket. Trots detta testade jag skidor idag och det börjar utkristallisera sig om vilka par jag ska köra på under tävlingarna. På förmiddagen, när det "bara" kommit ca 15cm snö genomförde jag ett intervallpass. Det kändes bra, men oj vad lätt det är att gå för hårt i backarna. Samtidigt är höjden inget att vara alltför rädd för tror jag. Dessutom tränar vi på ca 100-150 meter högre höjd än vad tävlingarna kommer gå på. Sen så ska vi imorgon byta boende som ligger ännu lägre för att vi ska kunna återhmta oss bättre mellan tävlingarna. På tisdag börjar det roliga.

Upp på glaciären

Idag åkte vi upp på en glaciär, det var läckert. Men det var lite otäckt att se hur mycket den smält under de senaste åren. Det snöade lätt under passet men det gjorde inte mycket för våra glada humör. Igår nolltestade jag och Rollen skidor. Det gick bra förutom att någon snott ena reflektorn, så vi fick på McGyvermanér bygga en egen, som efter mycket justeringar fungerade bra. I helgen ska det snöa ännu mer.

Kanonfint i Alperna

pontresina
Den tredje dagen här i Schweiz är snart över, och vilken dag det har varit. Först åkte vi skidor till St. Moritz tur och retur, sedan var vi hembjudna på käk hos Spoerrys i deras stuga i Silvaplana. Det finns alltså inte mycket att klaga på. 

Jag delar rum med Nordebo, det går bra trots att han pratar i sömnen. Igår var det tydligen någon i drömmens världs som snodde hans jacka =)

På plats i Pontresina

Nu är jag och övriga truppen förutom tre ledare och Tomp på plats i Schweiz. Det är kanonfint här, visserligen var det skymning när vi kom men det vi hann se lovade gott. Vi hann även med att åka en sväng skidor.

Nu ska jag sova

Under isen

Det blev inte så lyckat i Östersund för min del...

Masstarten
Jag hade bra orienteringsflyt, men kroppen var seg, ruskigt seg. Det blev inte bättre av att det snöade hela tiden och därmed blev riktigt tungfört. Kom in på en sjundeplats vilket jag inte är speciellt nöd med. Ut på det tredje och sista varvet gick jag ut som fyra med häng på tredjeplatsen (hade några tätt bakom också). Tyvärr hade jag långa gaffeln på sista varvet, men framförallt blev jag väldigt trött och kunde inte gå en match om bronset.

Natt-stafett
Jag och Tomp gjorde en bra stafett. Tomp körde sträcka 1 och 3 och jag 2 och 4. Båda gjorde några småmisstag på våra andravarv, annars åkte vi bra. Tomp ryckte åt sig en ledning på förstasträckan och jag dryga ut ledningen och hade snabbast tid på andrasträckan. Jag var i ledning på väg mot näst sista kontrollen på sistasträckan, med Rollen i rygg. Till näst sista tog Rollen ett annat vägval än mig och jag missade en korsning och kom in på hans vägval. Jag försökte sprinta ikapp honom, men blev stum. I sista backen hade jag ingen chans, men vi kom in på en fin andraplats. Kroppen kändes mycket bättre under detta lopp än under förmiddagen.

Svenska cupen
Jag hade ingen bra känsla innan start, var oerhört seg och trött. Låren var stumma redan innan start. Första varvet gick bra rent orienteringsmässigt men jag hade inget tryck i åkningen alls. Mot kartbytet fick jag syn på Åslund, som hade kört sönder trugan, brutit och benskejtade hemåt. Jag tog ändå knappt in något på honom så jag funderade på att bryta vid kartbytet. Men jag körde igenom för kartträningens skull. Dock tappade jag fokus när jag i pricip gett upp. Mot andra kontrollen på andra varvet gjorde jag en riktig blunder som kostade knappt fyra minuter. Oförlåtligt. Ett riktigt katastroflopp.

Ingen lyckad tävlingshelg (tors-fre egentligen) för min del. Jag hoppas det vänder snart och att formen infinner sig lagom till premiärdistansen på EM den 15:e. Jag har tränat hårt den senaste tiden och har lagt mitt fokus på EM så även att jag hoppats på lite bättre lopp nu i Östersund så är jag ännu inte orolig för min form på EM.


Stum och arg - Hockeysarg
Martin

Nytt år

Andra dagen på nya året som invigdes i goda vänners lag i Härnösand. Idag har jag åkt skidor för första gången detta år, kändes ungefär lika som under förra årets senare del, konstigt nog. Det var dock trevligt med de ca fem centimeter som kommit under natten. I morgon är det SM i masstart i Östersund. Det kommer bli tufft och hårt och roligt. Min avsikt är att ge järnet.