Min civila cykel

52911-24
Denna cykel använder jag till vardags, en Nishiki Olympic 12  i toppenskick. Den rullar oerhört lätt och ljudlöst, känns riktigt bra att smeka asfalten med. Notera även skolhyllan jag snickrat till nyligen.

image25
En bil som denna skulle jag gärna ha för att ta mig till affären, skogen osv.

Läget

Idag har jag tvättat, städat, diskat, pluggat, tränat, monterat.

Men jag är lite orolig över min häl som börjat ömma.

IFK Moras medeldistans

Idag ville jag ta revansch från gårdagens misslyckade lopp. Jag startade bra och tuggade på fint de första tio kontrollerna, även fast jag kände mig mycket seg och sliten. Vid tionde kontrollen lyckades jag vika bort kontrollen på kartan, så att jag läste att jag sprang från kontroll 11 till 12. Det vill säga, jag hoppade över kontroll 11... När jag upptäckte fadäsen kände jag att det inte var någon idé att fortsätta, så då bröt jag loppet.

Jag skyller helgens misslyckande på att jag suttit dygnet runt senaste dagarna och skrivit klart min exjobbsrapport... 

IFK Moras långdistans

Idag var det långdistans på Bonäsheden utanför Mora. Sjukt lättlöpt och relativt lätt orientering. När jag gick in i startfållan fick jag på angivelsen se att under de 14,7km banan mätte att endast 16 kontroller skulle passeras. Dvs upplagt för minst en riktigt rejäl långsträcka, vilket det också var till första kontrollen, hela 4,4 km. Jag valde att köra rakt på till den och det var ett bra genomfört vägval. Det som var mindre bra var att jag fick håll direkt och kunde inte alls löpa på så hårt som jag ville, tappade 2min utan att bomma, visserligen på en 20min lång sträcka, men ändå inte bra. Till tvåan småstrulade jag, och till trean sprang jag lite snett. Det var sedan på fjärde kontrollen jag gjorde bort mig rejält, sprang riktigt bra nästan hela sträckan, när det var ca 200m kvar fick jag hjärnsläpp och följde en ås på tok för länge och sprang 500-600m för långt, tappade 5.30 på det misstaget, vilket inte kändes så kul. Resten av banan gick bra, förutom något dåligt vägval, även löpningen började kännas bättre och bättre. Men resultatet får jag skämmas för, inte bra, inte bra.

Håkan vann på 69min, ca 30sek före rollen och rob var fyra på 71min. Riktigt snabba tider!

Betyg:
Egen insats: 1
Lagets insats: 5
Karta: 5
Hur mycket gillar jag denna typ av orientering: 2
Arrangemanget i övrigt: 4

Jukolaträning och piroger

Idag hängde jag med på Leksands Jukolaträning. Det bjöds på gafflade banor med speciella sträckupplägg som var anpassade efter de olika löparna som deltog. Jag hade inte planerat att springa allt för fort idag så jag sprang solo andra hälften av banan, men vad gjorde det, kanonfin orientering! 

Det kanske bästa med passet var att det efteråt bjöds på piroger! 

Mer information:
jukolarevansch2007.blogg.se

Det är jobbigt att springa fort

Idag satt jag och avnjöt min middag framför girot på teven. När jag precis hade ätit färdigt och ställt in mig på att återgå till pluggandet ringer telefonen (klockan är 17.54):
- Vi behöver en sistasträckslöpare till löparhögskolans lag på Team Sportia-stafetten
- jaha...
- Byt om och ta ol-bussen och kom hit, starten är 18.30 och du beräknas gå ut ca 19.00
- Ok, vad trevligt...

Dum som man är ställde jag upp.

Jag kom dit strax efter 18 och började värma upp, det var inte en optimal känsla i kroppen med en middag som inte hunnit landa ännu. Mina lagkamrater skötte sig exemplariskt och skickade ut mig i ledning, en position jag inte riktigt kände mig bekväm med. Men jag gjorde mitt bästa, efter knappt sju minuter blev jag omsprungen av smegge och hängde med honom i ca en meter....

Hursomhelst slutade vi tvåa och jag blir förhoppningsvis efter detta lite snabbare. Jag höll ändå hygglig fart, 15.18 på 4,6km.

Resultat

Terminsavslutning

Ikväll har vi haft terminsavslutning på idrottshögskolan. Först spelade vi minigolf sedan åkte vi på en tre timmars båttur på Runn, där det bjöds på mat och stipendieutdelning. Mycket trevligt!

Hälsingehelg

I helgen har jag varit i Hälsingland och sprungit tre st tävlingar, två långdistanser och en medeldistans.

Torsdag långdistans 15km
Inga större bommar, lite onödigt småstrul bara. Det jag tappade mest på var min usla löpform och att jag tog för många runtvägval istället för att köra rakt på i den sjukt lättlöpta tallheden.
Winsplitst

Fredag långdistans 13km
Den anrika terrängen från SM-stafetten 2001, Lindefallet, där Malungs OKs andralag tog guld och förstalaget brons. Riktigt tuff och stenig terräng, men samtidigt väldigt fina höjdpartier. Precis så som jag gillar orientering. Det var en riktigt kall dag så jag sprang med underställströja. Jag inledde stabilt de tre första kontrollerna, sen hade vi en långsträcka på ca 3,3km där jag tog ett dåligt vägval och fasnade i stenskravel, och till råga på allt lade jag bort ca 2min vid själva kontrolltagningen, illa. Efter långsträckefiaskot hittade jag ett hyfsat bra flyt och fick kontrollerna rätt bra, gjorde en riktigt skön kontrolltagning till elfte kontrollen. Men till tolvan gjorde jag bort mig igen och lade bort knappa fyra minuter, helvetet! Resten av banan präglades av småmissar och en trött kropp. Var till min förvåning bara 11min efter (hade gissat på 20min), så påståendet att det är min terrängtyp stämmer nog ganska bra.
winsplits

Lördag medeldistans 5km
Medeldistans på samma lättlöpta tallhed som torsdagens långdistans. Inledde med att bomma de fyra första kontrollerna, spikade femman, sen bommade jag rejält på sjätte kontrollen. Luften gick ur...
winsplits


Sammanfattning av helgen

Mina stela vader från tisdagens löpintervaller var inte kul att handhava under helgens lopp. Min usla löpform kanske får en vändning efter dessa tävlingar, torsdagens långdistans var en riktigt bra genomkörare där jag plågade kroppen hårt i 84min.

Jag bodde under helgen hemma hos familjen Rost i Alfta. God mat och trevligt umgänge! Vi hann dessutom med att läsa Skärmen 77 och en shoppingtur inne i Bollnäs där jag fick tag i ett par nya skor. På söndag morgon åkte jag och Erik hemåt Borlänge och passade på att träna i legendariska marker, Vargatjärshällene, där jag träffade på en björn 1998. Ett ruggit fint område med en karta från 1992 som fortfarande håller!

Betyg för helgen
Min löpform: 2
Min OL-form: 3
Skogs-TC tors & lör: 5
Terräng: 4
Kartor: 4
Arrangörer: 3
Väder: 2
Klubbkompisar: 4 (Rollens stigande formkurva och Jeddins 13e plats på J-Cupen höjer betyget)
Vargatjärshällene: 6 (trots att vi hittade en sten som inte var med på kartan)

Senaste numret!

ol-magazine
En otroligt intressant tidning med både betyg på speaker och onlinekontroller.

Löpintervaller

Idag for jag, Smegge och Ingunn iväg till Kvarnsvedens IP för att köra löpintervaller på löparbanan. Olyckligtvis var det ungdomsträning, så vi fick vänta 45min innan vi fick beträda banan. Således sprang vi på vägar istället. Det blev 10st 32-33 sekundersintervaller, blev inte allt för ifrånsprungen av Smegge, så det kändes positivt. När vi väl fick tillträde till banan körde vi två st 200m-intervaller, 29 resp 30 sek. Lite väl hårt kanske, förhoppningsvis tar inte kroppen allt för mycket stryk av detta pass. Tanken med passet är att få upp farten och samtidigt inte bli allt för sliten.

Med i matchen igen?

Idag har jag varit duktig. Slitit med exjobbet hela förmiddagen, sen efter lunch kört styrka+2.25 rullskidor, mestadels stakning, med Smegge i regnet. Har nu en skön slitenhetskänsla i kroppen (eller rättare sagt i armarna och stakmuskulaturen), månne detta vara återtåget till en god form? Jag hoppas det.

Siljanskavlen

På dagens Siljanskavle ställde vi upp med tre seniorlag och ett junislag. Förstalaget blev femma, andralaget 17e och tredjelaget har jag ingen uppgift på. Junislaget stämplade fel på sistasträckan. Jag sprang andrasträckan i andralaget och gjorde ett hyffsat lopp, fortfarande ingen löpform och endel småmistag. På förstasträckan hade Rob en dålig dag, var helt orkeslös och växlade över 10min efter täten, inget höjdarläge för mig. Jag fick ingen draghjälp, vilket jag hade behövt för att få upp min fart igen. Bragden på tredje klagade också på att han var trött. Steve löpte sista och gjorde det bra, trots att han förlorade spurtstriden mot en rödhårig junior. I förstalaget gjorde Marius och Rollen riktigt bra ifrån sig, vilket lovar gott!

Egen isats: 2
Lagets insats: 3
Klubbens insats: 3
Arrangören: 3
Vädret: 2
Kartan: 3
Resultat på webben i tid: 0

Elitserien i Gräv


Jag är en snigel...

Rullskidor

hovfj?llsracet 06
Idag åkte jag och Pyppe en sväng rullskidor. Vädret var inte på topp, endast sju grader, när vi drog oss ut. Genast väcktes minnen från när jag körde Hovfjällsracet i Torsby i höstas, visserligen var det bra mycket värre väder då och ett par snäpp hårdare pass, men ändå likt dagens pass på något sätt.

Kristofer Åström

52911-21
Min favvolåtskrivare har släppt en grym skiva, Rainaway town, Norrländskt vemod med inspiration av Amerikansk Country, säger de som försöker få kredd på kultursidorna i olika lokala dagspressar, Kristofer Åström säger jag. Kompbandet Hidden truck har ersatts av Rainaways, men det är oviktigt för mig, det viktiga är hur Kristofer sjunger och framför sina mästerverk. Bästa spåren är "Fallen" och "Just a little insane". En låt man inte får glömma bort att nämna är "Heavy on the drinks".

Helt sjukt att han har haft en nio år lång solokarriär och att det var ca hundra år sen Fireside bildades. Jag får hoppas isen som Fireside ligger på snart smälter, så de får simma i land och spela in en värdig uppföljare till Get shot. En av de få positiva effekter jag kan se av växthuseffekten.

Cykel

Photo ©: Shane Stokes/Cyclingnews.com
Det är inte mycket likheter mellan Frank Schlecks cykel och min, mer än att de är racercyklar båda två. Min cykel har dock fått nya bromsklossar och ett nytt bakdäck monterat idag, Pyppe hjälpte till eftersom han är huvudmekaniker och stallchef för vårt imaginära cykelstall "Crédit majonäs".

Långdistans Knutsbo

Idag bjöds det på en riktigt tuff långdistanstävling i Knutsbo, precis som det ska vara!

Jag inledde säkert men kanske lite väl hårt, för jag kände mig trött redan påväg till tredje kontrollen. Gjorde mina misstag på fjärde och femte kontrollen, båda inne i ett grönområde. På fyran gjorde jag ett parallelfel och till femte sprang jag snett . Resten av banan flöt på bra fint orienteringsmässigt. Tog kanske inte optimalaste vägvalen på långsträckorna och tvekade på någon kontroll. Jag kom ikapp lite löpare allt eftersom och vi var större delen av banan en klunga på tre pers. Tyvärr var jag otroligt seg på väglöpningsdelarna på första långsträckan, där höll jag nästan på att släppa "klungan". På slutet fick klungan en till medlem och det fortsatte flyta på bra, till kontroll 18 tog jag ett eget vägval och fick en liten lucka. Kontrollerna 18-21 bjöd på intensiv orientering så luckan tog de in snabbt genom att gå på min rygg. Jag lyckades dock hålla mig först hela vägen in, vilket kändes mycket skönt.

Jag är jättenöjd med loppet, men det svider att vara 25sek efter när man slitit som ett djur i 87min.

Denna helg var helt klart ett fall framåt! Foten funkar bra, men den hindrar mig från att springa på för fullt i svårlöpta partier, vilket är lite tråkigt. Att löpformen sedan är lite dålig hoppas jag bara är tillfälligt, ska bli kul att tävla igen nästa helg.

Betyg:
Egen insats: 4,5
Lagets insats: 3 (Håkan och bingo bröt. Bragden kämpade sig runt och skällde ut banläggaren eftersom vätskekontrollerna inte var redovisade på kartan, detta höjde betyget från en tvåa till en trea)
Bana: 5
Dusch: 3

winsplits

Medeldistans i Knutsbo

Idag hade Dalaporten medeldistanstävling i Knutsbo, samma karta som vid SM-stafetten 2005. Tekniskt krävande terräng som påminner endel om Norrland bjöds det på.

Jag hade taktiken för dagen att orientera rätt och inte stressa och försöka springa fort. Den taktiken höll sig ganska bra, dock gjorde jag ett par misstag som jag beskriver nedan. Foten kändes bra, men det var mycket stenig terräng bitvis så jag blev väldigt passiv i de partierna. Jag kände mig även seg i kroppen, men eftersom det var tekniskt krävande orientering kunde man ändå inte ligga på i löpningen hela tiden. Kontentan är att jag är nöjd med dagen, trots att jag lagt bort ca 2:30 på orienteringsmisstag.


image17
Till femte kontrollen stannade jag för tidigt och trodde jag låg nedanför åsen och klättrade upp mot punkthöjden som låg ovanför. Hade jag bara fortsatt fem meter till innan jag stannade hade jag sett kontrollen, men nu blev det ett tidstapp på 44 sek på bästa tid vilket jag räknar ungefär som 30sek bom.

image18
Till kontroll 13 kommer största bommen på banan. När jag sprang förbi den stora stenen mitt på sträckan såg jag killen som startade före mig springa ut från kontroll 13. Här kommer misstaget, jag tyckte att jag såg var han stämplade och sprang dit, vilket resulterade i att jag kom på tok för långt ner. Efter ett tag lyckades jag läsa in mig, men det blev en bom på ca 1 min. För att göra bra orienteringslopp får man aldrig släppa fokus, vilket jag gjorde här, en minut åt helvete.

image19
Ingen bom direkt på kontroll 17 men ett tvivelaktigt vägval. De blå vägvalet är hur jag sprang och det rosa är vad jag tror det bästa vägvalet. Jag tappade hela 31sek på denna sträcka utan att egentligen bomma.

image20
Här gjorde jag ett till dåligt vägval, till kontroll 18. Tappade hela 52sek på snabbaste! Det blå är mitt vägval och det rosa det troligtvis snabbaste vägvalet. Som jag sprang över höjden var ingen höjdare eftersom det var flera branter jag fick hoppa både upp och nedför istället för att springa runt höjden där det var ruggit fint. Visserligen tror jag att jag tappade en del tid pga att det var så stenigt första halvan av sträckan och jag där var jätteförsiktig med foten. 52sek får man inte tappa på en sträcka på en medeldistans, skärpning!

Johan Nordlund, Leksand, vann. Jag var 3.16 efter på en nionde plats.

Betyg:
Karta: 4
Bana: 5 (riktigt kul)
Egen insats: 4
Laginsats: 4
Dusch: 1
Snygga tjejer på tc: 3 :)

winsplits

Hoppas denna sommar blir lika fantastisk

200m pizza

Personligt rekord

Idag var det dags för rekordförsök. Mitt uppförslöptest som jag provsprang för knappt två veckor sen var i behov av en rekordputsning. Jag hade på känn att rekordtiden inte var omöjlig att slå.

9.27 satte jag igång klockan och började jogga iväg upp mot Tjärnaberget. Följeslagare för dagen var JG, han hade dock inte det mod som krävs för att försöka slå backrekord, så han körde vanliga löpintervaller istället. Solen sken och det var en ganska fin majmorgon, vinden låg rätt och fåglarna kvittrade.

Efter 35min uppvärmning stannade jag till vid startlinjen och började förbereda mig för rekordförsök. Ett par djupa andetag och sen bar det iväg. Öppnade kanske lite väl hårt, men lyckades tillslut hitta en bra rytm, men det var ingen höjdarkänsla i benen som fick slita något oerhört. Har ingen koll på mellantider, men vid korsningen knappt halvvägs kändes det som att jag låg bra till. Tyckte att jag kunde trycka på bra på slutet och efter 2,7km med 130m stigning, skar jag mållinjen på en tid av 10.50. Hela 42 sek bättre än det gamla rekordet!

Ett riktigt skönt besked! Var en fin känsla i kroppen att ta ut sig ordentligt, dessutom fick självförtroendet en boost också, vilket var välbehövligt. Efter att jag rest mig från det ryggläge som snabbt intogs efter målgång började jag jogga ned för backen igen för att möta upp JG som lunkade på i fin takt. När han var klar joggade vi hemåt och var båda två mycket nöjda med passet.

Gjorde även rullskidsdebut för året på eftermiddagen så ikväll blir det läsk till maten!

Peace out

Demonstration

Idag har jag demonstrerat mot att inte hålla fokus ett helt orienteringslopp och mot stukade fötter.