Skarverennet

Jag och Nordebo innan starten i Finse.

I Helgen var jag i Geilo och åkte ett av de mäktigaste skidloppen som finns, nämligen Skarverennet. Loppet har ca 12200 deltagare och de allra flesta åker i trim-klassen och bara ca 900 i konkurranseklassen. Flera norska superstars var på plats och stämningen var god.

Tävlingen går till så att man först åker tåg till Finse, där startar trimklassen från tidig morgon och åker samma bana. 11:30 startar damklassen och 11:45 startar herrklassen. Banan går längs Hallingskarvet i 37 km tills man kommer till målet i Ustaoset. Trimklassen åker till höger i färdriktningen och hejjar på alla tävlingsåkare som passerar. Det var bra stämning, grymt väder och fantastiskt kul.
Nordebo och jag efter målgång. Nordebo åkte skitbra och blev 24:a.

Loppet startar med en tuff stigning på drygt 200 höjdmeter. Det blev en rätt hård inledning, då högsta punkten dessutom låg på ca 1450 möh och uppvärmningen var dålig. Nåväl, jag kom iväg bra utan större missöden och gnetade på bra. Skidorna gled bra och jag åkte upp mig i fältet hela tiden kände jag. Ganska snart började vi komma ikapp damer och trim-klassare. Det var mäktigt att se en lång, svart orm av åkare över fjället.

Loppet bestod av tuffa uppförsbackar och snabba utförslöpor, inte alls så många platta partier som jag trodde. Det blev alltså mycket växel två och mycket fartställning. Vilket tillslut kändes rejält i låren. Efter 27 km blev jag trött och började tappa placeringar. Avslutningen av banan gick utför och eftersom jag inte orkade stå i fartställning pga stumma lår tappade jag även här trots bra skidor. Jag blev 118:e efter att ha legat runt 90 mestadels under loppet och de jag åkte med när klubban kom landade på placeringar runt 80. Resultatet känns dock ganska oviktigt då det var en otroligt häftig upplevelse bara loppet i sig.

Det blir mest troligt start i Skarverennet nästa år med.

Tävlingspremiär

I helgen gjorde jag tävlingspremiär i orientering. Lännamedeln och Rånässtafetten. Ingen toppenform men bra orientering gav bättre besked än förväntat. Framförallt var det väldigt kul.

Lännamedeln
Stort startfält, 110 man, jag hade startnummer 25. Samma tävlingsområde som förra året då jag sprang öppen 8 (och banan var typ samma fast baklänges). Jag hade som mål att orientera säkert och att inte bli ikappsprungen av Thierry Gueorgiou som startade 9 minuter bakom. Jag lyckades med båda. Loppet var bra sånär som på två misstag. 30 sek till sexan, sedan en tvåminutare till tionde - onödigt. Sedan blev det också ett tredje misstag då jag missade målstämplingen och fick vända tillbaka. Problemet var att nästa person som skulle målstämpla ville ha tre pip innan jag fick stämpla.

Dessutom tänkte jag att om jag skulle klara av att tappa mindre än 1min/km skulle det vara bra. Det klarade jag nästan. 5.53 efter på 5,6km. Nu vann visserligen inte fransosen, utan OL-Davve knep segern med 19 sekunder.

Jag vann mitt bett mot Linus Rapp vilket resulterade att han fick bjuda mig på korv med bröd efter loppet. Tyvärr hade Linus inga pengar så jag fick betala själv. Däremot var han stor i sin förlust och kröp till korset dagen efter och bjöd på kaffe och bulle på Rånässtafetten.

Resultat

Rånässtafetten
Helgens viktiga lopp. Kul med stafett. Jag sprang sträcka två i mox lag två. Arnesson sprang bra och skickade ut mig som 22:a knappt 2 min efter täten. Jag fick en bra start och skymtade Ralph Street från SNO i skogen de första fem kontrollerna. Tyvärr blev avståndet större än mindre då min löpform inte är av den bästa sort just nu. Vilket inte lämpade sig på den väldigt löpvänliga banan. Fick sköta navigeringen själv några kontroller, gjorde tyvärr lite småmisstag, totalt ca minuten. Sedan kom jag ihop med några fler lag och försökte hänga med. Det gick ok. Kom till växel som 19:e lag i slutet på en sjumannaklunga. Bra lopp och nöjd, men 5 min efter bästa sträcktid!

Resten av laget sprang bra och vi slutade på 14:e plats. Näst bästa andralag. Förstalaget blev trea.