Jul och sånt

Gjorde en tavla till min optikerstuderande bror som julklapp
 
Det har varit bra i jul trots avsaknad av snö. Södra bergets 500m-slinga har varit räddningen. Totalt har jag kört 135km på den, vilket blir en hel del varv. Jag har även passat på att springa en del och kört två pass maxstyrka på friskis och svettis. Jag har tagit det ganska lugnt mellan varven med som sig bör i juletider. Det har varit trevligt att fira jul och umgåtts med familjen.
 
I morgon bär det av till Vemdalen för skidåkning och nyårsfirande. Finns mer än 500m meter spår där så det kommer bli bra. Tanken är att trycka på med lite mängd nu i den kommande perioden fram till SM.
 

Jullov

Det var fint sista dagarna i Sjusjøen med. Eller i måndags var det lite regn och dimma, men på kvällen övergick det i kräksnö. Tisdagen var kanonfin och vi körde en prolog+jaktstartsövning som var väldigt teknisk och intensiv. Ett bra pass som jag genomförde bra.
 
Dagarna efter bestod mest av att jobba och packa ihop alla grejer på jobbet eftersom vi ska flytta til nya lokaler i Falun efter nyår. Det känns spännande och lite sorgligt efter att ha suttit på samma ställe i tre år.
 
I fredags for jag upp till Sundsvall till vad jag hoppats skulle vara vinter. Lyckligtvis finns drygt 500m konstsnö på Södra berget. Snurrade ett par varv igår och idag körde jag ett intevallpass av 90-40-karaktär. Det regnade som krydda på passet. Träffade David Holmberg i spåret och han hängde, eller i alla fall försökte, på några intervaller. Han hävdade dock att det aldrig tjuvskejtats så mycket på stakning sedan Staffan Larssons tid. Jag hänvisade till gårdagens "klassiska" sprint i Asiago som kontring och försökta bygga upp ett argument om att det är nya tider nu, fast jag egentligen skämdes som en blöt hund (bokstavligt talat. Spöregn). Jag skärpte mig dock med tjuvskejtandet. Pedagogpoäng till David.
 
David menade att han bara tränat 16h de senaste två månaderna pga barn nummer två anlänt i början av november. Idag passade han dock på att klämma in en extra halvtimme genom att få skjuts hem av mig, då fru och barn tyckte att det var nog med en timme i spåret. Kul att snacka lite skit och träning. Jag var dock ute på lite djupt vatten då jag förklarade att jag numer kör efter norska i1-i5-modellen i min träning och varför det är så bra. (Davids pappa, HC, har uppfunnit det konventionella A1, A2, A3-systemet). Men artig som han är David höll han god min och vi kunde skiljas som goda vänner när jag släppte av honom i Granloholm. En bra start på denna dysta decemberdag helt enkelt =)
 
 
 

Fina tävlingar i Sjusjøen

Jag befinner mig just nu i ett regnigt Sjusjøen. I helgen var det fina tvlingar här. Två decimeter nysnö och mjuka spår på lördagen följt av kanonspår och solsken på söndagen.
 
Sprinten
Ett bra lopp i det mjuka föret. Teknisk bana med mycket kartläsning följt av en snabb avslutning. Nöjd med loppet. Blev fyra, 28 sekunder efter Andreas som vann.
Resultat
 
Medeln
Går riktigt bra i början. Kul och varierande bana. Tuffa åkbackar/åksträckor varvat med väldigt intensiv orientering bland täta spår. Gör två sämre sträckor annars var det ett bra lopp. Blev nia i det tuffa startfältet.
Resultat
 
Vi är ett gäng som stannar kvar här och nyttjar spåren några dagar. Igårkväll körde vi en magiskt fin måskenstur i klassiskt stil. Idag körde vi en utförsövning i regnet på förmiddagen.

Hemma en stund

Det har varit en del att göra i veckan som vanligt när man kommer hem från en längre tur. Jobb, träning och fixa saker hemma. Det har varit fina förhållanden i Bergebo och igår körde jag ett trevligt fartpass med Arnesson, 70/20.
 
Det finns emellertid ställen som har finare skidförhållanden, därför åker vi till Sjusjøen i helgen och kör två WRE-tävlingar och åker klassiskt med pannlampa. Vi stannar dessutom till tisdag för att nyttja de fina förhållandena som där råder. Det blir skoj!

Världscupsöppning i Ylläs

Inför första varvningen på lången. Alla tre bilder tagna av Skogssportsmalin
 
Det blev en helt ok inledning på världscupen. Bra lopp men lite dåligt betalt placeringsmässigt kan man sammanfatta det hela som. Överlag väldigt tighta lopp vilket tyder på att konkurrensen blivit hårdare. Kul!
 
Det blev ingen mixstafett för min del då Linda blev sjuk och vi blev DNS. Var dock skönt att stå över med tanke på att det blev en extrainsatt tävling på lördagen då onsdagens strukna medeldistans kördes om.
 
Fredag, långdistans mass-start
Fick en bra start och lade mig i rygg på Lamov och Rost. Hamnade sedan själv på min gaffel och fortsatte metodiskt och bra. Går bra även ut på andra varvet. Börjar sedan göra lite misstag och blir trött i slutet. På sista gemensamma slingan försöker jag plocka platser med ett eget vägval men faller på eget grepp då jag kör fel i en korsning. Blir nästintill överkörd av en finne och tappar två platser vid nästa kontroll. Avslutar sedan bra och spurtar ner samme finne. Blir trettonde. Helt ok och ungefär två och en halv minut efter. Kände mig stark och är nöjd hur jag genomförde första 70% av loppet. Kändes som jag hade möjlighet till något större i detta lopp men jag är ändå nöjd då mycket var bra.
 
Lördag, medeldistans med individuell start
Återigen bra inledning och bra flyt. Krånglar lite i fjärilen men det är på det hela väldigt bra. På sträckan ut från boet gör jag en ganska stor miss då jag hamnar efter i kartläsningen och missbedömmer korsningarna. På det hela ett bra lopp som jag är nöjd med. Placeringen är dock en ganska blygsam sjuttondeplats i detta tighta race. Många som är på hugget, kul! 
 
Söndag, sprint
Bra lopp rakt igenom. Behagliga -9 vid start och mål. Väldigt obehagliga -20 till -30 på vägen ner till tvåan och trean. En otroligt tydlig och oangenäm gräns mellan varmt och kallt. Min vänstra örsnibb fryser till is. Orienteringen flyter på bra. Bra fart, bra flyt. Ner till sjätte kontrollen känns det som att det rinner ner varmt vatten i min vänstra örsnibb och det är signal om att det inte står helt rätt till med örsnibben. Nåväl, inget att reflektera mer över. Tuggar på bra resten av banan. Spurtar i mål på en tiondeplats, 29 sekunder efter Moholdt som tar sin första världscupseger. Återigen ett bra lopp och återigen en grymt tät resultatlista. Jättenöjd med mitt genomförande av loppet. Örsnibben inte så nöjd men dubbelt som stor som innan.
 
Sammanfattningsvis
Överlag tre riktigt bra lopp av mig. Även det strukna loppet på onsdagen var bra. Placeringarna har dock inte varit i nivå vad jag önskat men fortsätter jag göra bra lopp tror jag de finare placeringarna kommer. Kul också att vi har en riktigt bra herrtrupp nu där alla sex grabbar var topp tio under dessa tre tävlingar. Och givietvis var det skitkul att vara iväg en vecka med laget i magiskt fina Ylläs och Äkäslompolo. 

Tävling struken

Gårdagens världscupslopp blev struket pga sportslig orättvisa. Det handlade om stämpelbrickor som inte fungerade för stora delar av startfältet. Stämpelbrickor som arrangören tillhandahöll. 
 
Min bricka funkade inte vid första kontrollen. Jag var någonstans kring 10-15:e plats dit (rakt till första) och runt 30:e därifrån efter att ha försökt stämpla på båda enheterna och brottats i trängseln. När stämpeln inte tog på nästa, eller nästa, eller nästa kontroll försvann glöden. Jag blev uppgiven men bestämde mig att åka runt som bra träning. Efter ca 7 kontroller började helt plötsligt bickan fungera och därifrån körde jag på och gjorde det riktigt bra därifrån till mål. 
 
Jag var då ga ska långt bak i fältet och det var svårt att avancera. Kom i mål på en 17e plats. Ett bra lopp men en dålig placering. Dock är tävlingen struken men jag tar med mig det positiva inför kommande race.