Landslagsläger i Jönköping

Vi bor mellan Vätterns strand och E4:an
 
Idag började landslagslägret i Jönköping. Bara herrar denna gång. Jag, Peter, Andreas och Erik. Coach Claes ska vi hämta på tågstationen nu i kväll.
 
Idag har vi kört två lugna pass, i morgon börjar hårdkörningen med ett rullskidsrace på förmiddagen.
 

Bra förstasträcka på SM-stafetten

OK Linné vann efter en imponerande insats
 
Wille ställde av Leandersson i spurten om bronset
 
Jag gjorde ett bra lopp på förstasträckan på SM-stafetten. Fick första gafflarna bra och när det började bli lite snabbare tempo efter ungefär halva banan klarade jag tempoväxlingen bra. Blev ensam på min gaffling i slutet och höll i orienteringen bra. Växla som 15:e man, 1.58 efter täten. Bra!
 
Vi belv 25:e lag i mål. Således var klubbens alla fyra lag topp 25.
 
Resultat

RullO och böcker

Fick hem två böcker i brevlådan. 438 dagar och the secret race. Ska bli intressant läsning!
 
I morse körde jag RullO med DSA med utgångspunkt från Maserhallen. Kallt i luften och frost i gräset. Fick köra dubbla buffar på uppvärmningen. Höstluften känns annars bara bra!
 
Vi körde fyra intervaller/banor som inleddes med 1-2 min transport till varje startpunkt för att komma upp i puls innan själva orienteringen började. Tyckte det kändes bra. Bra kartkontakt och fokus hela vägen, inga misstag. Bra pass.
 

Träning på hemmaplan

Det börjar bli höst nu. Härliga tider. Kall luft osv.
 
Skidgång i Romme i morse. Frost i gräset och fyra vändor upp. Ett jobbigt pass.
 
Stakade på eftermiddagen. Möttes av lite höstregn. Knäckte en stavspets med halvtimmen kvar. Blev lite arg men det löste sig fint. Kom hem utan större bekymmer.
 
 

SM i Långdistans

En trevlig helg i Kungälv. Tuff terräng och trevliga banor. Vädret var typiskt SM-väder som var skönt att springa i men inte så trevligt att vistas i efter tävlingen.
 
Kvalet
Hade som taktik att köra runtvägval om det fanns möjlighet och att köra säkra, smarta vägval för att undvika misstag. Slarvar lite redan till första kontrollen och "ramlar ner" från stråket. Får kontrollen bra men det försvinner tid i onödan. Till trean är det en rejäl långsträcka. Jag bestämmer mig ganska snabbt för högervägvalet på väg (kopplat till min taktik). Dock fastnar jag i massa vindfällen och därefter några brantkanter efter jag lämnat vägen/stigen. Missar dessutom själva kontrollen med 30-40sek. Fortsätter bra, är osäker och tappar lite tid till femman. Till åttonde, andra rejäla långsträckan, kör jag runt på väg igen. Här är det lite bättre, men fortfarande inte bra. Genomför resten av banan bra och tar en stor ledning när jag går i mål. Förstod att det skulle vara precis om jag gick vidare. Nu slutade jag på 13:e plats och hade 1.18 till tiondeplatsen som hade genererat en A-finalbiljett. Nöjd med loppet, att det inte räckte är en annan sak.
 
Karta
Resultat
 
B-Final
Kul att få springa en riktig långdistans i tuff terräng! Öppnar jättebra. Känner mig pigg. Plockar ettan och tvåan bra. Väljer vänstervägval på mestadels väg/stil på långsträckan till trean. Lyckas dock slarva med riktningen och slarva bort mig direkt när jag lämnar stigen i ett grönområde. Minutbom. Möter Jakob Enmark vid kontrollen och jag är ca 1min efter i spåret här. Stressar upp mig i min iver att gå ikapp till fyran och gör en rejäl bom. Slarvigt. Nu kommer Anders Carlsson ikapp mig istället. Och jag drar snett till sexan. På långsträckan till sjuan skymtar AC långt bort i skogen. Jag försöker jaga ikapp. En dum taktik då jag återigen hamnar snett och fastnar i ett brantparti där det ligger en miljon vindfällen. Tappar två minuter.
 
Skärper mig efter detta och börjar springa bra. Skönt med väglöpning till tian. Här byter banan karaktär. Svårare orientering och inga tydliga vägval. Jag får kämpa och brottas med både karta och terräng. Går ganska bra men jag tappar ganska mycket tid även om jag inte bommar kontrollena. Till 16 hittar jag äntligen löpvänliga stråk och smäller till med en sträckseger, skönt att kunna genomföra en sträcka med full kontroll och fart. Gör återigen en bra sträcka upp till 18:e. Kommer ikapp AC igen och följer honom åt in i mål. Blir tolva, 4.25 efter Enmark. Hade ju varit bra om jag genomfört långsträckan till trean bättre...
 
Karta
Resultat
 

Sparring av norrmän

Norska ski-o-laget har samling i Falun ons-mån. Jag har varit med på de tre inledande passen. Två rullO-pass och ett pass löpning. Kul med sparring och bra rullO-övningar.
 
Tyvärr har jag valt att inte vara med på fler träningar då jag ska springa SM i helgen. Jag åker ner till Göteborg i morgon och på lördag har jag som mål att göra ett bra lopp. Det ska räcka till final.
 
Det kommer bli en tuff helg. Det ser jag fram emot.

Gyllbergen

Följde upp stafett-dm med att köra 16km myr med OlDavve i Gyllbergen i söndags. Det var riktigt fint däruppe och förhållandevis torrt i mossarna efter en varm sommar och höst. 

Vi tog en karta, ritade in varannan sträcka och turades om att navigera på den sträcka som den andre lagt. Tolv kontroller på en bana där löpvägen var 16km. Ett mysigt pass. 2.05 stannade klockan på. 

Karta

Ett bra distanspass som förberedelse inför SM i långdistans till helgen. Tufft för låren, därför måste man jobba med massagerullen som på bilden nedan:
Jag körde även ett lättare löpintervallpass idag. Något som genererade ännu mer jobb för massagerullen.

Stafett-DM

Thomas sprang bra på andrasträckan
 
Peter med en stukad fot
 
Bättre än förra helgen. Jag löpte förstasträckan i tredjelaget. Bra startfält och en kul bana. 
 
Fick ettan bra och tog ett eget vägval till tvåan. Till fjärde kontrollen har jag och Östlin en liten lucka. Här ändrar banan lite karaktär och det blir snabbare. Jag orkar inte riktigt hänga med Östlin. Vid åttan kommer Hodler ikapp och några kontroller senare är vi fyra som jagar ledande Östlin. Lindberg drar klungan och jag hänger med även om det enligt mina mått känns som ett högt tempo. Vid fjortonde splittras vi upp och jag blir själv på min gaffel. TIll nästa kontroll väntar en långsträcka som jag genomför riktigt dåligt. Tappar uppsattningsvis två minuter och växlar som sjätte man, knappt tre minuter efter.
 
Totalt sett ändå ett bra lopp men jag grämer mig över att göra en sån dålig långsträcka på slutet.
 
Thomas löper bra på sträcka två och växlar ut Peter på en tredjeplats. Peter stukar dock foten redan vid andra kontrollen och tappar lite mark. Vi blir ändå femma vilket är helt ok! Förstalaget vann stort och ledde hela vägen.
 
Resultat

Ett flängande

DM-lången i Bjurs blev tuff. Jag var inte alls pigg och inledde med att bomma 45 sek på första kontrollen. Försökte bita i på långsträckan till tvåan, tyckte jag tog ett ok vägval men kände att kroppen inte var med på noterna. Resten av banan blev en plåga. Småbommade nästan alla kontroller. Började springa "rätt" vägval på andra rejäla långsträckan men av någon oföklarlig anledning bytte jag vägval och tappade ännu mer tid och kraft. Usch vad dåligt. Hade varit kul att vara pigg på en så fin bana. Nu blev det dock ett väldigt trevligt och tufft träningspass, vilket var främsta målet. DM är inget jag gått inför men jag hade hoppats på lite bättre form. Å andra sidan blir man inte bra på att springa i tuff terräng utan att träna i tuff terräng, vilket jag inte gjort. I alla fall inte specifikt för orientering. Träningen i sig flyter på väldigt bra och det är inte konstigt när man är sliten sista helgen i en fyraveckorsperiod på över sjuttio timmor träning.
 
Måndag och tisdag har jag varit i Kristianstad och jobbat. Vi har tagit fram material (foto och film) för nästa års O-Ringen. Jag blev väldigt imponerad av vad som väntar orienteringsmässigt och omgivningarna för den avslutande Österlenetappen var fantastiska. Vilket ställe! 
 
I kväll ska jag till Sälen på företagsevent som vi i MOKS arrangerar torsdag och fredag.

Medel-DM i Bjurs

OlDavve vann och jag slog Tomcat
 
Limpan fullbordade moxtrippeln med sitt brons
 
Kul med orientering! Men suck vad kass jag är. Bitvis bra men två rejäla krokar, egentligen tre om man räknar debacklet till femman. Annars går det ganska bra men lite för långsamt i kartläsningen. Fantastiskt väder dagen till ära och en härlig trippel till klubben. Davids segerlopp var vasst, kul att jag kunde haka på några kontroller.
 
Karta
Resultat

DSA-läger i Örebro

Har varit här på läger sedan i lördags. Kul med nya träningsmarker. Det är däremot inte speciellt kuperat här. Igår körde vi en toppenbra rullo-övning i Vivalla. Kul! Dagen avslutades med ett tre timmar långt stakpass. Jobbigt!
 
Vi bor i OK Alfernas klubbstuga och dricker kaffe mellan passen. Idag är det n lite lugnare dag för att i morgon köra hårt igen innan vi avslutar lägret på eftermiddagen. Det har blivit mycket impulser i träningen också. Jag tror coach Annika vill få lite fart på oss gubbar.