Berg till berg och surströmming

Jag har haft de fortsatt fint här i Sundsvall. Igår var jag med och sprang Berg till berg här i Sundsvall. Start på Norra och mål på Södra. Banan var hemlig fram till tävlingsdagen vilket är ett kul grepp. Banan blev tuff med mycket stigning. Min löpform är inget vidare men jag kämpade så gott jag kunde och disponerade loppet helt ok. Däremot blev jag lite väl trött sista 1,5 km efter en riktigt tuff och lång stigning. Blev fyra med häng på tredjeplatsen.
 
På kvällen blev det surströmming hemma hos Anna och Stefan, som Stefans föräldrar stod för. Väldigt trevligt även om surströmming inte är min favoriträtt. Fanns massor med annat att äta så det gick knappast någon nöd på någon :-)

Träning i Sundsvall

Jag har stannat kvar i Sundsvall efter lägret i Sollefteå. Det har varit fantastiskt bra väder och jag har tränat på ganska bra. Rullskidor och löpning. Har tänkt lägga in ganska mycket löpning denna vecka inför Höga Kusten Trail nästa helg. Det känns dock som det kommer bli väldigt långt med 43 km.
 
Annars är det ganska skönt att inte göra något annat på dagarna än träna och vila. Sista veckan innan jobbhösten startar. Sista dagen på O-Ringen på måndag och första dagen på Adshape på tisdag. Det ska bli spännande! Jag ser fram emot det.
 
Jag har hunnit fylla år också. Det var sådär spännande. Det var roligare att lilla My fyllde sju månader. Jag har hängt ganska mycket på Segelvägen med syrran och My också. Igår var vi ute på födelsedagsmiddag på Vindhem. Det var tur vi hade bokat bord då det endast var vi som var där och åt ;-) (Enda dagen med regn under min semester typ).

Hårt läger i Sollefteå

Lägret var kort men hårt. Tuff intervaller både tisdag, onsdag och torsdag. Lite för tufft för min smak då jag blev rejält sliten efter onsdagen. Att sprida ut fartpassen så att man kan ge gärnet på dem och inte vara trött från start tror jag mer på.
 
Vädret var bra och rummet varmt, sömnen blev lite lidande vilket också var en anledning till att jag blev ganska sliten under lägret. På det hela ändå ett bra läger och det är skönt att träna ordentligt igen.
 
Nu är jag i Sundsvall igen och har hunnit med att traillöpa på Vårdkasen, lekt med My och varit på Jonas 30-årsfest. Mycket trevligt. I morgon tänkte jag börja träna igen. Sista veckan lyxledigt innan jag börjar jobba igen.

Lägerlivet i Sollefteå

Bar über är standardklädsel på Hallstaberget
 
Lägerlivet är enkelt på hotell Hallstaberget. Magiskt bra rullskidbana och grymt väder. Väldigt bekvämt att bara äta, träna och sova. Det hör inte till vanligheterna med helpensionslyx som skidorieterare. I alla fall inte under de senaste åren, givetvis var det bättre förr, i början av karriären då vi kunde ha helpension emellanåt. Största fördelen med läger här är dock att vi slipper åka bil när vi ska iväg, utan vi kan träna direkt utanför dörren, vilket är riktigt bra.
 
Frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmacka är de måltider vi har, så man behöver inte direkt komplettera med godispåsar och proteinbars. Bra för matchvikten.
 
Enda minuset är at det är oerhört varmt på rummet då solen värmer upp det något oerhört vad det verkar. Trots att vi har fönstret öppet hela dagen och en stor fläkt som extrautrustning är temperaturen närmare 30 än 22.
 
Träningen går bra. Vi sprang på en riktigt fin myr igår b.la. Storskällmyren hette den. Idag körde vi ett hårt intervallpass på banan. 10x4:30 med 2 min vila. Ett jävligt tufft pass. Första riktigt hårda passet sedan O-Ringen för mig. Det gick över förväntan. Ulrik drog mestadels och var riktigt stark. Jag hängde med bra och fick släppa några sekunder bara på tre av de sista intervallerna. Härliga dagar med andra ord.
 

Framsteg under lägret i Idre

Sista passet blev intervaller upp till Nipfjället. 5x10 min.
 
Det blev ett bra läger. Jag tog det inledningsvis väldigt lugnt och efter några pass började kroppen kännas mottaglig för hårdare belastning igen. Skönt. 
 
Det blev under lägret två tröskelintervallpass där det ändå inte kändes helt uselt. Ett pass som däremot inte gick som planerat var det långa stakpasset på 3h. Som brukligt ganska hårt tempo och för mig kändes det oerhört bra första 90 min. Men efter 90 min började krafterna tryta. Efter 2h var jag slut. Trots sportdryck i vätskebältet och en snickers. Åkte resten av passet själv i lägre fart. Min teori till detta är att magen inte är helt 100 efter penicillinkuren vilket medför att jag inte har en lika energifylld kropp som jag är van vid.
 
För övrigt var det ganska mycket handbroms i under lägret för att anpassa kroppen till hård träning. Första halvan körde jag på lättare hjul på de klassiska rullskidorna och jag kortade ner de tre timmar långa löppassen till två och höll igen lite både i tid och tempo på övriga pass. Klokt tror jag. 
 
Totalt sett blev det "bara" 23h fördelat på 12 pass under lägret. Så lite har jag inte tränat på ett läger sedan pojkskolan, men jag har aldrig heller åkt på ett läger direkt efter 14 dagars sjukfrånvaro. Jag tror det blev ett bra upplägg. Framförallt var det jävligt kul.
 

Bra träning i Idrefjäll

Efter intervaller får man käka twix
 
Det går bra med träningen här uppe. Jag har inledningsvis kört väldigt lugnt för att komma igång med träningen igen.  På lördagens eftermiddagspass började det kännas ganska bra och på söndagen kändes det bra. Härligt! Framförallt var det trevligt att springa upp på Städjan och sträcka ut på fjället.
 
Igår körde jag det första fartpasset. 3 x 20 min tröskel med 4 st impulser inlagda i varje intervall. Det gick över förväntan tycker jag. Det kändes inte bra, det kändes inte uselt, det kändes helt ok. Bra alltså. Nu är jag tillbaka i träning. Det blir ett till intervallpass på torsdag innan jag åker hem. Eller hem och hem, jag åker till Sundsvall.

Läger i Idrefjäll

Fint i Idre förra året.
 
Idag åker jag upp till Idre för en veckas läger med DSA. VI hade läger där ifjol och det var riktigt bra. Dessutom var fädret fantastiskt förra året. I år blir det nog mer normalt Idreväder skulle jag tro.
 
Rullskidstävlingarna står jag över. Synd då jag hade sett fram emot dem. Jag kommer istället köra ett lugnare upplägg för att vänja kroppen vid träning igen. För att sedan kunna köra hårt när vi ska med landslaget till Sollefteå den 17:e.
 
Upptäckte att matchvikten just nu är 85,6 kg. En bit ifrån 80,5 som jag vägde inför VM i vintras. Det finns att ta av.

Länge sedan sist

Jag har varit usel på att uppdatera bloggen på sistone. Det beror främst på att jag varit less och saknat inspiration till att skriva. Men till de få men trogna läsare jag har vill jag givetvis ge tillbaka lite och här kommer en sammanfattning om vad som hänt sedan Jukola, som det senaste blogginlägget handlade om.
 
Nytt jobb
Vi tar det från början. Den största anledningen till att jag tappat motivationen är att jag blev uppsagd pga arbetsbrist från O-Ringen AB i mitten av maj, vilket innebär att min sista arbetsdag blir 31/8. Inget kul besked och tajmingen var ganska dålig då jag precis bestämt mig för att fortsätta min skido-satsning. Tryggheten av att veta vilka förutsättningar jag hade för kombinerat jobb/satsning försvann. Efter 5 år på O-Ringen kanske det förvisso är läge att söka nya utmaningar, men det hade varit bättre om jag fick ta det beslutet själv. Tack och lov löste det sig ganska snabbt med nytt jobb. Jag hann faktiskt inte kolla runt speciellt mycket innan det dök upp ett väldigt bra jobberbjudande. Från och med den 1/9 kommer jag jobba 70% på Adshape AB. Ett år till att börja med, jag tycker det ska bli riktigt kul.
 
Trasiga tänder
Någon dag efter Jukola fick jag ett enormt tandvärk. En flisa som lossnat ur en tand några veckor tidigare ställde till det. Hur som helst, efter ett par nävar värktabletter och tre besök på tre veckor hos tandläkaren hade jag rotfyllt en tand (den som flisan lossnat ur) och gjort två mindre lagningar. Imponerad över smidig, snabb och proffsig hjälp av tandläkaren. Med tanke på att jag inte varit hos tandläkaren sedan jag gjorde lumpen så klarade jag mig ändå ganska bra. Framöver blir det mer regelbundna kontrollbesök hos tandläkaren. Nästa besök om ett år.
 
Midsommar i Rättvik
Firande midsommar i Rättvik med goda kamrater. Fint väder bjöds vi på och vi hade det riktigt trevligt. Härliga tider! Midsommarstångsresning till tonerna från ett spelmanslag var en av höjdpunkterna. En av mina uppgifter var att se till att det fanns pluntor som kunde vandra runt bland oss karlar som gjorde det mödomsamma jobbet att resa stången. Succé. God mat, lekar, mycet skratt och disco i ett skrymsle var några av ingredienserna. Midsommar är bäst i Dalarna. Tack för värdskapet Bente och Kalle!
 
Ny träningsplan
Jag och coach Annika har lagt en ny träningsplan. Fokus är att jag ska bli snabbare på skidorna. Ganska logiskt egentligen. Hela träningen går väl egentligen alltid ut på att man ska försöka bli snabbare och starkare. Ingen konstigt, men vi har riktat in oss på att göra några förändringar där jag fokuserar på det jag är lite sämre på. Inte fastna i gamla möster och bara träna det jag är trygg med. Mer sprintlik träning blir det alltså. Utanför comfortzone. Dessutom gjorde vi en bra plan för vad som är viktigt att träna på när man jobbar 100% och inte har tid att köra två pass per dag. Ett riktigt bra pass per dag i princip, istället för att bara slentrianmässigt ge sig ut och jaga timmar.
 
3+3 
Klubbens viktigaste arrangemang uppe i Sälen. I år bjöds vi på riktigt fint väder. Härligt. Jag var speakerstöd åt kylis och det var kul att vi hade några världslöpare på plats. Jag sprang även lite i skogen och startade upp enheter och hämtade in kontroller. Dessutom hann jag med ett bra rullskidsintervallpass från sälens by upp till högis. Höjdpunkten med vädret var på lördagskvällen då vi hade funktionärsmiddag och satt utomhus och åt till nio på kvällen. Härligt!
 
Rullskids-sm
Jag fick en snilleblixt att jag skulle vara med på backrejset i klassiskt stil på SM-veckan i Sundsvall någon gång i maj. Detta var bra för träningsmotivationen då jag fick blodad tand att köra klassiska intervaller. B.la på bandet på livi där vi bara har möjlighet att köra klassiskt. Jag hann med en handfull pass med inriktning mot detta, intervalltid på 40-60 min på vardera av dessa pass.
 
Väl på plats i Sundsvall var det högsommar. På fredagskvällen fick man testa såväl skidor som banan, framförallt inbromsningsmattan när man skulle köra av sundsvallsbron. Inga problem på träningen. På tävlingsdagens morgon var det dock mer folk i rörelse och svårt att testa ordentligt, dessutom blåste det en perfekt medvind vilket gjorde inbromsningen svårare. Med nummerlapp på bröstet och lite väl mycket adrenalin satsade jag lite för hårt och klarade inte riktigt svängen. Jag for in i madrassen, men klarade mig bra, både kroppsligt och utrustningsmässigt. Jag hade startnummer två och kom ikapp framförvarande löpare ganska snabbt och kunde åka först i spåret upp. Kul med mycket folk längs med banan och dessutom fick jag ganska mycket tv-tid. Loppet gick väl ganska bra, jag blev 17:e.
 
Se sändningen här 
  
Miniträningsläger i Mölndal
I vanlig ordning for vi ner till O-Ringen en stund innan för att jobba med förberedelserna av arrangemanget. Helgen v28 passade jag därför på att hälsa på Nordebo i Mölndal. Vi körde ett tufft intervallpass på lördagen där vi inte var direkt svaga, framförallt jag som inte blev avställd, vilket jag brukar bli av Nordebo, härligt! Det som inte syns i flmen ovan är att vi åkte lite spårvagn och var på hipsterfik i stan på söndagen efter att vi kört ett rejält långpass på drygt fyra timmar. Dessutom var vi på grillfest på lördagen. Mycket trevligt. Måndag morgon besökte vi Skidome vilket var kul, sedan tuffade jag tillbaka till Borås.
 
O-Ringen Borås
I vanlig ordning ganska mycket jobb inför arrangemanget. I år blev jag dock imponerad av över hur Boråsarna gjort läxan och tagit del av de erfarenheter som vi i den fasta organisationen försöker förmedla från år till år. Det mesta funkade bra. O-Ringentorget hade de speciellt lyckats bra med tycker jag och det blev verkligen navet för O-Ringen. Kul! Jag hann med att träna ett pass om dagen och fick till några riktigt fina pass. Borås har verkligen fina förutsättningar för barmarksträning. En riktigt fin rullskidsbacke upp till GIF-stugan körde jag några gånger. Tyvärr testade jag aldrig rullskidsbanan på Kransmossen då det var tävlingsområde. O-Ringens träningsrace var jag också med på, det var ingen höjdare, riktig skitterräng och dessutom slog jag mig på smalbenet vilket visade sig skulle få konsekvenser senare.
 
Mitt deltagande i H21E2 blev väl helt ok tillslut. Ett riktigt skitlopp första etappen annars väldigt stablit. Tredje etappen var väldigt bra orienteringsmässigt men benen kändes tunga och tidig start var denna dag inte till min fördel. Sista dagen var tuff och tyvärr gjorde jag lite väl mycket misstag med tre dåliga långsträckor och en treminutersbom. Plockade från 8:e till 6:e plats och hann sånär ikapp Linus som blev 5:a, 13 sekunder före mig. Såg han precis i slutet.
 
Penicillin
Såret jag fick på träningsracet innan O-Ringen gjorde aldrig ont och jag bytte plåster och rengjorde det varje dag. Uppenbarligen inte tillräckligt noga. Att springa, byta om till torrt och sedan komma hem och duscha först på kvällen var helt enkelt inte bra för såret. På fredagskvällen efter att jag jobbat färdigt, väntat på att Julius och Mattias redigerat klart sista etappfilmen och vi varit och hämtat pizzor, druckit några hipsteröl och börjat gå mot campingen och avslutningsfesten - började det göra ont i benet. Jävligt ont. Så ont att jag inte kunde stå still. Smärtan avtog då jag gick, vilket blev lite märkligt då man ofta står still och snackar med någon när det är festligheter. Detta resulterade att jag i princip gick hem direkt när vi kom in på festen.
 
Dagen efter vaknade jag upp av att det var jävligt varmt i rummet. Reste mig ur sängen och kände en pulserande smärta i underbenet. Gick/haltade till köket och satte igång kaffe, öppnade balkongdörren för att ta lite luft då jag började bli snurrig. Minns inte riktigt hur det gick till men jag svimmade i balkongdörröppningen. De andra i huset hörde en rejäl duns och kom till undsättning. Ingen fara, men att börja jobba kl 9.00 blev genast svårt. Jag lyckades sedemera komma iväg till en vårdcentral där det kunde konstateras att jag hade fått rosfeber till följd av infektion i mitt sår. Penicillin i tio dagar. Problemet var bara att jag hade så ont i benet att jag inte kunde köra bil pga smärta och mitt dåliga allmäntillstånd gjorde att mina kollegor avrådde mig från att ens försöka köra själv. Detta löstes dock på ett bra sätt då Linus ställde upp att köra hem. Tack för det!
 
När jag kom hem på lördagskvällen, efter att ha kört bilen hem från Linus, handlat och burit upp packningen till lägenheten var underbenet lika tjockt som låret och helt rött. På söndagen låg jag i soffan med benet i högläge från nio på morgonen till nio på kvällen. Kunde inte gå, utan fick hoppa på ett ben när jag skulle gå på toa eller fixa något käk (hade knappt någon apit dock). Dagens utmaning blev att parkera om hyrbilen då det är datumparkering utanför mig. Det gick ganska bra förutom att jag lckades tajma in en regnskur. På måndagen var jag lite lite bättre, lämnade tillbaka hyrbilen och var förbi jobbet och lämpade av lite grejer och gjorde lite administrativa grejer. På tisdagen började penicillinet verka och det kändes helt plötsligt ganska bra och jag kunde gå igen. På onsdagen var jag piggare och hade ingen smärta.
 
Wildlife
Vi tillagade den större fisken och den var riktigt god.
 
Man ska vara försiktig när man äter penicillin. Ingen träning då man har en infektion i kroppen. Däremot följde jag med David, Pelle och Jonn Are på en fisketur med övernattning vid Stensjön i torsdags. Jättetrevligt och kul, dock är jag ingen van fiskare men fick lära mig mycket om bottenmete och inplanterad Regnbåge. Jonn Are drog upp ett riktigt monster på 5 kg och själv fick jag veva in en förhållandevis lite rackare på 1-1,5kg. 
 
Det var en riktigt fin kväll vid Stensjön.
 
Det fanns otroligt mycket blåbär vid Stensjön och vi plockade ganska mycket. Blåbär och fisk är bra att äta. Friluftsliv är något man borde ägna sig åt oftare. Det är avkopplande och fridfullt. Förhoppnings kanske det blir minst en natt i tält till under 2015.
 
Filmer
En annan sak man kan göra när man käkar penicillin är att se på film. Jag har hunnit med att se massor av långfilmer och en jädra massa youtubklipp. Alla Tarantinos filmer har jag plöjt igenom, där Death Proof var den enda jag inte sett förut. Jag gillar Tarantinos stil, han gör riktigt bra filmer. Utöver det har jag sett Interstellar, Wild, The interview, Lucy och The Lego Movie. Ingen av de senare kunde mäta sig med Tarantino tyvärr, även om the Interview var kul.
 
Fika, käk och balkongen
Andra stillsamma aktiviteter under penicillinkur är fika och mat. Jag och David var och fikade i Torsång häromdagen och Jimmy var förbi och lärde mig att laga mat en annan dag. Vi gjorde ekologisk glass med min glassmaskin b.la. Sedan har jag spenderat mycket tid på balkongen. Jag gillar den. Både när man steker sig i solen på den och när man på kvällen kan ha det svalt och skönt på den.
 
Framtiden
Idag tog jag den sista penicillintabletten och jag avvaktar till i morgon med att träna. Magen blir lite dålig av penicillinet då det dödar alla bakterier i kroppen, även de bra. Detta medför att jag är ganska dåsig och trött till följd av dåligt med energi i kroppen. På fredag åker jag på läger med DSA till Idre fjäll. Hoppas jag. Planen är att träna på men med ett lite mjukare upplägg. Rullskidstävlingarna på fredag och lördag hade jag från början tänkt att vara med på men nu har jag i samråd med coach Annika bestämt mig för att stå över dessa för att komma igång med träningen istället. Resten av hösten kommer bestå av mycket träning och med ett läger i månaden, inte ett pass i månaden som mittmedia skrev i en artikel om mig under O-Ringen. 
 
Mest troligt kommer det inte heller bli någon mer orienteringstävling alls i år, utan mer fokus på träning inför vintern. Dessutom ska jag ställa upp i Höga kusten trail den 5 september. 43 km terränglöpning med ryggsäck. Från början hade jag tänkt att gå in för att springa fort på detta lopp, men med diverse motgångar och inte alls så mycket specifik träning inför detta som jag tänkt har nu fokus ändrats till att bara genomföra det. Blir häftigt hur som helst, och självklart kommer jag försöka göra mitt bästa, som alltid.