SM i Hudiksvall

I helgen var det SM-tävlingar i Hudiksvall. Sprint och lång. Nära Sundsvall, därför passade det bra att åka hem och träffa familjen. Speciellt min lilla systerdotter My.
 
Jag for upp i torsdagskväll och hann med ett fint skidpass på fredagen men framförallt mycket mys med My.
 
Lördag, sprint
Start vid 14-tiden. Härligt vårvinterföre med sol och snabb snö. Jag åkte egentligen skitbra förutom en retlig kontroll där jag totalt tappade det. Åkte fel, försökte rädda, fastnade i en bäck, två minuters tapp. Fan.
 
Resten av loppet gick bra. Kul att Erik Blomgren äntligen är tillbaka efter en tuff sjukdomsperiod som gjort att han missat hela säsongen hittills. Starkt att försvara SM-guldet!
 
Resultat
 
Söndag, lång
Revanschsugen. Snabbt idag igen. En fin långdistans av lite old school-karaktär. Jag gör ett bra lopp, men gör lite misstag på det andra varvet av tre, b.la två krascher som kostar tid. Lägger väl bort dryga minuten. Lite surt att bli femma, men skönt att vända trenden lite granna efter att jag gjort en stor bom i varenda lopp den senaste tiden. Och appropå snabbt, jag hade en snittfart på 2.58 min/km under loppet (åkvägen på min gps). Det var alltså ett riktigt snabbt lopp på mestadels bredspår, men även en hel del gen genom skogen, vissa bra - vissa mindre bra.
 
Resultat
 
Kul med SM-tävlingar och kul med en ny arrangör som levererar. Det är viktigt för sporten. Februari är bästa månaden för skido, det är synd att tävlingskalendern inte tar hänsyn till det. Internationella programmet och vasaloppet ställer till det lite väl mycket. Och i mars när det kanske är snäppet ännu finare att köra skidorientering - då finns det inga som vill tävla. Synd.

VM-besvikelsen

Ja, det blev inte någon höjdare för mig denna gång på VM. Trist.
 
Jag kände efter sprinten att jag hade farten och kände mig trygg med det. Ändå gör jag en oförklarligt klantig skitbom till förstakontrollen på långdistansen. Loppet glider mig ur näven där. Tar några dåliga vägval dessutom. Åker bara. Skärper mig halvvägs, vid nioende kontrollen, där jag redan är fem minuter efter. Åker sedan precis så jag borde ha gjort hela loppet, efter det. Håller jämna steg med många av toppnamnen. Synd då det var en riktigt kul långdistansbana med individuell start (som det alltid borde vara).
 
Medeln sedan, kände mig revanschsugen och laddad. Går bra i tre kontroller, sedan åker jag fullkomligt bort mig till fyran. Vilse. En klen tröst är att fler åkte bort sig på samma kontroll. Loppet förståss kört. Åker runt resten lite halvlojt. Orienterar med ryggmärgen. Går bra, tappar inte mycket tid på täten. Fan.
 
Jag är väldigt besviken med mitt VM. Jag gav mig själv chansen, men jag tog den inte. 
 
Formen satt perfekt, kände mig trygg på orienteringen, hade grymma skidor. Men likt förbannat förstör jag alla tre loppen på de inledande fyra kontrollerna. Jag åker ju skitbra förutom ett fåtal kontroller som förstör allt.
 
Det känns skit, tomt, men jag har bestämt mig för att inte gräva ner mig för det. Det är bara idrott, även om skidorientering är viktigare än idrott ibland.
 

10:a på VM-sprinten

Lite både och idag. Bra placering, men ett lite sämre lopp.
 
Inledde bra till ettan och tvåan. Blir lite efter i orienteringen till tredje kontrollen och missar en korsning, vänder, rätt kurs igen. Blir lite efter i kartläsningen och missar yttligare en korsning. 30 sekunder tapp, inte bra.
 
Fortsätter bra. Med i orienteringen. Vägval till nian. Rakt på eller runt höger? - rakt på!
Läser fel halvvägs vid storsspårspassagen och svänger höger i tron att kunna svänga direkt vänster upp på smalspåret. Tyvärr kommer det inget smaspår, utan jag kommer istället ut till en bredspårs-T-korsning. Tappade yttligare 30-sekunder. Inte bra.
 
Resten av banan går bra och jag försöker bita ihop även om jag vet att man inte kommer högt upp med två så stora misstag. Det räcker till en tiondeplats, vilket är bra! Men en minut bom är inte bra. Farten finns.
 
Kul med Eriks brons och tjejernas medaljer!
 
Resultat

Musik

 
 
Det var längesedan det handlade om musik här. Will Butler från Arcade Fire lade ut denna på sin youtubekanal den 28:e januari och jag har lyssnat ganska mycket på den sedan dess. Den sätter sig. Och den är bra. Videon är dessutom mysig på något sätt.
 
Som om inte det vore nog verkar han, så där lagom pretentiöst, släppa en LP i mars. Tummen upp!