Sjua på Smålle

Det blev en bra placering för oss på årets sista stafett. Vi sprang stabilt även om jag är lite besviken över min egen insats. Erik och Wille bidrog med två riktiga topplopp. Johan L tycker jag även gjorde det riktigt bra. Jag och Thomas kunde dock kapa några minuter på våra lopp även om det var godkända insatser så som det var nu. Sjua var ett fall framåt.

Jag inledde med att springa till trean före tvåan vilket innebar en enminutsbom som visade sig vara väldigt avgörande då jag tappade tre löpare som var med i klungan som växlade med placeringarna 3-8. Jag kom in till växel i en klunga med placeringarna 9-11, ca 5min efter föregående klunga! Jag missade förvisso inte 5min, men ungefär 3min. Tror dock att jag hade kunnat kämpa mig med de andra då det var väldigt lite gaffling och benen var pigga. Nu fick jag istället orientera själv hela vägen och gjorde flera dumma grejer. Småbommar. Sprang med Järla och Kristiansand stora delar av loppet. Dom måste ha blivit less på mig som sprang fort och småbommade hela tiden;-)

Nåväl. En kul avslutning på ol-säsongen 2010. En bra ol-säsong för mig känns det spontant. Ska försöka återkomma med en analys av säsongen senare.

Resultat Smålandskavlen

Rullar på

Sista rycket inför Smålandskavlen nu, som blir sista ol-tävlingen för detta år. Ska bli riktigt kul. Jag har tränat ganska mycket orienteringsteknik i veckan och känslan är god inför helgen. Sveghelgens magi sitter fortfarande kvar, det var stärkande för själen att få smaka på lite tidig vinter. Gå på tur och långfärdsskridskor är två intressen som vuxit mycket i mitt liv senaste tiden. Lite tråkigt väder nu när minusgraderna bytts mot sju plusgrader och regn. Förvisso rätt skönt när man tränar ol, men nu vill jag åka skidor hellre. Rullskidor såhär års kräver mycket av den mentala dagsformen.

Episk helg i Sveg


Finnjogg till elevhemmet för bussfärd till skidspåren

Det var en fantastisk försmak av vintern jag bjöds på i helgen. Grillen hade kört upp en klassiskt spår på en väg i skogen utanför sveg. 13 min tog det att åka fram och tillbaka. Men helgens behållning var vandrings/skridskoturen vi gjorde i lördags, fyra och en halv timme var vi ute och friluftade oss. Åkte även skridskor på söndagseftermiddagen innan jag for hem. Som sagt, fantastiskt. Jag har klippt ihop en flm om helgen:


Vinterdäck på

Och Nordebo säger att jag ska ta med långfärdsskridskor till helgen. Jag tar med allt jag har i träningsväg. Utom cykeln. Känns som vintern är runt hörnet.

Sorry farsan

Under morgonens RullO lyckades jag med konsstycket att krocka med en fågel. Jag skred fram i moderat tempo (OBS! inte moderattempo*) när jag helt plötsligt fick en smäll på min vänstra arm. Jag kollade bakåt och såg massa småfåglar flyga bort, utom en, som låg kvar på backen. Vände aldrig och identifierade kroppen, men jag hoppas att det var en Björktrast, eftersom jag inte gillar den arten. Det är dock högst sannolikt att det var en annan art, eftersom det var en såpass liten fågel. En björktrast är ganska stor. Ber om ursäkt till min fågelintresserade far.

* Moderattempo: Köra i 50km/h med sin Merca utanför dagis/skola där det är 30km/h som gäller. Och sedan ha mage att klaga på att det är för mycket trafik vid skolorna utan att inse att majoriteten av den trafiken är föräldrar som skjutsar sina barn till/från skolan och kör vårdslöst själva. Detta för att det är "kommunistiskt" att åka skolskjuts eller "för farligt" att barnen får cykla/gå en kilometer till skolan.

Sunshine is a friend of mine


Jag vet att det är ett jäkla tjat om M.I.A från min sida. Men det är befogat. En tjej som är nästan lika cool är Rye Rye. Hon har varit med på några M.I.A-grejer tidigare, men nu är det alltså ombytta roller. En riktigt trevligt låt, som fastnar tämligen omgående.


Kolla ca 02:30 in i videon så får ni se att jag och M.I.A har varsin t-shirt med samma budskap. Dock har hon en liten annan
bakgrund till det hela.

Dalamilen


Det var en härlig höstmorgon med någon enstaka grad över nollstrecket när starten gick vid 10:00. Banan var tuffare än vad jag trodde den skulle vara, därför tycker jag att min tid är ganska bra. Hade varit kul att gå under 35min, men jag var så stum sista 500m och jag tror det var där jag tappade möjligheten. Kenyanen som vann (som även vann Hackmora), Dominic Mutuku, brydde jag mig inte om att följa. Det var även två andra kenyaner med (de två som spurtade om mig i Hackmora) men de sprang bara 5km. Lite dumt att 5 och 10km startar samtidigt. Som tur var visste jag att kenyanerna sprang 5km. Lätt att gå med i tempot för de som kutar 5km annars, och spränga sig. Men Dominic sprang 10km, trodde att jag vann först men han var så långt före mig att jag inte såg att han stack ut på ett till varv och jag trodde att han bara sprang 5km. Ingen skam i att få stryk av honom i och för sig. Fantastiskt trött i låren efteråt.

1. Dominic Mutuku 32:30
2. Martin Hammarberg 35:07

GPS-spår

Filmfredag

Hittade ett jäkligt häftigt inslag om rovfåglar. Kolla här

Tillbaka från Torsby

Oj, jag blev trött av lägret. Skejtintervaller på fm och stakintervaller på em. Kändes bra på båda passen tycker jag, även om det finns en del att slipa på teknikmässigt. Blev riktigt trött efter stakintervallerna där jag och Gustav sparrade varandra mycket bra. Blev stum i hela kroppen. Gött. Vi passade även på att ta en fika på byn mellan passen. Blev kort vila eftersom vi fick lämna rummet 12.00 och ville komma hem ganska tidigt. 13.45 körde vi igång andra passet. Var inga problem. Gött.

Miniläger i Torsby

Jag och Gustav Hall bestämde oss för att köra ett tvådagarsläger i Torsby nu ons-tors. Vi körde ner tidigt i morse och har kört två fina pass. Jag har kört skejt på båda. Första passet blev mest att försöka hitta känslan för skidåkningen igen, vilket gick ganska bra. Träffade massa skido-junisar från mora skidgym som avslutade sitt läger här idag. Sjökan såg sugen ut. Jag fick betala på em-passet för de 35 minuter jag körde utan stavar på fm-passet. Em-passet gick jättebra fram till sista intervallen då jag blev riktigt trött. Men det är bara av godo, resonerar jag. Har precis käkat en sen middag och druckit cola till maten till på köpet!

I morgon blir det ett skejtpass och ett klassiskt pass. Sprintlaget är här också, var ganska komiskt på fm när Mats Larsson var ensam åkare med fyra ledare. Dessutom står det en vallatrailer och två ski team sweden-minibussar här. Rejät med resurser för sex stycket åkare! Skilda världar.

För att snacka om riktiga atleter, skidorienterare, så var Eirik Watterdal här över dagen och skidade. Han såg stark ut. Även Helen-klen var här, hon är ju tränare för mora skidgym och såg ut att jobba väldigt hårt. =)

Hackmora bergslopp


Kontrollerat med ca en km kvar. Foto: Jonas Birgersson

En härlig tävling. Deltagarrekord och många skidåkare på startlinjen, tyvärr inte så många orienterare. Jag tycker att det gick ganska bra. Jag höll ett kontrollerat tempo och tycker jag lade upp loppet på ett bra sätt. Tyvärr hann jag inte prova sista kilometern på uppvärmningen så jag visste inte hur tuff avslutningen var. Det fick jag lära mig under loppet. Hade kontakt för 7:e platsen, men låg aldrig bättre än 10:a. De sista 70m innan mål passerade Adam Steen och två kenyaner, lite surt. Skönt att slå Pelle i alla fall. Hade som mål att springa under 13.00, vilket jag tyvärr inte klarade, men nästa gång ska jag ta det!

Resultat

Fin höstträning


21km mtb för att hitta ett fototillfälle

Cyklade lite MTB på eftermiddagen idag. Det var ganska trevligt. Avslutade med några km löpning för att inte få kassa ben till morgondagens löprace, hackmora bergslopp.

Fredagsfika

Det blev fredagsfika både vid 9- och 14-fikat idag. Dessutom ska jag och Påsen dricka kenyanskt kaffe och äta kladdkaka nu. Tjock? Ja. Men påsen har saft i vätskebältet när han tränar, så jag är inte värst.

Slänger in ett av mina favoritklipp med Will Ferrell (ett klipp som saknades på
svt's topp10-lista):

Härliga dagar i Sälen


Härligt på fjället! Foto: Snott från
www.rikardtynell.se

Det blev fyra härliga dagar i Sälen med mycket mängdträning. Ett pass rullskidor och ett pass löpning på fjället per dag var melodin. drygt 19h på fyra dagar. Ett sälenrace och ett A2/A3-pass med skejtrullisarna blev det. Även tre riktigt fina löpturer på fjället blev det. Bästa passet var på tisdag eftermiddag då vi löpte en tur över tre fjäll. Tyvärr fick jag ont i armbågen redan på första passet (rullskidor från Risberg till Högfjällshotellet) så det blev inte någon stakning just resten av lägret. Men på det hela fyra riktigt bra mängdträningsdagar.


Vada, ett roligt inslag i träningen. Foto: Snott från www.rikardtynell.se

The best of you


Jag drar på läger i Sälen sön-ons, det blir nästan lika bra som Dave Grohl

Meklördag

Förra vintern gick kontakten till motorvärmaren på Skodan sönder. Men det var i slutet av mars så jag orkade inte bry mig om att fixa till det då. De senaste dagarnas frostnätter har emellertid väckt tanken att åtgärda problemet. Därför nöp jag en bättre begagnad intagskabel, som det heter, på skroten i veckan. Man måste alltså byta hela kabeln som går till grenuttaget, det går inte att endast byta ut själv kontakten. 50kr kändes lämpligt då ett helt nytt kit, visserligen inkl den gröna motorvärmarkabeln, gå loss på 540kr.

Idag skred jag så till verket. Måste säga att det gick över förväntan. Inga problem alls. En skön tillfredställse att göra ett lyckat mek med bilen tycker jag. Det känns manligt på något sätt. Nu är det bara att invänta ett bra tillfälle att byta till vinterdäck. Känns lite tidigt vid dags dato.