Film från Skarverennet

Vi hade det trevligt.

Skarverennet

Fantastisk stämning på Skarverennet. Det var mestadels sol, men när vi skulle ta tåget hem började det kräksnöa.
 
Vinters roligaste lopp åkte jag i helgen, Skarverennet i Geilo. Tyvärr har det blivit lite för lite skidåkning de senaste veckorna för att jag skulle känna mig väl förberedd. Ironiskt nog med den milda våren bjöd Geilo på riktigt vinterväder. Många minusgrader och rejält med snö.
 
Tyvärr kändes kroppen skit och trots att jag höll igen lite låg jag ganska bra till efter första backen, däremot försvann krafterna helt efter det och det var inte förrän efter en mil, efter första vätskekontrollen, jag kunde börja åka igen. Inte så kul. Men det har mindre betydelse i detta lopp. Det är en häftig upplevelse oavsett hur det går.
 
Skartur på söndagsmorgonen. 2-3 cm nysnö på skaren.
 
Jag stannade kvar till tisdagen med Daniel, Gustav och Simon med Per i hans stuga i Ustaoset. Vi körde några fina fjällturer. Måndagens långtur bjöd dock bitvis på snöstorm, men överlag var det jäkligt fint. Jag har filmat en del under helgen och hoppas hinna sätta ihop en film i veckan. 
 
 
 

Stigtomtakavlen

Det fortsätter att gå bra med orienteringen denna vår. Återigen gjorde jag ett bra lopp, skönt! Visserligen hade jag en ganska tacknämlig uppgift genom att springa en kort, rak, dagsträcka. Men ändå, jobbet ska göras.
 
Och jobbet gjorde grabbarna på natt-sträckorna, jag hade ett fint utgångsläge. Åtta man tätt ihop i klungan, jag på placering 10. Jag satte iväg i bra fart, ganska snart kom Erik P från Denseln upp och drog från kontroll två. Efter varvning började tempot mattas lite, då gick jag upp och höjde det igen. Drog i drygt en kilometer, sedan gick Erik återigen upp och drog. Gött. Avslutningen var att springa 300 m åker, det var jobbigt, men jag kämpade så gott jag kunde. Vi tog in en halvminut på täten och jag kunde skicka ut Ludvig som femte man.
 
Det var många starka lag med och vi hade våra landslagslöpare på bänken, till skillnad från andra lag som hade riktigt bra avslutare. Jag tyckte alla i vårt lag sprang bra och vi gjorde en bra stafett. Kul. Vi blev sjua.
 
Resultat
 
Återigen en kul helg. Orienteringsstafett är fantastiskt roligt och Stigtomtakavlen bjuder alltid på fin terräng och banor. Dessutom är det ett kul upplägg med tre nattsträckor och tre dagsträckor.
 
 

Kolmårdsdubbeln


Ett bra lopp på medeldistansen gav en tredelad tredjeplats bakom två världslöpare. 1:a Lucas Basset (VM-silver på medel och stafett 2015) 2:a Jani Lakanen (VM-medaljer på 90-, 00- och 10-talet - idol) 3:a Erik P, Erik R och Martin H.
 
Kolmårdsmedeln
Öppen och fin kolmårdsterräng gillar jag och den verkar gilla mig med. Bra riktning och noga kontrolltagningar verkar vara nyckeln till framgång. Att det skulle räcka såhär långt hade jag aldrig räknat med...
 
Eller, jo, det hade jag faktiskt. Jani Lakanen startade två minuter bakom så jag var ganska inställd på att han skulle komma ikapp efter typ 1/3 av banan och att det sedan skulle bli att hänga på så länge jag orkade. Men det kändes ganska bra i benen på uppvärmningen så jag tänkte att jag skulle försöka hålla undan så länge som möjligt istället.  Vilket funkade bra.
 
Jag hittade ett bra flyt. Hade lite problem i ringen pånågra ställen, men inga stora grejer. Mot slutet av banan sneglade jag bakåt och såg orienteringslegendaren Jani komma tassandes bakom. Jag lyckades bita ihop och hålla undan ända in i mål. Med två sekunders marginal. Härligt!
 
Resultat
 
Kolmårdskavlen
Sträcka 2. Rost gjorde en stabil förstasträcka men någrra lag hade fått en liten lucka så stor att jag inte såg dem. Gick tyvärr på en bom på ettan och även en liten krok på tvåan. Sedan var jag innne i gårdagens flyt. Till halvvägs på långsträckan, då jag tänkte fel och slarvade bort mig. Synd. Inte ett bra lopp, men samtidigt inte uselt.
 
Alla i laget sprang bra och vi blev fyra tillslut. Det är kul med stafett.
 
Resultat
 
På det hela en riktigt kul helg! Kul att vara igång och kul att springa orientering. Detta var min första orienteringstävling sedan O-Ringen ifjol så det var en lyckad comeback! Men det märks att jag är lite ringrostig både i tekniken och i löpningen, även om just löpningen funkade förvånansvärt bra. Några fler kartpass och några mer kilometer i benen kommer göra susen hoppas jag.

Tvåa på Grönklittsjakten

Fick en pokal!
 
Äntligen fick jag ställa till start på en längdtävling denna säsong. Inte så vanligt att åka första längdtävlingen för säsongen den andra april, men kul var det. Och det gick bra.
 
Lördag 15 km skejt
Fina förhållanden trots plusgrader och snöblandat regn. Tre varv på en ganska platt femkilometersslinga. Få vilopartier så man fick jobba på hela vägen. Öppnade bra och disponerade loppet väl. Första varvet hade jag superskidor, sedan blev det tyngre. Inte så konstigt då det blev blötare och blötare. Toppningen håller inte så många kilometer heller. Kul att mina nya skidor med transparent belag gick bra, har inte provat de speciellt mycket då jag missat nästan hela säsongen.
 
Hade Hana som coach för dagen. Jag fick bra matchning och även drickalangning på sista varvet. Te med honung i. Gott! Jag blev tvåa +1.05 efter italienaren Gilberto. 
 
Söndag 10 km klassiskt jaktstart
Kul tävlingsform, men lite tråkigt utgångsläge då jag hade 1.05 till tät och 54 sek lucka till tredje man. Tyngre före idag med 10 plusgrader och sol. Jag valde att staka, vilket även Gilberto gjorde. De andra körde med fäste. Jag disponerade loppet väl då det var en rejäl saxbacke per varv. I den gällde det att ta i för att komma upp, så jag öppnade ganska försiktigt fram till den. Jag kan inte saxa regelrätt utan fäste och dessutom var det en teknikkontrollant i den backen, så jag fick skärpa mig. Men det gick bra. Gilberto drog ifrån 20 sek första varvet, men i slutändan tog jag in 9 sek. Bra avslutning och snabbast åktid. Det lönade sig med stakning helt enkelt. Kul.
 
Idag hade jag även Erik och Bettan som coacher. Riktigt bra! Kändes lyxigt att få hjälp med skidtestning och toppning av Erik. Skidorna gick återigen riktigt bra. Kul att mina blötföres skidor verkar hålla måttet. Körde på ett annat par på klassiska loppet än skejtloppet.
 
Resultat
 
På det hela en riktigt bra helg! Tack för det familjen Rost/Hanchikova. Kul att kroppen äntligen börjat vakna igen. Bättre sent än aldrig.