Lapin lumirasti

Kanontrevliga tävlingar i Tornio under Påskhelgen. Jag åkte helt ok men formen är inte den bästa för tillfället. Jag åkte ändå helt ok kom kom sjua i totalsammandraget. Jag, Elin, Peter och Christan gjorde en liten säsongsavslutningstripp till Tornio och hade det mycket trevligt. Den riktiga vårvintervärmen uteblev även om solen lyste hela helgen. Samma paraffiner som gick i december gick även nu =)
 
Fredag, sprint
Grymt tekniskt start följt av en långsträcka till fjärde kontrollen som drog upp farten i loppet inför avslutningen. Perfekt sprintbana. Jag gjorde ett bra lopp. Två stycken tiosekunderstapp i övrigt bra. Åkfarten inte på topp. Sexa, 49 sekunder efter.
 
Tracking sprint
 
Lördag, ultralång
En ultralång som inte blev så jättelång, 2:08 höll jag på. Masstart och en trevlig bana med kartbyte ute i fält. Vi åkte mycket på havet under loppet. Bottenviken! Rätt läckert. Ett väldigt platt område. Jag tyckte jag tuggade på bra men lyckades inte gå med fyrmannaklungan med de tre medaljörerna från årets VM-lång plus Moholt. Fick åka mycket själv och tyckte jag skötte mig bra tills jag började bli trött och fick kramp i magen. Riktigt rejäl kramp. Fick i princip stå still i 30 sekunder innan det släppte. Då var det kanske 15 min kvar av loppet. Försökte hänga på två finnar som kom ikapp men lyckades inte begsegra dem när jag nätt å jämnt hängde med. Blev ändå 7a, knappt sex minuter efter. Åkte för första gången med camelback under loppet, det funkade kanon!
 
Tracking ultralång
 
Söndag, medel
Vi lyckades missa det här med sommartidsomställningen och kom till tävlingen 5 min innan Elin startade. Det blev ganska stressigt. För min del hade jag 28 min på mig, så jag hann, även om jag kanske behövt lite längre tid på mig att få ur gårdagens lopp på uppvärmningen. Loppet gick ändå ganska bra. En trött kropp men jag genomförde sträckorna bra, förutom sjuan och åttan där jag tappade för mycket på mina tabbar. 40+30 sekunder. Det var synd, för utan dem hade jag nog knipit fjärdeplatsen i totalen, nu blev jag sjua istället.
 
Tracking medel
 
Arrangörens hemsida
 
 
 

Tillbaka på banan

Sådärja, efter sju dagars förkylning började jag träna igen igår. Tog ett lugnt och fint skidpass i vårsolen, aderton kilometer. Idag löpte jag 90min i skogen/hygget (knappt någon skog kvar på Tjärnaberget nu). Skönt med ett litet break, och ännu skönare att vara frisk nu igen.
 
I helgen ska jag köra skidO-tävlingar i Tornio. Det blir härligt, kanske inte just lördagens tävling då det är FM i ultralång, 45km närmaste åkvägen. Det blir spännande. Info om tävlingarna finns här: lapinlumirast.fi
 
Säsongen är egentligen slut, så detta blir mer bara att åka för att det är så sjukt kul att åka skidorientering. Ol-säsongen snöar ändå inne ett tag till. Jag åker hellre skidor ett tag till, tills det blir riktig barmark.

Stortruga

Undra när man få dra på stortrugorna igen?

Sliten

Efter VM-stafetten var det en skön trötthetskänsla
 
Jag är förkyld. Det är ingen skön trötthetskänsla. Typiskt säsongsbakis antar jag. Hostar, snorar och har ont i huvudet. Idag känner jag mig emellertid piggare men det är fortfarande inte läge att träna. Passar på att ta ett break. Hoppas på lite solskensskidåkning till helgen om hälsoläget tillåter.

SM-helg i Luleå

Den svenska säsongsavslutningen med SM-tävlingar i Luleå blev ett bra avslut på säsongen. Silver på medeldistansen och en bra genomförd stafett.
 
Medeldistansen
-13 och ganska kärv snö men det blev ändå ett fartfyllt och snabbt skido-lopp. Något som visat sig passa mig bra. Inte lika tekniskt utmannde som VM. Loppet gick riktigt bra men efter halva började jag bli trött, framförallt började det kännas i ländryggen. Kunde ändå hålla farten bra men skärpan blev lite sämre. Vid tredje sista är jag i delad ledning med Arnesson men tar ett dåligt vägval till näst sista och tappar 39 sekunder. I mål skiljer det sedan 41 sekunder till Arnessons fördel.
 
I ledning vid varvning, åtta sekunder före Arnesson
 
Inget att hänga läpp över, jag får vara nöjd med silvret. Kändes bra att jag kunde vara med och utmana Arnesson så pass länge som jag gjorde. Även om jag tagit samma vägval där på slutet som Arnesson hade nog resultatlistan sett likadan ut. Hade jag åkt 39 sekunder snabbare på den sträckan hade det ändå fattats 2 sekunder i mål. Segerarginalen hade blivit mindre dock.
 
Resultat
 
Stafett
Jag åkte sträcka ett och tre. Anders fick sträcka två och fyra. Jag inledde bra till ettan men började läsa mot kontroll 7 helt plötsligt och lade bort dryga minuten redan där. Lyckligtvis lyckades jag ansluta till täten innan växel och kunde skicka ut Anders med Alfta och Hallby.
 
Anders åkte sedan bra mot landslagsåkarna och vi kom tillslut 6:a och inte alls farligt långt efter. Det får vi vara nöjd med, en bra prestation helt klart och framförallt bra åkt av Anders.
 
Resultat (som inte riktigt stämmer mer än ordningen på lagen)

VM-silver i stafett

Det var skönt att få till ett riktigt bra lopp på VM-stafetten. Jag fick ett bra utgångsläge av Johan på förstasträckan och kunde skicka ut Peter i ett riktigt bra slägläge på sistasträckan. Vi gjorde en riktigt bra stafett men det räckte inte till mot ryssarna denna gången.
 
Det var sjukt nervöst när vi väntade på upplösningen på sistasträckan. Mer nervöst än inför min egen sträcka.
 
Jag är väldigt nöjd med mitt VM-silver. Speciellt eftersom jag gjorde ett riktigt bra lopp när det var som viktigast. En riktigt bra prestation. På de individuella loppen åkte jag inte lika bra, jag vet inte varför, men jag tror jag ville lite för mycket och tog stressiga beslut som resulterade i tidstapp.
 
Långdistansen var den individuella distans jag sett fram emot mest. Tyvärr gick det inget vidare på den. Första varvet var bra, sedan började jag stressa och göra fler och fler misstag. Andra varvet var dåligt, tredje en katastrof. Och som om inte det vore nog gjorde jag en krok på det sista korta och ogafflade varvet. Suck. Spurtade åtminstone ner en Est för att knipa en 18:e plats. Inte direkt vad jag siktat på, snarare 18 placeringar sämre...
 
Med en VM-medalj måste jag vara nöjd med VM, även om jag inte är nöjd med mina individuella lopp. Medeln var rätt bra tyckte jag när jag gick i mål. Men efter en granskning av vägvalen förstod jag varför jag var så långt efter. Tråkigt. Jag vet att jag har betydligt högre kapacitet än vad mina resultat visat. Å andra sidan är det bra konkurrens på ett VM. Jag har en del att jobba på rent tekniskt och taktiskt till nästa VM. Men det ser jag fram emot redan nu.

Uppvaktande och överraskningar

 
Mottagning på Arlanda. Blommor från SOFT, RF, DSA, Borlänge kommun och Ola, Agneta, Torgny och Britta.
  
Igenbommad dörr när jag kommer hem. Behövde inte kontakta Leif GW för att lista ut att det var Pyppe (som har min reservnyckel) som låg bakom det.
 
Trevliga överraskningar!
 
Ännu mer blommor från nära och kära och en rejäl blomma från Sundsvalls OK. Tack så mycket!
 
Frukostbordet är dukat för mig och kvadruppel-Peter. Riktigt fint att komma hem från en monsterresa och mötas av ett dukat frukostbord och ett fyllt kylsskåp.

Hemma

Äntligen hemma efter monsterresan hem från Kazakstan. Det känns bra att jag fick med mig ett VM-silver hem. Tack för alla gratulationer och tack för den fina mottagningen idag när vi landade på Arlanda!

VM hittills

Sprint
Lite segt lopp med dåligt flyt. Gör ett större misstag på 20sek annars var det mest smågrejer, för många smågrejer.

MEDEL
spöregn och starka vindbyar. Ett ok lopp förutom min dåliga period från kontroll fem till åtta. På dessa tre sträckor tar jag jättedåliga vägval och tappar 2.46 på sträckbästa. Surt. I övrigt höll jag bra fart i de besvärliga förhållandena.

VM hittills

Sprint
Lite segt lopp med dåligt flyt. Gör ett större misstag på 20sek annars var det mest smågrejer, för många smågrejer.

MEDEL
spöregn och starka vindbyar. Ett ok lopp förutom min dåliga period från kontroll fem till åtta. På dessa tre sträckor tar jag jättedåliga vägval och tappar 2.46 på sträckbästa. Surt. I övrigt höll jag bra fart i de besvärliga förhållandena. Peter imponerar och utklassar alla.

Framme i Kazakstan

Det var en lång resa men den gick bra. Internetåtkomsten här är begränsad dock. Vi bor bra och äter bra. Det var sex-sju plusgrader och regn igår. Idag på model event var det nån plusgrad och inte alls speciellt sugande före. Det anmärkningsvärda är att det är löst för stavarna. 
 
Sprint i morgon, det känns bra.