Mycket jobb och träning

Denna vecka har det blivit mycket jobb. Jag håller på att göra det tryckta tävlingsprogrammet som kommer som bilaga till Skogssport. Ett ganska kul jobb även om det är en jäkla massa pill med tabbar för att få till någonstans 500 till 600 tävlingar i en snygg sammanstälning. Det blir ganska bra i alla fall. 
 
Jag tyckte jag kunde återhämta mig bra från Torsbylägret och har tränat ganska bra i veckan också. Två fina pannlampspass b.la. 
 
I onsdags körde vi hufs-intervaller i Källviken med DSA. Bra pass men lårens baksidor bråkade lite. Slarv med stretching, jag måste bättra mig. Kändes jättebra på första intervall, kasst på andra och uselt på tredje. Stretchade lite i vilan och vips gick det bättre på nästa intervall. Måste bli bättre på detta med att stretcha.
 
Idag körde vi race med DSA vid Varpan. Skejt 15 km. En 5 km lång bana vi körde tre varv. Två långa fina backar på varje varv. Bara växel tre och fyra. Mycket växel fyra mellan backarna, jag tycker det är svårt att hålla farten tillräckligt hög på platten i växel fyra. Tyvärr åkte jag aldrig med någon som kunde visa hur det kan gå till. Men jag gjorde ett bra race och höll varvtiderna jämna, inom 7 sek. Var inte farligt lång efter Jimmie som vann heller. 1.11.
 
Fick stryk av Rost med 32 sek dock, det är förvisso inte dåligt då han verkar minst lika stark som ifjol. Men detta var höstens fjärde race och inför dagen var den sammanlagda differensen mellan oss 0 sek. Nu leder alltså Erik med 32 sek. Typiskt. Differensraden: Idre +1.00/ Ingarvet -0.10/ Torsby -0.50/ Varpan +0.32.
 
Bara fortsätta att träna, en månad kvar till WC-premiären. Hårt på de hårda passen och mjukt på de mjuka passen. Det känns bra.

Bra besked i Torsby

Träningen fungerade bra för mig i Torsby. Tekniken på snö börjar sitta och fysiskt sett känns det bra. 
 
Det tuffa Hovfjällspasset i onsdags gick väldigt bra. Vi körde stakning halva vägen upp, sedan började vi skejta resterande del upp, totalt ca 7,4km/350-400 m stigning per vända. Andra gången körde vi tvärt om. Jag brukar vara ganska stark i stakning och känner mig trygg i det. På första intervallen försökte jag skapa lucka till de andra på stakningsdelen för att kunna hänga med när de andra skulle skejta ikapp. Men det visade sig att jag hade en bra dag och kunde vara först upp båda gångerna. Helt klart en positiv överraskning! Uppför brukar inte vara min starkaste gren så det kändes kul. Tufft pass, blev rejält sliten och eftermiddagspasset i tunneln blev väldigt lugnt.
 
Vi körde en RullO-övning i fredags som bestod av fyra banor på ca 12-15 min, förutom sista som var 20 min. Torsby är rätt bra för RullO, men löv på backen, trafik och kupering gör att det blir lite halvläskigt ibland. Lite som vanligt på RullO, den som inte är rädd har mycket tid att tjäna. Träningen blir dock vad man gör den till och för mig blev det ett bra och tufft teknikpass.
 
Passen i tunneln flöt på bra och jag jobbade vidare med att "hitta tekniken". Vi körde även några kartminnesövningar. Det var ganska lite folk i tunneln, vilket är skönt men samtidigt oroväckande. Det bör väl vara mycket folk i tunneln hela tiden för att det ska finnas något incitament för att driva runt verksamheten antar jag. Det var egentligen bara på sista passet, lördag förmiddag, det var "tjockt" i tunneln. Motionärer, ungdomar och ledare. Egentligen inte jättemycket folk, men när små klungor ofta står still på krön och andra dumma ställen blir det irritationsmoment. Jag har som policy att inte bli irriterad på barn, men när ett svänger ut framför en utan att titta sig för är det en utmaning. Då kan man istället ge en arg blick till deras ledare ;-)
 
Som sagt ett bra läger med bra besked. Det är lite mer påfrestande att åka på snö än med rullskidor ute en varm sommardag, dessutom blev det 2,5h intervalltid under lägret. Det känns i kroppen. Nu är jag sugen på natursnö och vinter. Som vanligt denna årstid är det bara att hoppas på minusgrader och nederbörd. Speciellt i Kiruna och Ylläs.

Igång i Torsby

Lägret har rullat på med fyra pass hittills. Vi skulle inleda med rullskidsrace på banan direkt på måndag morgon men eftersom det var isigt bytte vi plats på passen och körde race på eftermiddagen istället. Först ett lugnare pass i tunneln där jag tyckte tekniken satt helt ok direkt.
 
Ett race brukar innebära lite nervositet, så även denna gång. Ingen vidare bra känsla i kroppen veckan innan så jag blev positivt överraskad hur jag kunde genomföra racet. Vi körde 6 st varv på 2 km-slingan. Jag trodde att jag öppnade för hårt och tog det lite lugnare på varv 2, 3 och 4 för att kunna trycka på rejält på de sista två varven. En taktik som funkade bra. Jag höll jämna varv och faktiskt diffade det bara 5 sek mellan snabbaste och långsammaste varv. Jag blev tvåa, 23 sek bakom Niklas som återigen visade sig stark. Klart positivt besked för min del.
 
Idag har vi kört mycket teknikövningar i tunneln. Riktigt bra. Kul och inspirerande.
 
I morgon väntar ett riktigt hårt pass då vi ska köra A3 uppför Hovfjället två gånger. Stakning och helkropp.

Finbesök i helgen

Jag hade finbesök av My, Anna och Stefan i helgen. Vi hade det trevligt och mysigt, framförallt i lördags då vi var ute på långpromenad med fika i Stångtjärn. Bildsvep nedan:
 
 
 
 
 
 
 

Ragnar

 
Det svänger lite formmässigt såhär på hösten, men jag ser fram emot nästa veckas Torsbyläger. Dessvärre spelar sällan, om ens aldrig, min granne punk.

Tränar på

Jag har passat på att träna ganska hårt i veckan för att ta det lite lugnare nästa för att vara på tå inför lägret i Torsby. Det rullar på ganska bra med träningen. Kroppen känns både bra och lite sliten, som det brukar vara såhär års. Försöker vara noga med att stretcha, men det finns helt klart förbättringspotential på den fronten.
 
Sedan försöker jag sluta att äta godis också.  

Rullskidsrace

Idag har vi kört ett rullskidsrace med DSA. Egentligen skulle vi köra vårt gamla rullskidstest, men eftersom vägen vi brukar köra på är avgrävd fick vi hitta på en ny bana.
 
Nu startade vi vid Ingarvet och åkte cykelbanan bort mot Mörtsjö och vände. Därifrån var det stakning hem som gällde till målet på banans högsta punkt vid Västanbäck. Knappt 12 km.
 
Det gick bra för mig, speciellt skejtdelen kändes bra. Lyckades ta hem rejset just före Rollen. 30 min rejs hinner man bli trött av och det blev ett bra pass. Inte speciellt kuperat så det var en bana som passar mig bra. Mycket växel fyra och där man åkte växel tre kunde man åka stort och fint. Härligt. Med tanke på hur det kändes på uppvärmningen med träningsvärk i de flesta muskler sedan gårdagens (och måndagens) styrkepass är jag väldigt nöjd med rejset.
 
Mitt träningsfokus ligeer på styrka och fart fram till nästa läger. Vecka 43 ska vi till Torsby med landslaget.

Bra genomfört läger

Stakintervaller upp mot Nipfjället. Foto: Skogssportmalin
 
Det blev ett bra läger i Idre. Fina träningsmöjligheter och bra höstväder. I fredags körde vi ett tufft hufs-pass där vi b.la körde 51 st 15/15. Igår avslutade vi lägret med 2.40 löpning där vi bjöds på en fin och frostig höstmorgon. Totalt klockade jag in lite drygt 27 timmar träning under lägret, det är årsbästa, så nu ska kroppen får vila lite innan jag kör igång igen. Det blir inte så mycket mängd fram till nästa läger. Vecka 43 drar vi till Torsby på läger med landslaget.

Träningen rullar på

På väg upp
 
Det är riktigt bra höstväder här i Idre. Rullskidåkningen går som en dans även om det har varit lite småkyligt nere i byn på morgonen. I tisdags körde vi ett tufft intervallpass upp till Nipfjället. 8x5 min där vi körde varannan stakning och helkropp. Det blev ett riktigt tufft pass.
 
Igår körde vi tre timmar stakning där vi började med att staka upp backen mot Rörås (200 höjdmeter), sedan vände vi ner och stakade upp till Nipfjället och avslutade med ett varv på rullskidsbanan. Drygt 900 höjdmeter totalt kändes i stakmuskulaturen hos de flesta.
 
Idag har vi kört löpning uppe på fjället. Det blir en liten RullO-övning nu i eftermiddag, sedan är det inte mycket kvar av lägret. 
 
Härliga tider.