Bra VM-läger genomförtDet blev ett kanonläger i veckan. Fina skido-pass och fina skidpass. Vid Pumpen, på Lugnet, i Vika och i Grönklitt. Variation förnöjer. Klämde ihop 23h vilket inte tillhör vanligheterna i Februari. Skönt med träningsperiod. Slängde ihop en video, hoppas den smakar.

Härlig film

Skido SM Umeå Stafett H20 Adam Karlsson Garphyttans IF from Carl Magnusson on Vimeo.


SM-helg i Umeå

Lördag, masstart
Starten senarelagd en timme pga kyla. Var inga problem med kylan när man åkte. Var dock mer problem med mig. Var aldrig med i matchen riktigt, var inge rapp och gjorde en hel del dumma smågrejer. Blev 8a. Inte speciellt kul.

Söndag, stafett
Kände mig bättre idag. Tomp körde första och gjorde det riktigt bra. Så bra att jag missade växeln! Det löste sig emellertid rätt bra då det bara var stavarna jag inte hann få på mig innan växel. Kunde ändå knipa Alftas, Rostis, Rygg vid första kontrollen. Utan förvarning är det inte så lätt att veta när det är växel. Även om det var väldigt klantigt av mig.

Jag hade samma bana som Rost hela vägen och det var ganska tacksamt att ligga i rygg. Även om jag fick slita hårt. Mot slutet var det gemensam bana och vi var hack i häl på Arnesson som haft annan gaffel i inledningen. Jag fastnade när jag skulle vända ut från 15:e kontrollen, vilket mestadels berodde på trötthet, och tappade Rost utom synhåll. Skymtade de två framför mig några gånger men upp till kontroll 18 (tredje sista) gick repet av helt och hållet. Där gick det fort! Så jag skidade in på bronsplats. Vilket vi var nöjda med då vi både Tomas och jag upplever att vi åkt bra, även om vi hade som mål att kunna utmana Alfta och Hallby. Vilket vi på sätt och vis gjorde, men fick denna gång se oss besegrade av strået vassare lag.

VM-biljett
Fick även klarttecken till VM i helgen, vilket känns bra. Dock är det inte klart vilka distanser jag får åka. Vet inte hur förbundskaptenen tänker med tävlingarna här efter EM. Jag har försökt träna på ganska bra dessa två veckor som varit. Samtidigt som jag förståss har försökt åka riktigt fort på tävlingarna. SM är ändå en tävling som jag vill åka riktigt bra på. Men precis som förra helgen var jag jätteseg ena dagen och pigg den andra dagen. När jag känt mig säker på att få en VM-biljett efter EM så har jag resonerat som så att det är en viktig träningsperiod efter EM där jag kan lägga grunden till VM-formen, och kanske samtidigt riskera att göra något dåligt resultat. Skulle med andra ord vara skönt att veta distanserna snart så jag yttligare kan skärpa mitt fokus mot VM. Jag vill ju såklart åka alla distanser.

Mot Umeå

I helgen är det dags att spänna på sig kartstället igen

I helgen är det SM i Umeå. Masstart och stafett. Det sägs att det ska bli riktigt kallt, får bara hoppas det inte bli inställt. Lördagen är i farozonen medan söndagen ser ut att bjuda på rena rama blidvädret (-12 grader). Vi i KGOIF far upp i minibuss i morgon.

Arrangörens hemsida

Kvällstävling

Det bjöds på kvälls-skido i korsnäs idag. Masstart 5,5km. Riktigt bra och kul tävling som kaptén Holmberg snickrat ihop. Jag tycker det gick rätt bra men jag var inte så rapp. Höll helt enkelt ett lägre tempo än de andra. Gjorde något dumt vägval och missade ett gen. Överlag bra orientering. Men de 1.49 jag var efter var mestadels att jag inte höll samma fart som vinnare JG. Bra träning var det hursomhelst.

Splits

Bra lopp på lången

Spurtar i mål som tvåa efter ett gott dagsverke

Äntligen tog jag mig runt en långdistans. Var skönt att visa framförallt för mig själv att jag kan åka långdistans. Jag har ju inte gått i mål på någon långdistans tidigare denna säsong. Två brytna lopp pga av sjukdom och SM-lången startade jag inte ens på. Så idag var det skönt att plåga sig i 1.49 =)

Jag var i ledning ut på sista varvet, men när jag närmade mig första kontrollen så finns den inte! Arnesson var 10sek bakom och kom ikapp då jag åkte tillbaka och letade kontrollen. I samförstånd fortsatte vi. Men gnistan försvann liksom, även om jag försökte åka på. Till femman tar vi olika vägval. Jag genomför mitt ganska dåligt, men Arnessons vägval är ändå bättre och han är före till kontrollen. Sedan var det så kort till mål att jag inte kunde ta ikapp. Jag fastnade dessutom i ett gen utför till sista och gjorde en kullerbytta. Som tur var kom ingen yttligare ikapp. Så totaltsett var det en bra dag. Skönt med en riktigt härlig långdistans.

Splits

Tungt på sprinten

Dagens VM-test i sprint(!?) blev en tung historia. Jag var inte riktigt pigg, men samtidigt berodde det nog mest på de mjuka förhållandena. Den senaste tidens snöande gjorde att det var väldigt mjukt.

Till fjärde kontrollen strulade jag med stavremmen och tappade staven. Trodde inte att jag tappade så mycket men sträcktiderna vittnar om 42sek tapp, förvisso åkte jag inte optimalt vägval men 30 sekunder snabbare borde jag kunnat åka där. Hade sedan några snabba sträckor och några mindre snabba sträckor. Har tappat 20+20sek på två andra sträckor vilket förståss är riktigt dålig. Men då var det också en väldigt speciell sprintbana som bjöd på mycket runtåkning då det inte fanns några spår rakt på. 6,2km åkte jag. Banan var 4km. 24min segrartid vilket är ungefär 90% för lång tid på en sprint. Men vädret var fint =)

Splits

Snöigt men ingen kaos

Gick ju som en dans att åka upp till Sundsvall under förmiddagen idag. Var bara lite problem att gräva loss gammskodan från parkeringen. Gick dock lättare med hjälp av en lånad spade av Tomp som tror det eller ej var ute på grovarbete genom att skotta gångstråk och trappor för Tunabyggens räkning. Kul att se kontrosråttor arbeta på riktigt:-P

Väglaget var sedan bra. Lite segt mellan Hofors och Sandviken, vilket egentligen berodde på en skåpbil som tyckte det var lämpligt att köra 60km/h hela vägen. E4:an, som jag var orolig för, var helt perfekt. På plogad vägbana och med solen i ryggen rullade gammskodan säkert hemåt.

Hann med ett skidpass på Skönviksberget också. Jättelösa spår. Inte så konstigt då det kommit massor med nysnö.

Snöigt

Morgonstyrka. Påsen tjuvsnoozade och kom till gymmet 30min senare än mig. Jag var ganska klen. Jobb och pannkaka sen. På kvällen var det vintercup i skräddarbacken. Det var kul. Och snöigt.

Träning

Det gött att träna igen. Var ett tag sedan jag körde dubbla pass och det kändes bra. Januari blev en dålig träningsmånad då det dels var touren och sedan två kassa veckor efter det där jag bara kände mig ok två gånger (SM sprint och Siljan snowshoe). Igår körde jag styrka och intervaller i hallen i Falun. Idag blir det två pass skidor. Det rullar liksom på. Och det är gött. Speciellt när det är fint väder som idag.

Hemma igen

Sista dagen på EM var stafett. Kul även om jag inte åkt tillräckligt bra för att få en plats i förstalaget. Åkte förstasträckan och det gick ganska bra. Kände mig ganska pigg. Åkte med Finska laget i princip hela banan. Problemet var att jag inte ville hjälpa honom, så jag höll igen lite och släppte upp finnen för det mesta. Efter varvningen var vi fyra lag ihop. Två svenska, Finland och Norge. Johan i förstalaget tog ett vägval rakt över berget tillbaka mot mål, jag tänkte följa men tänkte samtidigt att jag skulle försöka få med mig finnen på ett annat vägval för att Johan skulle få lucka. Det lyckades. Jag svängde vänster, finnen följde och jag släppte upp finnen som fick dra. Tyvärr tappade jag också på detta, men i mål fick i alla fall Johan 18sek lucka till Finland. Själv tappade jag lite mer då jag bommade näst sista kontrollen. Hade egentligen velat åka andrasträckan.

Mitt lag blev diskat. Joel åkte bra på andrasträckan och Erik Blomgren hoppade in som reserv på sista och skötte sig fint. Tyvärr var det detta vi föll på. Carl blev under natten sjuk, men meddelade bara Erik som kunde hoppa in som reserv. Detta medförde att vi aldrig gjorde någon namnändring före start, vilket man måste göra. Tråkigt att bli diskad.

Jag fick med mig två bra lopp från EM. Masstarten och stafetten. Sprinten gav en ok placering men loppet var dåligt. Lången var katastrof då kroppen inte var med i matchen alls. Skönt att det vände, på resen av loppen kände jag mig i normal form. Skulle ha behövt lången för att vara inne i tävlandet inför sprinten, nu blev jag istället stirrig och lade bort mycket tid under de inledande kontrollerna istället.

Totalt sätt är detta mästerskap ett bevis på att jag tagit ett kliv framåt denna säsong. Vilket jag kommer ta med mig till VM. Trots lite misstag hänger jag med och tar mina bästa EM-placeringar hittils. Med bättre orientering är medaljerna inte långt borta. Tidigare har jag tyckt att jag varit nära topp 10 och att det varit realistiskt. Nu är jag där och lika nära medaljerna i tid som jag var nära topp10 i tid förut. Ungefär.

Tävlingarna har varit kanonfina med bra spårsystem och banor. Lägg där till kanonväder hela veckan. Förvisso tycker jag det var ett dåligt upplägg på masstarten då det blev trängsel och köande vilket jag ser som en orättvis spridningsmetod. Sprinten var riktigt bra tycker jag med intensiv orientering hela vägen. Stafetten bjöd på intressanta sträckor och med hjälp av GPS-trackingen blev det riktigt spännande att följa upplösningen i slutet av tävlingen.

Åtta på masstarten

Ställer av köttklungan

Gött med en bra avslutning där jag var först i en stor klunga. Loppet var bra men pga av trängsel, en liten bom och en krock med en Schweizare på väg mot trean tappade jag nästan en minut. I övrigt är jag jättenöjd. Gjorde ett litet misstag på en till kontroll som eventuellt gjorde att jag gick miste om medaljryggar. Men det är en del av sporten, man ska orientera rätt hela vägen. På slutet låg jag i rygg på Khrennikov, jag tyckte det gick lite långsamt men väldigt säkert. En lång rad med löpare var precis bakom. Jag kände mig stark och räknade med att jag skulle ta Khrennikov i spurten. Det behövde jag emellertid inte göra då han åkte lite fel till sista och jag kunde ta den ensam. Spurtade in med 4sek marginal till köttklungan bakom mig.

Livesida med tracking och resultat

14:e på sprinten

Påsen vann med ett imponerande lopp. Grattis!

Mitt bästa EM-resultat hittils, men inte det bästa loppet. Gjorde rejäla tabbar till kontroll 2 och 4, annars var det ett ok lopp. Andravarvet (vi hade kartbyte efter halva banan) var bra och jag plockade platser. Men det som gör att jag är ganska nöjd med dagen är att kroppen kändes bra igen. Ingen toppform men ändå bra och på nivå med hur jag åkt tidigare under säsongen. Topp 10 kändes väldigt realistisk, vilket känns bra. Första gången jag är lite smånöjd med ett sprintlopp som egentligen är ganska dåligt.

GPS-tracking
Splits

Mörker

Ja, det är inte kul när kroppen inte fungerar. Idag var en riktig skitdag, jag hade liksom ingen fart. Och då hängde inte huvudet med heller. Så jag kände tidigt att jag inte skulle ta mig runt hela banan. Kände mig dock lite piggare ett tag på banan men det var ändå inte bra. Åkte ungefär halva banan sedan fick det vara nog. Inte riktigt vad jag hade tänkt mig som start på mästerskapet. Hoppas formen återvänder till fredag.

Fint i Norge

Idag har vi kört model event och förhållandena är fina. Det kommer bli riktigt fina tävlingar här i veckan. Norge är inte mitt favoritmatland, men vi både bor och äter bra.