Bra läger i Kiruna

Nu är lägret slut. Riktigt bra blev det tillslut. Tre hårda fartpass med karta blev det b.la. Kiruna som lägerort är helt optimal. Nära till spåren och bra boende. Dessutom, som jag tjatat om senaste veckan, otroligt fina skidspår.
 
Den enda nackdelen är väl att det kan vara lite kallt såhär års. Denna vecka har det dock inte varit några problem. Lite bitigt i kinderna emellanåt, men det är väl en vinteridrott vi håller på med?
 
I moron styr vi kosan mot Saariselkä för tävlingspremiär. Det var kanontävlingar ifjol och jag har ingen anledning att tro annorlunda inför årets upplaga. Kul med stora startfält.
 
Läs mer här

Riktigt bra i Kiruna

Det är mycket bra förhållanden här i Kiruna. De fasta skidspåren här är riktigt bra. Det finns både tuffa och snälla spår. Framfrallt finns det mycket spår. Vi körde en tuff skido-övning igår. 4x2,5km men rejäl kupering i början av varje intervall. Lång vägvalssträcka upp, sedan lite kortare streckor ner igen. 
 
Annars är Jägarspåret bland det bästa jag upplevt i distansträningsväg. Riktigt fina slakmotor. Passar extra bra för pannlampsskidåkning.
 
Kiruna är dessutom en vacker stad. Det arktiska ljuset bidrar såklart till detta. Vintertid måste detta vara en av Sveriges vackraste platser. Kanske inte under de allra mörkaste dagarna, men just nu är det riktigt fint.
 
Positiva ordalag. Formen är ok och träningen flyter på bra. Skönt efter ett par lite sämre veckor inför detta läger. 

Kiruna

På plats i Kiruna för träningsläger med landslaget. Åkte tidigt i morse från Borlänge. Hunnit med ett kanonfint pannlampspass nu på eftermiddagen. Jägarspåret är en riktig höjdare. Återstår att se hur det blir med skido-övningarna i veckan, men jag förväntansfull. 
 
 

Höknatten

Jag och Bäckis var först i mål, men vi hade missat ett avgörande moment där man skulle bokstavera svaren på TVÅ frågor med kontrollerna A, B, D, L, O. Vi svarade bara på en fråga, vilket de flesta andra gjorde.  
 
Vi svarade bara på frågan om vad den fjärde ko-magen hette, förutom Våmmen, löpmagen och nätmagen. Alltså bladmagen. Så vi tog kontrollerna B-L-A-D.
 
Frågan vi missade var vad en självägande bonde vars arvejord gått i arv i flera generationer kallas. Odalbonde, vilket vi missade helt. Vi skulle alltså ha kört O-D-A-L.
 
Nåja, sådan är Höknatten, man ska ha skallen med sig också. Det var i alla fall en väldigt trevlig tillställning som vanligt.

Torsdag

Pannkaka och Radiohead

Träningsdag i Grönklitt

Jättefint i Grönklitt idag. Spåret är nu förlängt till knappa 2km. Längst uppe i vändningen kunde man idag på eftermiddagspasset se en isbjörn inne i björnparken. Bra dag. Trött nu.

Årsfest

I helgen var det årsfest i Malung. Efter en lyckad säsong för klubben skulle det firas ordentligt. För egen del har väl orienteringssäsongen inte varit mycket att hänga i julgranen. I våras var jag bara dålig, sedan blev jag skadad och hade problem med foten. 
 
Jag lyckades ändå få till några lopp. Speciellt Jukola är jag nöjd med, då jag sprang riktigt bra på tredjesträckan i andralaget. Vi kom 38:a, som i skuggan av förstalagets fantastiskta andraplats, är jävligt bra för ett andralag. Och med tanke på mina förberedelser förstår jag inte hur det gick till, men man kommer uppenbarligen ganska långt på vilja.
 
SM-stafetten var också bra. Foten blev bättre framåt hösten men vad hjälpte det med utebliven orienteringsträning? Uppenbarligen gick det bättre att springa stafetter. Tyvärr blev det ingen Smålandskavle för min del då jag for till Bruksvallarna på skidläger. Således fick SM-stafetten bli punkt för säsongen. Vilket ändå känns bra. Mitt fokus är på skidorienteringen så prioriteringen är inte konstig på något sätt.
 
Nästa orienteringssäsong ska jag fokusera enbart på stafetter. Det är roligast, och jag tror det passar mig bättre att gå in hårdare för färre tävlingar. Dessutom passar stafett mig bättre än att härka runt i bakvattnet på elittävlingar, även om jag verkligen gillar att springa individuell långdistans (även om det är 20% av långdistanserna i Sverige som är värda namnet). Blir väl någon individuell tävling för att komma i form inför 10mila och Jukola (och för att bli uttagen i lag), men annars blir det fokus på träning. Silva League i Sundsvall ska jag dock springa och SM i långdistans. I övrigt ska jag hålla mig lite lugn med orienteringstävlandet.

Träningsdag i Grönklitt

1,15km långt spår. Bra väder och spår. Två pass. Intervaller på första och stakning mestadels på det andra. Bra dag. Trött nu.

Smalspårsteknik

 
Vi filmade lite smalspårsteknik i Bruksvallarna. Finns ganska mycket intressant att kolla på. Och förhoppningsvis kan det hjälpa mig att åka fortare och effektivare. Just denna dag filmen spelades in hittade vi en lagom brant backe med väldigt bra stavfäste och men en hel del tung nysnö uppepå. Lappvantar och nollgradigt. Ser plattare ut på film än vad det är och denna backe filmade vi i först efter två timmars skidåkning.

Stilla

Det sker inte mycket just nu. Två vilodagar på rad efter lägret. Försöker hinna med annat, som att jobba och fixa med andra saker som måste fixas.

Hemma från Bruksvallarna

Det blev ett bra läger. 27h träning. Blev ganska bra kvalitet i träningen tycker jag och det fungerade väldigt bra. Förhållandena var riktigt bra för att vara så här pass tidigt på säsongen. Veckans första halva bjöd på riktigt fina vinterdagar med -10 grader och vykortsvyer. Mildvädret ställde till det lite, men spåren höll sig riktigt bra uppe på fjället. Ett bra läger. Nu håller jag tummarna för att det ska snöa rejält i Arvidsjaur då nästa läger är där, med start den 22:a november.

Börjar bli trött i benen

Idag körde jag intervaller på förmiddagen. Blandade helkropp med stakning och simulerad smalspårsteknik. Det blev ett bra pass. På eftermiddagen körde jag ett mysigt klassiskt pass med pannlampa. Fästet varierade. I morgon kör vi ett pass, sedan åker vi hem till Dalarna igen.

Tungt race

Vi körde race, 15km idag. Två plusgrader och rejält sugföre. Det blev väldigt tufft. Är nöjd att jag genomförde passet även om det inte var speciellt kul. På eftermiddagen skulle jag åka klassiskt. Lade på lite klister. Hade inget fäste alls nere på rullskidsbanan. Vände upp mot fjället. Perfekt fäste. Gött.
 
Dagen bjöd alltså på högt och lågt.