Finland

Till helgen är det skidO-premiär i Saariselkä, Finland. Medeldistans på lördagen och mass-starts-lång på söndagen. I samband med tävlingarna är det även träningsläger. Jag bli där i en vecka ungefär. Gött med att få köra lite skidO igen. Tävlingarna följs här. Flyget lyfter tidigt på torsdagmorgon.

Det kom ett paket


Legendariskt i Grönklitt

Kändes lite obra i morse. Väderprognosen var inte den bästa inför dagen. Jag som ansvarig chaufför blev sms-bombad av återbuds-sms igårkväll (moral?). Var orolig att jag skulle bli själv i bussen. Fick åtminstone med mig två tappra.

Förmiddagspasset gick bra. Trots ca en miljard ungar på spåret och spöregn hela passet. Hade russinhänder på lunchen. Det är fantastiskt hur bra spåret håller däruppe med tanke på väder, vind och antal åkare. Var inte lika illa som regnrejset i Slovakien förra året, inte i närheten.

På eftermiddagen var det kanonförhållanden. Alla barn hade åkt hem. Ingen nederbörd. Stakade mig trött, legendariskt trött nästan. Började snöa lappvantar på slutet. En räv låg och tittade storögt på oss när vi knäppte av oss skidorna. Det var vackert; Lappvantar och en leende räv.

Hemresan var däremot inte så vacker. Gick ändå ok till Falun. Till Borlänge sen var det legendariskt uselt väglag. Snöade satan. Såg ingenting. 60km/h som snabbast på motorvägen. Kom hem helskinnad i alla fall. Firar med en första adventspepparkaka.

Varmgrader och regn

Men det gick kanon att åka skidor i Grönklitt idag ändå. Träningsdag med DSA idag igen.

Skejt på förmiddagen. Jag och Påsen körde 15/15- och 10/20-intervaller. Jobbigt även om ingen av oss är någon vidare raketsprinter. Jag var dessutom riktigt seg, troligen pga gårdagens nattcup i Stångtjärn som gick ganska bra. Trea, tio sek efter.

Spåren var bäst hittils av de tre besök jag gjort i Grönklitt senaste tiden, detta trots att det var fem grader varmt och duggregn! På lunchen spöregnade det dessutom.

På eftermiddagen var det dags för ett klassiskt pass. Mitt vallasjälvförtroende blev lite stukat i Ramsau då jag misslyckades helt med skidorna och bara åkte 1,3 pass, så det var med nervösa fingrar jag smetade ut klistret efter lunch. Jag måste erkänna att nervositeten steg yttligare ett hack då jag inte hade någon universalklistertub med mig. Men lite lila, rossa och rött klister gjorde susen. Jag hade kanonskidor! Var perfekt klisterföre dessutom när det var glatt och blev lite kallare hela tiden. På slutet gick det riktigt lätt. Det blev helt enkelt ett kanonpass. Och trots att jag knappt åker klassiskt på varken rullskidor eller skidor, satt tekniken riktigt fint. Mersmak.

Längtar


Första fartpasset på snö

För säsongen åtminstone. Det var kalasbra förhållanden i Grönklitt idag. Intervaller på förmiddagen och distans på eftermiddagen. Intervallerna gick bra tycker jag även om det var lite speciellt och ovant. Det blir en lite annan grej att åka fort på snö jämfört med rullskidor. Dessutom blir man fort trött i musklerna märkte jag, förvisso hade nog gårdagens banintervaller och styrketräning en del i det. Jag tycker ändå jag får till tekniken bra, vilket är skönt i ett tidigt skede på snösäsongen. I Ramsau jobbade jag på lite detaljer och nu har jag fortsatt med det på de skidpassen jag har fått här senaste tiden. Idag tog jag yttligare några aspekter i åtanke och körde lite teknikträning med Daniel Hammarström. Mycket bra. Dagen var alltså mycket givande.

Helg

Dalaoffensiv igår. Bra träning och intressanta föreläsningar. Det är faktiskt ingen överdrift. En liten milstolpe för mig var när jag slog Wille på en sprint-ol-intervall. Och det var ärligt.

På kvällningen var det dags för 120-års kalas. 4x30. David, Lena, Elin och Emma hade dragit ihop en ganska ol-nördig fest. Sjukt kul var det! Livebakad pizza var ett häftigt inslag. Istället för att beställa pizza till festen tog dem dit pizzabagarna att baka pizzan direkt på festen!

Idag blev det vinterstudio och ett pass på den 250m långa konstsnöslingan åpå Lugnet. I regn.

Träingsdag i Grönklitt

Idag for jag och OlDavve upp till Grönklitt för en träningsdag. Jag körde två skidpass medan David körde ett skidpass och ett EM-relevant OL-pass i Skattungbyn på eftermiddagen. Under lunchen ägnade vi oss åt "Malungs OK business".

Totalt blev det 7mil skidåkning på 4h idag. Vi var som kalvar på grönbete och körde kanske lite väl fort, men det var ju så jävla kul! Slingan var 1,1km men på eftermiddagen var den utökad till 1,4km. Så det blev några varv. Men idag var det inga som helst problem. Spåren var bättre än vad jag hade förväntat mig så jag är jättenöjd med dagen!

Ingen snö

Jag hade en liten idé om att vara i Bruks denna vecka och nöta mil. Men det blev inte så. Jag sparar på det då förhållandena inte är optimala däruppe just nu. Jag känner ingen stress än så länge, men visst vore det gött att få hasa lite lagg. Nu börjar i alla fall minusgraderna tåga in vilket förhoppningsvis innebär konstsnöspår i närheten snart. På fredag öppnar Grönklitt en 1,5km lång slinga. Jag tänkte åka dit och testa spåren. Annars tuggar jag på med löpning, styrka och rullisar. Det sistnämda är inte jättekul för årstiden, men jag har ju åkt in i december förr så det är bara att gilla läget. Vinterdäcken åkte på idag också.

Sundsvalls OK

Idag blev det alltså officiellt att jag byter skido-klubb till Sundsvalls OK. Det känns bra och inspirerande.

Känns såklart också lite tråkigt att lämna Kvarnsveden eftersom jag gått från halvtaskig ung senior till landslagsåkare och svensk mästare inom min tid i klubben. Jag har haft bra stöd och uppbackning i Kvarnsveden och jättebra sparring och inspiration av klubbkompisar som Bengt och Tomas. Framförallt har jag haft väldigt kul på klubbresor och tävlingar. Kvarnsvedens skidogäng är en riktigt fin skara människor. Så nog är det lite sorgligt att en sådan epok ska gå i graven.

Tillbaka till Sundsvall känns bra och jag får möjligheten att utvecklas vidare som skidorienterare. Moderklubben har funnits i mitt hjärta hela tiden och förhoppningsvis kan jag ge tillbaka något för allt klubben givit mig på vägen i början av min karriär.

Jag får passa på att tacka Kvarnsveden för sex härliga säsonger som resulterat i 9 SM-medaljer varav två Guld; ett i stafett och ett individuellt förra säsongen. Tack!

Nyhet orientering.se
Nyhet st.nu

Run on the track like Jesse Owens

Rubriken är en vanligt förekommande fras i Hip-hop-låtar från 90-talet. Idag applicerbar på mitt förmiddagspass. Jag och Toomuch körde intervaller inomhus på Lugnet i Falun. Fyrahundringar och tusingar. Gick riktigt tungt för mig på tusingarna men jag lyckades skärpa mig och tänka mer på steget än tröttheten och kunde genomföra passet på ett bra sätt ändå. På bana blir det väldigt tydligt när man har en dålig dag. Tiderna ljuger liksom inte eftersom man hela tiden löper en given distans. Tusigarna var menade att gå i 3.05-fart, men jag orkade bara 3.14 idag. Fyrahundringarna höll jag däremot på planerade 72 sek.

Tisdag

Jag tog blodprov i morse. Frös på jobbet, sedan frös jag på MTB-O-passet. Sedan kokade jag en gryta, var på gymmet och efter det sorterade jag bort massa gamla träningskläder. Nu äter jag en morot.

MOKS-upptakt

I helgen har vi haft MOKS-upptakt. Utvärdering av 2011 och planering inför 2012. Däremellan en massa träning. Jag har kört natt-ol fyra kvällar i rad. Två gånger hårt och två gånger lugnt. Idag körde jag även ett ca 13km långt rullskidsrace med DSA på förmiddagen. Blir gött med vilodag i morgon.

Natt-passen sliter ganska bra, men eftersom det blir mörkt så pass tidigt vid den här tiden på året blir det egentligen som vanliga eftermiddags/kvällspass på sommaren. 2012 ser ut att bli en trevlig ol-säsong, det blir en härlig motivation genom vintern även om skidorienteringen kommer vara i fokus såklart!

Träning med KGOIF

I dagarna två har jag ordnat förmiddagsträningar åt KGOIF's framtid. Igår var det RullO och idag var det LöpO. Ganska trevligt. Idag passade jag dessutom på att fota lite. Dessa bilder blev bra tycker jag.

Minigolfbanekvarnen

Rickard löper

Lindorf 2000

Norge har inte bara snygga tjejer och duktiga skidåkare. De har även mordern och begåvad humor.