Östersundslägret so far

RullO i Östersund, ingen tyngd på dalskidan här inte. Foto: Nordenmark Adventure
 
Vi har passerat halvtid här i Östersund. Många fina pass och trevligt umgänge har det bjudits på hittills.
 
Vi körde ett ganska tufft rejs på Frösön i onsdags. Två gånger om, först stakning sedan helkropp. Det gick ganska bra på bägge av dessa pass. Idag körde vi en fin-fin RullO-övning som bestod av sju intervalldueller på ca 5-6 min styck.
 
Vi har även hunnit med att staka lite, springa lite myr och spelat minigolf. Vår norske vän Lasse Moholdt är med oss och i gubbstugan ger han lektioner i Trønder-norska mellan passen.
 
All good med andra ord.
 
 

En sväng till Fågelberget


Träning i Sundsvall

Jag åkte upp för södra berget själv och fick skjuts av morfar ner. Fem gånger fort + en uppvärmning.
 
Jag har hunnit med en hel del fina träningspass här i Sundsvall i veckan. Det finns väldigt bra förutsättningar för rullskidor och löpning här. Mycket variation och bra backar. Kuperade rullskidsturer är mysigt.
 
Några extrordinära pass har jag inte gjort men några av höjdpunkterna har varit: Fem mil stakning (Bosvedjan-Granloholm-Bergsåker-Kovland-förlängning mot Holm-Laggaberg-Sundsbruk-Johannedal-Bosvedjan), intervaller i Södra Berget-backen och kuperat skejtlångpass på norra Alnö.
 
I morgon ska jag springa medelpads/ångermanlands DM i Bergeforsen, sedan åker jag till Östersund för landslagsläger på måndag.
 
 

En sväng till Ulvön

Ulven, som även fungerade som sistakontroll på söndagens tävling
 
Det blev en liten familjetripp till Uvön i helgen. Jag, päronen, Anna och Stefan tog färjan från Docksta i lördags morse. Vädret var fint och stämningen på topp. Vi bodde på vadrarhemmet i Sörbyn som ligger 2 km från Ulvöhamn. Det blev således en liten promenad.
 
Medan den andra tog igen sig lite efter lunchen körde jag ett träningspass. Jag löpte bort till Sandviken, drygt 5 km längs grusvägen. Där hade OKN ordnat en fin-fin träning på NM-kartan från 1979. Fantastisk läcker terräng och lite speciellt att springa på en såpass gammal karta. Jag tycker att kartan funkade riktigt bra trots att den är ritad på ett helt annat sätt den dagens ofta på tok för detaljerade och överritade kartor.
 
På väg till sista kontrollen snubblade jag på ett gammalt stängsel. Tänkte inte så mycket på det. Jag gruvade mig mest för att löpa tillbaka till vandrarhemmet. Drygt 5 km. Tog ett par klunkar vatten och snackade lite skit (dvs kartor, kartritning, orientering och banläggning) med Ludvig Åhlund och Jan Nordin innan jag löpte tillbaka. När jag kom tillbaka och tog av mig strumporna såg jag att det var ett ganska stort sår, 25 mm långt och 4 mm brett. Efter lite omplåstring såg det bättre ut.
 
Utsikt över Ulvöhamn från Lotshuset.
 
Nästa punkt var promenad in till Ulvöhamn via Lotshuset. 2,6 km på Pappas runkeeper. Utsikten från Lotshuset är fin. Utbudet av mat i Ulvöhamn var sådär. På första försöket hade de bara kött på menyn. Vem åker till en ö och äter kött vid havet liksom? På nästa ställe fanns det stekt strömming. Fantastiskt gott.
 
Stekt strömming och en kall Höga Kusten
 
På hemvägen gick vi förbi huset där OKN förberedde för söndagens tävling. Mitt plåster hade börjat släppa igenom blod så jag fick hjälp av deras sjukvårdsväska och sjukvårdsutbildade personal. Det fanns strips i lådan så att såret kunde tryckas ihop.
 
På hemvägen hann vi även med att dricka kaffe och käka hallonpaj på ett fik.
 
Söndag
Dags för tävlingen. Ganska läcker TC precis vid hamnen och där färjan lägger till. 300 m till start och en nyreviderad karta av modernt snitt. Kulrig, bökig och tuff terräng. Riktigt kul. Det gick ganska bra för mig, gjorde en större bom då jag tappade riktningen. Gjorde sedan några smågrejer som jag tappade ganska mycket på. Blev i alla fall trea, 2.49 efter Stefan Sjölund. Jag fick en jacka i pris och firade med kaffe och två hembakta kakor från markan. Markan höll världsklass och hade sju olika hembakta kakor att välja mellan. Dessutom hade de en jättegod tunnbrödsmacka på menyn.
 
Färjan lägger till i Docksta.
 
Jag tjuvsov lite på färjan tillbaka till Docksta. Vi passade på att käka på dockstabaren innan vi rullade tillbaka mot Sundsvall. Nu började det regna rejält och vi var nöjda med att vädret höll i sig under helgen på Ulvön.
 

Drakloppet 21 km

Pojkar -83 på pallen i Drakloppet 21 km
 
Det var väldigt trevligt att springa Drakloppet 21 km. En lång och fin bana över stock och sten. Stora delar i min hemmaskog i Bosvedjan.
 
Jag tog det ganska lugnt i början för att hushålla på krafterna. I första backen upp till Norra Berget kändes det nästan larvigt, men jag tror det var klokt i slutändan. Det är lite lurigt att springa en så pass lång distans som 21 km, speciellt när man inte har så mycket erfarenhet av det.
 
Längst bort på banan, vid 11 km hade jag en liten schacktning (efter Vinmyran). En backe som jag på förhand räknat bort var mycket jobbigare än jag trodde. Fick slita rejält och tog mig knappt upp kändes det som. Fick tack och lov vätska vid ungefär 12 km, därefter kunde jag hålla skaplig tempo. 
 
På transportsträckan tillbaka till Norra Berget började det återigen bli riktigt jobbigt, men jag stretade emot tröttheten så gott det gick. När jag tillslut kom upp till toppen av Norra Berget kunde jag trycka på bra utför ner mot mål. Där kändes det riktigt bra. Det kändes dock inte lika bra när det blev platt igen och jag skulle försöka springa fort med sönderslagna lår.
 
Blev tvåa på tiden 1.33.38, nästan sex minuter efter Svanebo som hade imponerande 1.27.47.
 
Jag tror dock att min temposänkning från km 11-18 var ett tapp på minst en minut. Och jag tror också att jag skulle kunna ha öppnat lite hårdare de första tre kilometrarna. Jag tror alltså att jag skulle kunna närma mig 1.30-strecket vid ett nytt försök på banan. Nästa år kanske?
 
Banan
Resultat

Bra läger i Idre

Det blev ett riktigt bra läger. Jag var från början lite besviken att vi åkte Idrefjäll istället för Nordseter som förra året. I efterhand kan jag dock konstatera att Idre överträffade mina förväntningar. Dessutom hade vi bra träningsväder och endast regn under ett pass.
 
Rullskidsbanan var trevlig. Bra asfalt och ganska lagom lång (3,3 km).
 
Löpning på fjäll är alltid trevligt. Städjan är läcker och Nipfjället går inte av för hackor. Vi sprang även lite orientering i skogen på fjällsluttningen.
 
Backarna är inte lika tuffa som i Nordseter men de är åtminstone bättre än de vi har här hemma i Falun. Den ca fyra kilometer långa slakmotan mot Rørås är t.ex riktigt trevlig, nästan trevligare än backen upp till Idrefjäll. Jag och Andreas testade även backen upp till Nipfjället som nog var trevligast av alla backarna.
 
Mycket rullskidor och även ganska mycket löpning. Min form känns stabil och jag tycker jag var relativt stark på intervallpassen och på rullskidsrejset. Kul. Jag var lite osäker på formen då jag tränat ganska lite i juli pga jobbet. Löpformen har dock varit solid under vår och sommar vilket tydligen gick bra att föra över till rullskidåkningen. Sedan Jukola har jag förvisso skiftat fokus från orientering till skidor rent träningsmässigt. Dvs alla (de flesta) fartpass försöker jag göra grenspecifika mot vintern. Men eftersom jag gillar löpning och orientering kommer jag köra några tävlingar av den typen även framöver. Löpning är en viktig pusselbit i träningen.
 
Fördelningen ligger ungefär såhär: Kör jag tre fartpass på en vecka är ett av löpkaraktär och de två resterande av skidkaraktär.
 
Visstja, 28 timmar träning blev det under lägret.

Idre Fjäll Hill Climb

Rullskidsrace stod på programmet idag. 9 km uppför, från Idre till Idrefjäll. Masstart. 50 man på startlinjen. Hetsigt och kaos om positioner. Jag var dålig på att hitta fram och ödslade massor med energi på att försöka ta mig förbi. När jag väl kom förbi efter 2/3 av loppet var jag för trött för att gå med tätklungan i en fartökning.
 
Jag hamnade i andraklungen och blev trött i målbacken. Det gick ändå bra tycker jag och jag är nöjd med dagen. Det är svårt att ha så mycket förväntningar när jag aldrigt varit med i någon liknande tävling tidigare. Det var i alla fall riktigt kul och det går riktigt fort på tävlingsrull.
 
Jag blev 16:e +33 (eller 32, olika bud)
 
Resultat

Läger i Idrefjäll

Nu är jag på plats i Idrefjäll för läger med DSA i veckan. Vi kom hit igår vid lunchtid och har hunnit med två pass på rullskdisbanan. En väldigt fin rullskidsbana på 3,3 km.
 
Idag har vi kört 3x15 min A3 skejt på banan. Det gick bra, jag kunde hänga med bra utan att spränga mig. På mittenintervallen körde jag stakning. Ett bra pass med andra ord. Jag märker en ganska stor skillnad mot förra året denna period då jag precis börjat åka skejt pga min lår/knäskada. I år har jag kört skejt sedan maj och framförallt ett gäng intervall pass fler på rulskidorna än samma tid förra året.
 
I eftermiddag ska vi springa på fjället. Det blir mysigt.
 
Visstja, jag sprang en löptävling i lördags också. Hälsingegårdarsstafetten. Fem sträckor på totalt 30km. Jag sprang förstasträckan på 4,0km. Det gick bra, 13.15 hade jag vilket var snabbare än rekordtiden som vi försökte slå. Tyvärr lyckades vi inte slå rekordtiden, utan missade den med drygt en halvminut. Men vi vann tävlingen. Fjällmaraton Sälens herrlag med mig, Nordlund, Lind, Rost och Östlin.
 
Resultat