Trädfilm från USA

Joel har köpt en ny dator, så nu har trädfilmen från USA släppts. Jag tycker det är ganska intressant att se Rollens fasciation över träden. Varning för intern herr-skido-jargong.

Summering av WC-finalen i Boden

Det gick väl både upp och ner under tävlingarna i Boden. Seg på sprinten, topplopp och seger på stafetten, flopp på medeln och på väg mot något stort på ultralången. 11:a i totala världscupen är retligt nära målet, topp10.

Sprinten
Började med att missa en korsning till första kontrollen. 15sek. I övrigt ett ganska ok lopp, men jag hade inte farten för dagen. Blev 15:e. Tror en aledning kan vara att Mor och Far låg på operationsbordet på Sahlgrenska under dagen och jag var lite mer nervös för det än vad jag först trodde. Operationen gick i alla fall bra! Läs mer på gulljanne.wordpress.com

Stafett
Jag, Peter och Erik. Ett riktigt starkt lag. Jag måste erkänna att jag var ganska nervös innan start. Kanske mest för att det kändes så tungt på sprinten. Men när väl startskottet gick var det inga problem. Jag tog starten och var först hela vägen. Lite oväntat att åka en förstasträcka så ensam. Jättenöjd såklart, och det kändes ganska tryggt att skicka ut Peter med en minuts ledning. Erik gjorde det hela dock onödigt spännande på sistasträckan då han bröt staven, lyckligtvis nära equipment control. Min första världscupseger! Smakar gott =)

Medel
Allt helvete på en gång. Öppnar ganska bra egentligen, men gör något litet småstrul på varje kontroll. Sekunder här och där, inget flyt. Loppet är ändå stabilt fram till 14:e kontrollen. Där är jag med och slåss om topp10. Men till 15:e kan man säga att jag förlorar loppet när jag åker jag fel och försöker gena tillbaka, vilket inte alls gick bra. Fastnar och ramlar i snön, tappar 1,5 minuter. Ajaj. Fortsätter med att ramla och tappa kartan ut från 16:e. Sedan fortsätter det så. Ramlar överalt där det går att ramla. Fastnar med skidan överallt där man kan fastna. Jag hoppar dessutom över tredje sista kontrollen, 20:e och tappar oerhört mycket tid på det. Från kontroll 14 till mål har Peter och Erik, som delar segern, 14min, jag har 21... Besviken räcker inte till.

Ultralång
Revanschsugen och taggad för att avsluta säsongen på ett bra sätt. Känner mig stark, framföralt mentalt då jag vet att jag är stark på långa banor. Loppet startas i ganska maklig fart, ingen vill sätta farten. Alla verkar ha respekt för distansen. 47km närmsta åkvägen är tufft. Det går bra. Jag hänger med. Jag plockar kontrollerna. Åker med Staffan ganska mycket, tappar han dock på andra halvan av andravarvet, då han åker riktigt fort. Ut på tredje och sista gafflade 10km-varvet ligger jag trea och har 30sek upp till andraplatsen. Jag fortsätter åka bra. Till tredje kontrollen, när jag bromsar in mot kontrollen, fastnar skidan på något märkligt sätt och jag faller framåt. Skidan försvinner och det smäller till. Jag ligger på skoterspåret med en skida på ena foten och en bindning på andra foten.

Helvetet.

Jag tänker att det säkert finns vid vägövergången på väg till nästa kontroll. Det gör det inte. Jag får fortsätta åka på en skida till reservkontrollen. Tappar massor med tid (och kraft, det är ganska jobbigt att åka på en skida). Får tag på en ny skida och stressar iväg. Gör såklart en liten miss på nästa kontroll. Börjar sedan få syn på några löpare framför mig som jag tar meter för meter på. Vid varvning inför de sista ogafflade 5km ser jag Hans-Jörgen, Spörry och Hanu-Pekka ca halvminuten före mig. Byter skidor. Jag känner mig stark och försöker gå ikapp. Det tar ett tag. Men jag kommer ikapp. Hanu-Pekka är trött och släpper lucka. Vid tredje sista börjar jag fundera på ett ryck, men samtidgt lägger Hans-Jörgen in en långspurt och jag har inte de krafterna kvar som krävs. Bärgar ändå en elfteplats vilket jag får vara nöjd med efter alla motgångar under loppet. Synd att detta även var uppgörelsen om SM-bronset som Hans-Jörgen alltså tog. Hade jag lyckats hålla grejerna hela tror jag det kunde ha blivit något riktigt bra av detta lopp. Självklart en spekulation, men jag vet att kapaciteten finns.

Världscupseger!

Yes, idag vann jag, Peter och Erik världscupstafetten i Boden! Gött.

Jag åkte jättebra på förstasträckan och kunde skicka ut Peter med en ledning på en minut. Peter åkte bra och skickade ut Erik i leding på sista. Erik gjorde det onödigt spännande när han bröt staven och släppte upp finnen Tunis i rygg. Gick bra ändå. Vi tog hem segern!

På plats för sista världscupsvängen i Boden


Ganska trevligt idag. Det är skare.

Halmstad ToR

Det blev några mil i Skodan igår och idag. Ner på möte igår och hem idag. En kanonfin vårdag bjöds jag på i Halmstad, och hann även med ett fint ol-pass (långdistansbanan från Hallandspremiären). Bra möte dessutom, det kändes bra. Idag åkte jag förbi Älgaryd och plockade upp Påsen som snålpassagerare upp mot Dalarna. Självklart passade vi på att träna ett pass i de småländska skogarna och åt (tjuvskjuten?) älg till lunch innan vi for. I morgon åker jag Norrut på precamp inför världscupsavslutningen i Boden nästa vecka.

Ny kartpärm

Satte in vinterns skido-kartor i en ny kartpärm igår. Passade på att göra en film om det idag. Uppföljare till filmen nedan.


Film från mixstafetten i Kazakstan

Eftersom jag inte hade komplett lag pga Kajsas halsont körde jag med en goprokamera på skallen på förstasträckan. Rätt intensivt lopp. Tätt med folk, kontroller och korsningar. Ursäkta språket när en italienare kliver på min stav.

Bildsvep 2 Kazakstan

Tove och Bente vid monumentet

Joel och Josefine på stenen i sjön

Åslund åt chips efter lyckad ledar- oh vallainsats på medeldistansen

Tove svarar på frågor

Peter vann

Bildsvep 1 Kazakstan

Ett monument

Vi ser fåniga ut

Erik ville kolla på träd, det ville inte vi andra

Stenen i sjön, tydligen en turistfälla

Hoppkort i motljus. Damtruppen-Hertruppen: 229-1

Josefine vann medeldistansen

Summering av Världscupen i Kazakstan

Bra tävlingar och bra resultat. Jag är nöjd. Det var häftigt att se ett nytt land även om hemresan var riktigt påfrestande.

Sprinten, 15:e
Var seg i kroppen sedan EM-tävlingarna, men kanske främst resan från Ukraina till Kazakstan. Gjorde två slarviga misstag som kostade ungefär en halvminut. Hade jag haft samma speed i kroppen som i de övriga loppen i Kazakstan tror jag att placeringen hade blivit bättre.

Lång, 8:a
Yes, detta är den roligaste bana jag åkt! Tufft, långt och tekniskt. Lägg där till tjugo minusgrader vid start. Mums! Banan bjöd på tre varv. Hittade inte flytet på första varvet utan gjorde flera småmisstag. Andra varvet gick bra förutom två sträckor där jag tappade lite väl mycket tid. Sista varvet gick kanon förutom första kontrollen. Fysiskt kände jag mig stark och det var skönt att kunna hålla farten hela vägen. Höll på att frysa öronen av mig när jag tappade mössan på andra varvet, men som tur var kunde jag dra upp min buff och köra "påskkärring style" resten av loppet. Trugan på högerstaven vred sig ca 10 stavtag från sista kontrollen, tur det inte hände tidigare! Lite retligt att jag hade nio sekunder till placeringen framför, men det kändes absolut som jag hade farten för en riktigt fin placering i detta lopp. Undviker jag de stora misstagen är pallen inte långt borta. Nöjd med dagen.

Kartor:
Varv1
Varv2
Varv3

Medel mass-start, 8a
Kände mig stark idag med. Riktigt kul och snabbt lopp. 3.50min/km fågelvägen i ett tekniskt spårsystem. Mass-start gör sig bäst på medeldistans. Bra gafflat, åkte själv halva första varvet och nästan hela andravarvet. Gör tyvärr ett femtonsekundersmisstag i slutet, som visade sig vara ganska avgörande. Ut på sista är vi ett ganska stort gäng, men sprider ut oss på olika gafflingar. När gafflingarna går ihop inför den gemensamma avslutningen är vi nio man som är kvar. Tyvärr ligger jag åtta och det är svårt att gå förbi. Men jag är nöjd med åttondeplatsen. Det är dock lite trist då man ser pallplatsen på upploppet. "Dåligt betalt för ett sådant lopp", som Lasse Moholt sade till mig efteråt. 26 sekunder till seger, 17 till brons. Det är bra. Det är nära. Jag är såklart jättenöjd med loppet. Placeringen också, gött med en till topp8. Kul att Peter och Erik tog en dubbelseger åt oss. Josefine och Tove gjorde det på damsidan med.

Sprint-stafett, dnf
Jag och Kajsa skulle köra i SWE3. Men tyvärr känner Kajsa av halsont och upptäcker detta så pass sent att vi inte kan kasta om lagen. Därför får jag endast starta på förstasträckan. Trist. Men förstasträckan går bra. Åkte med en goprokamera på skallen, kanske kommer ut något publikt material. Själva tävlingen var riktigt najs med ett väldigt tätt spårsystem och mycket teknisk skidorientering. Sverige hade en dålig dag och det ryska segrarlaget imponerade.

Totalt sett en lyckad vistelse i nästa års VM-land. Det känns bra. Kazakerna arrangerade riktigt fina tävlingar, kanske de allra bästa jag varit på. Känns bra att jag fått till bra resultat på både EM och i Kazakstan, äntligen får man lite betalt för träningen. Nu ska jag mura in formen i en burk ravioli (som Johan Olsson skrev på sin blogg efter världscupen i Polen) och plocka fram den i Boden vid världscupsavslutningen om två veckor.

Lite filmsnuttar från Kazakstan
Skidorienteringspropaganda i Kazakstan

Det bjuds på fantastiskt fina tävlingar här i Kazakstan. En klurig sprint igår och en väldigt tuff och tekniskt långdistans idag. På sprinten gjorde jag två misstag och var inte riktigt på hugget. Blev 15:e, men eftersom jag låg 12:a vid näst sista kontrollen kan jag inte vara nöjd. På lången kände jag mig stark. Nöjd med åttondeplatsen, men hade jag haft huvudet på skaft tror jag första pallplatsen varit ett faktum. Vilodag i morgon, sen fortsätter vi med mass-startsmedel och mixstafett i helgen. Jag trivs i Smirres hemland