Första passet i Tjeckien avklarat

Niklas, jag och Markus på vår väg till lunchen
 
Nu har vi kört första passet här i Tjeckien. 35km skejt på kalasfina vägar. Det var dimma hela passet så vi såg inte så mycket av vyerna. Men skogen är fantastisk. Det var precis som jag mindes den från sist jag var i Tjeckien 2008. Asfalten och vägarna är superbra. Små asfalterade skogsvägar i storstammig skog. Jag blir lycklig av det, men jag är inte i närheten av lika entusiastisk som skogskillarna Erik och Peter. Jag förstår heller inte riktigt "skogstugget". Men det spelar ingen roll. I eftermiddag ska vi åka lite klassiskt. I morgon kör vi backrace 9,5km.
 
PS. Lunchen var god

SM-stafetten

Jag skulle egentligen ha sprungit förstasträckan, men pga återbud blev det omkastningar i lagen och jag fick springa andrasträckan istället. Blev faktiskt nästan bättre för mig att springa den faktiskt. Peter på förstasträckan, jag i mitten och Thomas som avslutare - MOKS lag tre.
 
Jag fick sticka ut som 49:e lag med en hel del ganska bra lag omkring. Farten var god med det var inga problem att hänga med. Däremot var förstakontrollen ganska lurig så jag blev lite osäker och tog den inte riktigt klockrent. Det blev lite väl många kartstopp. Fortsatte lite i samma stil till tvåan och till trean tog jag ett lite sämre vägval. Till femman som var en rejäl långsträcka, förljde jag med ett gäng löpare på vad som inte var ett klockrent vägval. Tyvärr. Jag insåg detta ganska snart och bytte till ett eget vägval. Fick kontrollen bra.
 
Från femte kontrollen och hem gick det bra. Inga misstag just och jag plockade kontrollerna fint. Synd bara att det fysiska inte riktigt var med mig. Jag hade helt enkelt inte det krut jag hoppats på i benen. Jag är ändå nöjd med loppet. Jag orienterade bra och växlade som 28:a. Samma placeringa som vi sedan fick i mål efter tre sträckor.
 
Grattis till Stora Tuna som vann!
 
Resultat

Styrketräning och rullskidor

Höstens intåg har varit helt okej tycker jag. Härligt klar luft och fina höstfärger. Asfalten är hård och stavspetsarna slits hårt. Därför ska det bli skönt attt dra iväg till Tjeckien på söndag för en veckas läger i lite varmare klimat. Skulle gissa på att det blir lite som det var här för bara någon vecka sedan. Sensommarväder. Runt 20 grader.
 
I veckan har det blivit ganska lugnt träning. Dels för vad som komma skall nästa vecka och dels för att jag blev ganska sliten av SM-lången. Sedan tänkte jag försöka vara ganska pigg till på söndag då jag ska springa förstasträckan på stafett-SM. Det ska bli kul.
 
Dagens träning bestod av att jag pep iväg på cykeln till gymmet vid tio i åtta ungefär. Mötte upp Arnesson och vi körde ett överkroppspass. Lämpligt inför stafett-SM om det blir närkamper.
 
Efter lite jobb, lite lunch och lite mer jobb, drog jag ut på dagens andra pass. Återigen med Arnesson som sällskap. Rullskidor skejt i två timmar ikring Lugnet. Mycket trevligt pass på en fin höstdag.

SM Långdistans

En av höstens höjdpunkter, SM-lången, avgjordes i helgen. Jag hade ganska goda förhoppningar om att göra goda lopp. Men mina förhoppninga grusades en aning. Tre kontroller i kvalet ställde till det.
 
Kvalet var egentligen ganska stabilt. Till en början. Bortsett från en krok till tvåan (jag trodde inte att det var ett så stort misstag som det senare visade sig; en minut ungefär). På första långsträckan tar jag ett bra vägval och genomför det bra till en början. Efter två tredjedelar av sträckan fastnar jag i ett grönområde och i själva finliret in mot kontrolltagningen är jag osäker och gör en liten krok på ca 30 sekunder. Ingen större fara. Fortsätter bra. Inför den andra långsträckan, det sista intressanta som händer på banan, börjar jag bli trött. Min högra höftböjare ville inte vara med längre. Huvudet är också trött och jag har svårt att bestämma mig för vägval. Det blir rakt på - vilket inte var så dumt egentligen - om jag orkat springa fort och kunnat genomföra orienteringen. Alla duktiga sprang rakt på och fort nästan. Men jag lyckades trassla till det rejält. Lägger bort uppemot fyra minuter suck. Ingen A-final. Jag tror att jag hade kunnat klara det om jag genomfört den sista långsträckan bra.
 
B-finalen avgjordes tidigt på morgonen därpå med en förkortad, men bra, långdistansbana. Jag var sugen på att springa offensivt och bra. Jag visste ju att jag förutom en sträcka hade sprungit riktigt bra i kvalet och att chans till ensiffrigt resultat var högst realistiskt. 
 
Jag öppnade hårt och tog ettan och tvåan riktigt bra. Till trean seglar jag dock iväg och lägger bort nästan tre minuter. Helvete. De löpare som startat en respektive två minuter bakom är redan ikapp och förbi. På långsträckan till fyran försöker jag göra omstart och tuggar på ganska bra. Även om jag känner att min högra höftböjare inte riktigt är hundra håller jag bra fart. Jag gör dock ett misstag i kontrolltagningen. Slår sedan följe med en av de andra två löparna som kommit ikapp mig igen nu efter att jag fått lite lucka på väg till kontrollen. 
 
Jag är med på kartan. Det går sakta. Men jäkligt säkert!
– Han kan orientera bra den här Nyzeeländaren, tänker jag.
Jag som ville springa offensivt joggar nu säkert bakom en annan kille. Inte alls vad jag hade tänkt. På nästa långsträcka, till tolvan, tar jag ett eget vägval och genomför det ok. Farten är inte vad jag hoppats på då höftböjaren krånglar och min moral har sjunkit. Plockar efterföljande kontroller bra. Sista långsträckan har ett väglöpningsalternativ. Skönt. Det går bra att springa på vägen då man inte behöver lyfta benen så mycket. Trots lite strul är jag femma på sträckan. Skönt. Avslutar banan bra men loppet är förståss inte mycket att hurra över. Nio minuter efter. Suck. Blir sextonde man i B-finalen. 
 
Revanch på stafett-SM på söndag!

Hemmaplansträning

Härlig höstträning på hemmaplan de senaste dagarna. Lite synd att kalla det höst när det är så varmt. Skitsamma, det är en trevlig årstid i alla fall.
 
I måndags körde vi rullskidstest med DSA. 9 km, varav 5,5 km stakning. Jag förbättrade mig med 23 sekunder. Jag hade samma tid på stakningsdelen, men körde alltså 23 sekunder snabbare på skejtdelen (8 min). Vilket var bra!
 
Annars blir det ganska lugnt då det är orienterings-SM i helgen, långdistans. På DM-helgerna tycker jag att det känns som det finns något bra i kroppen. Jag hoppas kunna få användning av det i helgen.
 
Idag körde vi RullO i Borlänge. Vid 14-tiden, vilket visade sig vara dumt. Jättemycket folk ute. Inte bra. Men en bra träning var det.

Långpass

 
Idag har jag kört ett långpass. 58 km. Rullskidor klassiskt.

Sprint- och Stafett-DM

Fredag, sprint
Sepktakulär sprint på Leksand Sommarland under fredagskvällen. Det gick ganska bra för mig men jag kände att jag var långsam i både ben och kartläsningen. Jag jorde ett misstag till fjärde kontrollen då en hund försökte attackera/hälsa mig. Jag skulle springa runt husknuten då jag möttes av hunden och bytte sida om huset och sprang upp på en veranda istället. Tillåtet enligt kartan. Men det var ett staket där, som man förvisso enligt kartan fick passera, men jag klättrade inte utan sprang runt huset igen med hundjäveln kring mina fötter. Tappade väl kansek femton sekunder, så det var väl inte hela världen, men jag har inte bytt sida till "att gilla hundar" efter loppet.
 
På hemvägen skulle jag och Arnesson käka pizza på en schabbigt hak. Hade vi tänkt. Dock hamnade vi på en restaurang där det var bordsplacering och vita dukar (inte långt ifrån silverbestick heller). Comme il faut för oduschade orienterare i träningsoverall. Men god pizza var det.
 
Resultat
 
Solen sken på Leksand Sommarland.
 
Stafett, lördag
Efter lite omkasningar på morgonkvisten fick jag springa förstasträckan i förstalaget istället för i andralaget. Kul! I starten satte Nordlund av i en jäkla fart. Jag var först vid min gaffel, och så fortsatte det. Jag var ganska ensam genom loppet på min gaffel. Hade Ola Nyberg i släptåg förvisso. Såg Lillen för Mora skymta ganska långt framför på väg till sexan. Jag sprang bra men gjorde en rejäl groda på åttan. Sedan gick det skitbra och jag kunde skicka ut Rollen som tvåa +1.59 efter Mora. Lillen var grymt stark.
 
Rollen sprang bra och plockade sånär in Mora och skickade ut Jakob ca 25 sekunder efter Artem för Mora. Dock visade det sig att Artem var riktigt stark idag. Jakob fick aldrig kontakt trots att han sprang bra. Vi fick nöja oss med andraplatsen helt enkelt. Lite surt då man gärna vill vinna DM.
 
Resultat

Träningsdagar i Uppsala

Denna vecka har svept förbi ganska snabbt. Såhär långt åtminstone.
 
 
DSA har haft SkidO-läger i Uppsala måndag till torsdag. Eftersom jag skulle på kurs med jobbet i tisdags fick jag anlända sent och checka in på tisdag kväll. Vi bodde i IF Thors klubbstuga i Lurbo. Beyond sunkig skulle man kunna ge den i betyg.
 
Träningarna var bra. Även om det är ganska platt i Uppsala går det att sköta träningen fint. Bra områden för RullO hittade coach Annika och vi kunde ställas inför tekniska utmaningar. Idag körde vi även ett ol-pass på ett av SM-träningsområdena. Behövligt för en sån som mig. Lite trist att ett SM-träningspaket man betalar 50 kr per karta för inte har riktiga kontroller i skogen, utan några trötta snitslar som var svåra att upptäcka. Det stör flytet för oss ol-motionärer.
 
Bra läger alltså, trots att det för mig endast bestod av fyra pass.

6:a på DM i Långdistans

En väldigt trevlig långdistansbana i regi av Domnarvets GOIF möttes jag av idag. Rejäl dalaterräng med många fina vägvalssträckor. 17 kontroller på 12 km känns som en vettig fördelning av kontroller.
 
Jag inledde bra, tog de två första kontrollerna bra och tog ett säkert vägval till första långsträckan. Och så fortsatte det. Säker orientering och vägvalen kändes bra. Jag var lite tveksam några gånger och stannade upp för kartstopp. Efter en timme börjar krafterna ta slut och jag har sett nu i efterhand att jag tappat mycket tid mot slutet. Tröttheten bidrog säkert också till att jag lade bort en minut på kontroll 14. Utöver det gjorde jag två femtonsekundersbommar (fyran och femtonde). För mig är det bra, jag är nöjd! Sexa på dalarnas DM är bra.
 
Resultat
 
Otroligt trevlig tävling med skogs-tc, rejäl dalaterräng och trevlig marka. Tyvärr tog kycklingwraps'en slut, så jag och långdistansthomas fick korvwraps istället. Gott det med. Och som inte det vore nog bjöd markapersonalen på korv med bröd till oss som var kvar sist på TC. 

Träningsdag i Dala-Järna

Idag hade DSA träningsdag i Dala-Järna. 15 km F på förmiddagen och fri hopp och lek på eftermiddagen.
 
Rejset gick inget vidare alls för mig. Trött i låren redan i första backen och ingen bra känsla. Men jag gnetade på och kom imål tillslut. Ett bra pass, men en dålig dag. Å andra sidan vill jag inte ha min bästa dag den 5:e september heller. Det är dock lite surt att det går dåligt nu när det kännts bra tidigare i sommar/höst. Jag tror förklaringen ligger i att jag helt enkelt är sliten. För det blir man när man tränar mycket. Som sig bör på hösten.
 
Eftermiddagens pass bestod av klassiskt på rullskidsbanan. Sju varv. Det är en fantastiskt fin bana. Riktigt mysig. Sen åkte vi hem.

Bra Östersundläger

Nu är jag hemma i Falun igen efter ett bra läger i Östersund med landslaget.
 
Det blev ett ganska tuff läger, då vi körde många tuffa pass. Några hårdare distanspass i tillägg till fartpassen gav mig en trött kropp. Jag tror det är bra. Men jag tror samtidigt att om det är planerat A1 ska man också genomföra passet som A1. Vi körde nämligen ett crosspass på nästan fyra timmar i fredags med Östersunds skidhögskola, ett pass som blev lite hårdare än väntat. Passet inleddes med två timmar stakning. Från början ganska lagom tempo, men efter första drickapausen drogs tempot upp. Givetvis skitkul pass, det är mäktigt att staka i en 10-15 man stor klunga. Men det blir larvigt när man får känslan av att skidåkarna försöker knäcka oss skidorienterare. För det gör dem inte. Den efterföljande löpningen var trevlig. Det finns fantastiskt fina myrområden i Östersund. Och jag åt en Lion med 10 min kvar av passet.
 
 
I lördags körde vi ett 11,2 km långt RullO-rejs i Torvalla. Fantastiskt bra område och en trevlig bana med några rejäla "åksträckor" varvade med mer orienteringsintensiva partier. Det gick bra tycker jag. Jag är ganska defensiv på RullO då jag inte tycker om att ramla eller krocka med människor, rullskidåkare och bilar, så jag var nöjd med att bara vara dryga minuten efter Andreas som vann.
 
De två sista passen besod av löpning på lördag kväll och stakning på söndag innan hemfärd. På dessa två pass började jag känna mig krispig i kroppen. Härligt. Frukten av ett tufft och bra läger. 25 timmar till i boken och i augusti blev det 90h träning. Bra omställning från en sommar med lite mindre mängdträning pga arbete och renovering.