Faxeträffen

Kul tävling i Trönö. Tycker jag gör ett ganska bra lopp men hade inte guldben direkt. Gjorde två enmiutsmisstag i övrigt bra orientering. Förutom till elfte kontrollen då jag skulle springa stig men missade både en stigkorsning och sedan hittade jag knappt tillbaka till stigen igen då det var lite diffust i skogen där. Tappade en minut på sträckbästa på den sträckan, vilket är på tok för mycket.
 
Blev femma 1.57 efter segrande David Bejbom. Det kan dock tilläggas att arrangören hade lite problem med målenheter som gick på olika tid så jag fick ca 15 sekunder längre tid än vad jag faktiskt hade. Synd på ett annars fläckfritt arrangemang.
 
Skitkul och fin hälsingeterräng bjöds det på i alla fall.
 
Resultat
Karta

Rullskidstest

Europamästarinnan i sprint, Hani Hancikova, sopslut i diket efter målgång
 
Idag har vi på DSA SkidO kört rullskidstest från Sundborn till Skuggarvet. 9km, varv första 5,5 stakning. Om sex veckor är det dags igen och förhoppningsvis ska en förbättring av tiden ske.
 
Stakningsdelen gick ganska bra även om jag inte riktigt tyckte att jag kunde köra mig trött. Alltså, självklart blev jag trött, men inte sopslut (som det på skidåkarspråk heter i sociala medier) pga begränsning i den lokala kapaciteten, eftersom det här var andra gången jag körde fart på rullskidor i år. Jag fokuserade på hög frekvens och stavisättning så stakningstekniken kändes bra.
 
När det sedan var dags för skejt kände jag direkt att låren blev tokstumma. Det blev några jobbiga kilometrar innan jag kunde korsa mållinjen. Kunde ta mig framåt i alla fall, men det kändes inte bra. Här finns det rum för förbättring. Här tappade jag mycket tid på Andreas och Erik. På stakningen stod jag mig bättre.
 
Hela grejen med att byta från stakning är just att det är skitjobbigt. I SkidO växlar man ganska mycket mellan stakning och skejt, så det finns en tanke med detta test. Sen fick man köra skiten ur sig, och tror det eller ej så var jag sopslut efter passet. Bra pass alltså.

Marklyft

Min nya favoritövning i gymmet är marklyft. En bra övning som tränar många muskler i kroppen (ryggen, rumpan och låren främst) och som man blir stark av. Jag har dock inte provat att lyfta speciellt tungt ännu då jag är inne i en invänjningsperiod med 10-12 repetioner per set.
 
Idag körde jag:
12 x 60 kg
12 x 70 kg
3 x 10 x 80 kg
 
Det var härligt. Man blir sådär härligt trött och matt i kroppen av marklyft. Jag tror det är den tröttheten som gör att jag gillar det.
 
Den största begränsningen jag känner just nu är greppet. Jag är klen i greppet. Framförallt i högerhanden är jag klen i nyporna sen jag hade gips i sex veckor 2007 och aldrig riktigt tränat upp nyporna mer än för vardagsbruk. Jag har problem att öppna burkar ibland faktiskt. Det finurliga med marklyft med många repetitioner är ju att man faktiskt tränar greppet varje gång man kör övningen.
 
Nåväl, det blev lite overhead squats, bänkpress, dips i ring och chins i gymmet med. Sedan avrundade jag med att jogga igenom en sprintbana.

Normal Person

 
Ny favorit denna vecka. Även om låten inte är ny. Har tagit ett tag för mina Kanadensiska favoriter Arcade Fire's senaste album Reflektor att sätta sig. Men som det satte sig.

Långdistans i Mora

Det blev inte riktgit vad jag hoppades på idag. Loppet alltså. Terrängen var ungefär som jag väntat mig. Inte vädret heller, regn och 12 grader, vilket förvisso var ganska skönt. Även om det inte var några explotioner i benen idag så är ändå grundfarten hög vilket känns bra. 
 
Jag inledde bra och ledde vid femman efter ca 25 minuters löpning trots en 45-sekunderssväng. Valde sedan en oerhört dum attackstrategi till sexan och lade bort nästan nio minuter. Suck.
 
I övrigt är loppet rätt bra även om det var tufft att komma tillbaka efter jättebommen. Gjorde två andra misstag jag inte är stolt över, men de käns inte värda att ta upp i sammanhanget. Vid elvan kom Nordlund ikapp och då blev det åka av. Skönt. Då blev det att springa på igen istället för att lunka uppgivet. Därmed blev det ett mycket bra träningspass.
 
Orienteringsupplevelsen var dock inte den bästa. Banan får 2 av 5 i betyg. Terrängen är dock kanske inte skapt för att lägga bra banor. Men jag tror jag hade löst banläggningen annorlunda om jag var banläggare. Men tufft är ett plus.
 
Sträcka 1–3 och 11–mål tyker jag är lite bättre bana, men vad hade hänt om man körde direkt från 16 till 18?
 
Resultat
 
Vi sprang på vattentåligt papper idag. Fungerade helt klart över förväntan! Och då var det 15 000-del och regn vilket borde vara sämsta tänkbara förhållanden för aktuellt papper. Kul! Även klistermärkesnummerlapp idag som förra helgen. Återigen succé. Bra där Kartsam.

Löpintervaller

Jag försöker få upp farten i benen. Idag körde jag 3x10st 40/20 i mellsta. Det gick bra och pulsen var hög. Svetten rann och jag var riktigt trött när jag kom hem. Ett bra pass med andra ord.

OL-Touren

Trevliga tävlingar i mycket angenämt väder på Lugnet i helgen. Ett bra lopp och ett dåligt gjorde jag. Men om jag ska vara ärlig så var lördagens lopp mest bara en uppvärmning inför söndagen.
 
Lördag, medeldistans
Planen var att orientera säkert och metodiskt. Det fungerade jättebra de första sex kontrollerna. När jag sedan ska till sjuan läser jag sträckan sjuan till åttan. Jag hade svårt att komma överrens med karta och terräng då. Fyra och en halv minut tappade jag på den fadäsen. Och av bara farten missade jag då även åttan. Då försvann även geisten, även om jag gjorde en väldigt bra sträcka till nionde kontrollen. 
 
Resultat
 
Söndag, långdistans
Helgens höjdpunkt. En lång, tuff och bra bana. Även om det var en fjäril som förstörde långdistanskaraktären en aning. Jag sprang stabilt och bra. Tog bra vägval och skötte orienteringen metodiskt. Det höll dock på att bli kris då arrangören hade valt att bara ha en vätskekontroll, placerad efter en timmes löpning. För de snabbaste. Svagt.
 
Jag höll på att säcka ihop efter 45 minuter då jag började bli rejält törstig. Fick en hostattack pga av torrhet i svalget och fick kväljningar. Jag lyckades däremot harkla fram tillräckligt men saliv mm. för att kunna få bukt med problemtiken. Mysigt. Hann tänka på att bryta, inte bra. Blev två tunga sträckor till kontroll 18 och 19 som följd. Två sträckor som hade varit tuffa utan törstproblem.
 
Nåväl, jag gör en riktigt bra långsträcka till 20:e kontrollen och leder faktist tävlingen här. Jag börjar dock bli väldigt trött också. Får syn på Andreas in mot 21:an och försöker gå på hans rygg till 22:an, vilket var dumt då jag inte såg den. Tappar 30-40 sek. Lunkar på de sista 10 minutrarna av banan och lyckas springa fel bland skidspåren på slutet och tappa en halvminut till. Kommer imål på 92:30 och blir trea, 57 sek efter Artem Panchenko och 14 sek efter tvåan Jakob Lööf. Kul, ett bra lopp och ett bra resultat!
 
Karta 
Resultat

Älven runt

Gött att få springa sig riktigt trött i kväll. Jag var inställd på att springa under 15 minuter vilket jag nästan lyckades med. 15.02 blev tiden och ett nytt personbästa. Skönt!
 
Själva loppet disponerade jag väl och hade krafter kvar på slutet. Tror jag gjorde helt rätt. Det jag däremot saknar är snabbhet i benen för att kunna springa fortare. Inte så konstigt då jag sällan springer så här fort. Jag borde träna mer på det tycker jag. Men det är svårt att hinna med allt. Jag nöjer mig med att vara i bra löpform just nu =)
 
Det var såklart ganska retligt att vara så nära att spränga femtonminutersgränsen idag. Speciellt eftersom vi hade lite längre bana idag än när jag sprang i höstas. I vändningen längst bort sprang vi lite längre, kanske 5-10 sekunder längre. Bortförklaringar.
 
Jag är i alla fall nöjd med dagen och fick ett riktigt bra pass.
 

Dolkampen

Härligt trevlig och lagom tuff terräng på Dalaportens tävling idag. Jag sprang helt ok ändå, även om jag grämer mig lite över några misstag för mycket. Speciellt på slutet lade jag bort en och en halv minut på ett väldigt slarvigt sätt.
 
Tyckte jag hade bra flyt bitvis och gjorde långsträckorna bra. Det var mest i kontrolltagningarna jag hade problem. Kartan var ganska detaljerad och svårläst på sina ställen men tack vare 10 000-del gick den att läsa rätt bra. Jag hade lite dålig riktning på något ställe och sprang kontrakurs på en kortsträcka då jag tappade bort mig efter att jag vek om kartan. Det var dumt.
 
Två enmitusmisstag och fyra trettiosekundersmisstag. En halvering av det så är det "bra". Nu räckte det till en femteplats, fyra minuter efter Bäckman. Dessutom var jag femte Mård. Jag tror terrängen ändå var ganska relvant för Jukola som är klubbens nästa prio-tävling. Det är kul att springa orientering.
 
Resultat
Karta varv 1
Karta varv 2
 
Andra glädjande nyheter i helgen
  • Johan och Kajsa har blivit föräldrar - grattis!
  • Weezers debutalbum "The Blue Album" fyllde 20 år igår - lyssnat mycket!
  • Jag sprang med metalldubb för första gången på två år idag - gjorde inte ont i foten!

Hackade morötter

 
 
Jag tror jag fick någon form av kreativ boost efter att ha tagit pers på löptestet i Stångtjärn idag. Från 21.33 till 21.19. Sedan gillar jag morötter också.

Fota svartvitt

 
Jag hade som vanligt kameran i väskan under 10Mila. Skärpning. Tog dock denna inför uppladdningsmötet i Boxholms klubbstuga i fredags. Thomas hade mer skärpa under 10Mila än i bilden tack och lov. Stefan däremot var precis lika hård och tuff på 10Mila som på bilden då han tog hjälterollen och hoppade in på långa natten i andralaget efter återbud.
 

10Mila

Göran Johansson tog denna bild på mig
 
Jäklar vad kul det var att springa årets 10Mila. Jag tror det berodde på tre saker. Först och främst för att jag är i bra form. För de andra att jag inte var med förra året pga skada. För det tredje: att det gick så bra för oss under natten.
 
Jag fick äran att springa förstasträckan. Adrenalinkick så det heter duga. Kom iväg bra i starten och fick knuffast, buffas och stångas genom grönområdena upp över Soåsen. Både med löpare och terräng kan man säga. Härligt. Förstakontrollen var jag bra med till, däremot tog jag ett dumt vägval till tvåan som jag både genomförde dåligt och fick genomföra själv då de flesta inte tog det vägvalet. Dumt.
 
När jag kom till tvåan insåg jag att jag var ganska långt bak. Dessutom gick den andra gaffeln, som hade sin första i höjd med min andra, lite fortare. Jag plockade tvåan och trean bra men gjorde en liten krok till femman då jag missbedömde en höjd och gjorde ett parallellmisstag.
 
Efter det går det egentligen skitbra. Jag är pigg, ligger i omkörningsfil och plockar platser. Jag plockade även lite tid på täten från TV1 till TV2. Jag är nöjd med hur jag kunde springa offensivt på sträckorna och växla om till ett säkrare tempo vid kontrolltagningarna. I slutet började jag dock bli för trött för att springa om folk genom att springa bredvid stråket. Dumt att stressa upp sig och göra fler misstag tänkte jag.
 
Kunde växla ut Jakob som 67:a +2.59. Men de flesta lagen var inom dryga minuten före så det var bra. Jakob gjorde sedan en kanonsträcka och var 12:a redan vid TV1. Det var nog bra att han fick 2km väg till förstakontrollen på sin gaffel =)
 
Sedan fortsatte det bra för oss. Vi var med ut på tredjesträckan (och med in såklart). Thomas och Anton gjorde det riktigt bra på de tuffa fjärde- och femtesträckorna och kunde skicka ut Vladimir bland de första på långa natten. Han skötte sig fint och var med in. "Normal" - som han själv uttryckte det.
 
På de resterande sträckorna börjar vi tappa tid, men inte farligt mycket, och löparna springer bra. Det är bara det att här är många lag väldigt starka med väldigt namnkunniga löpare. Där hade vi behövt Wille t.ex som nu fick sitta på skadebänken.
 
Vi blir 17:e, vilket är bra. Och ungefär kring de placeringar vi haft de senaste åren. Skillnaden i år är att vi var med hela vägen och sprang bra hela tiden. Då tycker jag vi kan vara nöjda. Vi gjorde en bra stafett men många andra lag var bättre helt enkelt.
 
Och det går väl ut på att ha kul med?
 
Resultat
Gps från sträcka ett

Dags för 10Mila

Vårens höjdpunkt står för dörren. Det ska bli skitkul. Årets nya upplägg ska bli spännande. För egen del känns formen bra och det ska bli kul att springa i ett bra lag. Jag tror det kommer bli en tight och spännande stafett. 
 
13 Malungs OK
1. Martin Hammarberg
2. Jakob Lööf
3. Oskar Svärd
4. Thomas Carlsson
5. Anton Östlin
6. Vladimir Tregubov
7. Johan Nordlund
8. Mattias Karlsson
9. Johan Bäckman
10. Erik Rost