100km

Idag har jag och Nordebo cyklat 100km, det var mycket trevligt. Igår var vi ett helt gäng som hade trevligt, vi sjöng singstar och åt kladdkaka b.la. Nu är det webb-tv från cykel-vm.

Hemma

Nu är jag tillbaka i Borlänge. Jag har massor av skoluppgifter jag måste ta tag i dessvärre, men det ordnar jag i helgen tänkte jag. Torsbylägret var mycket lyckat, mest beroende på att min hand verkar vara med i matchen igen. Hur som helst var det ruggit kul att hänga med laget. Efter morgonens tunnelpass for jag, rollen och tc till Malung och mötte upp med bocken för ett härligt ol-pass på nyritad karta. Det gick riktigt bra för mig trots att jag var sliten i benen, tekniskt sett var jag uppenbarligen väldigt pigg. Bilresan gick bra, vi lyssnade på Arcade Fire och Håkan Hellström.

Sista kvällen på lägret

Jocke bakade bullar igår, tc visade hur man limmar och vi såg en orädd älg på löppasset. Idag körde vi rullskido-race, det var mycket lyckat. Sedan har vi pratat massa strunt. De har blivit en hel del referenser til radioprogramet "mammas nya kille" under veckan, uppskattat något så jävulskt. Jag avslutar med ett mysigt citat (men inte från mammas nya kille):

- Jossi, Öppna skjortan och visa vad du har på ditt bröst! (Skorpan)

Vilket gäng

SkidO-landslaget är ett härligt gäng. Idag körde vi ett av de tuffaste passen som en enkel man kan göra. Vi körde Hovfjällsracet med efterföljande 40min AII-löpning. Vädret bestod av 10 grader och spöregn. Alla som deltog visade fin kämparanda och många blev rejält trötta. Jag själv lyckades beräkna fel på löpningen då jag löpte 60min istället för 40min, krafterna tröt rejält sista kvarten då jag inte hade med mig vätskebältet. Totalt för dagen har det blivit fyra timmar träning. Handen känns bra och humöret är på topp.

Stafett-SM och skidpremiär

Igår var det stafett-SM i Halland. Jag löpte förstasträckan efter att vi ändrat vår laguppställning. Jag gjorde en habil insats tycker jag. Tyvärr hade Hoja och Låma inte sina bästa dagar, men rollen skötte sig fint på sista sträckan. Vi landade på 18e placering, en placering jag håller lika högt som mitt intresse för damfotboll...

Nu är jag på plats i Torsby på Landslagsläger. Har nu på förmiddagen genomfört säsongens första skidpass. Det gick fint och jag kunde använda handen rätt bra!! Gjorde inte just något ont alls, så nu återstår det att se om handen går sönder eller om jag kan träna igen i morgon. Nu på eftermiddagen ska jag gå till simhallen och köra några längder.

Kortfattad idag
/Martin

Medelkval

Ett ganska bra lopp ol-mässigt, gjorde en 60sek-bom och lite småstrul. De stora problemen var att hålla hög fart i skogen. Frånvaron från skogslöpningen är lätt att skylla på, men det kändes bättre än förra helgen. Jag får hålla tummarna för mina klubbkompisar idag istället. Själv ska jag jogga lite bara.

Godiskonsumtion hittils:

Jim-Bingo
2st påsar dragster  2000
1st påse naturgodis lösvikt
1st godispåse på tc, (10st s-märken)
1st pringlesrör

Jedin
1st påse colanappar
1st pringlesrör
1st dubbelnougat
1st påse lösvikt

Dessutom
Jag har nypt i mig en påse colanappar. Sen gick det åt en liter lingonsylt till frukosten igår, vana läsare förstår vem som är största orsaken till den enorma konsumtionen...

SM-helg nr 2

Idag bär det av ned mot Halmstad för SM i medeldistans och stafett. Kval på fredag, final på lördag och stafett på söndag. Tyvärr har vi lite skador och sjukdomar i truppen, men det är inget som sätter stopp för oss övriga mårdar. Jag springer i heat 4 under morgondagens kval och min förhoppning är att ta en topp 10-placering och därigenom kvalificera mig för lördagens final. Ingen lätt uppgift, men jag ska göra min bästa.

Stafettlaget:
1. Hoja
2. Hammer
3. Låma
4. Rollen

Direkt efter stafetten på söndag åker jag på läger i Torsby med landslaget. Det ska bli kul, men det blir mestadels träning utan stavar för min del.

Kul


Cykel och rehab

Det blev en tidig morgon idag när jag, Nilson och Mårten gav oss ut på en finfin cykeltur i det härliga höstvädret. 8.40 rullade vi iväg och kom tillbaka ca 2h senare, en mycket bra start på dagen. Anledningen att vi tränade så tidigt var att jag skulle hinna med att åka till arbetsterapeuten i Falun 13.00. Känns nästan lite för vuxet att planera dagen så, men det känns samtidigt bra på något sätt också. Arbetsterapeuten tyckte att jag skött min rehabträning bra och det är "bara" två leder jag inte har full rörlighet i längre. Men jag får vänta ytterligare två veckor innan jag får belasta handen som vanligt, men enligt en sjukgymnast jag har kontakt med så ska jag börja testa att gå med stavar för att se hur det känns och vilka konsekvenser eventuell smärta ger. Det låter bra. Men jag saknar min USB-MP3-sladd.

Facebook

Jag står inte ut längre med allt tjat, därför har jag nu skaffat användare på facebook jag med. Vad det nu ska tjäna till.

SM Långdistans

Det blev ingen succé i helgen. Kvalet var tufft och utslagsgivande. Jag hade stora problem att hitta bra vägval och bra löpstråk i den luriga Hallandsterrängen. Jag gjorde inga större misstag, men flera små. På långsträckan (2km) gick det helt ok, men jag rundade ett mörkgrönt grönområde eftersom jag trodde det skulle vara dåligt att springa i det, men det visade sig att det var betydligt bättre att springa i än i de ljusgrön och vita områdena jag rundade igenom.... Får skylla på dålig terrängkännedom!

Fysiskt var det också riktigt tufft, blött och långa tider. Min ovana av att löpa fort i skogen gjorde sig påmind då jag kände mig ungefär som jag brukar känna mig när jag kutar ol i april, vilket inte är så comme il fau på ett svenskt mästerskap. Detta lopp räckte alltså inte till final, men som jag kände mig hade jag ändå inte orkat löpa en final. Jag ser ändå fram emot nästa helg, då blir det fullt ös.

Summering av helgen:
Resa: 3
Logi: 3
Egen instats: 3
Lagets insats: 1 (två till final bara)
Terräng: 4 (tufft som vi gillar, men för säregen terräng)
Karta: 4
Antal förbrukade godispåsar av Jim-Bingo: 3

Mot SM

Idag kl 13 åker jag, Rollen och Jim-Bingo ner mot Halland och SM i orientering. De andra mårdarna åker ner i morgon. Jag har bränt en skiva med massa indiehits, hoppas den går hem hos fler än mig, framförallt Bingo och Rollen.

Urval av låtar på skivan:
Arcade Fire - Wake Up
Ryan Adams - Starting to hurt
The Postal Service - Such great heights
Mattias Alkberg BD - Ragnar
Jens Lekman - A postcard to Nina
Kristofer Åström - The Dark
Josh Rouse - It's the nighttime
The Tough Alliance - A new chance

Startlista för SM Långdistans

Bekymmer i tvättstugan

Idag tvättade jag. Ett mindre problem uppstod, eller upptäcktes, när jag skulle hänga tvätten. Mina marathonshorts resorsnöre hade fastnat i en ol-tröja och eftersom tvättmaskinen roterar så drogs resorsnöret ur marathonshortsen. Det tog ca 2 min att trä in snöret igen, så sagan fick ett lyckligt slut. I morgon åker vi ned till Halland. På lördag är det SM-kval, långdistans.

Kick-off

Vi hade kick-off med Högskolan Dalarnas elitidrottsprojekt idag. Det bjöds på teambuildingövningar och middag, jag skulle ljuga om jag sa att det var mycket trevligt, men det var ganska trevligt. Hann innan lunch med ett löpintervallpass, kändes riktigt tungt, jag har tydligen inte återhämtat mig helt ifrån helgen, benen var tunga som bly. Ska man snacka JG's språk var det ändå ett rejält intervallpass ;-)

Bifogar en bild från i fredags (notera hur smal min högra underarm är)

Foto: Thomas C, medvetet ful ram av mig.

SJ gamle vän

Idag tog jag och Mark 06.40-tåget ner till fjollträsk för ett O-Ringenmöte med SOFT. När vi skulle fixa biljetter gick det inte eftersom tåget saknade en vagn(!). Tydligen hade det blivit något fel på tåget och ett reservtåg hade kallats in. Således fick alla som skulle sitta i vagn tre försöka placera ut sig på lediga platser i de övriga vagnarna. Givetvis räckte inte platserna till så många fick stå. Tågpersonalen hade fullt upp med försöka hjälpa vilsna passagerare och glömde helt bort att kolla våra biljetter. Mark och jag hade ju inte kunnat köpt några biljetter, så vi åkte gratis. Som om inte det var nog så fick jag en värdecheck på femtio kronor som plåster på såren, för att jag fick stå mellan Avesta-Uppsala. Dessutom var tåget i tid!

Angående mötet, det gick bra. I oktober kommer det att märkas, men mest av allt kommer det att märkas i juli 2008...

DM-stafett

Jag löpte förstasträckan i andralaget. Lyckligtvis var det inte så många lag så det gjorde inte så mycket att jag lade mig sist påväg till startpunkten för att inte riskera att snubbla i trängseln. Loppet var helt ok, dock har jag en bit kvar till att hitta ett bra driv i skogen igen. Till första kontrollen hade jag lång gaffel och sen gjorde jag en liten krok både på första och andra kontrollen. Så någon tätkontakt hade jag aldrig riktigt, men på första långsträckan hände det grejer, på en lång vägsträcka tryckte jag på ganska bra och tog in sekunder på framförvarande lag som jag såg ryggarna på. Helt plötsligt var jag ikapp täten i princip, men jag såg aldrig Martner som var först in sen. Nåja, gjorde två mindre bommar igen och avslutade sedan bra. Växlade 2.11 efter som tredje lag, blev precis omspurtad av en västeråskille som tyckte det var sportsligt att spurta ner löpare som springer med handledsskydd...

På den andra sträckan löpte stafettlegenden Per Brandt bra men tyvärr hade vi inga fler löpare i vårt lag, så där slutade resan.

Leksand vann tillslut och vårt förstalag tog silvret.

Jarlkut´n

Hello, hello, it's good to be back, it's good to be back!

Idag blev det premiär för ol-tävling i tävlingsfart utan gips. Kändes väldigt ovant att löpa fort i skogen, men det gick ändå ok. I de mest stenbundna områdena och i utförslöpor blev jag ganska passiv men annars försökte jag stå på. Jag sprang med ett handledsskydd för att känna mig tryggare vid ett eventuellt fall. Orienteringstekniken var ganska ringrosting den med, blev misstag på drygt två minuter totalt, varav ett på nästan minuten. Men på det stora hela är jag nöjd, det viktigaste idag var att hitta tillbaka till ol-flytet och det lyckades jag med någotsånär.

Resultat:
Winsplits

Rullskid-O

Idag körde vi rullskid-o i Bojsenburg. Danne hade lagt tre fina banor som vi körde. Jag körde utan stavar i sedvanlig stil. Det var ruggit kul ändå. Men det som inte är kul är att mina muskler på överkroppens högra sida har blivit väldigt små efter sex veckors inaktivitet. Så nu väntar mycket rehab för att få balans i muskulaturen igen för att inte riskera att få nya problem i vinter. Får köra så mkt handen tillåter.

3000m

Idag gjorde jag debut på 3000m banlöpning. Gick väl ok, men jag var för feg i början, avvaktade för att jag inte ville spränga mig på första kilometern. Efter en svag öppning hamnade jag långt bak i fältet och tappade kraft i omkörningar och blev "instängd" i nästan ett helt varv. Sedan fick jag dra i vår klunga andra halvan av loppet. Lyckades dock springa ifrån klungan med ca 12 sek, förutom Thomas Carlsson som gick om när det var 270m kvar. Tiden på 9.38 kan jag lätt förbättra känner jag, kände mig knappt trött efter målgång, men det är lätt att snacka...

Resultat:
1. Martin Johansson, IFK Mora, 8.51,1
2. Erik Rost, IFK Mora, 8.52,0
3. Lars Suther, IFK Mora, 8.55,3
4. Jimmy Johnsson, Eksjö, 8.56,2
5. Peter Arnesson, Hallby, 9.17
6. Mårten Olsson, Hakarpspojkarna, 9.27
7. Thomas Carlsson, Alfta, 9.35
8. Martin Hammarberg, Malung, 9.38
9. Johan Edin, Kovlans IF, 9.50
10.Gustav Hall, IFK Mora, 9.51
11.Robin Eriksson, Hedemora, 9.52
12.Robert Eskelund, Jäderfors, 9.54
13.Rickard Thynell, Grycksbo, 10.02
14.Andreas Argårds, IFK Mora, 10.10
15.Daniel Nordebo, Älvsbyn, 10.18
16.Per Spik, Leksand, 10.26

Avgipsad

Har äntligen blivit av med gipset!

Men där slutar glädjen, enligt läkaren får jag inte använda handen och tummen som jag vill förrän om en månad. Vilket innebär att det inte blir några stavar ännu på ett tag. Ska träffa sjukgymnasten om två veckor igen, då hoppas jag på positivare besked angående användande av stavar. Ska innan dess  försöka träffa en idrottsläkare som kan undersöka mig och ställa en vettig diagnos då läkaren jag var hos nu inte har den minsta aning om vad elitidrott är. Men nu kan jag iaf cykla igen, då jag kan hålla i styret med båda händerna och nå både växel- och bromsreglage. Trots att handleden är ruggit stel så hade jag oväntad hög rörlighet i tummen. Har fått ett fint rehabprogram för handled och tumme som jag ska köra fyra gånger per dag.

Samtidigt som jag vill komma igång så fort som möjligt med skidåkning igen, så vill jag inte riskera att förstöra något mer av försäsongen genom att dra igång för tidigt och riskera att förvärra skadan.

Bertils Cup

Sven Lundbäcks OL-tävling Bertils Cup avgjordes idag. Var riktigt kul och det gick bra för mig de första tre etapperna, men sen förlorade jag rejält. Och tack vare spelets hårda regler förlorade jag väldigt rejält i sammandraget och hamnade på en 23e plats.

Etapp 1: 320 m, lottad startodning, individuell start, 15 sekunders lucka
3:a 1.34 +0.02

Etapp 2: 930 m, jaktstart från etapp 1
5:a +10 sek kanske, etapptid 4.19 (blev passerad av Smegge och Wille)

Etapp 3: 540 m, parstart gafflad bana med cuputslaging
Vann mitt heat, etapptid 2.19

Etapp 4: 620 m, 4-start gemensam bana med två grindar på banan med utslag
Tappade min till synes säkra andraplats i heatet vid sista grinden, en smart taktiker i Anders Åkerblom smet förbi. Tomas Carlsson var ohotad segrare.

Etapp 5: 380 m, 4-start gemensam bana med poängsystem för placering vid kontrollerna
Sprang i någon form av looser-heat. där det gjordes upp om placeringarna 21-24. Blev 23:a

Jonas Lundgren från Tuna tog hem segern före Rollen, Tomas Carlsson och
Magnus Carlstedt som lyckades komma till A-final trots att han stämplade fel på första etappen =) Han skriver om tävlingen på sin blogg: magnusc.blogg.se

Löpa på band är jobbigt

Eftersom det regnade i morse löpte jag på bandet i gymmet istället för ute (vill inte bli blöt om gipset). Jag tror visserligen att det är bra att kuta intervaller på bandet emellanåt för att bli uthålligare vid högt tempo, då man hela tiden tvingas hålla samma tempo under intervallerna. Det gick helt ok att genomföra passet, dock är det svårt att hitta en bra inställning för hastighet och lutning på bandet, men jag provade mig fram och testade lite olika. Det blev totalt sju intervaller med olika längd.

Skolan har börjat

Jag ska läsa två kurser denna period. Dels Medier, IT och design men även Mätmetoder för idrottare. Den förstnämda hoppade jag på idag, vi hade en grundläggande genomgång av bildperception och photoshop. Kändes som att det var ganska simpelt då jag redan kan det. Men min plan är att läsa lätta kurser som jag ändå får någon lärdom av, för att sedan kunna träna så mycket som möjligt. Mätmetoder börjar på torsdag, kursstart timmarna före avgipsningen, perfekt.

Josh Rouse - Nashville är en riktigt bra höstskiva.

En bra vecka

Kan härmed sammanfatta en bra träningsvecka. Det har blivit många intensiva pass och inte så många långa pass. Blev ändå 14h, så det får jag vara nöjd med.

Nästa vecka blir det avgipsning och mer hård träning. Får se hur handen känns då och hur länge det dröjer innan jag kan åka rullskidor utan problem igen.

Lördag

Smegge har klippt mig och det ligger bacon i kylen. Snart är jag alltså inte sub 80kg längre. Men Timrå lekte med mora i ejedals idag.