Säsongspremiär

Det blev bra premiär på masstarten i Kiruna idag. Tyckte jag skötte orienteringen bra och åkningen funkade den med. Kärvt före och ganska tuff kupering gjorde tävlingen hård. Det mycket starka startfältet bidrog dessutom till ett tight race. Min niondeplats är helt ok. Det viktigaste var att hitta en bra känsla och hänga med på ett bra sätt. Det lyckades jag med och tar med mig framöver. 

Träning på hemmaplan

De sista träningspassen på hemmplan genomförs denna vecka mestadels på barmark. Det har blivit lite gym, löpning och idag skidåkning i Grönklitt. 3km bra konstsnö finns det där nu. Körde korta intervaller med Rost och det kändes bra tycker jag.
 
På fredag bär det av till Kiruna för premiär. Bra startfält och två bra genomkörare inför världscupen som startar på onsdag nästa vecka i Ylläs. Ska bli skönt att komma upp till vintern.

Bra läger i Arvidsjaur

Jag är nu åter hemma i Borlänge efter en bra vecka i Arvidsjaur. Med flera fina teknikpass börjar det nu kännas bra inför premiären nästa helg. Igår avslutade vi lägret med ett fem kilometer långt skidrace följt av en skido-sprintbana, där även depåtiden var med i totaltiden. Ett väldigt bra sätt att träna på skido-teknik när man är fysiskt trött.
 
Längddelen gick bra och jag disponerade loppet bra och åkte som snabbast i slutet. Längddelen var även den uppdelad i olika delar vi tog tid på (uppför, platt/småkuperat, nedför, platt). På sprintbanan gick det helt ok och nu börjar det sitta. Nästa helg i Kiruna blir sista finslipen inför världscupen i Finland som startar 4:e december.
 
Det är kul att vara på läger, speciellt nu när vi var ett så stort och härligt gäng. A-lag, U-lag och Militär-lag. Många av de yngre grabbarna har tagit stora kliv inför denna säsong och det har varit riktigt bra drag på träningarna. Det är kul. Det känns som vi har ett riktigt bra lag, nästan lika bra som när jag var förstaårssenior och jagade bakom de stora grabbarna.

Biljardfail 2

 

Race i Arvidsjaur

Idag körde vi ett 11 km långt medeldistansrace här i Arvidsjaur. Det gick bitvis riktigt bra. Kroppen känns helt ok och det är oerhört nyttigt/välbehövligt med dessa tekniska skido-pass. Har inte sett några resultat än men jag var strax över tre minuter efter Andreas som vann. 
 
Återstår ett gäng teknikpass i veckan, alltså goda chanser att hitta flytet.

På plats i Arvidsjaur

Idag har jag kört min första SkidO-övning på snö denna säsong. Skitkul! Riktigt bra förhållanden här och dagens övning höll riktigt hög klass. Sture, Pär och Frans har gjort ett riktigt bra jobb med spårkörningen och dessutom har Håkan varit ute och kört lite mer idag med skotern. Ett gediget spårsystem har tagits fram vilket bådar gott inför veckan. I morgon börjar vi med hårdkörningen för att på onsdag ha ett testrace inför världscupspremiären. Känns bra att det är så pass bra förhållanden här att det verkligen kommer bli fair play.
 
Jag kan även passa på att tipsa om världsmästare Arnessons tankar om OL-galan i helgen där han blev prisad för årets prestation och även fick Silvastipendiet. Däremot gör Skogssportens Gynnare stor skillnad på fotorientering och förbundets övriga grenar. Håller med Arnesson i kritiken. Att gå med i Skogssportens Gynnare känns genast väldigt oaktuellet. Läs inlägget här
 
Och appropå OL-galan verkar det mest ha handlat om fotorientering även där. Det delas ut priser för "årets" på respektive distans och för årets stafettlag. Det finns i förbundets grenar fyra världsmästare (Arnesson, Alexandersson, Thomasson och team event i Pre-O), tillsammans har dessa tagit guld på alla distanser. Men ingen fick pris för "årets" på någon distans, förutom Tove som fick det för årets långdistansare (Som hon inte vunnit i skidO men tagit silver på i fotorienterings-VM och brons i skido-VM) och Marit Wiksell för årets sprinter utan VM-guld på distansen i Pre-O. Även här otroligt tydligt vilken ojämnställd syn det egna förbundet har på sina fyra grenar. Att Arnesson vann guld på långdistans både på VM och EM tycker jag är givet att vara årets långdistansare.
 
Inte för att jag vill nedvärdera någon av OL-galans pristagares prestationer men jag skulle vilja ha en mer nyanserad och proffsig bedömning.
 
Att över huvud taget jämföra prestationer mot prestationer tycker jag i grunden är fel då det är så otroligt svårt att göra en rättvis bedömning av vad prestationen innebär.
 
Det är kul att vi har så många framgångar i orienteringsförbundet. 5 VM-guld i SkidO, 1 VM-guld i MTB-O, 1 VM-guld i Pre-O och där till massa fler medaljer i alla fyra grenar. Vi är på god väg att ha Världens bästa landslag i fyra grenar. Även om förbundet idag bara värdesätter en av dem (den gren som inte genererat något VM-guld).

Ett wake up call

 
Dages race på Grönklitts enkilometersbanan blev tufft, alltså en perfekt genomkörare. Det behövs några rejs för att komma igång och detta var helt klart ett steg i rätt riktning. Spåret var helt ok, precis som de brukar vara vid den här tiden då den sparade snön läggs ut. Det var ganska mjukt också vilket är en utmaning för oss lite tyngre åkare, men samtigt en aha-upplevelse att det faktiskt kan vara ganska mjuka spår på tävlingar med. Känslan är ganska bra och det ska bli kul att åka SkidO i Arvidsjaur nästa vecka.

Hemma igen

Med ett rejält lass med skidmil i benen är det faktiskt skönt att vara hemma igen. Det är inte länge kvar tills jag får ta på mig skidorna igen. På fredag ska jag testa konstsnön i Grönklitt, sen bär det av till Arvidsjaur på söndag. Bjuder på lite fler bilder från förra veckan.

Vinter
 
Smågrabbarna gillar salt, det gör inte jag lika mycket
 
Utklassar Linus i Quizkampen
 
Lillen vill framstå som en Bad Boy
 
Här bodde vi
 

Smalspårsteknik

 

Klassisk skidåkning

 
Det är fantastiskt före här i Bruksvallarna. Fyra minusgrader och kanonskidor gör att två och en halv timme skidning inte är några problem. Passade på att filma lite idag med för att visa lite hur vi har det.

Fart på snö

Testning av skidor
 
Belöning efter intervaller
 
Idag har jag kört säsongens första fart på snö. Körde fem intervaller á sju minuter. Eftersom jag hade fem par nyslipade skidor att testa körde jag en intervall per skidpar. Det kändes helt ok. I kväll blir det klassiskt med pannlampa på mittåkläppsspåret.
 

Framme i Bruksvallarna

Nu är jag uppe i Bruksvallarna. Vi kom hit lagom till en sen lunch sedan stack vi ut och körde ett skejtpass på elljusspåret. Det regnade och snöade. Spåren var bra och i morgon ska vi göra ett försök på mittåkläppsvägen. Som bilderna skvallar om är det ganska kallt i stugan än så länge. 
 
OBS! Fotograf: Peter Arnesson (Med lite hjälp i RAW-konverteringen)
 

Matangi

 
M.I.A släpper sitt nya album Matangi den 5:e november men igår lade hon ut alla låtar på youtube. Tack för det!
 
Vissa av låtarna har släppts tidigare, som t.ex Bad Girls som är nästan två år gammal. Come walk with me och Bring the Noize släpptes tidigare i sommar/höst och har växt fram mer och mer som riktigt bra låtar efter idogt lyssnande från min sida. Kul att albumversionen av Bring the Noize skiljer sig lite mot den tidigare versionen. Y.A.L.A föll jag för direkt när den släpptes för några veckor sedan och en ny favorit, som förvisso läckt ut i somras, är Only 1 U.
 
Kan bli så at jag bryter min konventioner och tränar med ipod nästa vecka i Bruksvallarna.
 
Och som inte det vore nog med M.I.A så ska det komma en dokumentär också.