Rullskidor hem från jobbet


Jag tänkte att det skulle vara trevligt att få till ett fint distanspass på en jobbdag. Därför testade jag att åka rullskidor hem. Gick riktigt bra, väggade inte ens. Påsen mötte upp mig i Gustafs och gjorde sällskap hem. Schysst! Hade lite nödraketer i vätskebältet i form av en snickers, en gel och en zoo-klubba. Behövde dock aldrig använda någon av dem. Däremot smakade snickers grymt bra när jag kom hem.

Ärtpåsegymnastik


Jag var i gymet efter jobbet idag. Först körde jag benböj, sedan blev det "ärtpåsegymnastik" med Påsen, JG, Kajsa och Jesper. Mycket bra pass. (Jag vet att det bara är en handfull läsare som förstår humorn i detta inlägg, men den exklusiviteten bjuder jag på, en annan gång kan det vara din tur =)

Elitseriesprint

Kul att springa sprint idag, inte minst med tanke på att världsmästare på distansen var med, Matthias Müller. Jag gjorde ett ganska bra lopp, men kan skrapa ihop ganska många förlorade sekundrar tyvärr. 1.35 efter vittnar om att jag har en bit kvar till världseliten. Tror jag skulle kunna göra ca 30sek bättre idag. Snabbethen i både löpning och orienteringen måste jag träna upp om det ska bli nåt. Har fått ett större sug för sprint så jag är inte lika anti som förut. Kammade hem lite mer elitseriepoäng också. Får se om jag springer elitseriefinalen, har lite andra planer den helgen som förvisso inte är spikade, annars har jag bara ett lopp kvar denna säsong. Smålandskavlen!

Karta
Resultat
Tracking


Årest första seger

Yes, där satt den. Årets första individuella seger i OL-skogarna. Kanske inte jättemeriterande med tanke på den tunna E2-klassen, men ändå skönt. 5 eliseriepoäng inhämtade och en startplats i E1 i morgon gav det i alla fall. Loppet var inte jättebra heller. Såg egentligen fram emot denna tävling, men har haft svårt att motivera mig då jag inte fick springa E1 och det var så tunnt startfält i E2. Vädret, 6 grader och regn, gjorde faktiskt saken bättre. För jag tycker alltid det är viktigt att vinna över de negativa tankar man lätt kan få när det är dåligt väder. Chansen att genom en topp5-placering ta sig in i E1 till morgondagens sprint höjde också min moral. Så jag är nöjd med dagen.

Karta
Splits

Marathon

Jag har inte börjat med någon marathonsatsning än, men väl har jag förflyttat mig samma distans under dagens träning. Med hjälp av rullskidor och lunarglide. Det var typ det jag ville säga med detta inlägg.

Tillbaka i skolbänken

Nu när jag jobbar 50% tänkte jag att det skulle vara trevligt att läsa en kurs på högskolan. Mätmetoder för idrottare - inriktning nutrition och kroppssammansättning tyckte jag lät intressant och jag har samma uppfattning efter dagens första föreläsning. Kursen är på distans så det passar bra.

På morgonkvisten var jag med DSA och provlöpte H20-partrullbanan för årets Daladubbel. Riktigt fin terräng, mer kan jag inte säga. Fick inte ens behålla kartan!

Har just nu huvudvärk, vet inte vad det beror på men det är inte kul. Fick avbryta eftermiddagspasset :-(

Stakintervaller

Idag har jag kört stakintervaller. Det kändes ganska bra. Inledde med några på platten för att sedan köra hårt uppför skräddarbackens cykelbanor. Känns som känslan för stakningen kommer mer och mer, även om det blir en annan känsla när man kommer på snö. Har man däremot hitta den rätta känslan och tajmingen på rullskidorna kommer det gå fortare att hitta det när man kommer på snö senare. Det Kenyanska kaffet jag dricker bidrar nog också en hel del till att träningen går bra.

M.I.A <3

http://yesthelittlepeoplewillneverwinbuttheycanfuckshitup.com/

Alltså, Maya Arulpragasam, M.I.A, är förjävla skön. Hon reggar den skönaste url'en och tajmar det ganska bra med tanke på vad som hänt i Sverige sedan igår. Förvisso är hon nog olyckligt ovetande om vad som hänt. Men att 9,3% av de som röstade i Borlänge sover med Mein Kampf under kudden är direkt obehagligt.

Totalt sett finns det  i Sverige alltså fler nazister än vad det finns vänsterpartister och kristdemokrater. Det är sjukt. Skrämmande, inte minst med tanke på att jag tror att många av de som röstat på SD inte har en aning om vad dom ställt till med. Det enda positiva med detta är att det förhoppningsvis kommer komma fram fler artister som får inspiration av den sneställda samtiden och berikar oss med bra musik. Och som får oss att inte ge upp hoppet om männsikors frihet och rättigheter.

I don't read, yeah, I just guess
As the world turns
Don't bring me with your messs

I'm trying to do my best
Get my head up out the stress
When the money turns the world
Your lovin' turns to lessM.I.A - The turn

Stafett-DM-Guld

Yes, gött med DM-guld idag. Jag löpte förstasträckan och kunde skicka ut Wille 2sek bakom Leksand. Wille tog taktpinnen och drog ifrån och kunde skicka ut Erik med några minuters ledning. En ledning som sedan ökade till 7min. Gött att vinna med andra ord. Och mitt lopp var bra. Sprang uselt till första kontrollen dock, sedan rullade det på i bättre stil. Hade lucka vid varvningen med missade litegrann på 16:e och Micke från Leksand kom ikapp. Vi följdes åt in i mål.

Karta
Resultat

Natt-DM, Brons

Gårdagens natt-dm var en utmaning. Jag klarar inte av den typen orientering så bra. Speciellt inte när det var noll sikt och att man på majoriteten av kontrollen ser kontrolllappen före reflexen. Lägg där till en dassig färgutskrift och en inte jättebra karta (en till störande detalj: icke transparent banpåtryck). Sprang även över några stigar utan att jag märkte dem. Hur som helst borde jag klara av detta bättre. Men det räckte till ett brons trots en kvarts bommande. Masstart var kul och gafflingen var bra och lurig.

Splits (kontroll 92 var ganska gömd)

22km

Så långt stakade jag idag efter jobbet. Kändes ganska bra. I morgon är det natt-dm, gemensam start och 11,5km lång bana. Kommer bli otroligt jävla kul. 14 man anmälda, känns som 13st kämpar om att slå den ukrainska natträven Pavlo.

Tillbaka i vardag i Borlänge

Har haft två fina och sköna veckor utan jobb. Det har varit ruggit skönt. Härligt höstväder och bra träning. Känner en bra harmoni i hela kroppen. Idag började jag jobba igen, kändes ganska bra. Många kollegor är på partnerkonferens i Tyskland så idag var det ganska lugnt. I morgon däremot, kommer det bli en hel del grejer att ta itu med.

Jag har även börjat kolla och planera in höstens träningsläger. Upplägget denna höst blir väldigt annorlunda mot förra hösten då jag jobbade 100%, då var jag endast på ett läger. Sälenläger med DSA, bruks-läger med DSA och Landslagsläger i Vemdalen är stommen i höst. Ska även klämma in en sväng till Torsby, troligen 13-15 oktober om jag får med mig något tränings-/resesällskap. Jobbar även på att få in en sväng till Sveg och hälsa på Grillen. Kanske en sväng till svenska mästaren i Skinnskatteberg med? Det blir inget 25manna, så jag ska göra premiär på Hackmora bergslopp istället tänkte jag.

Mina nya stil verkar vara att ha en välfylld kalender. Framförhållning. Höstluften fyller mina lungor och jag känner mig väldigt inspirerad för de utmaningar jag har ställt mig inför. Endast ett fåtal viktiga OL-lopp har jag kvar, där Smålandskavlen blir en härlig säsongsavslutning.

Slut på lägret


Hårda killar, Hasse-Jögge, Påsen, Blyg-Joel oh Ego.

Sista dagen på lägret körde vi ett RullO-race, med start i Skönsberg och mål på Jaktfalksvägen, alltså ett stenkast från mina päron. Racet var riktigt fint och jag gick bra förutom när jag trodde jag kände igen mig vid konsum i Haga och parallellfelade bort 2min, vilket man inte kan ta igen på den här nivån och därför bör undvika. Har inte officiella listan men Hasse-Jögge vann och jag var typ 3min efter på åttonde plats (30 sek till fjärde). Det var bara jag och hasse som tog splits och jag tappade 30sek till ettan på dåligt vägval och 2min på bommen på sexan, i övrigt åkte vi ganska jämnfort. Det var två andra sträckor han tog mig med 14 sek på (en utför och en uppför) annars skilde det mindre än 5sek på de flesta sträckor. Kul pass.

Karta

Vi avslutade lägret med löpning och spänst på eftermiddagen. Ett tufft läger avslutat och en mör kropp vilar idag. Känns bra.

Distans-OL

Igår eftermiddagl körde jag och Waller distans-ol på södra. Mycket trevligt. Helt ok bana lyckades jag få till.

karta

Skido-läger i Sundsvall, Dag 3 och halva 4

Lugn rull-o och lite stakimpulser följt av maxstyrka blev vi bjuda på under förmiddagen. Efter lunch for vi till skönvik och stakade tills vi inte orkade mer. Det märktes att jag inte tränat så mycket stakning hittils, men jag tyckte det var trevligt ändå. På kvällen körde vi en timmes ganska hård allmänstyrka i gympasalen på skönsmons skola. Gör ont i kroppen såhär dagen efter. Därför är dag 4 på lägret ganska lugn. Distans på Alnö har vi kört på förmiddagen. Jag såg jättemånga hästar, säkert 55 stycken.

Skido-läger i Sundsvall, Dag 2

Kryddpass på förmiddagen. 10x10min var tanken. blev 11xnästan 9 för mig. Blev jättetrött. Ärtsoppa och pannkaka till lunch. Lugn löpo på em plus lite stabilitetsstyrka. Jag introducerade även lappleken för mina kamrater i laget. Mycket skratt blev det. Nu ska vi sova här i gubbrummet.

LöpO

Min utlovade objektiva bedömning av träningsformen följer:

LöpO - Objektivt bedömt
Lämpar sig bra som barmarksträning för att få en liknande vägvalsproblemlösning som vid skido. Dock skiljer sig utövarnas vägvalsstrategier en del vid löpo jentemot skido, eftersom kortaste vägen i princip alltid är snabbare vid löpo och runtvägval inte alls är lika vägvinnande som det kan vara i skido. En annan aspekt i vägvalsproblematiken är att i löpo är det mindre skillnad i högsta- och lägstafarten hos utövaren än i skido. Även skillnaden mellan framkomlighet och fartreduktionen på prickade, steckade och heldragna spår är grovt reducerad i löpo. Kartläsningen blir emellertid ganska lik i löpo som i skido. Överlag alltså ett bra sätt att träna skidorienteringsvägvalsproblematik. En annan viktig aspekt med löpo är att vägvalsanalysen efter genomfört värv väcker många tankar och infallsvinklar i hur utövaren skulle ha agerat om övningen genomfördes som en skido-övning. En intressant idé skulle vara att köra samma bana som löpo och skido för att på så sätt upptäcka likheter och skillnader mellan agerande och vägval i löpo kontra skido.Skido-läger i Sundsvall

Idag kickade vi igång landslagets barmarksläger i Sundsvall. Vi började med 7x6min klassiska intervaller i serpentinbacken upp till Södra berget. Det blev ett fint pass och jag blev riktigt stum, swenor-fyrorna är inte snälla att åka på. Men jag hoppas och tror att man blir bra av tunga rullskidor. Påsen åkte utan hjälm, men också fort. Morfar ställde upp och skjutsade oss nedför backen.

Vi bor på Scandic. Jag delar rum med Påsen. På eftermiddagen blir det LöpO, jag ska försöka ge en objektiv bedömning av det passet senare.

Stafett-SM

Jag sprang sträcka ett och gjorde ett bra lopp. Mina lagkamrater tyckte att dom gjorde OK insatser och vi är ganska nöjda med insatsen. 17:e och näst bästa andralag. Förstalaget sprang riktigt bra men Linné var starkare. Spännande var det minsann.

Resultat
Karta

Medeldistans-SM

Kval
Ett bra lopp förutom enminutersbommen på slutet. Jag kände mig pigg och orienterade kontrollerat och resolut. Lite småslarv med riktningen på några ställen. Det räckte till final. Gött.

Splits
Karta


Final
Inledde stabilt till kontroll ett och två. Sedan kom jag ur balans. Bommade kontroll 3, 4, 5, 6, 7. Sedan gick det emellertid ganska bra. Men efter ca 6-7min bommande är det inte kul. Det var däremot en oerhört kul bana i ett häftigt område. Jäkligt kul med dubbelseger till MOKS!

Splits
Karta


Svenska mästaren Rost!

Den sjuka flickan


Är tydligen sistakontroll även i morgon

Fin höstträning i Sundsvall

Två medeldistansträningar idag i härligt höstväder. På förmiddagen for jag och Bäckis upp på södra och körde en medel-bana jag lagt. Gick rätt bra även om jag råkat lägga en kontroll där det inte fanns någon kontrollpunkt (varken i terrängen eller på kartan). Jörgen Brink åkte klassika intervallen i serpentinbacken, i keps.

På eftermiddagen tog jag med mig Syrran på
MOF-träningen i Essvik. Ett oerhört fint område. En 2,0km lång bana som man skulle springa två varv. För att lära sig hur man ska kunna springa fortare. Jag tyckte jag sprang riktigt bra på första varvet och förbättrade mig med 33 sek på andra varvet. Och då tog jag 21 av de sekundrarna på de tre första kontrollerna. Ett hårt pass och en bra genomkörare. Gött att gå under 5min/km, det händer inte ofta i medelpad.

Karta med båda varvens rutter