Sjua på medeldistansen

 
Det börjar kännas allt bättre nu. Dagens lopp var ok då det finns ganska mycket tid att hämta här och där.
 
Den generella analysen jag gjort pekar på två större misstag där jag tappat 20+35 sekunder. Utöver det gjorde jag en vurpa och missade en korsning samt lite småbrus på någon kontroll. Överlag sliter jag med kartläsningen, jag orienterar inte tillräckligt fort ännu.
 
Under dagens lopp höll jag bra fart i på de lättare sträckorna och tappade lite i de mer tekniska partierna. Farten och kroppen funkar alltså ganska bra även om det känns som formen är en bit bort. Det var hårda och bitvis isiga spår idag vilket gjorde det ganska svåråkt dessutom, vilket gör att det kanske inte känns optimalt när man åker.  
 
Inte farligt långt upp till pallen idag, det känns inspirerande! Mäktig utklassning av Tove och Rollen klev upp på pallen. Kul också att Linus visade fina takter och slog till med ett riktigt fint lopp i vc-debuten, han blev nionde man.
 
Resultat
GPS

Borders

M.I.A. släppte ny låt och video igår. Grymt bra och aktuell. Jag tror nya albumet kommer vara riktigt bra.

13:e på första loppet

Då är världscupsäsongen igång! Kul. Tyvärr blev inte mina sista förberedelser som jag tänkt mig med sjukdom och missat teknikläger i Kiruna - med det i åtanke får jag vara nöjd då jag trots allt ändå gjorde ett något sånär stabilt lopp.
 
Träningarna här uppe inför tävlingarna har inte direkt varit något att hänga i julgranen så dagens bana var säsongens första skido-bana för mig. Symtomatiskt missade jag såklart första korsningen i loppet. Jag missbedömde helt enkelt korsningen, jag tyckte det såg ut som ett gen och att korsningen skulle komma två meter senare. Typiskt. En sväng på drygt tio sekunder.
 
Resten av loppet flöt på ganska bra. Ringrostig i kartläsningen och utan superkänsla i kroppen. Fastnade/ramlade i en korsning och tappade yttligare tio sekunder till femman. Efter lite analys av loppet i efterhand finns det ljusglimtar att ta med sig. Under andra halvan av loppet tappade jag t.ex bara 10-12 sekunder av de totalt 45 sekunder jag var efter segraren i mål.
 
Kul att vara igång och kul att Ulrik visade klass och vann sin första världscuptävling. Grattis!
Jag står över morgondagens mixstafett för att ladda batterierna till söndagens medeldistans.
 
Resultat och sånt:
ensilumenrastit.fi/2015/

På plats i Ylläs

Sjukdomen ställde till det en del med planeringen men nu är jag på plats i ett vintrigt Ylläs. Förhållandena här är riktigt bra, oerhört fina längdspår och ett litet spårsystem för skido-träning. Jag tror det kommer bli fina tävlingar med dessa förutsättningar.
 
Jag gjorde mitt första träningspass efter åtta dagars sjukfrånvaro. Det var riktigt mysigt att åka med karta igen. Hårda och fina smalspår. I morgon är det tanken att det ska bli en liten skido-övning till. Det känns kul!

Inget Kiruna

Hade sett fram emot att åka in finskorna i helgen. Men minusgrader och några mm snö i Falun är inte dåligt det heller.
 
Jag är sjuk så det blir inget träningsläger i Kiruna. Planen var att jag skulle åka upp i onsdags, men eftersom jag kände mig lite krasslig efter Idrelägret bokade jag om resan till fredag. Men eftersom jag kände mig sämre igår onsdag bestämde jag mig idag för att skjuta yttligare på det hela. Nu är planen att jag åker upp på måndag och åker med lagkamraterna till Ylläs och tar del av någon kartträning där. Första loppet är på fredag den 27:e.
 
Det är såklart inte kul att vara sjuk och missa bra teknikträningar i Kiruna men det är bara att gilla läget. Prioritet ett är att bli helt frisk, sedan blir nästa mål att få några kartpass innan första loppet. Bara jag blir frisk känner jag mig trygg med den fysiska biten. Träningen har flytit på väldigt bra under september, oktober och fram till och med Idrelägret.
 
Skidorna är vallade, stavarna är kapade i rätt längd och kläderna ligger tvättade och ihopvikta inför avresa. Det är bara jag som inte är klar än.

Läger i Idre för tredje gången

 
På grund av de rådande snöförhållandena och ändrade datum på Kirunalägret skramlade vi ihop ett extraläger i Idre. Landslaget har ett samarbetsavtal med Idre Fjäll där vi har ett gäng gratisnätter att plocka ut. Mycket lämpligt och passande.
 
Vi for upp i onsdagskväll och har kört två pass per dag tors, fredag och lördag. I morgon söndag kör vi ett pass innan vi åker hem till Falun.
 
Förhållandena har varit bra på 2,5 km-slingan. Mycket folk i torsdags men i övrigt inga problem. Dagarna är uppdelade i olika träningstider för att undvika trängsel. Det har fungerat väldigt bra.
 
Igår körde vi ett 10 km stakningsrace med IFK Mora. Första fartpasset på snö. Ingen succé för mig men en bra genomkörare. Annars tycker jag skatetekniken börjar sitta bra och känslan för snön blir allt bättre. Nu hoppas jag det dimper ner natursnö också. Det ser ut att vara tillräckligt med snö i Ylläs där världscupen startar om knappt två veckor. Det blir spännande!

Klar för världscup

Jag i rygg på Janne Häkkinen, världscup i Tyumen 2014
 
Jag är förhandsuttagen till den rekordtidiga premiären av världscupen 2015/2016. Tävlingarna startar den 25 november och jag håller alla tummar jag har för att det ska dimpa ner snö uppe i Ylläs så att tävlingarna ska bli av.
 
Vårt uppladdningsläger i Kiruna har vi skjutit på en vecka. Datumen blir 18-22, om det kommer någon snö. Just nu finns ingen snö och långtidsprognoserna ändras varje dag. Att vi fått ställa in snöläger i Kiruna vecka 46 två år i rad nu känns oroväckande. Det ska vara ett säkert kort med snö i Kiruna vid den här tiden.
 
Även om långtidsprognoserna lovar snö om några dagar litar jag inte på dem förrän snön ligger på backen. Det är bekymmersamt med snöläget. Levi har ställt in världscupen i alpint, Beitostølen och Bruksvallarna kämpar för sina säsongsöppningar i längd. Jag har länge haft åsikten att man bör skjuta på hela säsongen ungefär en månad. I skidorientering finns det dessutom ingen anledning att ha några värdetävlingar innan nyår enligt min mening.
 
Nåväl. Jag har lagt upp min träning hela året för säsongens program. Jag är inte orolig även om jag skulle vilja åka på läger som planerat. Just nu är det otroligt bra barmarksförhållanden i Falun, så högkvalitativ träning går det genomföra. Med torr asfalt och pannlampa kommer man långt.
 
Träningen går bra och tycker jag ligger bra till. Jag håller ett öppet sinne för vad som händer fram till premiären, det blir i princip nya bud varje dag beroende prognoser och utsikter för snö.