Hemmahelg

Skönt att var hemma i Borlänge en hel helg, det var ett tag sedan sist det hände. Har passat på att städa och tvätta just därför. Självklart har jag även tränat, hårt. Sitter och myser till OS-femmilen nu, gött dä;)

What's the point


Helg igen

Sweet. Inget fredagsfika på jobbet idag, skandal. Men vi har tydligen kittat Rockstar Energydrinks PR-bilar med CTEK-laddare så dom ställde av några flak energidryck i fikarummet. Jag tog en burk istället för det uteblivna fredagsfikat. Shit, det var en rejäl sockerboost. Så stark att jag tappade bort en tumvante i anslutning till kvällens skidpass på nypistade spår i Bergebo. Hoppas jag kan återfinna handsken ty jag gillar den.

Vintercup

De blev mestdels väglöpning på kvällens vintercup ute vi Rommehed. På några sträckor fick vi dock klampa omkring i riktigt djup och härlig snö. Knappt 48min tog banan och jag var tvåa, två sek bakom Pelle Engstrand som nöp om mig tack vare ett bättre vägval på slutet. Tyckte att jag var förvånansvärt snabb, fast jag har å andra sidan löpt ganska mycket under vintern, men mest i form av 4x4-intervaller på bandet och finnjogg i samband med skido-tävlingar. Så att springa såhär pass "länge" i högt temp var ovant. Känns bra nu men mina vader kommer inte känna samma sak i morgon tror jag.

OS-Guld

Den bästa stafetten jag sett! Jag ryser! Poesi.

Vardag

OS är det bästa som händer för tillfället. Är ganska seg otaggad för tillfället, samtidigt som jag är jäkligt sugen på att tävla, lite konstig känsla. Var ute och myste med pannlampan på tjärnabergets nydragna spår nyss. Det var riktigt trevligt. Hade inte så mycket mat i kylen så jag fick käka pannkaka till middag.

Bra SM-helg i Örskogen

HJS Vansbro stod för ett riktigt klassarrangemang under helgens SM-tävlingar. Trots besvärligt väder kunde tävlingarna genomföras under rättvisa och SM-värdiga förhållanden.

Sprint
Gjorde ett OK lopp och kände mig ganska snabb. Tyvärr höll jag inte skärpan och gjorde en riktig dundertabbe i slutet av loppet där jag tappade 25sek. Annars flöt det på bra med bara några småmisstag. Det räckte till ett brons, 35sek från segern.

Långdistans
Skidorienteringens själ, en ensam åkares kamp mot klockan i över 90 minuter. Årets SM-långdistans blev en tuff prövning, inte minst med tanke på vädret. Snöstorm, kallt som satan och igenyrda spår. Arrangören imponerade med att ha en handfull skotrar ute i terrängen, som såg till att spåren kunde "hållas öppna" under hela tävlingen. Imponerande!

För egen del var det ett struligt lopp, speciellt första delen då jag gjorde småmisstag hela tiden och dessutom en rejäl krok inför varvning. Andravarvet gick dock bättre sånär som på ett uselt vägval där jag tappade två minuter. Annars kände jag mig pigg och kunde hålla fart hela vägen. Blev femma och lika många minuter efter segrande Rostis.

Stafett

Alltid kul att köra stafett. Jag och Tomp bildade lag och hoppades på att kunna utmana storfavoriterna Hallby och regerande mästarna Alfta. Det gick sådär. Tomp hade lång gaffel och kände sig lite seg sen långdistansen så jag fick gå ut en bit bakom och jaga på sistasträckan. För min del gick det riktigt bra. Bra flyt i både åkningen och kartläsningen. Förde upp oss till bronset och tog in nästan en och en halv minut på segrande Hallby. Det får vi vara nöjda med.

Resultat och sånt

Det blev alltså en riktigt bra helg. Stort tack till HJS Vansbro för ett kanonarrangemang!

SM-Brons


Brons på SM-sprinten

OS-Guld

Fy fan vad gött det är med OS. Två guld hittils. Ferry är kungen. Kalla är Silvia.


Glömde femman

Och fick vända. Det var det sprintloppet.

Tjafs om regler på vilodagen

Det är tråkigt att det blivit oerhört mycket tjafs om reglerna kring felstämplingar. Helt onödigt eftersom det står klart i reglerna vad som gäller. Trots detta sker hetsiga diskussioner hela tiden och fientligheten bland länderna verkar ha vuxit till sig till helt onödiga proportioner.

Jag tänker inte kommentera regel 20.5 mer här.

Men det finns mer saker att anmärka på. Eftersom inte den officiella resultatlistan från herrarnas långdistans är färdig så baseras startlistan på världscupställningen från medeldistansen (som förhoppningsvis är korrigerad eftersom felstämplade löpare var med i wc-ställningen i seedningen inför lången). Sedan är det 2min startmellanrum. På sprint ska det vara 1min. Det har även varit blidväder idag och arrangören har därför inte kunnat köra upp spår, men det hoppas på att kunna köra i natt. Banorna ska gå enbart på öppna ytor och spåren är igenblåsta. Kommer bli en höjdare i morgon. Jag är taggad!

Vi har haft det bra idag på vilodagen förresten. Och jag har köpt ett par skor =)

Låååååångt


Poesi på blomsterceremonin

Det var långt och segt och så idag, 2h 5min. Ingen höjdare för mig. Och inte för någon i laget heller för den delen. Men tjejerna åkte bra.

Däremot skötte sig juniorerna bra. Fyra medaljer. Jag, Rollen och Joel stannade kvar och kollade/hejade på juniorerna. Det var som poesi när helt slutkörd Sjökan kämpade sig in på en andraplats och seglade ihop i målfållan. För att sedan följas upp av en nästan lika slutkörd Bejmer på en bronsplats.

Även junistjejerna stod för en rafflande avslutning där Maria och Magdalena körde om en norska som gick mot ett stensäkert silver, men både bommade och stämplade bort sig, stackarn. Men Silver och brons igen till Sverige.

Tyvärr blev det lite tråkigt efterspel efter tävlingarna när det skulle brytas mot och tänjas på regler för att stämplar saknas. I regelboken står det att om stämpel saknas i si-brickan är man diskad. Även om man är registrerad i enheten. Det är reglerna. Men en okunnig jury och desperata åkare och ledare försöker med alla medel få sina åkare godkända. Tragikomiskt och väldigt dåligt för sporten. Nu följdes dock reglerna i juniorklassen, tror jag, men efter massor av onödigt tjafs. Att det dessutom går att åka utan chip runt foten och bli godkänd, trots att regelboken säger solklar diskning, ter sig också märkligt.

Att sedan tävlingarna i övrigt håller låg klass vad det gäller banläggning och spår är någonting man får acceptera antar jag. Det är lika för alla, den bästa vinner.

Lite bitter, med all rätt. Och förbannad. Men mest uppgiven. Fast mest lite rörd över den sportsliga idrottspoesin de svenska junisarna bjöd på.Grattis Påsen!


Påsen tog hem EM-guldet med en tiondel före Khrennikov

Det var dagens glädjeämne! För egen del var det tyngre. Kom typ sist 22a trots ett ganska bra lopp rent tekniskt. Vill inte skylla ifrån mig på olika saker eftersom det i slutändan inte går att komma ifrån det faktum att jag för tillfället är ganska kass. Så kan det vara. Bara bita ihop.

InvigningDet var en rätt fin invigning. JG, Kajjan Elin, Gustav och Påsen missade bussen dit. Påsen stannade kvar på hotellet som protest. Taxi är annars ett fint färdmedel här. 20 spänn för en tur till centrum från hotellet är väl värda pengar för en taxiresa.

Vilodag i Rumänien

På hotell Julius i Miercurea Ciuc har vi det bra. God mat och mycket trevlig personal. Jag och Påsen var ute på en finnjogg i byn innan lunch. Vi blev bara jagade av en hund som lyckligtvis gav upp rätt snabbt. Den karta vi hade med oss var sådär. Jag råkade navigera in oss på en gård och det tog inte många sekunder att räkna ut varför hundarna i hundgården började skälla mer och mer på oss...

Efter lunch for vi upp till Model Event-området och testade skidor. Kommer bli fina tävlingar känns det som. Mjuka spår efter senaste tidens snöfall dock.

Har även passat på att läsa på lite om Rumäniens historia, eller mest om Ceauşescu's uppgång och fall. Inte svala snubben direkt. Men några mäktiga byggnader lyckades han i alla fall få till i Bukarest.

Övriga truppen anlände nu i kväll med. Helene, Gustav, junisarna och vallarna. Trevligt.

Rumänien från en fin sida

Vi bor på ett riktigt fint hotell. Efter en lång och seg resa kom vi äntligen fram och fick avnjuta en fin middag. Jag och Påsen har fått ett fint rum, mycket bättre än i Bulgarien. Vallalokalen är stor och juniorerna ska bo på ett annat ställe. Sovmorgon i morgon sedan får vi se vad vi gör. Åka skidor, förhoppningsvis nära tävlingsområderna så vi kan nolltesta skidor, ligger högt på önskelistan. Tävlingsområdena ligger på 15-22km avstånd från byn vi bor i, det blir med andra ord mycket shuttlebus i veckan.

Internet på rummet är najs.

Filmer under bussresan:

European gigolo

Enkel snubbelhumor utan finess. Manhore och hebitch var förvisso roliga termer till en början, men blev tillslut uttjatade.

Dodgeball
Rolig film där Ben Stiller levererar. Filmen gör sig dock inte bra när den är inspelad från schweizisk tv och således är dubbad till tyska.

Wedding Crashers

Samma problem med språket som med Dodgeball. Filmen kändes ännu längre nu än med orginalspråk.

Mixstafett

Snöstorm idag och mixstafett. Eftersom Påsen fick kasta in handduken pga stukad tumme fick jag gå in i andralaget och åka med Åsa. Fick ett fint utgångsläge på andrasträckan och hade samma gaffel som Gruzdev och Lamov. Kände mig pigg och hängde med bra. Tyvärr så kan inte Bulgarer göra spåren i skogen så att de stämmer överrens med kartan. Därför drog vi iväg på en storbom på ett ställe, positivt dock att jag hängde av Lamov in till växel (2sek räknas som avhängning i detta fall)

Resten av stafetten gick väl hyfsat för oss. Eller bra för Åsa och lite sämre för mig. Vi kom 12a tror jag.

Det konstiga med denna mixstafett var att man fick själv välja om man skulle ha en dam eller herre på förstasträckan. Några lag körde med herrar men de flesta med damer. Konstigt upplägg. Speciellt då det gäller att ha tur så damen i laget får de korta gafflarna. Norge vann men saknar en stämpel, så vi väntar på slutliga resultat. Rost å Josie var två, eller kanske segrare.

Inte min dag

Var lite piggare idag men orienterade dåligt. Tog några riktigt dåliga vägval och tappade mycket tid. Var många farliga utförslöper idag så jag är mest glad att jag inte slog ihjäl mig. Bara att bita ihop nu. Mixad sprintstafett i morgon sedan tre vilodagar inför EM. Då jävlar ska jag vara på tå.

Inte min dag

Var lite piggare idag men orienterade dåligt. Tog några riktigt dåliga vägval och tappade mycket tid. Var många farliga utförslöper idag så jag är mest glad att jag inte slog ihjäl mig. Bara att bita ihop nu. Mixad sprintstafett i morgon sedan tre vilodagar inför EM. Då jävlar ska jag vara på tå.

Vilodag

Inga konstigheter idag egentligen. Skönt att ladda batterierna. Blir kul med medeldistans i morgon. Joel kanske är katt-ägare när vi kommer hem till Sverige igen, det är både märkligt och egendomligt. Men lite kul också.

Tuff långdistans

Pheew, idag var det tufft. 1h 47min och 700m stigning. Kom iväg bra i starten och hade samma gaffel som flera storfräsare i början (Grigoriev, Moholt, Arnesson och Gruzdev). Men i 100m-klättringen upp mot fjärde kontrollen slog klubban till. Grigoriev drog på ett ryck och jag fick släppa. Sedan var jag i princip ensam resten av banan. Hade lång gaffel på första varvet och var 9min efter redan då, samma som i mål senare. Arnesson var två minuter före mig på första varvet vilket vittnar om att det var stor skillnad på gafflingarna.

En riktigt tuff och fin bana men tyvärr hade inte arrangören kört upp alla spåren, så det blev till att spåra i 15cm nysnö på många spår på första varvet. Lite tråkigt. Men det jämnade ut sig eftersom det var lika på alla gafflingar. Annars var det en fin vinterdag med strålande sol och blå himmel.

resultat


Nedåkning efter loppet vid Bulgariens mittpunkt!

Tung sprint

Var ingen riktig höjdare idag. Var inte riktigt pigg och blev stum i backarna. Men det stora tappet var att jag orienterade dåligt och tog flera dåliga vägval, även om jag tyckte några av dem verkade bra. Blev även stående i en korsning på en sträcka. Var en ganska klurig bana som gav utslag. Räknar ihop utan att överdriva till att jag tappat cirka minuten idag, vilket är åt helvete för mycket. Väldigt besviken.

Resultat

Karta med vägval:

Framme i Uzana

Vi kom fram tillslut. Resan började 04.30 från Borlänge, i 20 minusgrader så att vi fick starta upp packningspickupen med startkablar. Sedan gick det fint till Arlanda och sedan vidare till Budapest. Åt en finfin lunch på flygplatsen för rimliga 98:-. Vidare till Bukarest gick det också fint. Sedan började ta emot... En 27 mil lång transfer till Uzana väntade. Den tog 7,5h.

Fick dock en riktigt fin middag när vi kom fram på hotellet. Kom i säng 02.30. För egen del tycker jag resan gick bra trots tidsaspekten. Beror troligen på att vi spelade ett 52-rundorsparti Kinapoker under bussresan. Model event och skitestning nu efter lunch.