Säsongsdiagram i halvtid

Halvtid i SkidOsäsongen. Det nu den andra och intressanta delen av säsongen börjar. Mästerskapen återstår. EM, VM och några SM-distanser. Min säsong hittils har bjudit på lite ups and downs. 3 segrar och 4 ej godkänd. Det blåa och gröna fältet i diagramet ovan är det tänkt att jag ska öka på. Det röda hoppas jag inte behöva besöka igen.

Tungfört

Två plusgrader och lite nysnö på spåren i morse då jag körde intervaller. Det gick tungt. Låren fick kämpa. Ett bra pass. 10-8-6-4-2-1 min löd intervallstegen.

Jaktstarts-SM på Lugnet och respekt för sporten?

Helgens skidO-SM på Lugnet och SM-veckan blev inte riktigt den succé det kunde ha blivit. Stora delar av startfältet blev diskade för att ha kört över förbjudet område.
 
Av respekt för sporten ska man såklart följa regelboken, men det mediala mörker som uppstod efter tävlingarna (0 sekunder skidO i sportspegeln/sportnytt/Svt, inga spaltmeter på de stora nyhetssiterna) tror jag beror på att resultatet blev som det blev. Hade man istället släppt på diskningarna tror jag vi hade haft ett helt annat medialt uppsving för sporten, och det var väl det som var tanken med att ha ett jaktstarts-sm på en följa john-bana i TV? Väl?
 
Förstå mig rätt, jag tycker man ska följa reglerna. Jag brukar alltid bli upprörd och protestera när t.ex internationella arrangörer gång på gång samlar in SI-enheter och godkänner löpare som saknar registrering i SI-pinnen, trots att det står i reglerna att man inte får göra så. Åkare kan bli godkända trots att de själva tagit fel karta. Åkare kan bli godkända trots att det inte åkt samma bana som alla andra (arrangörsmiss i Kazakstan ifjol, helt annan historia). På en av tävlingarna på ski-o-tour fungerade inte tidtagningen, då återskapades resultatlistan av en klubbledares matchningsklocka. Är det respekt för sporten? I skidO kan man inte bli diskad brukar vi svenska landslagsåkare dysfemistiskt raljera över. 
 
På SM nu var det ganska tydligt att många åkare inte tyckte det var tydligt med det förbjudna området. Svårläst på kartan och inte markerat i verkligheten på något sätt. För egen del strulade jag med kartan i kartbytet. När jag väl fick i kartan började jag läsa in senare delar på banan än den kontrollen vi var på väg till. Det var ju trots allt följa john-bana, och det visste jag, det fanns mer avgörande delar av banan än till den kontrollen vi var på väg till när detta inträffade. Detta är jag emellertid väldigt besviken över då jag vill ha kontroll över hela loppet. I hetsen och stressen misslyckades jag och kastade mig in i förbjudet område bakom tre andra åkare. Jag hade dessutom sett halva damstartfältet åka igenom där, vilket någon stans i bakhuvudet väckte tanken att det var en möjlig väg att åka. Att vi åkte där skulle jag säga inte påverkade utfallet av tävlingen alls. Tävlingen avgjordes från 17:e kontrollen till mål. (Att jag sedan gjorde fler dumma beslut i slutet av loppet är jag inte heller speciellt nöjd med för övrigt). Det är såklart helt och hållet mitt fel att jag åkte i förbjudet område och jag accepterar regelbrottet, av respekt för sporten.
 
Det var visserligen inte markerat som ett förbjudet område med avspärrning på kartan, men där det finns en uppenbar risk att åkare kan åka in på förbjudet område bör väl det tecknet användas istället? Eller var så många åkare så klantiga? Eller var det rent utav en arrangörstabbe? Eller en olycklig slump?
 
Lugnet i sig var en arrangörstabbe. En otydlig byggarbetsplats som förvisso bjöd på bra skidO-banor. Jag tänkte mer på att själva stadion var väldigt rörig. SM-veckankonceptet fungerar inte alls. Brummande skotrar som överröstar tv-sändningen och skidåkare som är irriterade över att de inte får åka på de kritiserade banorna på uppvärmningen för att vi ska tävla där. Inte respekt för någon sport.
 
Nåväl, åter till det jag var ute efter i detta inlägg. TV-sändningen från skidO-tävlingarna var bra. Det har jag hört från många håll och kan hålla med i det själv. Även om det finns rum för förbättring (fler kameror, mer alert kommentator osv). Bra för sporten så långt. Jag fick indikationer av vänner, kollegor och bekanta att det var bra och spännande och att de tyckte det var synd på mitt dåliga vägval på slutet av banan. Jag tackade och förklarade att det var synd på diskningen bara. Diskning? Vilken diskning? - Svarde de. Det gick aldrig fram i sändningen att någon blev diskad.
 
Därav mediamörkret. Eftersom det blev en märklig situation då tvåan vann, fyran tog silver och sjuan i mål tog brons. I damklassen blev åkare diskade efter prisutdelning, vilket genererade en annan prispall. Genom detta kunde man inte på något vis klippa ihop ett vettigt sammandrag från tävlingen att visa i t.ex Sportspegeln eller Vinterstudion. Inte bra väl? För det var väl det vi ville med att ha en bana som var lagd för att få spännande man-mot-man-kamper. TV-vänligt. Sälja in sporten som TV-sport för att på sikt kunna visa "riktig" skidO i rutan? Eller är jag fel ute? Vi lyckades nästan.
 
Vi tummar på utformningen av vår sport för att gynna vår sport medialt, varför kan vi inte då tumma på en regel som skulle gynna vår sport medialt? Som var målet med tävlingen? Jag tycker man (arrangören, juryn, förbundet) skulle tagit det beslut som hade gynnat sporten mest; att låta bli att diska löparna som åkte i förbjudet område. Det hade troligen genererat mer utrymme i media, inslag i Sportspegeln, på svt och i nyhetskanalerna. Det hade på något märkligt vis faktiskt varit respekt för sporten.
 
 
-----
Notera att detta är några tankar utifrån vad jag tror är bäst för sporten. Jag vill inte kritisera arrangören av SkidO-SM, tvärt om, tävlingen var perfekt regisserad för TV-formatet. Jag vill bara diskutera och ventilera några funderingar om vad som hade varit bäst för vår sport. Hade det varit ett vanligt skidO-SM i traditionellt snitt hade jag tyckt diskningarna varit självklara.
 

Klar för EM

Igår blev EM-truppen uttagen. Inga större överraskningar. Nästa lördag åker vi till Lettland.
 
orientering.se
esoc2013.lv

TV-sporten Skidorientering!

 
Det var ett riktigt kul lopp idag. Tight, snabbt och spännande! Och det hela avgjordes på vägval på slutet. Klockrent! Snabbuppspelning av GPS i videoklippet ovan.
 
Tyvärr så blev Hans-Jörgen, Nordebo, Holmberg och Jag diskade då vi åkte genom förbjudet område direkt ut efter kartbytet, som man ser på video- och kartklippet ovan. Märkligt att granath är godkänd? Påverkade inte tävlingen alls egentligen men det är ett solklart regelbrott.
 
Om vi bortser från det. Till 18e kontrollen tar Nordberg och Nordebo vänstervägvalet och HansJörgen, Holmberg, Rost, Jag och Arnesson höger över mördarbacken. Hans-Jörgen och Arnesson tjänar på detta då de orkar åka på. Vi andra tappar. Alltså borde jag gått med norrbottenkillarna till vänster.
 
Till 20:e tar det fyra första högervägvalet och kör grusväg på skrå in mot kontrollen. Holmberg, Rost och jag som ligger några sekunder bakom chansar på det övre vägvalet, vilket vi tappade ca 25sek på. Tråkigt, men i det läget måste man chansa om man vill komma ikapp. Tror det hade varit svårt att ansluta helt till de fyra första om jag tagit deras vägval till 20:e.
 
Hans-Jörgeen vinner klart och Arnesson ger bort både andra och tredjeplatsen då han tar fel vägval till sistakontrollen. Tight in i slutet! Själv hinner jag med att spurta ner Rost trots att han försöker göra en Sjur Röthe på mig innan spurtkorridorerna.
 
Summa sumarum, en av de roligaste skidorienteringarna jag har åkt! Perfekt jaktstart. Så här är skidorientering en perfekt TV-sport. Passar kanske mig bättre med mer orientering och mer smalspår, men det var ändå orienteringen som avgjorde det hela idag även om det var ganska skidåkningsbetonat. Trots det har ingen råd med misstag. Perfekt regi av banläggare Håkan Holmberg. Vad jag har hört av vänner och bekanta var TV-sändningen riktigt bra! (det tycker jag med aven om det inte hade skadat med någon mer kamera i skogen)
 
Länk till TV-sändning
Länk till GPS-tracking

Bra prolog på SM

Har snott denna oerhört hårt jpg-komprimerade bild från Skogssports facebooksida
 
Idag var det prolog i Pumpen, Korsnäs. 2,7km snabb skidorientering. Det gällde att skapa ett bra läge inför morgondagens jaktstart. Det lyckades jag med. Fyra, sju sekunder bakom prologkungen Nordebo. Viktiga en sekund före Andreas Holmberg. Till tredje kontrollen gjorde jag ett sämre vägval som kostade 10-15 sekunder ungefär. I övrigt bra. Full sula hela vägen och bra fart under skidorna.
 
Det blir tätt i morgon. Kul och spännande. Tolv man inom 29 sekunder. Perfekt för TV-sändningen. Hoppas på spännande och utslagsgivande banor i morgon.
 
Dagens Karta
Dagens resultat
 
SVT sänder i morgon - Alla måste titta!

Dubbel i Säter

Följde upp lördagens seger med ett till bra lopp igår. Härliga tider!
 
Medeldistansen var lite mer tekniskt krävande, framförallt eftersom banan och terrängen/snömängden inbjöd till mycket gen. Här gällde det att inte förivra sig och gena bort sig. Av banans 22 kontroller lyckades jag genomföra de flesta bra. Gjorde något dumt vägval kanske. Tyvärr hade arrangören lite strul med resultaten igår så jag har inte sett några sträcktider ännu. Jag vet således inte var jag eventuellt tappat tid på vägval.
 
Fick gustafskorv och Vika-bröd i pris dessutom. Toppen!
 
Karta varv 1
Karta varv 2
Liveresulaten

Seger i Säter

Ett bra lopp idag. Inga misstag. Bra fart och flyt. 
 
Det var ett ganska tungt före men tack och lov blev det inte så kallt som befarat. Temperaturen höll sig runt -11 och det blev nästan varmt eftersom jag klätt på mig så mycket. Nåväl, skönt att göra ett bra lopp. Tyvärr var det ett ganska stort manfall i klassen då många blivit förkylda efter touren. Tycker ändå mitt lopp var bra även om jag har lite mer att önska av åkfarten som ska infinna sig på mästerskapen framöver. Enligt planerna.
 
Karta
Resultat
Arrangörens sida

Vardagsrutiner

Försöker hitta vardagsrutinerna igen. Jobb och träning. Mycket som måste fixas när man har varit borta länge. Men det går bra. Det är riktigt fint i Bergebo för tillfället så träningen är inget problem. Sprang en sväng i morse dessutom. Gött

Hemma i Borlänge

Jag poserar efter etapp 1 på Ski-O-Tour med nyskidorna
 
Har packat upp väskorna och tvättat tre maskiner. Känns konstigt och ganska skönt att vara hemma. -12 grader kändes jättekallt i morse. Ingen värmande sol här inte. Ska testa skidspåren i morgon, hoppas det ska gå bra att åka klassiskt. Det var länge sedan sist.

Mixstafetten - ett gott avslut

Idag körde vi sista rejset för den här turnén. Mixstafett i Passo di Carlo Magno, dvs samma ställe som de alla tävlingarna här i Italien. Sundsvalls OK ställde upp med mig och Elin på startlinjen.
 
Idag var det bra banor. Kul och bra. Sprintstafett som det ska vara. Om vi inte petar i detaljer vill säga. Och det vill vi ju.
 
Damer och Herrar var samgafflade. Eller det fanns 6st banor. Det gällde att ha tur så damen fick de korta och Herren fick de långa. Sundsvalls OK hade inte den turen. Men vi hade kul ändå.
 
Bäst av allt var att jag stämplade rätt! Och dessutom åkte jag ganska bra. Dur.
 
Passade på att tjuvträna lite efteråt. Åkte igenom de tre sprintvarven jag inte hade, plus dammedeln och damsprinten från de tidigare dagarna. Nyttigt. Nu packar jag väskan, hemfärd i morgon!
 
 

Tråkigt slut på touren

Magda och Andreas var duktiga och blev totalfemmor båda två.
 
Stämplade fel på första kontrollen idag. Tyckte jag var helt rätt och kollade uppenbarligen inte kodsiffran. Ett ganska bra lopp annars även om jag är för feg i denna typ av farliga utförsbackar. Och tappar mycket tid på detta. Gjorde ett "vanligt" misstag också där jag tog fel i en korsning och tappade tid. Min tid i mål var 2.58 efter så det var ingen topplopp, men ändå helt ok. 
 
Fint väder var det i alla fall. Och bra träning. Uppenbarligen är inte denna typ av skidO min melodi. Det måste jag förbättra. Kändes åtminstone ganska bra att köra här i Italien med tanke på höjden, 1650möh.
 
Totalt sett var touren inte så lyckad. Ej godkänd på tre av sex lopp.
 
Första etappen var jag stark men ett stort misstag ställde till det. På lången i Schweiz tröt krafterna under ett annars ganska stabilt lopp. Medeln i Schweiz var bra, tyvärr var det fler som var bra den dagen och det blev bara en 11e-plats.
 
Felstämpligen på sprinten i Frankrike var dum. Bom och stavbrott på sprinten i Italien var inte bra, hade jag inte stämplat fel i Frankrike och redan varit ute av totalen hade jag nog kämpat lite mer. Den avslutande medeln var egentligen helt ok, fattade inte förrän jag stämplade ut att jag tagit fel första. Så dumt.
 
Det positiva jag kan ta med mig från touren är att jag håller bra fart där jag väl åker rätt. Det känns bra. Jag har presterat flera bra sträckor, det känns bra. Jag har även hållt bra i de tunga stigningarna vilket jag få se som positivt. Skidorna funkar även bra, vilket känns tryggt. Och kaffet är gott.
 
Hem och träna kodsiffror. Avslutar med en mixstafett här i Italien innan vi far hemåt.

Bruten stav och stukat självförtroende

Idag gick det inte alls vägen. Var laddad och kände mig stark före start. Kall snö, strålande sol och kanonförhållanden.
 
Till första kontrollen åker jag vilse. Typ.
 
Till femman bryter jag staven. Svordom.
 
Tog en espresso och apfelstrudel som tröst. Dagens bästa

OK lopp i Schweiz

SOT3, Långdistans
Ganska bra lopp men jag var riktigt under isen rent fysiskt. Speciellt sista 20min då jag även gjorde några misstag. Åkte ganska jämnt med de andra svenskarna fram till misstagen på slutet. 12:a
 
SOT4, Medel
Bra lopp, men på kontroll 7 och 8 gör jag bom+följdbom och tappar totalt 45-60sek. Övrigt ganska bra förutom några smågrejer (vurpa, tvek osv). Blev 11:a, 54sek till tredjeplatsen. Tyckte jag hade bättre fart idag men ändå inte det rätta stinget. Får vara nöjd med dagen även om jag hoppats på bättre placering.

Vilodag i Jurabergen

Idag har vi ingen tävling, istället har vi passat på att njuta i solen. Vi drog iväg och körde en fin-fin runda här i det enorma spårsystemet. Långloppet La Transjurasienne startar precis någon kilometer från där vi bor, och spåren här håller högsta klass. Skulle gärna åka la Transjurasienne nästa år och stanna kvar på träningsläger. Sverige känns väldigt blekt rent skidåkningsmässigt. I morgon ska vi tävla i Schweiz, på samma karta som OL-VM-medeldistansen avgjordes i somras.

Felstämplad

Fan. Jag stämplade fel idag på sprinten. Så oerhört klantigt. Loppet var förvisso inte speciellt bra då jag inte alls var med på noterna utan missade en massa. Andreas åkte ikapp mig en minut efter halva banan, sen lyckades jag få en lucka genom att ta fel kontroll. Suck. Fattade det inte förrän lite senare då Andreas kom ikapp igen då jag missade yttligare. Då åkte jag uppgivet i mål istället för att rätta till mitt misstag. Vilket jag ångrar. Nu är jag helt ute ur totlen och kommer få starta bland de första på de återstående etapperna.

Ski-O Tour Etapp 1

Nja, ingen riktig fullträff idag. Gjorde en hel del småmisstag men framförallt en dundertabbe som kostade 2-3minuter. Jag hade även problem med att läsa kartan då banpåtrycket var lite halvdåligt. 
 
Annars var det en kul bana som var väldigt tuff. 850 höjdmeter och 35km.
 
Jag blev 10:e man i mål. Kom ikapp Andreas fyra kontroller från mål, men lyckades klanta mig vid en vägövergång på slutet där vi tog av oss skidorna och sprang. Där fick Andreas några gratismetrar. Överlag kände jag mig ganska bra fysiskt idag. Var inte farligt långt upp till tät heller. Får vara nöjd trots bommen.

Gott nytt år

På julafton var det ganska snöigt
 
Syster och jag åkte skidor på södra berget
Vi åkte skidor i Bosvedjeskogen på juldagen
 
Och såg larviga ut