Renovering och flytt

 
I helgen har jag haft mor, far, Anna och Stefan på besök. Eller det var väl kanske inte bara besök. Det var lite mer av karaktären arbetskraft. Lämpligt att det dessutom var långhelg och klassiskt midsommarväder, dvs bra renoveringsväder.
 
Hursomhelst hann vi med följande:
 • Fixa trevliga utemöbler på balkongen
 • Slipat och förberett för tapetseringen
 • Tapetsera kök, sovrum och vardagsrum
 • Lägga golv i kök och sovrum
 • Firat Stefans födelsedag på balkongen
 • Födelsedagsmiddag på Pitchers för Stefan
 • Köra några extravänder för att handla mer tapetklister
 • Fått besök av Martina och Ville som bjöd på Hallonpaj (svingod)
 • Käkat pizza i Slätta centrum
 • Kollat på berguvar i gruvan
 • Flyttat alla möbler från gamla till nya lägenheten
 • Slängt en jäkla massa grejer på tippen (Tack Erik för hjälpen)
Vi jobbade inte ihjäl oss men vi hann med sjukt mycket. Vi hade ett bra team. Morsan har svart bälte i att tapetsera, eller tapeschera, som hon själv säger. Anna och far bistog henne riktigt bra. Farsan demonterade lister och fyfan. Jag och Stefan lade golv. Det funkade riktigt bra och vi hade riktigt kul till på köpet. Skönt också att vi hann så pass långt, i princip nästan färdigt. Var svårt att veta innan hur lång tid allting tar.
 
Det återstår en del att göra. Dörrfoder och socklar. Jag gör det jag kan i veckan, sedan blir det hårdkörning till helgen igen för att få klart allt.
 
Mor tapescherar
 
Nya golvet i köket
 
Vit tapet i vardagsrummet
 
Nytt golv, vit tapet + fondvägg i sovrummet
 
 Nu är jag Falubo.

Jukola

I väntan på att sticka ut på andrasträckan. Foto: Jonas Birgersson
 
Det var fantastiskt kul att springa Jukola, men det gick inte speciellt bra. Varken för mig eller laget. Förstalaget sprang dock bra ock slutade på en fin-fin åttondeplats.
 
Andrasträckan för mig. Långt och tufft. Peter gick inte riktigt klockrent på förstasträckan, som han annars brukar göra. Jag fick gå ut som 75:a. Det var rejält långt till första kontrollen. Massor med folk i stråken och svårt att ta sig förbi. Jag hittade inget bra vägval utan försökte jaga på framförvarande ryggar i stråket. Efter ett tag fick jag se en ensam löpare en bit fram. Det visade sig vara Anders Nordberg. Perfekt, tänkte jag och hakade på. Vi tog, eller Anders mest, ett sämre vägval. Dessutom blev det en liten krok på själva kontrollen då vi korsade den andra gaffelns stråk.
 
Sedan flöt det på bra och jag tyckte jag sprang bra. Gjorde en liten krok på femman. Formen god. Riktigt kul orientering. Efter varvning följer jag med min lilla klunga på äventyr genom ett grönområde. Riktigt uselt och bökigt, tappar nästan tre minuter på den sträckan! Suck.
 
Springer ifrån den klungan och ikapp en annan. Får dock ställa mig i kö grönområdena. Suck.
 
Lägger sedan en minut på näst sista. Suck.
 
När jag kommer i mål på 60:e plats blir jag besviken. Jag tyckte jag ändå sprungit ok. Och när jag ser tiderna blir jag ännu mer besviken. Skitlångt efter.
 
Men när jag fick se sträcktiderna förstod jag. Tappade 4.56 till förstakontrollen. 2.49 på grönområdesäventyret. Plus mina två enminutersbommar. De två sista kan jag leva med, jag är inte bättre än att det blir några småmissar på en tuff och svår nattbana. Men förstakontrollen och grönområdeshistorien! Nästa åtta minuter på bara dem två kontrollerna. Fan.
 
Besviken alltså. Trots oerhört bra form. Pille.
 
Hade så jävla gärna löpt förstasträckan istället. I förstalaget. Då tror jag att jag hade varit sjukt nöjd med helgen istället.
 
Vi blev 66:a. Helt ok för ett andralag men inte lika bra som de senaste åren då vi varit mellan 35-40.
 
Resultat

Långhelg i Alfta

I helgen var det trevliga ol-tävlingar i Alfta. Ösa-träffen i dagarna tre närmare bestämt.
 
Fredag, medel
Jättesvår medeldistans i stenig och kuperad terräng, på en 1:7500-karta. Jag hade fått order av Thomas att köra på 80% fart och vara noga med orienteringen. Det var en bra taktik. Jag gick dock på två bommar som var på en respektive en och en halv minut. Annars var det bra förutom någon sträcka då jag kanske var lite väl försiktig och tappade tid. Blev sexa. Utklassad men ändå nöjd.
 
Resultat
 
Lördag, lång
Helgens höjdpunkt. Tuff hälsingeterräng och innan start kom glädjebeskedet att vi skulle ha fem kontroller under banans första sju kilometrar. Magiskt =) Jag sprang bra hela vägen. Gjorde dock några dumma grejer på banans längsta sträcka där jag bytte vägval och missade kontrollen lite då jag tog en svår ingång. Med bättre genomförande av den sträckan hade jag kunnat vinna tävlingen. Nu blev jag tvåa, vilket förståss var skitbra. Nöjd!
 
Resultat
 
Söndag, medel
En snällare medel än den i fredags. När jag är 20 m från förstakontrollen ser jag den inte. Den var synlig från 19 m. Så jag vänder tillbaka över en höjd och lägger bort nästan en minut. Resten av banan går bättre, och jag kommer in i ett riktigt bra flyt. Härligt. Gör en liten krok på tolvan då jag gör ett hederligt gammalt parallellfel. Till femtonde går jag också på en liten nit, men det är till sextonde kontrollen allt havirerar. Skitsvårt parti och jag får inte ihop någonting alls. Bommar jättemycket och känner mig helt värdelös. Tre minuter försvinner, sedan är det bara avslutningen kvar. Lätt orientering mot mål. Synd. Var ju ett jättebra medellopp förutom ettan och sexton egentligen. Besviken.
 
Resultat
 
Det var kul i helgen. Formen känns riktigt bra. Jag har haft problem i veckan med en ömmande ländrygg som följd av dåligt stretchade sätesmuskler b.la. Idogt stretchande och massage hjälpte mycket. Men trevligt umgänge hemma hos casa del Rost i Storsveden hjälpe nog minst lika mycket. Och givietvis kolbullarna. 
 
Ösa-Träffen är en riktigt trevlig tävling och man imponeras av arrangören som har massor av aktiviteter hela helgen. Många verkar gilla det. Var över tusen deltagare alla tre dagarna. Vädret gjorde inte saken sämre. Men jag hade hellre haft två långdistanser och en medel än nuvarnade upplägg.
 
 
 

Sprint-SM

Mot seger i B-finalen. Foto: Ulrik Nordberg
 
I helgen åkte jag alltså ner till Uppsala för att springa två lopp á femton minuter vardera i en tävling där en svensk mästare skulle koras. Det blev inte jag. 
 
Kvalet på lördag var inte förrän på eftermiddagen så vi hade god tid på oss att komma in i tävlingsmodus. Vi började med att köra en morgonjogg på Träningspaket 1 - Ekeby. Det tog 22 minuter, under 17 av dessa minutrar spöregnade det. Vi for sedan tillbaka till vandrarhemmet och såg på stockholm marathon medan vi åt lunch.
 
Det var en sk. karantän innan starten av kvalet där vi var tvungna att befinna oss i innan 15.00, trots att jag startade 17.06. Kändes lite onödigt då tidigt startande junior kom tillbaka till karantänen med sina tävlingskartor i handen. Duschen var nämligen på samma ställe. Men inte fältmåltiden, för den var på arenan 1,5 km bort.
 
Loppet gick i alla fall bra till en början. Det var klurigt och intesivt och med mina mått en riktigt trevlig sprintbana. Tyvärr gick jag på en nit två gånger. Nämligen ett staket man inte kunde ta sig förbi så som jag hade tänkt. Första gången, till 15:e kontrollen, blev misstaget inte så stort. Jag lyckades dock göra samma sak igen till 18:e då jag sprang in på en gård och fick vända då det inte gick att passera igenom pga ovan nämnt staket. Tappade ca 25 sekunder på det. Dumt. Jag blev 13.e i mitt heat. 12 st gick vidare till A-final och jag var 8 sekunder från att vara 12:a. 
 
Resultat kval
Karta kval
 
Min rygg mådde inte så bra efter kvalet. Relativt hård träning i veckan och rullskidsrejset i onsdags hade satt sina spår i gammkroppen. Korta höftböjare känns som en bidragande anledning. Lyckligtvis hade vi med oss Hana som massös i helgen, vilket var toppen. Tack vare henne kändes det mycket bättre i ryggen. Jag fick även lite rosa tejp på ryggen inför finalen, B-finalen.
 
B-finalen gick runtomkring slottet i Uppsala. Här bjöds det på en annan typ av klurighet än den i kvalet. På vissa ställen hade arrangören valt att ställa ut opasserbara staket för att göra det svårare för löparna. Detta ställde till det även för mig. Vi som inte var i A-final fick åka direkt till arenan och slapp sitta i karantän. Det var skönt. Men det var också rörigt. Det var som väldigt otydligt vad som var arena och var som var tävlingsområde och var man fick vara. Som tur var värmde jag upp ganska länge längs med startsnitseln och behövde inte lägga mer energi på otydligheter. Jag antog att man fick vara längs med startsnitseln.
 
Loppet var bra av mig, men jag gjorde två misstag ungefär 20 sekunder vardera, så egentligen var loppet sämre än det i kvalet. Nu var det dock fler klurigheter och som gjort för misstag. På några kontroller fanns det bara en väg in till kontrollen vilket gjorde att om man inte tog rätt vägval fick man en rejäl straffrunda. Det tycker inte jag är bra på sprint, men det tyckte banläggarna.
 
Vi hade även två tuffa uppförssträckor upp mot slottet. Det var trevligt för jag var snabbast på bägge dessa. Första gången utför var dock inte jättehärligt för stumma lår. Precis på slutet kom den förväntade vägvalssträckan runt slottet. Höger eller vänster. Jag tog höger och var snabbast, så jag antar att jag tog rätt. Spurtade in som segrare i B-finalen. Kul. Jag var bäst av dom som inte räckte till.
 
Resultat
Karta