Grym SkidO-Film

Ski-Orienteering from Andreas Almkvist on Vimeo.


2x200 och 3+3

I onsdags blev vi fyra man som ställde upp och trampade upp spåret i min myrbana på Tjärnaberget. Tomp, Påsen, Sjökan och jag. Ett bra pass där vi utgick från Tomp i Skräddarbacken. Efteråt bjöd Tomp på bastu och 2x200g hemgjorda hamburgare av utsökt kvalitet. Vi lyssnade även på 90-talsindierock i bakgrunden och tog en bastu. Mycket trevligt.
 
Nu igår fredag drog 3+3 igång här i Sälen. Jag och Påsen hann med en tretimmarstur på rullisarna på morgonen sedan var det full aktivitet på tävlingen från 13.00–22.15 för min del. Satt mestadels i sekretariatet under själva tävlingen, men var ute och kollade kontroller just innan start före första start så att jag fick lite mer träning.

Löpintervaller

Rollen tillverkar ett Mölkky-spel på midsommarafton
 
Det blev en bra helg i Sälen. Benen var tunga sen kajt'n men jag fick ihop en timme myr på lördagen och en fin stafett-träning vid pulsen på söndagen. Och två fina rullskidspass på det.
 
Idag var jag fortfarande ganska trött trots vilodag igår. Försov mig till 8.30. Kunde ändå genomföra ett bra styrkepass och löpintervaller.
 
Körde fyra stycken yttervarvsintervaller i Mellsta. 2km är varvet. Målet var att hålla 4-fart och sedan öka på slutet. Nu blev det dock lite högre tempo men känslan var av tröskelkaraktär. 7.38, 7.42, 7.36 och 7.17 löd tiderna, där framföralt sista kilometern på sista intervallen var hård. Mycket hård. Jag gillar det här med att avsluta passen snabbt instället för att göra det motsatta och mest konvetionella; starta snabbt och tröttna.

Orsakajt'n

15km löptävling på midsommarafton. Det gick bra och det var kul. Blev dock utklassad och jag var en bra bit efter segrande Marren, men med tanke på min löpvolym detta år är jag nöjd.
 
Tidigare har jag kört 25km-loppet på Orsakajt'n två gånger, men detta år bedömde jag att jag inte skulle palla ett så pass långt lopp. Det är fler som springer 15km så det blev riktigt kul men många jämnstarka. Jag tycker att jag disponerade loppet bra och landade på en 13:e plats.
 
Resultat
 
Efter loppet for vi upp ett gäng mox-grabbar till Sälen för midsommarfirande. Jag far hem igen i morgon söndag men de andra stannar kvar och jobbar med 3+3 mm. Riktigt trevligt igår och kroppen är härligt sönderslagen sen gårdagens lopp. Idag har jag hunnit med ett fint rullskidspass här uppe. 

Nya myrbanan

Löpte ett varv plus lite förlängning igår. MTB ToR. Mör i ben idag.
 

Ett lyckat Jukola

Det blev även i år rekord för andralaget. 35:a och tredje bästa andralag! Under natten skötte sig grabbarna bra, framförallt Böttsin som gjorde en riktigt fin andrasträcka. Vi låg länge och nosade på vår slutliga 38:e-placering från förra året. Vi var 39:a efter både tredje och fjärde sträckan. Jag fick gå ut på min sjättesträcka som 46:e lag.
 
Jag satte av i bra fart mot förstakontrollen, som var en långsträcka, och fick den riktigt bra. Var inställd på mycket individuell orientering och det var det även i början. Vid nionde kontrollen kom jag ihop med IKHP och lade mig i rygg på väg till tian. Det kändes kontrollerat och jag var med i orienteringen och vek av när jag misstänkte att det var dags för gaffling. Tyckte jag tog en säker ingång till kontrollen men läste fel på beståndsgränsen och gick på fel sida om höjden. Detta kostade 1.45 ca, vilket var onödigt då jag i princip spikade kontrollen innan jag missbedömde gränsen.
 
Samlade mig sedan och hittade tillbaka till flytet. Tog de följande kontrollerna bra. Kommer ikapp flera lag vid 15:e som var en ganska diffus kontroll. Nu blev loppet helt annorlunda; istället för kontrollerad sololöpning blev det nu oorganiserad och hetsig klunglöpning. Massor av småbommar till följd. Onödigt!
 
Skärper mig efter bommen på 22:an och avslutar bra. Saknar dock den önskade överväxeln men lyckas spurta förbi två lag precis före växel och skicka ut Bäckis precis före IKHP och Helsingin Suunnistajat. 39:a vid målinjen (37:aa vid kartövelämnandet)
 
Bäckis gör sen ett riktigt fantomlopp och för upp oss yttligare till en 35:e plats! Riktigt imponerande av Bäckis och superbra gjort av oss i andralaget. Rekord i år igen.
 
Förstalaget hade en mindre bra natt och var efter oss efter tre sträckor, men gjorde fyra bra sträckor och kunde landa på 14:e plats efter att Wille bjudit på en monsterspurt där han ställde av Marc Lauenstein och Fredrik Johansson.
 
Gott så. Verkar som det kan bli dags igen att leverera topplopp i augusti, Night Hawk står på tur.
 
Lagresultat
Karta

Sträckor på Jukola år för år

Hade för mig att jag sprungit sträcka fem någon gång men det har jag inte. Bara den och sistasträckan kvar att bocka av alltså.
 
2001 - Sträcka 4
2002 - Sträcka 6
2003 - Sträcka 3
2004 - Sträcka 2
2005 - Sträcka 2
2006 - Sträcka 2
2007 - Sträcka 4
2008 - Sträcka 3
2009 - Sträcka 1
2010 - Sträcka 1
2011 - Sträcka 1
2012 - Sträcka 3
2013 - Sträcka 6

Ökat löpträningen

Nu börjar det gå bättre och bättre att träna löpning. Knät funkar riktigt bra. Däremot dyker det upp småkrämpor här och där för att jag är så ovan att löpa. Stelhet framförallt. Försöker att köra löpning eller orientering varannan dag. En bra modell. Nu blev det dock två dagar i rad, vilket det även blev förra veckan med gott resultat. Efter dagens jukolaträning infann sig även en härlig känsla och en förhoppning om att kunna kunna springa fort till helgen. Det ska bli kul med Jukola. Jag löper sträcka 6 i vårat andralag. Kul med en sträcka jag inte tidigare sprungit.

Lite mer bilder från SM i MTB-O


SM MTB-O Sprint

Härligt, vilken succé! Fick massor med beröm för banorna och nästan alla verkade nöjda. Hur kul som helst och helt klart värt allt jobb =)
 
Passade även på att fota lite. I självstudiesyfte har jag inlett ett försök att fota RAW. Tyvärr gjorde jag bort mig och körde ISO1600. Annars känns det som en helt ny värld öppnat sig. Bildboom:
 
Hasse vann H21
 
Peter har inte vuxit i hjälmen än
 
Blomgren blev trött
 
 
 

Halva loppet bra i Alfta

Det blev ingen riktig succé i Alfta. Jag hade dock bra fart i benen och studtals orienterade jag som jag alltid borde göra. Det vill säga bra, stabilt och säkert. Hade problem att översätta kartan till verkligheten och vice versa på några ställen i början (tvåan, femman) men det var små problem i sammanhanget. Hittade flytet från kontroll fem till tio, jag var inne i det igen. På väg till elfte kontrollen går det skitbra men jag glider för långt ner i sluttningen och gör en 30-45-sekundersbom. Sen glider loppet mig ur näven. Bommar totalt nästan tio minuter på de fyra följande kontrollerna. Fan.
 
Resultat
 
Positiva saker med dagen:
- Skitkul att göra en dagstur med Tomp. Vi hann med lite catch-up och Tomp hann även hem till Hennies simavslutningsuppvisning på maserhallen.
- Mitt knä var det inga problem med alls
- Jag var bitivs riktigt bra under loppet
- Grymt väder
- Kolbulle
 
Jag hann även med ett rullskidspass på kvällen och rundade av dagen med att såga ner ett hinder inför sprinten på kvällens SM i MTB-O. På morgonen var jag även ute med lite kontrollmarkeringslappar och instruerade kontrollutsättare. Vi behövde inte åka till Alfta förrän 10:30 så det fanns gott om tid.
 

Öppet brev till UK

Hej UK
 
Jukola vore det:
Sjukt jävla kul att springa förstasträckan
Sjukt jävla kul att springa andrasträckan
Sjukt jävla kul att springa tredjesträckan
Småkul att springa fjärdesträckan
Ganska småkul att springa femtesträckan
Sjukt jävla kul att springa sjättesträckan
Sjukt kul att springa sistasträckan
 
Bifogar resultat från senaste två år:
Sträcka ett 2011, 15:e +54
Sträcka tre 2012, ut som 60 +12:44 in som 39 +16:26, 23:a på sträckan +6:07
 
Hälsningar
Martin

Bommade bort mig i Bollnäs

Fan. Det gick inget vidare i lördags i Bollnäs, en elvaminutersbom förstörde loppet.
 
Jag trodde inte jag kunde göra så stora misstag. Men det kunde jag. Förutom det jättemisstaget var inte loppet heller speciellt bra. Gjorde yttligare två stora misstag, 1.45 resp 1.30. Plus två st 45 sekundersmisstag som jag förvisso kan leva med. 
 
Det fanns dock glädjeämnen. Knät fungerade bra. Bitvis orienterade jag riktigt bra och höll bra fart i förhållande till grabbarna i täten. Helt klart positiva besked. Men orienteringstekniken är riktigt ringrostig. Så fort jag kommer ur kurs har jag ingen strategi att komma tillbaka rätt igen. Och då försöker jag ändå anpassa farten efter orienteringen. Suck.
 
Positiva besked ändå tycker jag, även om resultatet uteblev. Nya tag på torsdag, då ska jag springa långdistans i Alfta.