Framme i Kazakstan

Direkt efter lången packade vi ihop oss och inledde resan mot Kazakstan. Kanske inte helt optimal återhämtning vilket yttrade sig i att jag började blöda näsblod i säkerhetskontrollen på Kievs flygplats. Efter att ha flygit 5h österut landade vi ett tjugofem grader kallt Astana. Därefter följde 25mil busstur på en spikrak motorväg längs det platta, karga landskapet. Hotellet här i Shchunchinsk är vackert beläget vid en sjö. Vi bjöds på en vacker vinterdag med blå himmel och sol idag. Temperaturen sjönk till -7 och vi han med en sväng på snabbköpet i byn, ca 15 minuters bussresa från hotellet. Just nu kämpar vi med tidsomställningen (+4h från Ukraina). Model event i morgon. Tävlingarna inleds med sprint på onsdag.

10:a på EM-lången

Den avslutande distansen på EM blev ett kraftprov. Snöblandat regn och smutsig snö sög musten ur de flesta. Vi (liksom de andra länderna) bytte skidor i varvningarna vilket visade sig vara smarta drag. Jag åkte stabilt hela vägen. Gjorde en lite miss på första varvet, annars flöt det på bra. Skötte orienteringen själv hela vägen och orkade kriga på ända in till slutet. Plockade en plats på sista 7-8min av banan som var gemensam, och var ytterst nära att plocka två till som var precis före i mål. Blev tia i mål vilket jag är nöjd med! Ett bra mästerskap för mig med andra ord.

EM-brons i stafett

Det blev ett brons i stafetten idag! Påsen kände sig krasslig och kastade in handduken. Joel gick in och levererade en kanonförstasträcka. Jag plöjde på och gjorde ett stabilt lopp på andra. Erik avslutade sedan kyligt och bärgade bronset. Finnarna vann ganska stort och Norge knep silvret. Jag är väldigt glad över min första medalj som senior =)
Jag in mot växel. Foto: Sindre Haverstad,

Medeldistans på EM

Hyffsat lopp, men inte samma sting i åkningen som på sprinten. Ett helt ok lopp egentligen, men placeringen var ingen höjdare. 22a. Tufft idag med andra ord. Gjorde ett misstag som kan ha kostat minuten, annars var det egentligen rätt bra. Var två stycken farliga gen, varav det första var riktigt dåligt. Stukade tummen mot ett träd och ramlade lite. Men klarade utrustningen. Märklig sport detta, grymt tät resultatlista. skiljde 26 sek mellan silver och tionde man. på 43min åkning. Vilodag idag.

Podium på EM-sprinten

Idag slog jag till med ett bra lopp här i Ukraina. Det räckte till en sjätteplats som jag är väldigt nöjd över. Mitt första podium i världscupen och em-sammanhang. Själva loppet var bra utan några misstag. Ett tvivelaktigt misstag till kontroll 11, men det handlar om ett fåtal sekunder. Kroppen kändes bättre än igår, så det var gött.
Fick en ny maskot i pris, "Bröli".

Film från en fin invigning

Jag vet inte om det är trettioårskrisen som spökar, men jag blev lycklig över de små vitrosa barnens framträdande. Och den övriga underhållningen var imponerande. Bästa invigningsunderhållningen i karriären.

Mörkerfotografering i Sumy


Mixstafetten på EM

Jag och Kajsa körde i SWE3. Jag gick jättebra på förstasträckan och växlade som 4-5 bara några sekunder efter täten. Kajsa följde upp med att gå loss på andra sträckan så att jag gick ut ensam i tät. Helt ensam vid varvningen men till näst sista gör jag en riktig groda. Slarvigt!! Tappar för mycket. Kajsa fortsätter åka bra och jag gör en bra sistasträcka. Men det räckte bara till en 15-20 placering imål. Det var tätt och snabbt, fanns alltså inte utrymme för misstag. Jag är jättenöjd med allt utom näst sista kontrollen på min andrasträcka. Tyvärr ödelade den mycket. För mycket. Besviken. Påsen å Tove blev silvermedaljörer!

På plats i Sumy, Ukraina

Nu är vi installerade på hotellet här i Sumy. Resan igår var tuff. Men nu känns det bra. Model event i eftermiddag. När vi landade i kiev blev det kaos, bussen som skulle ta oss till sumy hade gått i sönder. Lång väntan väntade. Lyckligtvis fick vi seniorer åka en 15-sittsig minibuss i förväg (eftersom vi ska tävla redan i morgon). Vid midnatt kom vi fram ungefär. De övrig kom fram mitt i natten. Mina väskor fick åka med de andra, men de har anlänt så nu har jag även min väska. Solen lyser, det är vitt på backen. Det känns bra!

Rullar på

Dagarna går, på söndag åker vi till Ukraina för EM. Det gäller att hinna med lite saker innan. Jobb, träning, laga bilen, pappersarbete osv. Jag körde skido-träning i Mora igår. Det blev ett bra pass. Har kört klassiskt med pannlampa idag i Bergebo, och tammetusan, jag såg en Lappuggla.

Bilbesiktning

Bilen verkar vara lika skarp som bilden ovan...

Fick alltså lite backning på bilen. Som väntat. Parkeringsbroms/färdbroms känns som ett fel som är relaterat till varandra. De två felen ska gå att lösa genom en reparation. Enligt verkstaden kan det bli ganska dyrt, eller ganska billgit då det endast kan behövas lite justering. Tyvärr är inte jag jättehaj på detta, men det ska gå att ordna på egen hand. Problemet är att man inte kan kontrollera det så lätt. Hjullagret måste jag låta verkstaden göra, omöjligt utan hydraulpress. Lampan kan jag byta själv, har redan en sådan. Så vi får se vart detta barkar vägen. Känns inte som jag far med bilen till skroten än i alla fall.

Lilla SS

Kanonfint på Lugnet idag

Idag stod 15km fritt, masstart på programmet. Lilla Skidspelen har infört klasser för juniorer och seniorer. Perfekt genomkörare inför EM för oss skidorienterare. Detta blev första fartpasset sen USA-trippen, och musklerna var väl inte helt fräscha.

Tycker ändå jag gjorde ett bra lopp. Första 5km-varvet gick ganska lugnt, i princip alla hängde med. Ut på andra börjare det gå fortare uppför första långa stigningen när Rollen och Påsen trycker på. Endast sju åkare kvar. Jag och Rollen tappar lite i nedförsbackarna in mot varvning, eller Rollen tappar, jag glider ikapp honom, men de andra glider förbi. Därför får vi några jobbiga metrar att plocka ikapp ut på tredje varvet. Här får jag och en kille till släppa. Vi får göra upp om sjätteplatsen. Kände mig ganska jämnstark, men saknar tempoväxlingsförmågan när ett snyggt ryck kom på hyllan. Jag är ändå ganska nöjd med loppet, knappa minuten efter, men framförallt en mycket bra genomkörare.

Hade inte samma känsla i kroppen som i USA, men det gick åtminstone lättare att andas här på låghöjd. Är fortfarande ganska seg efter tidsomställningen. Sover bra på natten men känner mig överkörd på morgonen. Men det går åt rätt håll. Snart tillbaka i normal rytm.

Resultat

Hemma från USA

Det var en härlig vistelse i Kalifornien, känns konstigt att vara hemma igen. Resan hem gick bra, men omställningen här hemma har inte gått bra. Jag har varit trött i princip hela tiden sedan jag kom hem. Hoppas det blir bättre efter några lugna dagar. USA överträffade alla mina förväntningar, jag åker gärna tillbaka. Kalifornien känns som ett ställe jag skulle kunna bosätta mig.

Tävlingsmässigt är jag inte jättenöjd. Inte jättebesviken. Elva, fjortonde och femtonde är ok placeringar men loppen i sig var det bara ett som var riktigt bra (sprinten, 11a). I de andra loppen gjorde jag helt enkelt för mycket misstag. Hade hoppats på åtminstone en topp10 och helst ännu bättre.

Lången, 14e
Började bra, men i slutet av förstavarvet gör jag först ett dåligt vägval, sedan en jättebom. Tappar jättemycket. Resten av banan går bra. Precis som på lången i Budor är jag snabbast på sista varvet, i detta lopp motsvarade det ungefär halva banan! På halva banan är jag alltså snabbast. Martin för i helvetet, se till att vara med när sista varvet börjar!

Sprint, 11a
Högsta höjden jag tävlat på, över 2200m. Det kändes. En mycket fysisk bana och jag gör ett riktigt bra lopp. Tyvärr kan jag inte matcha farten för en högre placering. Är nöjd med loppet såklart. Kändes rejält illa i bröstet efteråt, förstår varför längdåkarna har en tävlingsgräns på max 1800m över havet.

Medel, 15e
Ajaj, inte alls bra orienterat av mig. Gjrde på tok för mycket misstag. Var visserligen svårt och fler som hade problem. Alltså bra slagläge för en riktigt bra placering. Om jag hade hållt huvudet kallt. Besviken och arg. Men en ok placering.

Sprintstafett, seger i den öppna klassen
Jag kvalade inte in i något av de tre svensklagen. Jag och Joel fick istället agera coacher och köra den öppna stafetten efteråt. Start 5h efter frukost. Samma banor som världscupen. Jag åker riktigt bra även om jag blir trött på slutet pga tom mage. Gör totalt 20sek misstag. Matchade de bästa killarna i världscupstafetten. Skönt. Men bäst när det inte gäller är ingen kul titel.

WRE-tävling, medel

Körde med min nyinköpta goprokamera. Ett bra lopp fram till att jag kommer ikapp Barchukov efter boet. Stressar sedan iväg på en jättebom, följt av ett uselt gen jag tog för att det skulle bli coolt på filmen (vilket det knappast blev). Ganska ofokuserat lopp. Hämtade mig mentalt efter det och skärpte mig. Avslutade bra. Bra träningspass. Blir också rätt coolt med gopro'n.

Summa sumarum: Sluta bomma, åk rätt. Det är orienteringen som avgör. Farten för fina placeringar finns.

Bad girls

Bra låt, bra video, bra tjej. M.I.A

Testar leksaker


Bildsvep från igår

Tove och påsen vann mixstafetten.
Sverige tog en dubbel före finland.
Påsen åkte fort.
Josefine och Erik blev tvåor.
Tävlingsledningen.
"Are you winner!?"
Kaffe i Squaw Valley

15e på WC3

Jag är väldigt besviken med dagens lopp, även om det blev en ok placering. Jag var inte alls med i kartläsningen idag. Hela tiden steget efter. Slängde mig in på gen och spår utan att riktigt vara med på kartan. Dåligt. 4,5min bomtid idag. 2.38 upp till placering fem. Lite kyla behövs! Även om jag inte kände mig lika pigg idag som de första två loppen så var det ändå inte det som var problemet. Jag måste lugna ner mig och orientera bättre helt enkelt. Kul med dubbelseger idag! Banan passade Erik kanon. Tycker den borde ha passat mig också, men idag var jag för kass. Ska skärpa mig.

11a på WC2

Idag gjorde jag ett bra lopp! Auburn skiclubs spårnät bjöd på mycket mjölksyra i en väldigt fysisk och skidåkningsbetonad sprint. 140m stigning på en sprint är mycket. Lägg där till att vi tävlade på 2250möh. Teichmannhostan var ytterst påtaglig efter målgång. Men det var härligt. Tror jag skulle kunna kapa 10-20sek på loppet på vägval, annars blev jag helt enkelt ifrånåkt. Imponerande av Påsen att ta hem tävlingen och Tove visar ingen som helst respekt för konkurenterna. Kul med Kajjans pallplats också. Solen skiner, vi har det härligt. California love.

Cribs go skidO