Lost in translation, del 1

Igår kopplades verkligheten och filmens värld samman. Jag åkte hiss ner till lobbyn med en Japansk liten dam. Följande konversation utspelades:
- Where are you from?
- Sweden
- Oh, Finland!
- No, Sweden
- Ok, Finland
- No, I'm from Sweden (Här pekar jag på sverigemärket på min tröja)
- Ok, ok.................. Finland


Bifogar trailern från filmen:

Fina fisken i Rusutsu


Foto: Elisabeth Rost

Det är riktigt bra här i Japan. Mycket snö, kanonfint hotell och god mat. Rå fisk och pinnar istället för bestick är det som gäller här. Igår testade jag skidor här i slalombacken utanför hotellet och åkte runt på skidspåren i tivoliparken. Det snöar en hel del, går inte många minuter innan snöfallen.

Idag for iväg till Otaki och tränade, det bjöds på skido-övning och kalasfina, nypistade skidspår. Solen tittade fram några minuter dessutom. Nu ska jag ägna mig lite åt skidvård. Vi hörs!

Framme i Japan

Nu ar jag pa plats i Rusutsu. Resan gick bra men det var slitsamt. Jag har ingen egen dator med mig men ska forsoka uppdatera sa gott det gar anda. Tangentborden ar lite miffo har, sa det tar tid att skriva. Datorn hitta pa egna ord av bokstavskombinationer.

Dags för avfärd


Väskan är snart packad, skidorna är klara och humöret är på topp. I morgon bär det av till VM. Det ska bli grymt kul och spännande. Jag har laddat upp med att se Lost in translation (en av mina favoritfilmer) för att hitta Japankänslan. Jag misstänker att filmen är starkt verklighetstrogen i många hänseenden och att Japan är annorlunda. Mycket kul att se fram emot med andra ord. Tränade lite lätt idag, känslan är bra.

Ny VM-design

Passar på att uppdatera utseendet på bloggen inför VM. Min förhoppning är att det finns Internetåtkomst i Rusutsu så att jag kan uppdatera. Gillar du nya looken?

Långdistans i Säter

Tungt idag. Rejält snöfall innan och i slutet av loppet. En rolig bana, men jag hade ingen bra dag. Orienterade bra bortsätt från en kontroll där jag gjorde en riktigt klantig grej, tappade två och en halv minut. Den gångna veckans hårdträning har fungerat bra och nu känner jag mig redo att flyga iväg till Japan för VM.

DM Kortdistans

Säterbygdens OK bjöd på en fin-fin tävling. Bra spår och intensiva banor. Jag tyckte jag hade bra flyt och gjorde ett bra lopp. Däremot har jag tappat några onödiga sekunder på några ställen. Drog i alla fall hem DM-guldet, eftersom jag hade två utsocknes löpare för mig i resultatlistan, Rollen och Påsen.

Resultat:
1. Rollen 30.32
2. Påsen 30.59
3. Hammer 31.26
4. Angeleyes 32.59
5. Grillen 33.47
6. Jedin 34.58

Splits

SkidO på Lugnet

Igår körde vi SkidO-övningar på Lugnet. Tre stycken sprintbanor som vi körde med 30 sek startmellanrum för att få upp tävlingshetsen. Riktigt bra pass, och hela herr-VM-truppen var med plus en handfull utmanare.

I helgen ska jag köra
DM i Säter. Blir skoj. Vi har dessutom samling med Malungs OK i Falun under helgen.

Distanser på VM

Nu har jag fått besked om vilka distanser jag får åka på vm. Det blir sprint och medel. Jag är nöjd även om jag gärna hade åkt lången, speciellt eftersom masstart ökar chanserna för placera sig högt upp i resultatlistan och att jag har mitt bästa internationella resultat på lång (4:a på NOM). Men inget att hänga läpp över, tvärtom skönt att veta vad man ska sikta in sig mot. Alla distanser är roliga och det är logiskt att jag, Nordegrill och JG får två individuella distanser var och att Påsen och Rollen får åka alla tre. Stafettlagets tre sträckor fördelas efter de som åker bäst, inga konstigheter.

Intervaller

Såhär i formtoppningstider blir det mycket intervaller. Igår körde vi fin-fina skido-intervaller på Lugnet, dock kände jag mig tung efter söndagens kraftprov (SM-lången) och mjölksyran vägrade släppa i det kärva föret. Ett bra bass. På kvällen försökte jag få bukt med min slitna kropp, sprang en sväng där jag provade på att trycka på lite och sträcka ut steget, kändes bra. Följde upp med en kort session i gymet som bestod mestadels av strech.

I morse körde vi sprint-ol-duell-intervaller i Herrhagen. Bra pass som blev tufft. Fyra banor som tog totalt 34 minuter. Man mot man, jag vann. Bästa med passet var att det kändes ganska bra i benen att springa på fort. Första gången på väldigt länge!

Klar för VM


Så här glad blev jag när Sture ringde och meddelade att jag är klar för VM i Japan. Visserligen var jag så glad även på startlinjen på lördagens SM-sprint då bilden togs, men för att illustrera känslan funkar bilden bra även nu.

VM avgörs i Rusutsu, som ligger några mil från Sapporo. Just nu är snödjupet 210cm. Vi åker den 24/2 och återvänder hem 9/3. All info om tävlingarna finns på
arrangörens hemsida.

SM-helg i Sundsvall

Kanonväder och kanonfina tävlingar. Min moderklubb gjorde ingen besviken med att arrangera ett riktigt klassarrangemang. Bra banor och fina förhållanden.

Sprint
Jag gjorde två dåliga sträckor där jag tappade 24 resp 40 sek. Det senare var ett vägval som visade sig vara mycket sämre än det bästa vägvalet (som väldigt få tog). Små marginaler som visade sig vara riktigt stora. 5:a, inte nöjd.

Lång
En riktigt tuff långdistansbana. Bara smalspår, ganska kuperat, luriga vägval och lång segrartid. Perfekt. Tyvärr gjorde jag lite dåliga vägval på några sträckor. Ganska bra egentligen, men jag kan bättre. Femma idag igen.


All info:
SM-hemsidan

Två fullspäckade dagar

I tisdags var det hemma hos-träning hos ol-davve. Jag och Rollen var de enda deltagarna och vi körde en långa natten-träning i den djupa snön. Efteråt bjöd David på käk och nybakat bröd med Mästarnas mästare i bakgrunden. Lite senare plockades skido-pärmarna fram och vi analyserade kartor så att det stod härliga till. Kom hem sent.

Tidig uppstigning på onsdagsmorgonen för att åka upp till Grönklitt och köra dubbla pass skido med skidgymnasiet. Riktigt bra övningar och kanonväder. Lite kallt dock. Jag snuddade vid ett träd och rev sönder min tröja, men var glad ändå. Kom hem ganska sent och gick på inflyttningsmiddag hos Rollen och Smegge. Trevligt! 

Vilodag

Skönt med vilodag. Tyvärr var det kanske vinterns finaste dag idag, så det lockade att spänna på sig skidorna och ta en tur i solen. Men träningsplanen ska följas har jag lärt mig, trots taskig tajming. Och så blev det. Jedin fyllde år idag, inte 30 men ganska nära, och bjöd på tårta. Trevligt.

Träningsdag i Falun

Igår var jag i Falun och körde en träningsdag med Nordebo. Mycket trevligt. På förmiddagen var det snökaos och lösa spår. På eftermiddagen hade snöandet avtagit och de nypistade spåren var riktigt fina.

Testrace och snöpuls

I förmiddags körde jag. Rollen och Nilsson testrace i Bergebo. De senaste dagarnas snöfall hade gjort spåren ganska mjuka, men tack vare pistmaskinen gick det rätt bra att åka ändå. Dock var det ganska tungfört. Loppet gick väl ganska ok, men jag stumnade och grävde ner mig i uppförsbackarna på andra varvet. Men ett bra pass blev det.

På eftermiddagen löpte jag snöpuls med Sjökan. Skönt att få sparring av en spattig junior. Det ligger mycket snö på Tjärnaberget nu och det är riktigt gött med en riktigt vinter. Efteråt svängde jag förbi gymet och pumpade lite. Kände mig i fas med veckans träning. I morgon blir det träningsdag med Nordegrill. Det ser jag fram emot. Blir hård träning, skitsnack och förhoppnigsvis palt till lunch.

Vintercup

Det var dags att sträcka på benen i afton. Jag ställde upp på mellanbanan eftersom jag varken sprungit fort eller länge sedan i höstas. De första två kontrollerna var ihopgafflade med långa banan, därav hetsigt, jag fick faktiskt ryta till åt en rookie att lugna ner sig lite då han stampade på mina fötter vid första kontrollen. Till trean vek vi på mellanbanan av. Två leksingar tog rygg, trots att de sprang långa banan. Trean var en lurig kontroll, Rollen och jag stod och kliade oss i huvudet utan att se reflexen som hängde bakom ett träd tio meter bredvid oss. Resten av loppet löpte jag ensam i tät och spårade i snön. Väglaget varierade från lättlöpt till tunglöpt. Kändes ganska bra i mitt lår och orienteringen flöt på bra.

splits

Järvspår

Både igår och idag har jag varit uppe i Gyllbergen och kört härliga skidpass. Igår träffade vi på en gubbe som visade oss järvspår i snön. Läckert att det finns järv här nere. Idag var vi et stort gäng från skidhögskolan som for runt vilmarksleden och ner till Tuna Hästberg b.la. Smegge stod för två graciösa vurpor och klarade sig helskinnad. Brindbergs väggade och alla var nöjda efter genomfört pass.

Resumé NOM

Sprint
Startade riktigt bra, farten var god och karläsningen flöt på. Till fjärde kontrollen tappade jag lite tid, ser det inte som en bom utan att vägvalet jag tog inte var snabbast. Låg där på en tredjeplats. Till femman missade jag ett avgörande gen, tappade 15 sek. Sjätte kontrollen tog jag bra och såhär långt är loppet bra. Men till sjunde kontrollen skiter det sig. Jag kan inte bestämma mig vilket vägval jag ska ta och svänger höger när jag ska rakt fram. Jag får vända och tappar kontrollen över loppet. Tar fel vägval och kastar mig in på ett gen. Ett uselt gen, ramlar, fastnar, ramlar, tappar 33 sek. Två kontroller kvar. Inte nöjd.Lång
Revanschsugen, speciellt då jag kände att farten fanns på sprinten. Det skulle bli långt och tufft och svårt. Perfekt. Jag startade i Par med Matti Keskinarkaus och hade som mål att åka lika fort som han de första två varven för att sedan kunna spurta ner honom på det sista gemensamma varvet. Öppnade hårt och körde på bra, gjorde dock några småmissar på det första varvet. På andra varvet började jag bli trött och gjorde lite mer misstag. Till varvningen hade jag tappat lite mer tid och även någon placering. Jag fick en rejäl portion sportdryck och gel, vilket gav en kick. Tyvärr såg jag inte till Matti men fick matchning om att det var tätt framåt. Jag tyckte jag kunde åka fort och mötte Matti på ett spår, låg där en minut efter honom. Tyvärr gjorde jag ett större misstag på ca 30 sek två kontroller senare, och var lite tveksam över ett spår i en uppförsbacke. Men jag gav inte upp och pressade på in i mål. Gled in på en fjärdeplats, Mycket nöjd! var hela 1.45 upp till bronset så medalj hade blivit tufft. Soloåkning hela vägen gör att jag värderar loppet högt.Medel
Ingen NOM-status på detta lopp. Parstart även denna dag och jag fick starta sist, ensam. Småstrulade mycket på första varvet och var 12a i varvningen. Hade inte samma fart som på lången kände jag. Andravarvet var egentligen ganska bra, men ingen toppfart. Blev 10, egentligen ganska bra, men jag är inte nöjd. En jävligt lång medeldistans, 50% längre segrartid än vad det ska vara på medeldistans...

Stafett
Hade behövt ett bättre lopp på medeln för att få chansen i förstalaget, Rollen och Påsen var självskrivna. Desto jämnare för JG, Nordebo och mig. JG fick förtroendet och förvaltade det väl. Nordebo skulle ha gått förstasträckan, jag andra och Joel sista i SWE2. Men Nordebo fick kasta in handduken på morgonkvisten pga halsont. Således fick jag debutera som startman i stora sammanhang. Hade helt fel taktik. Körde hårt i början och hade ingen före mig de första fyra kontrollerna. På långsträckan till femman, som var gemensam, släppte jag upp ett finskt lag som fick dra, eftersom jag inte såg JG bakom mig. Han var dock med och jag agerade hjälpryttare då vi tog ett eget vägval. Tyvärr var jag inte tillräckligt fokuserad och svängde ner på fel spår nära kontrollen. Resten av loppet blev solo och jag tappade en del på gaffling om jag förstår sträcktiderna rätt. Var för långt efter in i mål för att vara nöjd. Växlade ut till reserven Nilsson, som hade en mindre bra dag. Joel åkte ok på sista. Förstalaget vann. Varför kör jag inte samma förstasträckstaktik som i ol? Hatar mig själv lite...

Nordiska Mästerskapen

Har kommit hem efter Nordiska Mästerskapen i Orsa-Grönklitt. Det var kanonfina tävlingar och perfekta förhållanden. Jag gjorde en hyfsad insats där långdistansloppet var höjdpunkten. En fjärdeplats smakade riktigt gott. Återkommer med en summering av loppen. Så länge finns resultat (svårlästa eftersom det var parstart på både lång och medel, vilket rör till sträcktiderna. Och stafettens sträcktider ter sig svårbegripna) på www.skijwoc2009.se

Jag har varit borta ett tag nu. Helgen innan NOM var vi på helgsamling i Malung med Offensiva Mårdar. En riktigt bra samling med ett taggat gäng. Mirakelmannen Åkerman var med och fixade till min sargade kropp som fungerar bättre och bättre för var dag. Att kuna ta löpsteg utan smärta är en skön känsla.

Jag måste skaffa ett jobb dessutom. Tips?