Grillbergen


50% barmarksträning

Det är fortfarande bra skidföre i krokarna. Jag har således kört 50/50-fördelning mellan barmark och skidträning i veckan. Körde ett riktigt fint skarpass i Gyllbergen i tisdags och i morse körde jag ett magiskt fint skejtpass på Lugnet på morgonkvisten på kalasfina spår. Snabbfört och kuperat.
 
Natt-träning vid Källviken igår där det gick bra förutom en större miss på 2-3 min. Det var påtagligt att kartkänslan och skogssteget inte riktigt sitter ännu. Och onsdagens tvåtimmarstur på Tjärnaberget bidrog inte riktigt till fjäderlätta ben heller.
 
Tre skidpass och tre löppass hittills denna vecka. Lite besviken att det bara blev 980 höjdmeter på dages två pass (630 på Lugnet och 350 på Tjärnaberget). Retligt nära en tusing!

Bra säsongsavslutning i Umeå

 
Det blev en trevlig skido-helg i Umeå. Tre lopp på två dagar i varmt och blött väder. Arrangören hade kämpat bra och fått till fina tävlingar trots snömängden. Det är lite ironiskt att konstatera att skidorna inte fick en enda repa här medan skidorna blev "slaktade" i Åkersjön där det var en meter mer snö (plogade svartvägar som var vägval bidrog till skidslakten).
 
Stafetten
Gjorde en riktigt bra förstasträcka och var först till växel. Eftersom jag inte hade någon herre i klubben att åka med fick jag växla över till Elin istället. Tyvärr hade inte hon en av sina bättre dagar och gjorde lite för mycket misstag på andrasträckan. Det var synd då det var hårt nog att ställas mot herråkare. Jag åkte bra på tredjesträckan och Elin körde bättre på sistasträckan och vi blev sexa. Umeå vann.
 
Sprint
Det var även en eftermiddagssprint med NM-status i lördags. Åtta plusgrader och riktigt tunga och blöta spår. Tungfört. Jag gjorde återigen ett bra lopp och lyckades ta en klar seger. Kul. Det är egendomligt att köra skido-tävlingar utan underställ och kunna stå utan överdrag efteråt utan att frysa.
 
Masstart
Säsongsavslutning med masstart. Bara en plusgrad idag och föraningarna pekade på riktigt grisigt före med lite nederbörd och ännu mer sugande spår än på stafetten. Men eftersom det "bara" var 1-2 plusgrader höll sig snön isig och nederbörden gjorde snarare spåren isigare än sugande. Således lättfört och ett tigth rejs. Jag tycker jag gjorde ett bra lopp. Var osäker några gånger då jag låg först på min gaffel i inledningen. Ut på gemensamma avslutningen hade jag bra jaktläge på Rost, Spörry och Blomgren. Kunde jobba mig ikapp succesivt. Tyvärr var jag inte tillräckligt med då Rost gjorde en lite krok. Det kunde ha varit chansen att komma förbi och kanske få en liten lucka. Hamnade på en tredjeplats i ledet och det blev även placeringen i mål. Det var bra. Kul tävling.
 
En trevlig helg med bra resultat. Var speciellt med tävling med så pass lite snö och där man i princip genade hela tiden. Rakt på för det mesta. Åtminstone där det fanns snö. Det kan bli lurigt, på ett sätt lättare men samtidigt är det nära till misstag då man fort åker förbi ett spår och blir vilsen.
 
 

Natt-OL

Körde första kartpasset sedan Smålandskavlen idag. Gick helt ok men det märktes att det var länge sedan sist. Det positiva är att det finns många tillfällen kvar att bättra på tekniken inför 10Mila.
 
För att förenkla det hela så gick det bättre att följa spår än att spåra själv.

Hemma

Hemma. Trodde det var vår, men idag kom vintern tillbaka. Härligt!
 
Inte förvånad, mars är en vintermånad. Jag åkte skidor 19:e april i Borlänge ifjol.
 
Sista skidO-tävlingarna i helgen i Umeå. Ryktas om att arrangören skottar ihop spåren. Ska bli intressant. Verkar som det ska snöa lite där uppe med så det blir nog trevliga tävlingar. Ska bli kul hursomhelst.
 
Jag hoppas snön i dalarna ligger kvar åtminstone till nästa helg. Vill hinna med lite vårskidåkning innan ol-säsongen börjar.

Ultralången

Nja, det blev inte något höjdarlopp på WC-avslutningen, ultralången.
 
Första varvet gick kanon, tog bra vägval och stressade inte. Ut på andra varvet tappade jag först kartan i en utförsbacke när kartstället blåste upp och kartan for iväg. Tappade då min klunga och fick jobba lite väl hårt för att ta ikapp. Gjorde sedan ett dåligt vägval så att jag återigen fick jaga. Kände mig ganska pigg, men det tar på krafterna att få jaga ikapp hela tiden. 
 
Fortsatte med bra sträckor blandat med sämre sträckor på tredje varvet. Gjorde dessutom en tråkig vurpa i slutdelen av tredje varvet då jag fastnade med skidan på ett gen. Tappade väldigt jobbiga metrar på de som tidigare var i rygg på mig. Ut på den sista raka delen hade jag ett fin klunga framför mig med häng på topp tio. Tyvärr var jag för trött i skallen för att kuna göra något vettigt av läget. Gjorde ett riktigt dåligt avslutningsvarv.
Trots att jag hade ganska bra med krafter kvar, men med en trött skalle går det inte.
 
Blev 16:e.
 
En liten besvikelse då jag hade hoppats på att kunna avsluta med ett riktigt bra lopp då jag tycker att ultralång passar mig bra. 
 

Bra lopp på stafetten

Foto: Skogssport
 
Skönt att göra ett bra lopp idag! Gick egentligen bra hela vägen och kroppen kändes bättre än igår. Hade två incidenter under loppet. Fastnade med skidan på ett ställe och blev påkörd bakifrån, inget större tapp och med lycklig utgång. Däremot var det värre när jag krockade med norge innan varvning. Känt från tv. Åkte bra in till växel sen. 
 
Blomgren fortsatte bra på andrasträckan och vi var med i matchen om medaljerna. Rost, som chansade på start efter att ha varit sjuk och gjorde en hjälteinsats. Men sjukdomen hade satt sina spår. Han orkade bara med första halvan. Vi landade på en femteplats. Bra men det är medaljplatserna man vill åt. 
 
Förstalaget hade lite stolpe ut och blev fyra. Alla sex killar gör bra lopp men vi har stolpe ut. Tråkig svenskdag.

Tungt på medeldistansen

Jag hade ingen bra dag idag. Första fyra kontrollerna gick bra sedan gjorde jag en liten tiosekundersbom. Det var väl egentligen enda misstaget förutom två vurpor då mina skidor skar ner och fastnade i den mjuka snön. Jag tog något dåligt vägval men det var inga stora tidstapp. Det var helt enkelt en dålig dag fysiskt, hade ingen bra känsla alls. Nya tag i morgon. Det ska bli kul med stafett!

Vilodag

Vilodag idag med utflykt till Tyumen city och lite skidning i "Påskeføre"

Videouppdatering nr 2 från Sibirien


EM Långdistans

Stark på andra halvan av banan. Foto: Elena Fedotova 
 
Jag kom iväg bra i starten och tog första kontrollen bra. Tyvärr gör jag ett litet dumt vägval till tvåan och tappar några positioner och över den gemensamma vägpassagen mellan tredje och fjärde kontrollen är det många åkare emellan mig och min tidigare "rygg". Fortsätter bra men det går segt. Gör ett litet misstag inför varvning, men inget stort. Byter skidor som planerat i första varvningen och upplever att de nya skidorna går bättre. Andra varvet går riktigt bra till jag börja varva damlöpare som är svåra att passera på smala skoterspår. Dessutom är det svårt att passera klungor av damer som plogar utför. Suck. Gör tyvärr två misstag där jag missbedömmer korsningar. Efter det går det riktigt bra och jag börjar avancera. Det blev ganska mycket soloåkning för mig idag. I slutet av tredjevarvet inför varvning och det raka avslutningsvarvet kommer jag ihop med en liten klunga och är först ut i den på avslutningsslingan. Tyvärr hade jag ingen framförvarande inom synhåll att jaga på, men däremot fyra fem grabbar i rygg på mig. Är väldigt nöjd att jag höll i avslutningsvarvet bra och höll de andra bakom, sånär som på Spörry som slipstreamade sig förbi i backen ner mot upploppet.
 
Blir 13:e (12:a i EM då en Ryss i nationell grupp var före). Ok resultat men jag hade siktet inställt högre. Med ett bättre förstavarv hade jag kunnat få ganska bra ryggar ut på andra varvet och troligtvis fått en bättre resa än den jag hade på mestadels egen hand. Ca en minuts misstag idag är ändå ett bra lopp, men jag hade inte dagsformen för mer idag. 

12:a på sprinten

Foto: Skogssport
 
Det blev ett ok resultat på dagens EM-sprint, 12:a, 45 sek efter. Jag inledde dock lite sämre och tog ett dåligt vägval till ettan. Dessutom vurpade jag. 26 sekunder efter vid första mellantiden (andra kontrollen). Därifrån går det bättre och jag åker upp mig i resultatlistan. 
 
Kul med Toves och Ulriks medaljer. Blomgrens femteplats var också riktigt kul. Men roligast var nog Hanas guldmedalj efter ett grymt lopp!

Mixstafett

Det blev en riktigt fin TV-sändning idag sägs det. Jag har inte sett så mycket av den då jag var med och åkte själv. Tyckte jag gjorde tre bra sträckor men hade oturen redan vid första kontrollen där det blev ett mindre kaos med vurpor b.la. Tappade ungefär 20 sekunder på det och var hela 52 sekunder efter vid andra kontrollen som också var en TV-kontroll. Nu hade ju de som var först dit också kortare gaffel, men ändock en ganska tråkig start. Resten av tävlingen flöt på bra. Linde gjorde bra sträckor och vi var i mål som 13:e lag. Tyvärr hade inte en stämpling tagit för Linda så vi blev DSQ. Tror jag!
 
Hursomhelst var det kul idag och jag tyckte jag fick positiva besked inför kommande tävlingar. Ett riktigt proffsigt arrangemang är det vilket gör det extra skoj.

Videouppdatering från Sibirien

 

På plats i Sibiriens pärla

Efter en med skidO-mått mätt ganska lidrig resa landade vi vid femtiden lokal tid i Tyumen. efter några sämre försök till sömn under resan var det gött att lägga sig och sova fram till lunch.
 
Hotellet är fint. Stadion är maffig och vädret är bra. Det blir kanoners det här. Model event i morgon. Mixstafett på fredag. Jag åker i lag 3 med Linda

Stafettvasan

Igår körde jag Stafettvasan med jobbet. En kul grej och en kul tävling. Jag körde sträcka ett och var hela tiden inställd på att köra stakning på skejtskidor. Mest för att testa på hur backen i starten känns att staka uppför men också för att få en bra genomkörare inför EM som börjar nästa vecka.
 
Det hade varit runt nollan under natten så spåren i starten kändes snabba. Det var det också. Starten var jättelugn och sansad, var inga som helst problem att komma fram och med så pass få lag var inte avsmalningen över tjärnen några problem heller. 
 
Väl i backen var det en kille till som stakade av oss långt framme. Jag förskte åka fort och energisnålt och fick en ganska bra rytm tycker jag. Med facit i hand borde jag kanske ha åkt fortare innan backen och haft lite lucka mot de med fäste. På toppen av backen var jag ungefär minuten efter täten, och den andra killen som stakade var 10-15 sek före kanske. Jag var övertygad om att jag kunde plocka tid på täten på myrarna, men det visade sig vara svårt. Det blev solokörning för mig med åkare inom synhåll 15-25 sek före hela vägen från toppen av backen till Mångsbodarna.
 
Det kändes bra tycker jag, men det var frustrerande att inte kunna ansluta till klungan framför. Lite bättre åkning i backen eller lite bättre skidor hade nog gjort att jag klarat uppgiften. Nåväl, det blev ett bra lopp ändå, och ett bra träningspass. Var 1.38 efter Mattias Fredriksson vid växel. Klungan med plac 3-8 var 1.09-1.12 efter.
 
Laget fortsatte sedan bra och vi kom 54 på tiden 5.30.