Weekend i Uppsala

Jag for ner till Uppsala i helgen och hälsade på Joel och Elsa. Jag och Joel körde även två OL-tävlingar och lite styrketräning samt kartjogg i Lunsen.
 
Uppsala möte natt
Jag gjorde ett bra nattlopp. Lite trevande i början då jag hade problem med att "komma in i kartan". Det var bitvis väldigt risig och bökig terräng. Efter att ha brottats i grönområden vid kontroll 6–9 bestämde jag mig för att hålla mig ifrån skogen. Alltså springa runt om det finns minsta lilla möjlighet till det. Det lönade sig. Efter det beslutet tar jag resten av banan riktigt bra. Kul med ett bra nattlopp såhär inför 10Mila.
 
Resultat
 
Styrketräning och kartjogg
Morgonpasset startade inte så tidigt. 16:22 drog jag igång roddmaskinen på gymmet. Övade lite på de nya övningarna jag ska lära mig och köra under sommaren. Dock var det inte jättehärligt att köra djupa benböj dagen efter ett nattlopp. Det var heller inte någon speciellt härlig känsla i låren under kartjoggen i Lunsen. Men det var grymt fint. Och svårt. 
 
Uppsala möte långdistans
Var beredd på en riktigt svår bana. Det var det också, men samtidigt lite snällare än det vi möttes av på kartjoggen. Nu tror jag dock att orienteringen faktiskt förenklas genom att man löper i tävlingsfart mot för att kartjogga. Nåväl, jag var lite för noggrann och defensiv i början. Gick även på någon liten bom första tredjedelen. Jag kom sedan in i matchen lite mer. Tyvärr gör jag en riktigt dålig långsträcka där jag dessutom lyckas missa vätskekontrollen. Skärper mig och avslutar sedan riktigt bra. Mot slutet kommer jag även in i orienteringen på ett bättre sätt och vågar vara mer offensiv. Härligt! Och benen var inte super, men klart bättre än under lördagen.
 
Resultat
 
En supertrevlig helg med fantastiskt fint väder. Underbart. Skönt att snacka lite skit med Joel också. Dvs träningskultur, matkultur, hipsterkultur och finkultur.

Den lever

Skodan lever i någon annans händer
 
Idag blev jag omkörd av Gammskodan när jag var ute och cyklade. Fick en lättare chock. Bilen såg ut att vara i gammalt hedligt skick. Verkar som den nya ägaren kanske kan få den över 30 000 mil, något jag inte lyckades med själv. Det känns i alla fall bra att bilen blev upprustad istället för nedplockad som donatorbil för att bygga upp en annan bil. 
 
 
 

701h

 
Träningsåret är slut och ett nytt tar vid. Jag har genomfört ett mycket bra träningsår där allt egentligen har gått enligt plan. Mitt samarbete med Annika Zell på DSA som tränare har varit värdefullt och utvecklande.
 
Träningsåret började dock lite dåligt då jag förra året var skadad med mitt hopparknä light som gjorde att jag inte kunde börja springa förrän i mitten av maj och att jag inte åkte skejt på rullskidor förrän efter O-Ringen. Dock löste jag det genom annan träning och det blev mycket rullskidor och styrketräning förra våren/försommaren. Framförallt har jag inte haft några sjukdomsavbrott. Endast en handfull sjukdomsdagar har jag haft under året.
 
Efter O-Ringen och mina heltidsjobbsmånader maj-juli började den riktiga hårdkörningen med träningen genom läger. Nordseter, Grönklitt, Örebro och Jönköping var fina barmarksläger. Bruksvallarna och Arvidsjaur fina snöläger som kunde genomföras enligt plan. Däremot blev det lite annat än plan runt jul/nyår då jag tänkt tränat mycket skidor i Sundsvall. 500m konstsnö var förståss bättre än barmark och räddningen blev en vecka i Vemdalen med mycket bättre förhållanden. Som uppladdning till EM blev det ett härligt höjdläger i Livigno i februari.
 
Överlag blev det också mycket löpning genom vintern, något som jag både planerat att hålla i bättre men som också blev naturligt då det var så pass dåligt med snö.
 
Resultatmässigt inte nöjd
Själva tävlingssäsongen blev inte riktgit vad jag hoppats på. Jag tycker jag har blivit en bättre skidorienterare men resultaten har inte visat det riktigt. Jag tycker att jag har gjort många bra och stabila lopp, men de riktiga fullträffarna har saknats. De bästa loppen har varit vid "fel" tillfällen (stafett i andralaget och jaktstart). Något som vittnar om att kapacitet finns ändå finns där. Nedan ett diagram som visar mina individuella världscupsloppsplaceringar. Tråkigt med en dålig avslutning med EM-medeln och ultralången. Mellan dessa två skitlopp gjorde jag dock en riktigt vass stafettsträcka, kanske ett av mina bästa lopp i karriären.
 
 
EM-medeln med 22:a-platsen där jag hade en riktigt dålig dag sticker ut
 
Jag har placerat mig på placering 10-13 i nästan alla WC-lopp, vilket är bra men samtidigt inga placeringar man vill ha. I alla fall inte hela tiden. Två tiondeplatser där jag varit 29 sekunder från seger. Tiondeplats där jag åkt skitbra. Tioendeplats där jag åkt ganska dåligt. Frustrerande.
 
Förra säsongen var det rena misstag jag lade bort tid på. I år har det varit mer att jag tagit fel vägval och blivit ifrånåkt. Kan vara att jag blivit för defensiv i min orientering för att undvika misstag. Kan vara att alla andra blivit mycket bättre. Kan vara något annat. Det är det jag försöker grubbla på och hitta lösningen på fram till VM nästa år. Jag har lite idéer jag bollar med Annika. Jag ser fram emot att genomföra dem.

Superpåsken

Det blev riktigt bra väder i helgen och fin-fina orienteringstävlingar i Sörmland. Varierande resultat men behövliga steg på vägen mot 10Mila-formen. Det var trevligt att orientera i påsk helt enkelt.
 
Stigtomtakavlen
Efter diverse omkastningar fick jag springa den raka fjärdesträckan på 9,5km. Skitkul men ovant. Jag kan inte minnas att jag sprungit någon rak sträcka tidigare. Jag fick gå ut i en bra klunga ca 1.20 efter täten. Vi inledde skitbra, Järla drog. Säkert, harmoniskt och ett jämnt tempo. Perfekt, tills vi kom ikapp täten redan efter tio minuters löpning. Här blev det dock väldigt stimmigt. På långsträckan till sjätte kontrollen är jag inte riktigt med på orienteringen, vilket ingen annan heller verkar vara. Vi stannar upp och tittar på varandra. Här lyckas IKHP få en lucka på eget vägval. Det blev en bom på tre minuter. Följande kontroller fortsätter i hetstempo med mycket misstag. Jag blir irriterad och går upp och drar från tionde kontrollen in till varvning. Efter varvningen skruvas tempot upp och Järla går upp och drar och vi tar oss in till växel 40 sekunder efter ledande IKHP. Med i klungan, uppdraget slutfört. Känns dock lite surt att vi släppte iväg ett lag. Bäckman springer bra på femtesträckan och skickar ut Jakob på en andraplats. Tyvärr får Jakob se sig passerad av några lag och vi landar på en femteplats efter en bra laginsats.
 
Resultat
 
Öppen 8 på Kolmårdsmedeln
Joggade runt Öppen 8. Bra kartkontakt, bra flyt, behagligt tempo. Grov karta och bitvis väldigt luperat i kanonfin terräng.
 
Silva League Finspång
14,5 tuffa kilometer i H21E2. En fin och tuff långdistansbana. Det märktes att man måste träna upp de färdigheter som krävs för denna typ av underhållning. Tävlingen var för mig främst en viktig byggsten inför resten av säsongen men jag hade också förhoppningar om att kunna springa bra med tanke på hur pass bra det gått på säsongens inledande lopp. 
 
Det gick däremot inte jättebra. Jag hade problem med kartläsningen (säsongens första pass på 15 000-del). Jag hade problem med att löpa i skog och navigera samtidigt. Ovana helt enkelt. Jag hade problem med riktningen några gånger - något som jag måste bli bättre på. Framförallt var jag dålig på kortsträckor. Under loppet gick det bättre och bättre egentligen. Jag tror jag "kom in i det" på något vis. Det var tufft att hålla på i 98 minuter. Uppskattningsvis sex minuter misstag och lika mycket till finns att hämta i de färdigheter som innan loppet var ostimulerade denna säsong.
 
Det var ett skitkul lopp och en viktigt genomkörare. 
 
Resultat
 
Kolmårdskavlen
Fick äran att springa förstasträckan. En uppgift jag trivs med. Jag hade dock inte en bra dag. Benen var trötta efter långdistansen. Kom iväg bra i starten och var först till min förstakontroll. Tempot var behagligt, det kändes bra. Mot tredje-fjärde kontrollen är många lag före och jag inser att jag haft en lite längre gaffel. Till nästa gaffel är jag återigen först och ser bara en tom skog före mig. Går på en bom och några lag smiter förbi. Skönt att få lite lag att jaga. Men jag tar eget vägval. Kommer till en gemensam del där jag har uppskattningsvis trettio lag före mig. Jag tar återigen ett eget vägval jag tappar på och följer upp det med en bom. Suck. Här börjar även krafterna tryta. Jobbar på bra och "plockar ryggar". Är stark i skogen men på en längre vägsträcka på vägen hem har jag ingenting att komma med. Får slita rejält. Vill lägga mig ner och ge upp. När vi väl kommer in i skogen igen går det bättre och jag går upp och anför klungan till förvarningen. Bommar en minut på följande kontroll. Ramlar in till växel nästan sex minuter efter. Skit.
 
Det var inte vår stafett. Det var fler i laget som hade en tung dag. Bäckman räddade äran lite genom att göra en fin sistasträcka, men i övrigt var det dystert.
 
Resultat
 
Det var en kul helg med sommarvärme. Stigtomta var bra. Jag är nöjd med att jag drog nästan halva sträckan i ett bra tempo. Formen är bra. Däremot är jag inte tillräckligt anpassad för orientering än, så det blir tufft att springa flera lopp på raken. Helgens tre lopp på fyra dagar var i tuffaste laget. Men på sikt tror jag det var en bra investering. Kortsiktigt en usel strategi, som vi såg ett tydligt exempel på under Kolmårdskavlen där IFK Mora drog längsta strået till stor del tack vare att de stod över Silva League-långdistansen. Smart drag och imponerande löpt. Grattis!
 

Tvåa på Rånässtafetten

400kg mård
 
Det blev en andraplats på dagens Rånässtafett på delvis samma terrängområde som 10Mila 2015. För egen del sprang jag sträcka tre och gjorde det riktigt bra. Helt klart över förväntan. Jag visste att jag skulle kunna vara kapabel till att springa fort i klungor och med draghjälp, men att göra ett lopp på egen hand så pass bra hade jag inte räknat med så här pass tidigt på säsongen. Jätteglad över det förståss!
 
Laget som helhet sprang bra och stabilt med få misstag. Vilket var vår taktik; att minimera risker och misstag. Nu var Södertälje snäppet vassare så vi fick nöja oss med andraplatsen.
 
Skitkul med stafett och nu ser jag fram emot påsktävlingarna där det blir två stafetter, Stigtomta och Kolmården.
 
Resultat från idag
Min karta med GPS-spår
 
Typiskt charmigt april-TC med bitande vind som inte alls var speciellt angenäm
 
Starten i herrklassen. Ravinen försökta rycka tidigt #fail
 
Natt-SM-femman Jakob väntar spänt på målgång
 
Arnesson såg nöjd ut efter en fin förstasträcka
 
Bäckman kom direkt från Finlandsfärjan och tog in oss på en fin andraplats. I bagaget på volvon har han nu utöver dagens 350kr på Intersport även en cykel, 10kg potatis, rågbröd och Memma 

Sista skidpasset?

Idag åkte jag det som kanske kan bli vinterns sista skidpass. Eventuellt kan det bli ett pass till på onsdag om snön ligger kvar på Lugnet, eller om man ska ta sig en tur till Gyllbergen igen kanske. Idag var det bitvis ganska tunt med snö på Lugnet, men på majoriteten av spårslingorna som finns är det helt ok. Däremot är det ganska skitigt. Sammanställde datum för sista skidpasset de senaste sju säsongerna. 2011 gick det att åka i april men jag var sjuk i princip hela våren då. I statistikinhämtningen har jag noterat att man kunnat åka skare i gyllbergen i mitten av april i de flesta år.
 
Datum för säsongens sista skidpass
2014 - 6/4?
2013 - 28/4
2012 - 4/4
2011 - 31/3
2010 - 11/4
2009 - 27/4
2008 - 17/4

Grymnatta

Då var tävlingspremiären gjord. Det blev ett halvdant lopp med lite för mycket bom men å andra sidan flera positiva saker också. Kul var det i alla fall!
 
10,6km nattorientering med en bra blandning mellan lätt och svår orientering, vägval och finlir. Gör egentligen ett helt ok nattlopp för att vara mig fram till kontroll 19 som jag bommar rejält (2 min) och följer upp med att bomma lika mycket på kontroll 20.
 
Bubbla i kompassen och stukad fot
Ut från trettonde kontrollen trampar jag snett och ramlar rätt våldsamt. Tack och lov tog tejpen hand om vrickningen, men jag märkte att tejpen nu också var lös och förbrukad. Den "bra" tejpen från Team Sportia kan man konstatera är raka motsatsen till bra. Jag började även här ana en bubbla i kompassen som ingav en viss osäkerhet, vilket också gjorde att jag bommade fjortonde kontrollen.
 
Totalt sett tre stora misstag på två minuter styck. Utöver det några småmisstag på totalt kanske två-tre minuter. Utan de tre stora hade jag varit nöjd. Löpningen kändes helt ok, farten har jag dock en bit kvar till, både sett till ol-teknik och löpform. Tror det var därför jag inte tyckte det var speciellt jobbigt eftersom jag inte kunde pressa mig pga begränsningar i de tekniska momenten. 
 
Blir 19:e, 16:32 efter TG som löpte runt banan på 50.44 (4.46 min/km) och vann med fem minuter. Kul att möta världens bästa men samtidigt ganska knäckande då jag känner att jag har en bit upp. Skönt att vara igång!
 
Resultat