Många timmar träning i Bruks

Det blev en hel del träningstimmar i veckan. Strax över 30st. Rekord för mig. Känns ändå bra i kroppen. Jag tror morgonjoggarna bidragit till benens återhämtning mellan passen. Mycket mängd såklart, för att få skidvana, men även en del kvalité. Mycket åkning utan stavar, ca 30-40min per distanspass. Även ganska mycket stakning, det är långa backar uppför fjället! Känner att jag börjar hitta känslan och flytet i stakningen, vilket känns skönt. Får se var skido-lägret blir vecka 48. Vemdalen är utgångspunkten men pga snöläget kan det bli flyttat till Harsa. Ser fram emot att spänna på mig kartstället och köra fina teknikträningar.

Kallt i bruks

Vid första vindskyddet kunde man skala av sig lite kläder. Varma -13 där uppe mot -25 i byn.

Det var riktigt kallt i morse. Morgonjoggen byttes mot sovmorgon. Strax före 10 gav vi oss ut på en timmes löpning följt av drygt två timmars skidåkning. Det var riktigt fint uppe på fjället och rutinerade som vi är, jag och rollen, hade vi med oss massa kläder så vi slapp frysa på vägen ner för fjället. Ett kanonpass.

På eftermiddagen, efter stugbyte, gav vi våra överkroppar en duvning genom ett Vidar Benjaminsen-pass.

Racedag i Bruks

På förmiddagen körde DSA klassiskt race, "15km". Jag och Påsen körde skate istället, eftersom det kändes mer relevant. Fyra varv på elljusspåret sen en bit upp mot fjället som avslutning. Totalt drygt 13km visade sig banan mäta. Kändes ganska bra för mig även om jag kände mig ganska tung i benen av all träning. Åkte ändå avslappnat och höll bra fart igenom loppet. Var riktigt jobbigt sista biten upp mot mål och mjölksyran var påtaglig. Landade dryga minuten efter Påsen, vilket får ses som ok med tanke på hur det brukar se ut.

På eftermiddagen blev det ett pannlampspass på fjället. Vädret var nu sådant att det var -20 nere i byn och -20 uppe på fjället och ca -100 ner mot Djupdalsvallen. Som tur var hade jag förberett mig väl för nedfarten från fjället till spårcentralen denna gång. Överdragsbyxor, extrajacka, väst, extrabuff och tumvantar! Var bara tummarna som fick agera isbit denna gång. Även fötterna var ganska kalla, pjäxöverdragen kanske vore lämpliga att ta med här framöver.

Kalla fingrar

Mina händer frös till is när jag åkte ner från fjället i slutdelen av eftermiddagspasset. Händerna blir ganska utsatta när man åke länge utför. Extrajacka, överdragsbyxor och extrabuff gjorde susen för övriga kroppen men händerna är ett problemområde. Passet i övrigt var fint, 2h stakning. Det är ganska tuffa backar här kan man säga. Var även rätt kallt när jag var nere och vände bortanför Djupdalsvallen, men värmen kom snabbt tillbaka då jag började staka uppför igen. Uppe på fjället är temperaturen mycket behagligare och det är inga som helst problem att träna där.

På förmiddagen skejtade vi i finvädret. Vi gjorde även det taktiska draget att gå ut lite senare för att få känna på den härliga solen som lyste från klar himmel. En riktigt härlig vinterdag om än lite kall.


Härlig vinterdag i Bruks

Idag var det riktigt fint här i Bruksvallarna. -10 och strålande sol på förmiddagen. Vi körde sprint-race med DSA. Jag tyckte det kändes ganska bra. Speciellt med tanke på att jag inte åkt så många skidpass hittils. Det kändes som jag inte stressade så mycket utan åkte ganska bra tekniskt. Jag brukar annars ha en tendens att stressa i åkningen och tappa teknien i början av säsongen. Jag upplevde det som att det var riktigt bra att ligga en bit bak i fältet och följa med genom att åka med bibehållen teknik. Sen att jag inte är en sprinter är en annan sak, jag saknar både reaktionssnabbhet och taktiktänk. Hängde ändå med bra tycker jag.

På eftermiddagen frös jag ihjäl på vägen ner för fjället. Passet i övrigt var riktigt fint. Klassisk skidåkning med pannlampa och bra fäste är riktigt trevligt.

Bruks

Det är trevligt att åka skidor i Bruksvallarna. Vi bor kanonbra, jag, Erik och Hana. Bara 100m från skidstadion. Det är ett sk. mängdläger jag är på, som i stora drag går ut på att åka mycket skidor. Den nya kryddan är dock att vi kör morgonjogg varje morgon. Erik har rakat av sig sitt skogsmästarskägg så jag kan inte kalla honom för skäggmiffot längre. Det är lite tråkigt.


Årsfesten var förresten jäkligt lyckad. Först sprang vi 75års-jubileumslopp på 50 000-dels backsträckskarta. Det var jäkligt svårt, men kul.


Visstja, jag mötte Frode Estil i spåret idag, givetvis lämnade jag företräde. Det kändes som rätt beslut.


Senaste tiden

Jag har haft ganska mycket att stå i senaste dagarna. Det är mycket att fixa nu när man ställer om till vinter. Dessutom har jag massa andra saker att ta itu inför helgen och första riktiga snölägret i Bruksvallarna söndag till söndag. Jag har varit jobbledig ons-fre, men eftersom jag satt träningen i första rum går det i ett om man ska hinna med allt. Men jag trivs med det.

Några saker jag hunnit med i sedan onsdag:
- Åkt en jäkla massa varv på 275m-slingan i Bergebo
- Lyssnat en jäkla massa på Pinkerton Deluxe och Death to false metal
- Beställt nytt pass, gratis eftersom mitt gamla var trasigt. Ny bild så jag slipper se ut som en ungdomsbrottsling
- Planerat/utvärderat/analyserat ol- och skido-säsonger, avverkande och kommande
- Fixat en rätt najs kostym till årsfesten på lördag med filmkaraktärtema
- Fixat med utrustning och sånt inför lägret
- Köpt öl med kanelsmak
- Fikat med Storjägarn
- Sprungit 3000m med stämpling var 200:e meter
- Sprungit ett halvmarathon snöpuls, jobbigt


Utvärdering OL-Säsongen 2010

I stort en bra orienteringssäsong för min del. Jag har tagit några kliv mot tidigare säsonger. Skadeproblemssäsongen 2009 är inte en rättvis jämförelse, men mot säsongen 2008 kan jag jämföra mina prestationer. 2010 års säsong är i paritet och på vissa punkter bättre än 2008. Däremot är min känsla att jag var mer stabil tekniskt 2008. 2010 ärs säsong var alltså en bra säsong för mig. Finns bitar jag tar med mig in till skidorienteringssäsongen, vilket är fördelen för oss dubbelidrottare.

Stafetter
Jag har gjort mycket bra prestationer på de små stafetterna (
Kolmården, Stigtomta, DM). I princip bara bra lopp. Däremot på de stora stafetterna har jag inte riktigt presterat som jag önskat. Ca 5min efter bästa sträcktid på 10mila, Jukola och SM (dock var det speciellt med gafflarna, då jag räknar mitt SM-stafettlopp som bra, 1.40 efter bästa med långa gaffeln som jag också hade). Även på Smålandskavlen tappade jag 5min efter ett mindre bra lopp. Däremot är det samtidigt positivt att min lägstanivå höjts en del. Men mentalt måste jag jobba mer på att leverera när det gäller.

Individuellt
Final på både medel-SM och lång-SM. 23:a på lång-SM är jag väldigt nöjd med. Topp10 är väldigt tufft men mitt långsiktiga mål. Kanonbra fysisk form på O-Ringen, snubblande nära etappseger på tredje etappen då jag sprang oerhört bra fram tills jag väggade. Resten av veckan var medioker, men farten hög, även om jag kände mig som ett sänke. Jag ska erkänna att jag inte hade någon mental laddning för O-Ringen då jag tyckte det kändes avslaget att inte springa huvudklass trots att det var bra motstånd i H21L. Jag hade ändå förberett mig bra och kan ta med mig att jag lyckades med att vara i fysiskt slag. På WOC-tour orienterade jag riktigt bra och tog med mig och förvaltade de känslorna på ett bra sätt på SM. Vann även E2-klassen på elitserien i Avesta vilket jag måste se som en framgång.

Orienteringstekniskt
Jag har försökt träna fler teknikpass och fler pass med karta. Detta har varit bra, men jag kan bli bättre, jag har fortfarande en förhållandevis låg andel teknikpass. Det jag också har kommit fram till efter säsongen är att det är viktigt för mig att springa tävlingar för att få in tekniken bättre i tävlingsfart. På egen hand klarar jag inte av att få samma kvalité. Sparring på gemensamma träningar är dock bra men jag har inte genomfört speciellt många sådana pass. Jag valde att välja bort tävlingar under säsongen för att göra annat, vilket har haft en negativ inverkan på ol-tekniken, men positiv inverkan på mig i övrigt.

Fysiskt
Jag känner att jag tagit ett kliv fysiskt. Min satsaning mot att springa mer löptävlingar har burit frukt. Framförallt att jag har kunnat springa mycket har varit inspirerande och utvecklande.

Mentalt
I och med en höjd fysisk nivå har jag kunnat känna mig tryggare i att min fart räcker. Däremot har jag mycket att jobba på mentalt då jag gjort några dåliga prestationer på viktiga tävlingar.

Sjukdom/Skador

Blev sjuk under/efter 10mila. Blev sedan frisk lagom till Sprint-SM och elitserien i Arvika. Var där väldigt under isen och presterade inte bra. I övrigt inga större problem. Hade lite problem med ett knä i maj där jag tog det försiktigt med löpträning i tre veckor.

Jobb kontra träning
I augusti gick jag ner från heltid till att jobba 50%. Något som jag längtat efter och som gav mig ett lyft träningsmässigt. Således har jag kämpat mig igenom drygt ett år av heltidsjobb, vilket har varit tufft men samtidigt utvecklande och roligt. Jag känner att jag vuxit som människa och även blivit en bättre idrottare. Numer kan jag träna mer, effektivare, längre och friare. Möjligheterna att åka iväg på läger har såklart ökat. Kombinationen och planeringen av jobb och arbete har fungerat väldigt bra och jag har hittat en bra modell som passar mig. Speciellt mot min skido-satsning känns detta bra.


Milstolpar 2010
- Första gången till final på lång-SM och Medel-SM som senior
- Seger i E2 på elitseriedeltävling
- DM-guld i stafett
- Höjd löpkapacitet
- 32 sek från etappseger på O-Ringen (Dock inte huvudklass)
- Första gången ny nummerlapp på O-Ringen (Dock inte huvudklass)
- 11 sek efter Jerker på en sprinttävling!
- 610h träning (510 pass varav 111 OL, 51 skidO, 43 vilodagar, 9 sjukdagar)

Bästa lopp

WOC-Tour etapp 4. Kanobra tekniskt men inte något vidare fysiskt. Mitt bästa lopp tekniskt sett under säsongen.

Bubblare:
O-Ringen Etapp 3. Hade bestämt mig för att vinna. Sprang sjukt fort och orienterade utan bekymmer. Ledde med 3min efter knappa timmen, sedan väggade jag och gjorde flera misstag. Tiden tas från start till mål, men känslan den första timmen tar jag med mig.

Viktigast lopp
Kolmårdskavlen, sträcka 2. Kände att jag var tillbaka på samma nivå som 2008.

Finast terräng
Etapp 2 WOC-Tour, fantastisk terräng. Medel-VM-kvalet gick på samma karta dagen innan.

Tuffast terräng
Jukola


Hayley<3


Jag vet att jag tjatar mycket om Weezer nu, men detta är ju ett klipp med Hayley Williams (och Weezer)...Såhär lät Weezer 1995 med med orginalbasisten Matt Sharp.För att jämna ut det hela bjuder jag på ett annat framträdande av Hayley med hennes orkester Paramore

Helgsamling med MOKS


Charader.

I helgen har vi tränat och utvärderat den gångna säsongen samt planerat lite inför den kommande. Detta är ett viktigt avstamp för oss och dessutom väldigt kul. Vi höll till i Falun.

I fredags inledde vi med att köra ett 6km löptest som jag aldrig kört förut. Jag tyckte det gick helt ok. Hoppas jag kan kapa tiden rejält till våren.

På lördagen sprang vi röda 15 vid Stångtjärn. En riktigt fin gammal runda. Det var ganska svårt att hitta bitvis men alla kom runt. Tolv personer var vi som sprang. Det blev ett 2h-pass i ganska hårt tempo. Jag gillar denna typ av träning väldigt mycket. När man springer fortare än typiskt distanstempo i 90-120min. Man blir dessutom härligt mör efteråt.

På kvällen körde vi Ukrainsk stafett (eller om det var Tjeckisk?). I alla fall blev det ett högkvalitativt natt-pass i högt tempo. Kul.

Idag avslutade vi träningsdelen med en
momentbana vid Stångtjärn.

Mellan all träning utvärderade, planerade och lekte/teambuildade vi. En kanonhelg med andra ord.

En bra backup

När jag åker bil till och från jobbet lyssnar jag på popmusik. Det är en ganska fin stund på dagen för mig, när jag sitter där och dagdrömmer till musikaliska mästerverk. Ibland kan man dock ifrågasätta om jag dagdrömmer när klockan är 06:13 och det är kolsvart ute.

Jag kopplar in min itrip i min ipod och spelar den musik jag önskar. Det fungerar riktigt bra. Även på skodans högtalarsystem. Tyvärr räcker bara batteriet i 7h så när batteriet dör hör man bara radion skrapa. Som backup har jag då olika cd-skivor laddade i stereon. Just nu har jag en riktigt bra sådan backup-cd. Det är Arcade Fires mästerverk Funeral kompletterat med lite låtar. B.la No time for us och Whirlwind med Broder Daniel.

På väg hem idag tog alltså batteriet slut. Genast drog Neighborhood #1 Tunnels igång på alldeles för hög volym. Lovely! Bläddrade sedan fram till Rebellion (lies) och mådde gott. Jag hann precis avnjuta ovan nämda Broder Daniel-låtar innan jag parkerade bilen hemmavid. Det var en härlig upplevelse. Och då har jag inte ens nämnt Weezers nya album som jag hörde för första gången idag, Death to false metal. Riktigt, riktigt lovande!

Ungdomsläger


RullO - En sport för män, även män på 11år

Jag arrangerar ungdomsläger för KGOIF's räkning måndag och tisdag eftersom kidsen har höstlov. Det är skitkul men ganska jobbigt. Två RullO och två LöpO-övningar bjuder jag på. Kidsen gillar, jag gillar.