Kontrollutsättning i Sälen

 
 
I helgen har vi i kontrollgruppen varit uppe i Sälen och byggt kontrollställningar. Vädret var inte optimalt på lördagen men bättre idag söndag.
 
Jag och Thomas kom snabbt in i en bra arbetsrytm och kunde sätta ut våra kontroller på två tretimmarspass ungefär. Det blev en hel del traskande och småjoggande. Det jobbiga, förutom att vara dyngsur, är att bära pålar, plankor och spett. Tacksamt nog är pålar utkörda på strategiska platser på fjället, men det blir en hel del kånkande ändå. Prova bära 30 pålar i en kilometer över ett fjäll - det ger intressant träningsvärk.
 
Idag lyckades vi bygga en ställning på 30 sekunder i gynsam mark. Vanligen tar det 1-2 minuter. Om det jävlas kan det ta längre tid. I stenbunden terräng kan det vara svårt att få ner pålarna, men jag tycker vi fick till bra kontrollställningar även om en av ställningarna på filmen ovan ser rätt sned ut.
 
Givetvis hann vi träna lite orientering också, det är förjäkla trevligt att springa uppe i Sälen.

En helg i Sundsvall


YouTube och barnvisor = succé
 
I helgen har jag varit hemma i Sundsvall och hälsat på. Sprang två ol-tävlingar som SOK arrangerade och hjälpte övriga familjen i markan. Det var ganska kul att stå i markan, nytt för alla inblandade vilket kanske inte var optimalt då det krävs en hel del erfarenhet för att veta hur mycket och vad som går åt. Nu var det en ganska liten tävling så det mesta löste sig ganska bra.
 
Tävlingarna gick sådär. Jag var seg på lördagens långdistans men kunde tuffa på ganska bra och undvika misstag. Det räckte till seger. På söndagens medeldistans var benen pigga men jag fick inte alls ihop orienteringen, speciellt under andra halvan av loppet. Tuff och svår terräng, men fantastiskt trevlig.
 
Annars blev det mest lek och bus med Mysan. Det var kul.
 

10MILA på Lugnet

Kul med vårens höjdpunkt på hemmaplan! Jag fick springa den sträckan jag önskat men tyvärr i "fel" lag, jag hade mycket gärna sprungit i förstalaget då formen är god.
 
Intressant vägvalssträcka till ettan, några exempel på min gaffel.
 
Det var mycket adrenalin innan start. Ingen riktig tokrusning uppför mördarbacken. Det var bara KOK före mig som valde högervägvalet. Efter några minuters väglöpning anslöt Rost och några till, men ingen av dem vek av åt samma håll som jag. Jag var först till ettan! Med lucka på kanske 15 sek, häftigt!
Lucka vid ettan! Otippat.
 
Det fortsatte med mycket väglöpning till tvåan. Jag anslöt till klungan med Rost mfl igen, men återigen tog de en annan väg och jag fick ligga först i spåret själv till Mora kom upp. Vi skulle till olika kontroller. Jag passade på att dricka och nu kom några fler lag upp. Skönt.
 
Sedan fortsatte det så, jag låg bra med i klungan och plockade kontrollerna utan problem. Tyvärr fick jag lite ont i hälen i den stökiga terrängen. VJ Bold håller inte för 85 kg. Till 12:e tar jag därför runtvägval när klungan går rakt på, för att det var bättre för foten. Yannick Michiels tog samma, han sprang ganska fort...
 
Jag har sett i 2drerun att jag tappat ungefär 30-40 sek på runt-vägvalet.
 
Resten av sträckan går också bra, men lite längre gaffel i slutet gjorde att jag tappade minuten på de med kort alternativ. Jag vågade inte heller ta de vägval jag läst in på väglöpningen i början då ingen annan tog det. Däremot verkar det som jag varken tänkte på eller tog det bästa vägvalet när jag studerat sträckorna i 2drerun. In till växel som 23:a +2.04. Bra! Skönt att känna att jag kan springa fort, hade en riktigt bra känsla i kroppen under loppet.
 
Vi i andralaget blev 50:e och lyckades inte slå fjolårets rekordplacering, 49:e. Nära. Förstalaget blev 6:a efter en rakt igenom stabil stafett, snyggt! 
 
Karta med min rutt
Resultat
 

Swedish League i Ockelbo

Lördag, medeldistans
Varmt och gött väder. Terräng som borde passa mig. Åtminstone om jag hade varit i bra form. Det var jag inte denna dag. Inte konstigt då detta var första hårda passet sedan förkylningen jag drog på mig efter Norgetrippen.
 
Jag orienterade bra till ettan och egentligen också till tvåan som jag var tio meter ifrån innan jag vände och lade bort dyrbar tid. Orienteringen flöt på fint förutom där jag bommade. Fem kontroller bommade jag, men resten gick bra. Kroppen kändes skit men det var ganska kul. Gott med glass efteråt och kul att Jim-Bingo är tillbaka och gjorde ett kanonlopp, trea i E2 är bra!
 
Söndag, final i SL
Eftersom jag inte sprungit någon deltävling innan helgen och inte tagit poäng fick jag springa "omstarten" som bestod av 70 man som skulle springa 13,6 km rak bana och jaga de som gått ut i jaktstarten innan. Jäkligt kul och en bra genomförare inför tiomila.
 
Jag kom iväg riktigt bra i starten och låg som tvåa i ledet bakom Rost i början. Efter en lite längre sträcka till trean blev det kaos till fyran då vi kom ikapp en klunga och bommade. Nu skulle minst femtio man stämpla samtidigt. Det blev hetsigt och bökigt och helt plötsligt var jag långt bak i klungan. Trist.
 
Vid sjuan var det vätskekontroll. Men det fanns inga muggar kvar då vi kom dit. Tråkigt och uselt av arrangören.
 
Vid nästa vätskekontroll fick jag sista muggen. Pissljummet vatten. Jag tog muggen framför ögonen på Jakob som blev utan.
 
På långsträckan tillbaka mot varvning tog mina ben slut. På partiet med väglöpning kunde jag inte växla tempo och tappade mark på klungan. Lyckades ansluta precis före varvning då det blev en liten krok för klungan. På väg till näst sista kontrollen fick jag börja gå och kunde tillslut promenera i mål som 41:a. Bäst i klungan jag var med i blev 19:e. 
 
Jag är överlag nöjd med dagen. Självklart hade jag velat orka springa den sista kvarten också, men jag ser detta som en bra genomkörare inför tiomila. Det var säsongens första långdistans för mig dessutom så det var värdefullt. Men det var en ganska tråkig bana med få möjligheter till vägval, dessutom bör man kanske inte lägga korta sträckor i början då det lätt blir kö och kaos.