Mot Åkersjön

I helgen är det SM-tävlingar i Åkersjön. Det blir en lite längre resa eftersom tävlingarna är flyttade från Leksand. Långdistans på lördag och sprint på söndag. Det var riktigt fina tävlingar där 2007 så jag ser fram emot att åka dit igen.

#skidohunk

Det har funnits flera framstående skidorienterare genom åren
 
 
 

Stafett och lång i Grönklitt

 
På stafetten körde jag sistasträckan i vårat starka andralag. Blomgren på första och Ulrik på andra gjorde bra sträckor och jag gick ut som tvåa, en och en halv minut efter förstalaget som ledde. Jag inledde fint och plockade mina kontroller utan bekymmer och med god fart. Upp mot femte kontrollen ser jag Peter framför mig. Det var en ganska lång och brant backe, i själva verket var han ca halvminuten före, vilket man normalt inte ser, då det normala synfältet sträcker sig ungefär 10-15 sekunder.
 
Vid sjättekontrollen, som är radio/tv-kontroll är jag 29 sekunder efter. Tyvärr gör jag en grov miss till åttonde kontrollen då jag tappar kontrollen när jag genar över en skoterled. Tappar massor med tid. Är dock fortfarande själv och fortsätter bra. Vid tionde kontrollen kommer Norge och Ryssland ikapp, men jag anför klungan till förvarningen. Det blir hård åkning på slutet och jag får se mig besegrad. Totalt sett ändå en ok sträcka och förstalaget vinner med en minut och vi i andralaget är med och hotar både Norge och Ryssland. Kul att vi har ett (två stafettlag) så starkt svenskt herrlag.
 
Långdistans
Avslutningen på veckan, en långdistans med parstart. Kul! Ett lopp jag sett fram emot. En bana med luriga vägvalssträckor hela tiden, en riktigt bra och kul bana. Totalt sett gör jag ett väldigt bra lopp med få misstag. Tycker jag kämpade på bra mot tröttheten och kunde hålla ihop det hela vägen. Jag blev dock lite besviken då jag "bara" blev tionde man.
 
Efter en nogrannare gps-analys ser jag att jag på för många ställen tappat tid på att inte gena och på några vägval som var sämre. Då rinner tiden iväg tyvärr. Jag gör också många bra sträckor och min fart är bra. Erik vinner med ett riktigt bra lopp där han lyckas pricka in de flesta vägvalen och genen bra. Imponerande! Det är det skidO handlar om - att åka rätt.
 
Vi gör återigen en bra laginsats på herrsidan med fem man topp tio. Kul!
 
Summering
Hela veckan har varit kul och jag är nöjd med mina lopp även om jag saknar pricken över i. Jaktstartsloppet är egentligen en prick över i, men det räknas inte som en enskild tävling tyvärr, men för mig är det är mått på vad pricken över i kan innebära.
 
Hela gänget med åkare, ledare och vallare är riktigt skönt och vi har fantastiskt kul ihop. Därför går det också bra för hela laget. Även om jag mest skriver om mig och herrlaget här så gör tjejlaget det grymt bra med. Ryssland leder nationscupen, men det ska vi ändra på under EM på deras hemmaplan.
 
 

Stabila lopp på hemmaplan

Medeldistans
Ett bra lopp och bra fart under skidorna. Nöjd med mitt genomförande. Har några sträckor där jag tagit sämre vägval och vågade inte chansa på gen på en sträcka. Så det finns att ta av. 11:a +2.15 och inte farligt långt upp till tredjeplatsen.
 
Resultat
 
Sprintprolog
Halvdant lopp. Håller på att ställa till det rejält då jag börja åka från fjärde kontrollen till sjätte, men upptäckte det ganska snabbt och tappade bara 10 sek. I övrigt bra förutom ett lite sämre vägval jag tappar knappa halvminuten. Blir 15:e +54 sek. Inte riktigt i slagläge inför jaktstarten men ändå ganska ok.
 
Resultat
 
Jaktstart
Det är ganska tätt med femton grabbar inom 54 sekunder. Går ut hårt och genomför sträckorna bra. Eftersom det är gafflat är det svårt att veta hur man ligger till egentligen. Vid varvningen är jag sjua och det går bra ut på andra varvet med. Får sånär kontakt med Arnesson och Kvåle men de är några ynka sekunder för mycket före. Gör tyvärr en bom på väg till sexan där jag svänger in en korsning för tidigt och får vända. Kostade ca tio sekunder och kanske chansen att få ögonkontakt med tätklungan?
 
Ut på gemensamma avslutningen är jag i rygg på Moholt och återigen är vi någon ynka sekund för långt bak för att få korn på tätgruppen. Vi möter dem vid nionde och pinnar på bra tillbaka mot mål. På åksträckan mot sista kontrollen går Rost om men jag klamrar mig fast några meter bakom. Blir tionde i mål, 29 sekunder bakom. Bra, plockar fem platser och har snabbast tid på jaktstarten med segraren Stanimir. Det är jag nöjd med! Skönt med ett kvitto på att jag kan åka riktigt fort på en sånhär pass snabb bana.
 
Resultat

Grönklitt

Fin-fint här i Grönklitt idag
 
Lillen är tillbaka i gänget, lika gullig som sist
 
Nu har vi förflyttat oss till Grönklitt för fortsättningen av världscupen. Medeldistans i morgon.
 
Arrangörens hemsida
 

13:e på sprinten

Det gick ganska bra på sprinten idag. Placering 13 landade jag på, drygt en minut efter segrande Lamov.
 
Överlag ett bra lopp utan större misstag. Tog några sämre vägval där jag tappat 5-10 sekunder och vände i två luriga korsningar. Gör man några sådana misstag adderas det snabbt ihop till en halvminut, och det var väl ungefär det jag kunde gjort bättre idag. Det är tight på sprint. Tror faktiskt att min dåliga kartvändning efter halva banan var den sträcka jag tappade mest tid på.
 
I morgon tränar vi skidor i Budor på VM-området inför nästa år innan vi rullar vidare mot Grönklitt.

15:e på masstarten i Gåsbu

Återigen en tuff och tight världscupsmasstart, denna gång i Gåsbu. En bra gafflad och ganska tekniskt medeldistansbana bjöds vi på. Jag kom iväg bra i starten och låg bra med till första kontrollen. Till andra tar jag ett lite sämre vägval som jag tappar 17 sekunder på. Fortsätter bra men gör något sämre vägval på någon sträcka. 
 
Det skilde ganska mycket mellan gafflingarna och bitvis åkte jag solo och bitvis åkte jag i små klungor. Kände mig helt ok fysiskt idag. Tror jag har tappat ungefär minuten på vägval, i övrigt är det bra. Och många åker bra, därför blir det tight i resultatlistan. 15:e blev jag efter att ha spurtat ner Sindre. Ingen höjdarplacering även om det var ett ok lopp. 
 
Har inte gjort någon nogrannare analys än då jag inte sett några tydliga sträcktider eller vettig GPS-tracking. GPS-tracking med vit bakgrund är helt värdelöst, förstår inte varför arrangörer envisas med det.
 
Nåväl, ett helt ok lopp men en lite sämre placering än vad jag hoppats på.

Kartor från Boden

Medel
  
Det är något fel på varv två-kartan. Uppdaterat varv två!
 
Lång
     
Observera att det gick att gena i princip överallt.
 

SM i Boden

Medeldistans-SM igår och jag hade hoppats på att vara med att kämpa om en medalj. Riktigt så bra blev inte utfallet, men det fanns positiva bitar med loppet.
 
Det bjöds på bra förutsättningar med rejält med spår och mycket snö uppe i kring Rödbergsfortet, som är bekant från O-Ringen i somras. Det hade regnat lite i veckan och nu frysit på, därav kunde man gena överallt. Det gör att det blir en annan typ av skidorientering än vad vi är vana vid. Men samtidigt riktigt kul. Det var ganska kallt också, men det funkade bra. -16 på lördag och -13 på söndag.
 
Mitt lopp var inte jättebra, jag åkte bitvis riktigt bra men gjorde också några mindre bra sträckor då jag stressade upp mig bland alla gen. Jag är inte nöjd. Farten var helt duglig även om jag kände mig lite seg. De stora tidstappen bestod i för många misstag, varav tre riktigt stora. Blev sjua, drygt fyra minuter efter Andreas som vann 13 sek före Rost. Dessa två stod i en klass för sig då det klarade av utmaningarna bäst idag.
 
Långdistansen
Idag körde vi en långdistans. Jag var bättre idag. Tyckte jag åkte bra första varvet men hörde speakern börja prata om Rost, som startade tre minuter bakom mig, när jag varvade. Blev lite förvånad då jag tyckte det gått bra. Fortsatte bra men efter drygt halva andravarvet är Rost ikapp. Hakade på och det kändes rätt bra. Fick bita ihop och kämpa lite vilket var välbehövligt inför framtiden. Skönt. Blev femma idag, 3,17 efter. 
 
Det jag inte visste under loppet var att jag tappat ganska mycket tid på några vägval. Genomförde loppet bra utan större misstag i övrigt så det är jag nöjd med. Det var skönt att få dessa två tävlingar då jag inte tävlat på nästan en månad. Välbehövligt inför nästa helg då världscupen drar igång igen.

Tillbaka i Dalarna

For ner till Borlänge idag. Det var dystert. Grått och regnigt. Men resan var inga problem egentligen.
 
Senaste dagarna har jag tränat och slappnat av lite hemma hos päronen. Blev en hel del träning och tour de ski-tittande dessutom. Var inte så många dagar sedan jag kom hem från Vemdalen men ett pass uppe på Södra hann jag med. Jag kunde inte hålla mig. Nu var det dock inte lika bra spår längre då en del grus kommit fram. Synd.
 
Nu är jag tillbaka i Borlänge och passade på att prova lugnets konstsnöspår nu i kväll. Kändes lyxigt med 2,2km. Det var dock ganska löst och sockrigt, men ändå klart träningsdugligt. Regnet övergick till kräksnöande under passet vilket gjorde att det inte direkt gick lättare. Åkte några varv med Anton, de varven gick dock ganska lätt då vi kunde snacka skit istället för att räkna varv. Men jag åkte tio varv tror jag.

Vemdalen över nyår

Fint i måndags
   
För att stilla hungern för snö blev det en sväng till Vemdalen över nyår. Nio skidpass hann jag med och det var bra förhållanden. Framförallt i måndags var det fint med sju minusgrader och solsken. Passade därför på att köra ett långpass klassiskt och njöt hela vägen, så pass att jag inte ens knappt hade tid att ta en bild med mobilen.
 
Lyckades med fästvallningen på alla klassiska pass utom ett
 
Det var mycket folk i spåren vilket var kul att se. Bilar köade till parkeringen när vi skulle hem från förmiddagspassen. Häftigt. Dock skulle Vemdalen behöva snäppa upp sig lite med spårprepareringen om de vill bli ett erkänt längdställe. Björnrike och Storhogna är bättre på denna punkt.
 
Mellan passen hade vi det trevligt i stugan och firade in det nya året genom att b.la köra en fikatur med pannlampa i skogen följt av stjärtlappsåkning. Kanon!
 
Glögg, varm choklad, lussebullar, dadlar, ballerina mm
 
Stefan i full fart på stjärtlappen
 
Tomtebloss
 
Glowsticks
  
Körde ett 70/20-pass igår innan opeln rullade österut mot ett snöfattigt Sundsvall.