Gott nytt år!

Vi ses 2009. Jag kørde intervaller idag, i tumvantar.

Fint i Asker

Hær i Asker ær det fint væder men tyværr inte så mycket snø. Det går att åka skidor i alla fall, bara man kommer upp lite på højderna. Åkte 30km idag och då var jag inte i nærheten av att besøka alla spår som fanns. Otroligt mycket skidspår i skogarna hær.

Tyværr missade jag att se tour de ski-sprinten eftersom jag satt på bussen då. Men jag har sett repriser. Insidenten med Hellener och Devon Kershaw var lite retlig. Davon skriver bra på sin
blogg om detta, intressant att två ej namngivna svenska ledare verkar vara riktiga røvhål;) (eller møjligen bara upprørda)

Jeddin åker fint i Tour de ski China också. Tvåa på inledande sprinten och sexa på "distansloppet" 5km masstart.


Lägesrapport

Just nu på blixtvisit i Borlänge. Jag har kört skejt uppe i Bruksvallarna och det gick rätt så bra. Nu ska jag packa om väskorna, bussen går 8.10 i morgon. Nyår i Norge sen tävlingar i Östersund 3-4 januari. På återseende.

Det går framåt

Fjäll, julmat, massage, voltaren, liniment och klassiskt skidåkning verkar vara bra medicin för min rygg. Det känns bättre och bättre för var dag. Hittils har jag bara kört långa klassiska pass, de två första dagarna i krypfart men efter det i hådare tempo. A2-intervaller och några minuter med A3-puls har jag lyckats klämma in. Väggade på förmiddagen idag, härligt. Ska skejta ikväll. 

Premiären avklarad

SkidO-premiären i Harsa blev sådär för min del. 

Natt, Onsdag: 
Svår orientering och perfekta förhållanden. Tyvärr höll jag inte i kartläsningen och gjorde två rejäla misstag på två minuter vardera. Utöver detta lite ringrostighet. Men det var kul. 

Träningar, torsdag till fredag: 
Kanonbra träningar där jag fick träna in kartläsningen ordentligt. 

Sprintstafett, fredag. 
Jag åkte sträcka 2 och 4. Tyvärr hade inte min lagkamrat Linus sin bästa dag, så jag fick åka solo långt ner i fältet. Gjorde trots det två bra sträckor och lyckades hålla i kartläsningen bra. Passade även på att köra om förbundskaptén Norén på sistasträckan (Han körde i lag med Nordebröd). 

Kortdistans, lördag: 
Gick sådär. Gjorde ett uselt vägval till tredje kontrollen där jag tappade 45 sek, dessutom missade jag ett genspår ut från trean där yttligare 10-15 sekunder försvann. I övrigt bra förutom att jag tappade en minut till åttonde kontrollen, tror jag var lite trött där. 

Sprint, jaktstart, lördag: 
Dagens andra lopp. Jag gick ut med Spörry 1 sek före och Stanimir 20 sek bakom. Spörry släppte upp mig och jag tog inisiativet. Stanimir bombade ikapp oss till andra kontrollen, men sen blev han stum, något så jävulskt. Jag lyckades gå ifrån de båda. På väg till sista kontrollen tog jag ett genspår som gick rakt över ett dike. För att undvika skidbrott försökte jag snedda över diket vilket resulterade i att jag ramlade och landade på rygg, rakt på en sten. Det var inte skönt och smärtan var påtaglig in i mål och under nerjoggningen. 

Skadad: 
På lördagkvällen fick jag massage av Sven-Eric Carlsson, men ryggen vägrade ge med sig. Så därför blev jag tvungen att stå över söndagens långdistans. Bittert. Speciellt då jag kände att det gick bättre och bättre för varje lopp och att kroppen börjar bli piggare och piggare.

Fjällen:
Just nu befinner jag mig i Bruksvallarna för att fira jul med familjen. Jag var ute och åkte en sväng skidor idag. Det gick sådär. Klassiskt med väldigt låg intensitet är vad som gäller. Men det känns bättre nu än i söndags så jag är hoppfull inför framtiden.

Resultat å fy-fan från Harsa: Här

Dags för premiär

I morgon drar skido-säsongen igång med en natt-kortdistans i Harsa. Det ska bli kul. Det är fyra dagar som det ska tävlas, tre individuella och en stafett där jag ska bilda lag med cykelproffset Tomp.

Program:
Ons: Natt-kortdistans
Fre: Parstafett, natt
Lör: Kort+sprint jaktstart
Sön: Långdistans

Favoriter:
Hallby är solklara favoriter på stafetten, i övrigt kan det bli jämnt. Alfta har två bra lag, GSK, HJS, KGOIF, DGOIF, ÄIF och IFK Mora har bra lag. Individuellt har Mr hemmaplan, Rollen favoritskapet delat med Påsen.

Det här gillar jag


Någon har stulit sistakontrollen

Jag löpte och plockade in relfexerna från förra veckans natt-träning i morse. Ett dagis lekte vid en kontroll, två rådjur skuttade tätt framför mig och en hund skällde ilsket från en gård. Sistakontrollen var stulen och humöret svängde genast. Vem fan har snott den och varför?

Startlistor har kommit för två av tävlingarna i Harsa:
Natt onsdag
Stafett fredag

Vilodag

Vinterstudio nästan hela dagen, tyvärr dåligt med svenska glädjeämnen. Skandal av svenska sprintherrarna, förutom Björn Lind som åkte bra. Visserligen var det en väldigt speciell sprintbana när den var såpass "lång" som 3 min 20 sek. För långt tyckte svenskarna och med den inställningen kommer man inte långt vilket också bevisades. Norska sprintgrabbarna lyckades ändå, som vanligt. Märkligt det där.

Jag och Rollen var och julshoppade på kupolen idag. Det var skönt att dela ångesten med någon. Tyvärr måste jag nog på ett julshoppingåterbesök, ensam. Å hemska tanke.

PS. Musse tog brons på terräng-EM, kul!

SkidO-övningar i Borlänge

Min klubb Kvarnsvedens GOIF bjöd denna fina vinterdag in till skido-övningar i Mellsta. På förmiddagen fyra 1,5-2km långa banor som vi körde i ett svep och på eftermiddagen bjöds det på tre linje-ol-banor. Fantastiskt vinterväder och mycket snö. Jag tog på mig skidorna utanför dörren och åkte fram och tillbaka från båda passen. En riktigt bra dag.

Mycket snö

Det har snöat mycket både igår och idag. Därför finns det fin-fina möjligheter att åka skidor häromkring i Borlänge. Tyvärr använder de inte pistmaskinen uppe i Bergebo, vilket hade kunnat ge perfekta förhållanden. Imorgon ska jag åka skido-träningar i Mellsta, kgoif arrangerar och det ska bli grymt kul att dra på sig kartstället.

Terminsavslutning

I kväll har vi haft terminsavslutning med idrottshögskolan. Julbord i Haganäs. Jag är sjukt mätt, så att det gör ont i magen. Men det var det värt med tanke på hur gott det var. Det var även stipendieutdelning och jag fick stipendium och en blombukett för mina insatser under 2008. 

Vilodag


Igår arrangerade jag natt-ol-träning i Skräddarbacken. Det blev tufft och svårt för de tappra deltagarna. Själv körde jag stakningsintervaller i Bergebo, det gick sådär. Jag är inte pigg och därför kom dagens vilodag lägligt.

Vattenlöpning

Idag var det dags för vattenlöpning igen. Längesedan sist och det kändes i låren. 40st 45/15 och efteråt körde vi lite styrka i friidrottshallen. På kvällen bjöd Smegge på käk, jag fick även se hans nyinskaffade ruggskidor. Blött och plaskigt väder men snön ligger kvar. Det ska bli kallt resten av veckan så skidor ska det åkas så det står härliga till.

Snö

Det har snöat hela dagen hittills i Borlänge. Det tycker jag är bra. Marianne fyller år idag, grattis grattis! 

Besviken

Det var kanon i Idre bortsett från en detalj. Jag fick inte starta i dagens tävling eftersom jag inte har någon FIS-kod. Helt enligt SSF's regler. Inget jag kände till när jag anmälde mig och inget jag visste förrän 15.00 igår. Arrangören tillät mig inte tävla utom tävlan heller. Surt såklart, jag hade behövt ett race känner jag, även om formen är usel efter sjukdomen. 

Vinter i Idre

Det är bra förhållanden här i Idrefjäll. Runt fem minusgrader och bra med snö. Kroppen börjar kännas lite bättre, men någon form att tala om finns det inte. Söndagens race blir tufft trots att det bara är 10km.

På väg till Idre

Nu håller jag att packa kappsäcken inför Idreturen. Kroppen känns lite bättre idag. Ska skicka i mig lite käk först, sen drar vi. Skidskyttarna hade premiär igår, kul att se på men jag hade hoppats på lite bättre svenska insatser. Ett tragikomiskt klipp från svt nedan:

klipp från svt


Tränat

Yes, idag har jag tränat. Löpte upp en sväng på Tjärnaberget. Det är ganska mycket snö bitvis, skulle utan problem kunna köras upp skidspår på vägarna. I Gyllbergen lär det vara ännu bättre med snö sägs det. I morgon åker jag upp till Idrefjäll. På söndag ska jag tävla 10km fristil, kommer bli kul. Mina förväntningar är låga då jag tänker dra igång träningen försiktigt de kommande dagarna för att inte få bakslag. Men vem vet, på söndag kanske jag är tillbaka i gammalt gott slag?

Tisdag

Vilat idag igen. Känns lite bättre, blir nog ett lugnare pass i morgon. Idag har det snöat hela dagen, men det har inte kommit så mycket snö. Men lite är bättre än inget. 

Värt att vänta fyra minuter

För det är först då det roligaste i videon inträffar. (Eller 3.56 rättare sagt)


Jag vill åka skidor.