Medeldistans i Rengsjö

Det var ett riktigt dåligt lopp, jag bommade över fyra minuter. Är fruktansvärt besviken på mig själv.

Problemen började redan när jag slarvade vid utgången från förstakontrollen och lade bort nästan 10 sekunder till andra kontrollen, ingen större tidsförlust men ett misstag som förstörde rytmen. Sen blev jag stressad vid kontrolltagningen på långsträckan, kontroll fem. När jag skulle vika av stigen in mot kontrollen såg jag Martin Larbo, som startade två minuter före, springa mot nästa kontroll. I det läget hade jag tagit in nästan minuten på honom, men eftersom jag lade bort drygt två minuter på femman var det föga värt....

Resten av loppet var stressigt och slarvigt. Hade några bra sträcktider och tyckte det kändes bra rent fysiskt även om jag kände mig som ett kylskåp innan start. Men orienteringsmässigt var dagen en katastrof. 

Höjdpunkten med dagen var att Johan Edin visade sin rätta kapacitet och vann imponerande trots att han bommat en minut!! Ruggig form på den grabben! Sen visade Birkan och Toomuch upp fina tendenser. En bra mård-dag trots min fadäs.

Resultat

Kartan

Kalas

52911-120
Det var väldigt trevligt på Rollens födelsedagskalas. Vi satt ute i finvädret och umgicks. Vi åt och drack och drack och åt. Dock inte alkohol. Sen spelade vi beachvolley.

Skönt väder

Det är mysigt sommarväder ute nu. När jag styrde kosan mot gymmet vid sjutiden i morse var det varmt, när jag cyklade till jobbet var det varmt, när jag kom hem från jobbet varmt, när jag tränade med Påsen vad det varmt och när jag gick ner till 10C för att grilla var det varmt. När jag gick hem nu precis var det helt ok att gå i bara t-shirt. Skönt.

Kalasfint i Gyllbergen

På eftermiddagen var jag, Påsen, Suther och Jeddan uppe i Gyllbergen och sprang distans-ol. Precis på sekunden två timmar blev det. Sjukt fint, väldigt jobbigt och en fin bana. Största missdaget för dagen var att springa utan medhavd vätska, men har du sett en orienterare med vätskenbälte förut?

VDM

Västerdalsmästerskapen i stafett avgjordes idag i Nås. Det var tre sträckor med blandad svårighet. Jag tog hand om sistasträckan och det var upplagt för en spännande avslutning. Alla tre malungslagen gick ut nästan samtidigt på sistasträckan, Hoja först med mig hack i häl och Jedin ca 30 sekunder bakom. Jedin lyckades aldrig ansluta, så det blev en tvekamp mellan mig och Hoja. Vi hade olika gafflingar och jag lyckades gå ifrån Hoja med som mest 40 sekunder, men till kontroll 11 fumlar jag till det rejält och tappar över 3 minuter....

Ett bra teknikpass och ett riktigt kul pass.

Karta

Vilodag

Idag hamnade jag i en fruktansvärd situation när jag cyklade hem från jobbet. Kedjan på min civilracer hoppade! Och där stod jag i skinnjacka och ville inte bli smutsig om fingrarna. Att växla upp kedjan var lönlöst för den hade liksom trasslat in sig i vevpartiet och låste fast pedalerna. Lyckligtvis skedde det ingen olycka under färd när kedjan hoppade.

Jag försökte få tillbaka kedjan i rätt läge utan att bli smutsig om fingrarna. Först försökte jag titta upp kedjan (en metod som bara fungerar när det gäller bagage och skidpaket, i synnerhet för landslagsdamer på skido-resor), sen försökte jag som ovan nämnt växla upp kedjan. Det funkade inte. Tillslut blev jag less och försökte få tillbaka kedjan genom att bara offra ett finger....lönlöst. Efter många renlighetsförsök tog jag tag i kedjehelvetet med båda händer och krängde tillbaka den på rätt plats. Fick som för en engångshändelse vid hemmets lugna vrå känna mig som en riktigt arbetare som kommer hem från gruvan, skitig och jävlig och hatar sitt liv =)


(1:11 in i klippet för den som inte förstår)

Träningsdag

image118
Jag och Sralle hade en fin dag idag:
3.17 Rullskidor fritt
1.46 Cykel landsväg
= 5.03

Faxeträffen

Skogs-TC, färjeparkering och Olberget, Söderhamns OK gav fina förhoppningar om ett toppenarrangemang. Men de föll lite på eget grepp när banläggningen var tråkig. Banan började med en långsträcka där snabbaste vägvalet var att springa stig/väg runt höger i 14 min. Jag sprang vänster och var "bara" på stig/väg i 10 min, och de sista 5 min i skogen. Sen bjöds det på riktig fin och svår orientering uppe på Olberget. Mycket bra! En omotiverad varvningskontroll följdes av 20 min tråkig ol på platt tallhed med kontroller i grönområden, som avslutning på banan. Dessutom var banan alldeles för kort, segrartid på under 69 minuter...

Mitt lopp då? Jo, det var bra. Men jag var inte riktigt på hugget i löpningen på väg/hed och dessutom gjorde jag ett par orienteringstekniska misstag. Jag är ändå nöjd med min andraplats, segrande Peter Hemmyr fick till ett riktigt bra lopp och vann med 3:48. Den tiden hade jag inte kunnat slå med aktuella dagsformen.

Resultat
Artikel i DD

PS. Rikard Claessons sockerboost varade i två kontroller ;)

Dagens middag

image117
Det har blivit en liten snackis, godisförbudet. Ovan syns min middag, minus ett gäng potatisar förståss, och lite sås av den smalare sorten. Gott var det.

Sockerdarr

Det går bra med godisstoppet. Jag har inte syndat ännu, dock gråzonat. Om några dagar hoppas jag att sockerdarret försvinner och jag då inte längre känner sug efter onyttigheter. Idag åt jag crëpes med Smegge och Jeddan, oerhört gott och trevligt.

Dagens träning blev ett rullskidsintervallpass med Jocke. Han var stark, jag var inte lika stark. Blev stum fort. Min pulsklocka har börjat strejka, idag hade jag 84 i snittpuls t.ex, vilket är sjukt lågt när man bli avhängd på en intervall...Tekniska problem. Men träningen flyter på. Ska nog köpa en våg så jag kan kontrollera om godisföbudet ger resultat.

Det kom ett MMS...

image116
Det råder dålig moral angående godisstoppet. Jag drar i alla fall mitt strå till stacken. Visserligen fikade jag i måndags när vi hade möte, men det räknas som speciella omständigheter, dessutom fyllde Julian år. Ryktena om att jag har ätit en godis kan jag härmed dementera.

Denna morgon for jag och Smegge ut till Dammsjön och sprang "VM 2008-träning", en 15,2km lång långdistansbana. Det var ett riktigt bra pass, men jag var trött, både före, under och efter träningen. Dock piggnade jag till ett tag under passet. Vi testade lite olika vägval och körde på ganska hårt bitivs och tog det lugnt bitvis. Hursomhelst ett riktigt bra pass. Cred till
Eva Jurenikova för bra banläggning och till tränarna som hade hängt ut skärmar!

Surftips

engstromjoakim.blogg.se

rastlosamorsor.blogg.se

Godisförbud

Förbudet gäller MOKS och pågår fram till Jukola.

Förbud:
- Godis
- Choklad (även mörk)
- Läsk
- Chips
- Fika
- Snus
- Bacon
- Sockeryoghurt och sockermûsli/flingor
- Onyttig mat
- Fullkornspasta och snabbmakaroner
- Överdrivet fiberrik kost
- Efterrätter/Tårtor
- Omotiverad glasskonsumtion
- Folköl
- Sprit
- Sportdryck/bars/gel i annat samband än under tävling

Undantag:
- Tårta/fika i samband med födelsedagar
- Glass får ätas då det är motiverat (fint väder t.ex)
- En hutt whiskey är alltid tillåtet som medicin

Belöningssystem:
- Efter en 20h-vecka får man synda en dag

Kryphål:
- Finns tyvärr

Rekommendationer:
- Frukt
- Grönsaker
- Kyckling
- Fisk

Seger i Kopparkavlen!

I en decimeter snö knep vi hem segern före Leksand! Jag, Hoja och Rollen ingick i laget som löpte stabilt rakt igenom hela stafetten. Min egna insats på förstasträckan var ok, men jag fick känna på skillnaden mellan landslagslöpare och vanliga drängar. Holmberg och Sir William öppnade stenhårt och fältet spräcktes rejält. Endast Jag och Jerkan lyckades gå med. På fjärde kontrollen bommades det, och Wille försvann utom synhåll för mig och Jerkan. Resten av banan löpte jag i princip solo. Gjorde ett par mindre misstag och Granath för Leksand plockade upp mig i slutskedet. Vi kom till växel som trea, hela fyra minuter efter Sir William, men också fyra minuter före klungan...

Hoja löpte bra och förde upp oss till en andraplats och tog in tid på täten. Leksand var hack i häl på oss under hela stafetten. Men på sistasträckan var de chanslösa mot en säker Rollen. Segern var ett faktum.

En bra helg.

Dessa näst sistakontroller!!!

Ännu en seger bortlagd på näst sista kontrollen! Jag begriper inte hur jag kan tappa fokus sådär... inte bra, inte bra, inte bra.

I övrigt var det ett bra lopp i finvädret. Eller, så fint väder var det inte. En plusgrad och snö i luften. Mina händer tinade lagom till sjunde kontrollen. Vid 10:e kontrollen får jag syn på EM-löparen Anders Holmberg som startade en minut före. Vid 12:e kontrollen är jag ikapp och förbi. Resten av banan bjuder inte på några svårigheter men jag och Anders lyckas ändå lägga bort 1.30 på näst sista. Slarvigt!

Jag vet inte vad jag ska tycka eller känna om loppet. Det var ett bra lopp i 16 kontroller, riktigt bra till och med. Men när jag gör en såndär grej på 17:e kontrollen så finns det inga ursäkter....

Kartan
Splits

Regn

Det regnar och är kallt. Typiskt. I helgen är det dalatouren, medeldistans och stafett. Kul.

Det har blivit både mycket träning och jobb denna vecka, det känns bra. Dock blir det inte mycket tid över till annat. Igår var jag ledig och kunde köra två rejäla pass vilket var riktigt skönt. Jag blev bland annat stannad av en polisbil på rullskidspasset igår, lagom när pulsen började närma sig max så visade det sig att det var Pelle-Polis, min klubbkompis, som satt där och log. Borlängepolisen har mycket att göra tydligen =)

Storvikssprinten

Rollen ringde igår och sa att vi borde efteranmäla oss till Storvikssprinten. Jag var inte sen att haka på. Väl på plats bjöds vi på en väldigt underhållande och kul sprinttävling! En skön mix av skogs- och stadssprint. Jag kände mig inte riktigt så rapp i löpningen som jag hade önskat, men det var ett bra lopp jag genomförde. Tvekade lite på någon kontroll, men jag hade nog inte kunnat göra något annat resultat än den andraplats jag fick. Men lite närmare förstaplatsen borde jag vara...

Resultat

Hektiskt dag

Idag körde jag intervaller innan frukost. Det var helt ok, men Jedin sprang ifrån mig på alla intervallerna, och inte nog med det. Han sprang två timmar till efteråt!

Nåja, skönt att jag kan träna enligt plan igen. Blev en hel del jobbat idag också. O-Ringendebatten på alternativet.nu roar mig. Det är intressant vad folk har för teorier om saker och ting de inte har en jävla aning om.  I morgon ska det tränas och jobbas igen.

Det var bättre förrDet var inte bara bättre med långdistansorienteringar förr i världen...

14,2 km kärlek

Idag var det dag två av Gävles vårluff. 14,2 km långdistansbana stod på programmet. Det visade sig att det skulle bli en duell mellan mig och Johan Nordlund. Innan start fick jag höra den glada nyheten att Gävle ska arrangera elitserie nästa år, min önskning slog alltså in:)

Loppet, jag öppnade som vanligt och kände mig ganska stark de första 30 minutrarna och orienteringen flöt på bra. Gjorde bara en liten femtonsekunderssväng på sjätte kontrollen. Vid kartbytet efter 6km ledde jag med två minuter före Nordlund som hade strulat lite på förstakontrollen. På fjärde kontrollen efter varvningen, kontroll 13, gör jag dagens tabbe. Tröttheten är ytterst påtaglig och jag slarvar med riktningen. Visserligen var det en svår kontroll som var väl gömd i ett buskage. 2.33 tappar jag på bästa sträcktid, vilket inte alls är speciellt bra.

Vid nästa radio, kontroll 15, är jag 28 sekunder efter Nordlund, och här är jag riktigt trött. Jag gör en 15-sekunderssväng på 17:e och till 18:e lägger jag 40 sekunder. Trötthetsbommar. Sista långsträckan är jobbig, bra sikt och svårlöpt underlag. Jag kommer ikapp några löpare de sista kontrollerna och de har jag lite nytta av när jag ser dem på långt håll och kan knappa in på dem, meter för meter. I mål är jag 1.03 efter och blir tvåa. Jag är nöjd med loppet, men jag retar mig lite på misstagen, speciellt det vid 13:e kontrollen. Sen hade jag slarvat lite med vätskeladdningen, troligtvis var det därför krafterna tog slut så snabbt. Men man ska ha i åtanke att det var grymt tuff terräng där man inte får mycket gratis, trots att det nästan var helt platt.

Återigen ett bra arrangemang av Gävle OK. Jag kommer tillbaka, var så säker! Det är så kul när arrangörer våga lägga riktigt tuffa långdistansbanor. Jag tror alla som tog sig runt H21E-banan idag kände sig lite som en vinnare.

Resultat

Här lägger jag bort segern

image114
Till 18:e kontrollen springer jag som en röv. När jag viker av stigen springer jag på en släpstig som inte är med på kartan och hamnar snett, trots att jag ser skärmen vid kontroll 15 förstår jag inte var jag är utan fortsätter. En minut rann iväg, och den femtonsekundersledning jag hade vid kontrollen innan var som bortblåst. I mål var jag 30 sekunder efter segerherren Johan Nordlund, på en tredje plats. Mitt mål för dagen var att få en bra känsla i orienteringen, det lyckades sådär. Bitvis hade jag bra flyt, men jag gjorde två rejäla blunders på minuten vardera (exemplet ovan och när jag läste från kontroll 6 direkt till 8). Bortsett från det gjorde jag en handfull 10-15 sekundersmisstag, vilket inte är bra det heller, men svårt att undvika med dagens förutsättningar (terräng, bana, väderlek, form).

Gävle bjöd på fin terräng och banor. Jag gillar deras tävlingar och jag tycker ofta det är bra arrangemang de står för, hoppas de får arrangera elitserie eller sm eller någon annan värdetävling snart.

Resultat

Förlåt, jag gör ett för bra jobb

Nyheten om att det saknas 7000 bäddar i Sälen för O-RIngen damp ner idag. Det var inte kul för någon och smutskastningen/kritiken är i full gång, i synnerhet på alternativet.nu

Vi i marknadsgruppen har gjort ett för bra jobb, då fler tänkt vara med på O-Ringen än vad som tydligen är möjligt. Jag ber om ursäkt för detta. Jag hoppas dock att det ska lösa sig för de flesta boendelösa ändå, för det finns stugor där uppe, det är bara det att vi inte kommer åt alla. Jag tycker ingen inom O-Ringen Dalarna-organisationen ska beskyllas för att ha gjort något misstag. Alla inblandade jobbar för fullt för att lösa problemen och göra årets O-Ringen till det bästa någonsin.

För att visa sympati har jag idag cyklat 10 meter för varje saknad bädd. Jag förstår att de boendelösa ser det som en klen tröst, men jag ställer i alla fall upp. Och sen var det en förbannat fin cykeltur i sommarvärmen.

Berg- och dalbanan

Idag for jag och JG till Bäsna och löpte berg- och dalbanan. Den är tuff! Sen har ju någon/några idioter gallrat hela jävla området, så det var inge vidare skönt för benen att genomföra detta pass. Men jag börjar känna mig piggare och piggare för varje pass nu, så snart ska jag  vara tillbaka i gammalt gott slag igen.

Dåligt med gissningar på mitt quiz, jag avvaktar med prisutdelningen...

Quiz: Vilken kropp är min?

image113

Eftersom Nordbröd önskat en tävling med fina priser här på bloggen, så kommer nu en tävling med fina priser. Det är bara att gissa rätt och gärna motivera.

Tävling i "glidarsträckan på stafett"

Idag var det dags att komma igång igen efter förkylningen, men ack så tungt det gick. Det var min första individuella tävling i dagsljus och barmark denna säsong, så förväntningarna var stora och det skulle bli kul. Kände på uppvärmningen att jag inte hade riktigt lika lätta ben som tidigare under våren, men jag planerade att göra ett ol-tekniskt och säkert lopp och inte tänka så mycket på farten.

Den planen fungerade ganska bra, jag fick de första två kontrollerna riktigt bra, men redan där började jag känna mig trött. Vid trean gjorde jag en 40-sekunderskrok, men i övrigt höll jag ihop loppet bra. Till åttan var det en långsträcka, som tråkigt nog inte hade något annat vägval en det givna vänstervägvalet på mestadels stig. Synd att banläggaren inte kunde ge oss en större utmaning där. Jag fick faktiskt stanna och ta ett vilostopp på långsträckan, som tur var startade jag sent och var ensam i skogen så ingen såg mig. På de sista fyra kontrollerna tappade jag 1:30 utan att jag bommade, vilket säger en hel del om dagens fysiska form. I mål var jag dock fyra, bara 2:09 efter, så jag är nöjd.

Tävlingen var en "förlängd medeldistans" som är en nyhet inom ol-sammanhang. Men jag vet inte om det är så bra. Segrartiden var 41 minuter idag och på en vanlig medel ska segrartiden ligga på 35 minuter, så det var inte så lång förlängning. Sen var det inte medeldistanskaraktär heller just (14 kontroller på 7,1km). Det kändes med andra ord som att vi tävlade i "glidarsträckan på stafett".

En till skrämmande grej med denna tävling är att nu kanske ol-sverige får för sig att arrangera medel+förlängd medel på helgerna istället för medel+långdistans (såklart en jättekort långdistans, som vanligt, men sån är verkligheten nu i alla fall). Jag hoppas ol-sverige vaknar upp och börjar arrangera riktiga långdistanser och riktiga medeldistanser istället.

Resultat

Frisk?

image112

Jag är nog frisk nu, det känns bra. David och Sadde gjorde en bra prestation på
TEA Light. Efter 30h slit tog de sig in på en niondeplats. Undra om deras lagnummer var ett önskemål från Team StarMaker eller en rolig slump?

Jobbar med positiva bilder

image111
Foto: Karin Engvall

Jag försöker tänka positivt och bli frisk, det går sådär. Rollen blev 10:a på sprint-sm, det var bra. Det verkar som det var sjukt snabba banor och lätt orientering eftersom det blev en såpass tät resultatlista.