Momentbana

Idag löpte vi i momentbana i Knektbo. Riktigt fin terräng. Tyckte jag hade riktigt bra flyt förutom på en kontroll som var gömd. Det är lite klurigt med momentbana men troligen bra för ol-tekniken. Vanlig ol-bana som upp- och nedvärmning.

Terränglopp

Idag körde jag ett terränglopp igen. Samma bana som förra veckan. Vi körde det som MOKS hemma-hos-träning, som jag ansvarade för. Rollen, bocken och Toomuch var med. Även JG hakade på. Jag hade en bättre känsla denna gång och hade 22 sek bättre tid än förra gången. Så det går åt rätt håll i alla fall. Men efter kladdkakan på det efterföljande ol-film-tittandet och fikat är jag väl i princip tillbaka på ruta ett igen...

Sista skidpasset?

Ja, jag tror det. Men ack så fint det var. +15 och lite halvmulet. Kunde hälla vatten ur pjucken efteråt. Föret var inte optimalt, men det bekom mig inte. Idre fjäll är speciellt såhär års. På hemvägen svängde jag förbi Låma. Fick käk och matade flasklamm. Dessutom gick vi igenom ett par kartpärmar. En lång dag.

Finspångshelg

Elitserie, lördag, E2 14,7km
Kändes riktigt bra de första fyra kontrollerna, men sen gick jag bort mig till femman. Efter det var det en långsträcka där jag försökte gå hårt. Men gick återigen snett och bommade. Resten av loppet var ok orienteringsmässigt men en katastrof fysiskt. Orkade inte alls hålla något som kan liknas vid steg eller fart. Men en mycket bra genomkörare.

Träningsdag, söndag
Började med att kuta öppen 8 på finspångs tävling. En riktigt fin medeldistansbana. Gick sådär. Tungt och mkt slarv, gick emellertid bra de första 10min.

På eftermiddagen körde vi vägvalsorientering på ett av träningsområdena för nästa års tiomila. Grymt fint! Var lyrisk hela passet, såg älg vid två tillfällen. Hade en bättre känsla i kroppen idag. Tror jag behöver lite tuffa pass, framförallt i skog för att komma igång rent fysiskt. Formen just nu är riktigt dålig.

Omställning till sommar

Idag har jag löpt ol-intervaller där vi startade med 900m på stig uppför, följt av ca 1km orientering tillbaka ner. Fyra gånger. Nordebo sprang ifrån mig uppför stigen på första intervallen. Jag var stum.

Jag har även transformerat skodan till sommarläge. Takbox av, sommarsulorna på och moks-klistermärke på bakrutan. Även nytt skattemärke klistrade jag på. Passade även på att slänga lite skräp som folk lämnat i bilen, jag nämner inga namn men en rumpmas har "glömt" förpackningen till ett par hestrahandskar och en hälsingebo hade "glömt" en mästartmötetkarta...

Gjorde även premiär på racern, det var kul.

Studs

Trots 10mila och terränglöpningsrace igår så var det studs i dojjorna idag. På förmiddagen löpte jag kontrollplock och på eftermiddagen körde jag studs-pass med Rollen, plus lite styrka. Kommer troligtvis ha träningsvärk i morgon.

Till helgen är det elitserie i Finspång. Jag ligger trea på reservlistan för att komma med i E1. Jag hoppas det blir återbud, och att de som inte är med faktiskt lämnar återbud. Ser jag en ej start i resultatlistan och jag själv inte är uppflyttad, skal denna person dö vid min hand. I alla fall ska jag ge onda ögat.

Terränglöpningstävling

Som jag upplevde formen på tiomila, lika usel var den idag när jag löpte 4km terränglöpning. Två varv på mellsta med bitvis snö och ganska ol-lika stigar. Hängde med rätt ok på första varvet men sen tappade jag allt. Bra pass trots allt, precis vad jag behöver för att få upp farten igen. Positivt att det kändes rätt ok i benen skademässigt.

Resultat

10mila, my story

Årets 10mila var speciellt och vi lyckades inte nå så högt som vi siktade på. För egen del, på förstasträckan, gick det riktigt bra fram till sista TV-kontrollen, ca 2km från mål. Där var jag med i tätgruppen men hade efter det lång gaffel (som var ca 90sek längre) och dessutom bommade vi en och en halv minut. Kändes konstigt och inte så kul att 28 sekunder växte till drygt fyra minuter till växel. Min form är riktigt dålig så jag fokuserade på att orientera klockrent hela vägen och inte springa fort i onödan. Det funkade bra. Jag hade även som taktik att öka takten efter varvningen, vilket jag också lyckades med. Vid varvningen, halva banan, var jag 1.50 efter och till sista TV-kontrollen var jag 28 sek efter. Men där tog kraterna slut. Jag var helt slut och orkade inte hålla i orienteringen och hängde på klungan på en väldigt avgörande bom på fjärde sista kontrollen. Så nöjd kan jag inte vara, även om ingen som hade den långa gaffeln på slutet var före den klunga jag kom in i. Men det känns ändå bra att jag kunde hänga med så pass bra med den bakgrund jag haft de senaste veckorna och i vinter.

Jag var osäker på formen inför Rånässtafetten, och sedan dess har jag haft probem med snuva och även mitt vänsterlår som strular. Trodde jag var på g inför elitserien, men där var det något fel med kroppen då jag inte kunde springa som vanligt. Veckan före 10mila blev istället en oviss väntan på min uppgift på förstasträckan. Några få pass bara. Nu ligger mitt fokus på att komma i dräglig form till elitserien i Gävle i maj och givetvis till Jukola.

Skåne

Såhär nära Danmark är det vår. Tyvärr är jag seg och tar det väldigt piano. Elitserien blev ett fiasko för min del. Kroppen fungerade inte alls och jag var ljusår efter trots felfri orientering. Har vilat sen dess i princip, men ikväll är det dags för natt-race.

Vi bor i en villa ungefär en mil från tiomilaområdet. Ett stort gäng, åtta mårdar och två domnarvs-stjärnlöpare. De övriga mårdarna anländer fredag och lördag. Då ska vi även byta boende för att kunna bo hela klubben på samma ställe.

Mot Skåne

Idag åker jag ner till Skåne för elitserie och framförallt 10mila. Det ska bli kul. Men elitserien är jag lite skeptisk till eftersom det är ett ganska speciellt upplägg. 259 herrar ska springa i ett kvalheat, de 40 bästa går vidare till final, där det är jaktstart. Kommer bli tätt och hårt! 10mila är veckans höjdpunkt och vi har ett bra lag där jag springer förstasträckan.

Malungs OK Skogsmårdarna
1. Martin Hammarberg
2. Anders Åkerman
3. Lars Åkerman
4. Jonas Bäckström
5. Jimmy Birklin
6. Erik Rost
7. David Andersson
8. Thomas Carlsson
9. Håkan Eriksson
10. William Lind

10 * 400 m

Det var det jag löpte i hallen idag. Det kändes rätt bra, nu ökade jag tempot lite från förra gången och körde 3.10-tempo. I intervallerna ingick även kartminnesövning där jag under de första 200m läste ett kartklipp för att sedan fortsätta 200m, för att slutligen placera in rätt kartklipp i ett rutnät på en stor karta. Att hitta kartklippen på stora kartan var lite klurigt, men det tog ca 5-10 sekunder. 10 rätt av 10. 1 minut vila mellan intervallerna.

Träningsdag i Uppsala

OL-högskolan for ner till Uppsala för att köra två fina barmarkspass i tekniskt terräng. Jag hängde såklart med. Första passet bestod av kurvbild i Nåsten. Riktigt klurigt och svårt men också fint. Jag sprang även lite på vanlig karta. Det blev ett ganska långt pass vilket kändes i mina ben. Var inte helt pigg sen tisdagens natt-ol.

Andra passet bestod av slingor i Lunsen. Vi var sex personer med, så vi hängde ut varsin slinga och sprang de andra. Det gick kanon att sätta ut kontroller på min första slinga, och skitbra på den andra slingan jag sprang. Sen sprang jag bort mig som fan på tredje slingan. Förra året var vi på
10milaläger och körde ett pass i Lunsen, då var jag också vilse. Nu skärpte jag mig däremot och sprang bra på de sista slingorna. Kändes riktigt bra att få två tekniska pass på barmark. I Linnés klubbstuga vägde jag 81kg mot förra årets 82.

Skaråkning och natt-ol

Det var dagens träniing det. Tyvärr knäckte jag en skida på skarpasset. Sen badade jag lite i en bäck, men det fanns dom som var värre. Nog om det. Natt-ol var tennis-ol, Stefan vann?

Världens bästa arkiv!

svt.se/psl är min nya favoritblogg, där finns även ett grymt videoarkiv. Kolla in det eller nöj dig med mix megapol eller rix fm eller vafan du tror dig få musikaliska kvalitéer ifrån. Generös som jag är erbjuder jag här ett klipp från sidan, en låt som Elin tipsade mig om. Mycket bra.

Tävlingspremiär

Det var gött med sverigepremiär i ol-skogarna i helgen. Barmark var välkommet och välbehövligt för att få upp farten.

Grymnatta
Tyckte jag orienterade rätt bra men hade inte någon vidare fart. Ökade farten mitt på banan några sträckor då jag blev ikappsprungen och tog bra initiativ. Tyvärr fegade jag över en bäck för att jag inte ville bada, men när jag tillslut insåg att det inte fanns något alternativ så visade det sig att isen var stenhård 5cm under vattenytan. Suck. Angående min känsla om bra orientering så gjorde jag ett ganska stort misstag på ca 3 min på femtekontrollen, och två misstag på dryga minuten. Men jag är nöjd med hur kroppen (främst benen) kändes.

Lännasprinten
Bra orientering men ingen fart. Blev besviken när jag såg att jag var hela 6.30 efter då jag tyckte att jag gjort ett skapligt lopp. Till mitt försvar så hade jag inte full laddning inför detta lopp utan körde det som ett bra teknikpass på barmark. Men ändå. Ifrånsprungen nå jävulskt. Väldigt nervös inför hur jag skulle hänga med på Rånässtafetten...

Rånässtafetten
Förstasträckan, ett stort prov för att se om mina ben pallar tempot som krävs för att "vara med". Trodde att jag skulle inta en passiv roll och få kämpa för varje meter, men det blev inte riktigt så. På sedvanligt förstasträcksmanér gick det i överfart mot första kontrollen, här märkte jag att mitt löptempo inte var det bästa. Trots det var jag först vid förstakontrollen. Sen var det bara fortsätta att sköta orienteringen själv i tät på min gaffel. Visserligen hade Linnés Ungrare Gösswein samma gaffel, men han sprang konstiga vägval och småbommade, så jag hade ingen nytta av honom (förstod aldrig att han hade samma gaffel). Vid första radion var jag först av alla och höll det tills de andra gafflarna körde om till nästa gemensamma kontroll. Ett par löpsträckor i slutet av banan var tuffa för mig och jag tappade mark på snabba favoritlag (KR och Linné). Trots det höll jag bra och kunde växla som femte lag, dryga minuten efter de fyra lag som fått en lucka, men framförallt: först i köttklungan! 

De övriga grabbarna i vårt första- och andralag skötte sig bra och många stod för fina prestationer. På sedvanligt manér var andralaget före förstalaget länge, men Wille avslutade grymt på sista och parkerade oss på en fjärdeplats, precis före Leksand. Andralaget blev 10a vilket får ses som bra. Segrande Linné imponerade och vann stort.

Skadeläget
Min krånglade baksida på vänster lår börjar ge med sig. Åkermans behandlingar, mina styrkeövningar och mina nya yoga-övningar jag lärt mig av ol-davve ger resultat. Det ser ljust ut! (Kan delvis bero på att en av yoga-övningarna heter "Solhälsning A")

Förtydligande


För er som inte vet vad indiepop är, mycket nöje =)

Läget

Jag har varit snuvig ett par dagar och tränat dåligt. Men igår körde jag två pass, varav ett var natt-ol. Riktigt kul natt-ol i svårlöpt snö. I helgen väntar sverigepremiär i ol-skogarna. Det ska bli grymt kul. Höjdpunkten blir söndagens Rånäskavle där jag springer förstasträckan. Vi har två bra lag och vi är peppade. Ska bli skönt med barmark!