Full hand

Traditionell norsk träning idag. Klassisk långtur på morgonen med totalt 9 deltagare. 3h 40min, Riktigt najs, speciellt eftersom vi åkte en enda lång runda. Fantastiskt även om jag var lite trött på slutet, men då fuskar inte jag med saft i vätskebältet och energikakor och apelsiner och sånt. Train low, race high!

På eftermiddagen spände jag på mig pannlampan och skejtade ut på en fin solotur. Ett riktigt fint pass. Jag gled fram och bara njöt. 24km på 90min gick som en dans. Sweet spot Åstjern/Lygna

Trött i magen

Igår körde vi styrka, mage/rygg efter pass två, och idag stakade vi på skoterspår på fm och körde skido på eftermiddagen. Jag har träningsvärk i magen. Försöker därför undvika att skratta. Det går sådär.

Fint i Lygna


Den britiske fysioterapeuten, sykkel-o-utøveren og nå også film regissøren Emily Benham har redigert sammen en flott film fra første dag på Camp Lygna.

Den gängliga killen i vit dräkt, och ibland med svart jacka, är jag.

Läs mer och se kartor på
www.ski-o.com

Rovfåglar<3


Mysigt julfirande

Det blev en mysig julafton hemma i sundsvall. Traditionsenlig skidåkning på morgonen. Södra berget bjöd på fantastiska spår och -19 grader. Hela familjen åkte, även om vissa åktre ganska kort.

Idag var det rena mildvädret, -12. Därför blev det till att köra intervaller. Helkropp och stakning på fin-fina spår med blandad kupering. Bästa julklappen för året var ett halvt kilo kenyanskt kaffe. Tack syrran =)

Svinkallt testande av nya skidor


Mysigt med rejäl vinter

Idag har jag varit ute och skidat i kylan. Blev lite orolig när det var -27 på vägen till skönviksberget för förmiddagspasset. Men de betydligt behagligare -21 var mer ok att träna i. Körde skejt på förmiddagen och testade mina nya klassiska på eftermiddagen.

Jonas på Team Sportia i Birsta hjälper mig med mina skidor. Jag var där och testade ut spann och fick även skidorna vallade. Jonas fixar även sliparna som Häggströms skidslip står för. Riktigt bra service och oerhört viktigt. Utan detta skulle min skidpark vara ganska blek.

Hejdå Vikmanshyttan

Jag har nu gjort min sista arbetsdag på CTEK. Efter 19 månaders vikariat är jag tydligen inte ekonomiskt försvarbar att ha kvar. Lite trist då jag trivdes bra med kollegor och arbetsuppgifter. Igår tackades jag av med tårta och presenter. Det var med blandade känslor jag tog farväl av Vikmanshyttan. Tyvärr hade min chef insjuknat i vinterkräksjukan, så hon kunde inte närvara.

Nu blickar vi framåt, mot nya utmaningar. Idrottskarriären rullar på enligt plan och även den civila går bra. Efter nyår börjar jag nämligen på ett nytt jobb. Mer om det i januari. Nu är det julfirande hemma i Sundsvall hos päronen. Mycket snö och ganska kallt.

Bra avslutning på helgen

Jag gjorde ett riktigt bra lopp idag. Bra orientering hela vägen och bra fart. Hade en liten schaktning efter halva andravarvet, men bet ihop och kämpade hela vägen in. Blev tvåa, 19sek efter H-J som vann. Nöjd =)

Har även fått klartecken för EM, vilket känns gött. Nu väntar en träningsperiod innan touren drar igång 8:e januari.

Två rejs

Förmiddagens mass-start var sådär. Jag var oerhört pigg på de första två varven men jag gjorde flera slarviga misstag. Var för het. De sista två varven bet jag ihop trots att krafterna tröt och knep fjärdeplatsen. En tiondel före JG. "De räcker"

På eftermiddagen var det sprint. Gick väldigt bra, något sämre vägval men annars bra. Blev trea. Var lite trist att det blev så trångt i spåret eftersom det kördes fyra klasser samtidigt och med bara 30sek startmellanrum. Och i tillägg hade vi seniorer touchfri stämpling medan juniorerna hade traditionell EMIT på samma kontrollpunkter. Vilket skapade trängsel som förhoppingsvis inte hade någon påverkan på resultatlistan.

Natt-stafett

Onsdagens nattrejs var lite trevande bitvis, men idag var det andra bullar. Gick jättebra hela tiden. Kanonbra gaffling och vägvalsrika banor. Jag och Tomp kämpade till oss en tredjeplats vilket vi är nöjda med. Lite surt att vi var så nära andraplatsen bara som storfräsarna från Alfta tog hand om. Men vem gråter över spilld mjölk?

Tomp visade att världsmästartakterna sitter i och kunde trots bristfällig skidträning i vinter och med ett stearinljus som pannlampa, leverera två toppsträckor. Och jag gjorde det jag skulle. Gött

Favvolåt


Uffie har vuxit mer och mer i mina öron senaste tiden. Hon gör ganska genialiska låtar. Detta är nog den bästa från skivan. Fantastiskt beat och en emotionell text. Our song, mycket nöje.

Det kom ett paket...


Spännande!


Två nya kartplaster från
Nordenmark

Venabu långdistans

Dag två i Venabu var det långdistans. Dagen till ära blåste det rejält och eftersom det i princip var ett helt öppet område vi åkte på blev det ganska spännande förutsättningar. I medvinden var det gött, men på några sträckor där man åkte rakt emot vinden var det mindre trevligt.

Mitt lopp var egentligen rätt ok, men jag var seg och loj vilket gick ut över både skidåkningen och kartläsningen. På sätt var jag aldrig riktigt med i matchen. Gjorde några onödiga tidstapp men ingen katastrof. Trodde jag skulle vara längre efter än vad jag var.

Kul att var igång med tävlandet. Även om det var lite speciella förhållanden i helgen, har det var riktigt bra genomkörare för kommande tävlingar.

Resultat

Krasch och fjärdeplats

Det blev en fjärdeplats på Venabu Open idag. Loppet var rätt bra till en början även om jag inte kände mig så rapp. Eftersom det var lite snö och igenblåsta spår blev det väldigt speciella förutsättningar. Väldigt mycket gen och väldigt svårt att se vad som var "riktiga" spår. Även lite skidslakt bjöds det på.

Till tian kraschade jag och landade på kartstället så jag tappade luften. Var ganska otrevligt och jag tappade farten. Det är ändå en okej säsongsstart. Typiskt att man kraschar kartstället enda gången man inte har med sig ett reservställ. Dock har jag lagat det så pass att det är i bruksskick.

Kart
Resultat
Omtale (Notera att jag ser ut som en jätte på bilden)

Venabu

På plats i Venbu. Det är inte jättemycket snö. Men känslan är god. Det ska tydligen bli bra tävlingar sägs det. GPS-tracking dessutom. www.venabuopen.no. Jag startar 13.24

Mot Norge

I morgon åker vi iväg till Norge. Vi är ett gäng bestående av Hallby, KGOIF och SOK's stjärnåkare, skulle man kunna säga. Annars kan man säga Peter, Martin, Kajsa, Johan och Elin. Eller varför inte Påsen, Hammer, Kaj, Grisen och Kanelin. Vi ska i alla fall till Venabu Open och rejsa i dagarna två. Sägs vara lite snö, så det kan bli spännande.

En tung tid

De senaste två veckorna har varit tunga för mig och min familj. Min kära mormor gick bort väldigt hastigt pga en tumör i magen. Igår var det begravning. Det var tungt men samtidigt kändes det bra att vi fick ta avsked tillsammans, hela familjen samlade, och det var en fin begravning.

Det har nog inte märkts så mycket, men introvert som jag är, har jag bearbetat sorgen och kommer så fortsätta ett bra tag framöver också. Det är svårbergripligt. Cancer är otäckt. Men livet går vidare och alla fina minnen jag har tillsammans med mormor kommer leva kvar för alltid. För evigt. Karin, Mormor, tack för all kärlek och värme du givit mig och min familj.

Mör kropp efter hårt läger

Sista dagarna av Harsalägret blev tuffa med tre stycken träningsrace. Först en riktigt tuff långdistans på torsdag fm, följt av en kylslagen sprint på kvällen. Fredagen avslutades med en jaktstart baserat på de två tidigare rejsen, med tiderna beräknade med en hemlig formel. Jag gick ut som trea +17sek, kom i mål som tvåa +2sek. Riktigt bra träning!

Stannade kvar i Hälsingland i helgen, i casa del Rost i Alfta. Riktigt trevligt. Jag och Erik for upp till Harsa även på lördagen för att utnyttja det fina spårsystemet som användes under veckan en sista gång. En bana där åkvägen var 24km, kontrollplock är nog en adekvat beskrivning, körde vi. 2cm nysnö på spåren och gafflad bana gav förutsättningar för en riktigt bra teknikövning.

Jag hjälpte även Bettan med julstöket och bakade pepparkakor igårkväll. Gott gott.

Harsa

Det är kanofint här i Harsa. Kapten Holmberg och tränarna på Mora Skidgymnasium har gjort ett mycket bra jobb med att få till spår och träningar av yppersta klass. Det är mycket snö och temperaturen håller sig till runt -10 (lite kallare igår, lite varmare idag). Det är kalas.

Det börjar kännas i kroppen. Lägrets fokus är teknik och fart. Inga konstigheter då skido-teknik tränas bäst i så tävlingslika förhållanden som möjligt. Idag körde vi en medel-masstart som var riktigt trevlig. Känns fantastiskt att åka skido igen.