Utan anmärkningar


Jag och Påsen på Bjusan

Jag och Påsen for en sväng på Tjärnabergets kanonfina och nyuppkörda spår. Det var lite småkallt men vi förblev lyckliga hela passet. Före det hann jag med att besikta bilen. Nervöst såklart. Jag hade meckat och gått igenom checklistan igårkväll så allt var ok. Men panikkänslorna kröp sig på när jag inte fick igång spolarvätskeduschen som hade frysit ihop. Men gammskodan klarade sig fint genom besiktningskvinnans nogranna genomgång av "åket".

Trötta och krampande muskler

Körde 10km-rejs i bergebo idag, 2x5km, i alla fall siktade jag på det. I sista backknäppen inför varvningen kände jag kramptendens i vaden. Men det var inte förrän det blev dags för växel två igen krampen slog till på allvar. Detta inträffade vid ungefär 7km. Fick ta en gubbpaus på 6min, sedan kunde jag fortsätta in i mål.

Centralt kändes det bra men mina muskler är trötta. Inte så konstigt med tanke på de senaste passens innehåll, intervaller och maxstyrka. Blir skönt med en lugn dag i morgon. Och minst en semla.

Vardagen

Tillbaka i vardagen. Upp på bandet klockan sex för att köra skiten ur sig, sedan jobba hela dagen. For till gymmet på kvällen med påsen och skickade upp och ner vikter. Kändes bra.

Vi fick tårta och strömavbrott på jobbet. Det jobbiga med det var att motorvärmaruttaget gav sig så jag fick åka hem i en kall och översnöad bil. I 60km/h eftersom någon låg och fegade i den "rena" filen. Ingen höjdare att köra om i snömodd.

Ny pryl


InspirerandeYouTube är fantastiskt

Långt i Mora

Långdistans idag. Lite mer oldschool och mer skidåkningsbetonat idag. Jag var ganska seg men orienterade bra. JG gjorde ett vasslopp och vann.

Splits

DM-guld

Knep en seger idag, skönt. Men loppet var inte riktigt hundra. Började med att åka fel till första kontrollen och lägga bort 30 sek. Resten av banan gick bättre. Tyckte inte riktigt jag var pigg och fick slita, men tydligen höll jag rätt bra fart ändå. Det var inte jättemycket snö så det kom upp både mossa och sand i spåren vilket gjorde att det gick ganska tungt att åka. Men mycket intensiv kartläsning, tätt spårsystem och klurig banläggning smakade gott.

Splits

En fin utmärkelse

Tydligen stod jag för årets citat 2009, enligt Sidsjöbäckis.

Vardagslunk

Åtta timmar jobb och två timmar träning med andra ord. Slängde upp lite vikter på gymet sedan for jag upp till Bergebo och distansade med pannlampa. Var någon ungdomstävling där, känns kul att det finns återväxt inom svensk skidåkning. (Jo, jag kom på mig själv. Det där var väldigt olikt mig, men saker och ting förändras, även jag tydligen;-)

Tillbaka i Borlänge

Det känns både skönt och lite trist att vara hemma igen.  Rysslandsäventyret var väldigt trevligt och alla farhågorna om dålig mat och boende motbevisades. Sist jag var i Ryssland 2003 var, och är, det värsta jag har varit med om i boende- och matväg. Nu var det kanonbra boende och helt ok mat, trots att det bjöds på samma buffé till alla luncher och middagar. Enformigt men ok. Trots det blev ändå många åkare magsjuka i slutet av veckan, troligen pga något dom ätit, så det var kanske inte så bra ändå.

Tävlingarna höll riktigt bra klass och ryssarna var svårslagna på deras hemmaplan. Det nya greppet med sprintstafett var riktigt kul. Ganska likt de svenska sprintstafetterna men mycket mer intensivt och med bättre konkurrenter. 6x7min åktid och ett riktigt bra tävlingsområde med bra banläggning. Touch-stämplingssystemet SFR var sådär men helt ok. Kändes inte riktigt färdigutvecklat.

På vilodagen bjöds det på en ski-o-athlonträningstävling, ett grepp för att göra sporten mer publikvänlig. Men det är en dålig idé om du frågar mig. Man åker en snitslad bana och ska stämpla på sina kontroller, men i skogen finns det bomkontroller. Stämplar man fel får man en minuts strafftid/tilläggstid. Lite som micro-o. Men det är för lätt orienteringsmoment så det det blir nog ingen hit. Av de som testade fick ingen strafftid.

Väskan har jag packat upp men tvätten tar jag nog hand om senare.

WC4 Långdistans

Det var en lång och fin tävling. Tyckte jag åkte bra men saknade samtidigt farten. I slutet på första varvet skar skidan ut i snön och jag ramlade, när jag sedan fortsatt åka ned för en ganska lång backe och skulle börja staka igen märkte jag att ena trugan var borta. Inte vilken truga som helst, utan Berra-trugan. Tror att jag trampade av den när jag reste mig från vurpan. Tur i oturen var att jag var nära varvningen så jag tappade bara en minut på fadäsen. Dock stressade jag och åkte riktigt dåligt till första kontrollen på andra varvet.

En långsträcka på andra varvet ställde till det för mig. Jag kunde inte bestämma mig hur jag skulle åka och tog en rakt-på-variant där jag stannade i flera korsningar och totalt saknade flyt. Tappade mycket på den. Loppet var ändå hyfsat men jag blev ifrånåkt som skit av Lamov som vann med drygt tre minuter. En 16:e plats är inte jättebra men helt ok.

WC2 och WC3

Igår körde vi två race.

Sprint
Ett bra lopp o-tekniskt men jag var inte riktigt på hugget. 48sek efter men bara 17e. Surt. Men som sig bör är det tätt på sprint.

Sprintstafett
Mycket piggare än på förmiddagen. Åkte sträcka 1, 3 och 5 för SWE2 med JG. Vi lade bort ca 30sek var, i övrigt åkte vi bra. Vi blev bästa andralag på en femteplats. Skoj


Besviken med första loppet

Låg bra med i början, mycket tack vare kort gaffel. Åkte ok förutom ett par sämre vägval. Andra varvet gick bra fram till tredje sista då jag lyckades trolla bort mig i en korsning. Kände mig vilsen och blev stressad. Såg ett gäng åkare komma ikapp och hängde på dem för att försöka läsa in mig. Upptäckte vars jag var och vände tillbaka. Tappade två minuter och massor av placeringar, låg tvåa innan fadäsen och blev omåkt av de som kom på placering 2-10. Hade sedan långa gaffeln kvar på sista rundan. Tappade både fart och tid och gled in på en blygsam 23:e plats.

Besviken

Framme i Ryssland

Det är bra här i Ryssland. Minusgrader och bra med snö. Resan var bra förutom utrymmet i bussen. Det kan du läsa om på skidobloggen. Jag bjuder på lite bilder jag.


Ordning på "Gubbrummet"


Model Event och skidtest.

To Russia with the love bone


Rubriken fick jag genom detta klipp från en lysande mockumentary, Trailer Park Boys. Kanadensisk humor i sitt esse.

I morgon bär det av mot Ryssland via båten till Helsinki. Själva tävlingarna startar på fredag. All info om tävlingarna finns
här. IOF har även skrivit lite om världscupsäsongen. Så där finns det ni behöver veta om ni vill följa med. Kan även vara bra att följa skidobloggen och ski-o.com

Idag har jag kört skido i Bergebo med pannlampa. Var riktigt skoj och det kändes bra i mildvädret (-12). Fartkänslan blir alltid lite extra härlig på natten. Banan gissar jag är samma som skall köras på söndagens tävling, 43min blir en bra segrartid.

Kallt och trevligt i Malung

Skodan startade inte på lördagsmorgonen. Inte så konstigt. De flesta bilar får problem efter en natt i -30 utan motorvärmare. Efter första passet kopplade jag både in motorvärmare och CTEK-laddare, efter att ha fått tillgång till eluttag. Sedan startadade bilen utan problem.

Träningen under helgen fungerade fint, men pga kylan fick vi köra ett annat upplägg än planerat. Fick ändå ihop två fina skidpass, ett gympass/inomhuspass och ett löppass. Uppe på höjderna var det bara -18 så där gick det bättre att träna och i morse var det bara -14 uppe på Byråsen. Härligt vinterväder dessutom. Körde dessutom en egen final climb då jag tog slalombacken två gånger. När vi ändå är inne på tour-temat så kan jag berätta att gårdagens eftermiddagspass på skinnarloppsspåren blev en kamp mellan MOKS svar på Bauer och Northug, OL-davve försökte men jag tog bonussekundrarna i båda spurterna...

-29 i Malung

Blir nog ingen skidåkning på förmiddagen idag. Ska en repa till gymet istället. I kväll blir det däremot skidåkning uppe på byråsen, behagliga -18 där igår och det sägs bli något liknande idag. Hoppas bara gamm-skodan startar efter en kall natt utan motorvärmare.

Åter i vardag

Kändes lite konstigt att gå till jobbet idag. Men det var rätt kul att vara tillbaka, speciellt eftersom vi flyttade vårt kontor innan julledigheterna. Passade på att åka lite skidor nu i kväll, knäppte på mig skidorna utanför dörren och skidade bort till Mellsta. Finns klassiska spår dragna från plättbacken och dessutom massor av skoterspår, så det var najs. Efter en kvart kunde jag ansluta till de fina maserloppsspåren som kommer användas till helgen. Tyvärr var vindens kyleffekt ganska påtaglig, så de behagliga -15 var ganska kalla i motvinden.


Inställt i Arvidsjaur

Tisdagens och dagens tävlingar i Arvidsjaur blev inställda pga kyla. Så vi for hem en dag tidigare. Väldigt synd när arrangören slitit så hårt med att fixa fina tävlingar och även synd för oss tävlande som vill ha fina race i kroppen. Hörde att det varit ok temperatur i Arvidsjaur idag, vilket var synd, eftersom det skulle kunnat ha blivit tävlingar idag då. Men det var rätt skönt att komma hem en dag tidigare samtidigt och få en dag extra ledigt. I Borlänge å andra sidan är det svinkallt så jag håller mig inomhus idag.

SM-Brons i ett kallt Arvidsjaur

Det var trevligt att kamma hem en medalj idag. Loppet var helt ok och jag är nöjd. Gjorde två dåliga vägval där jag tappade tid, men det stora tidstappet bestod tyvärr av att jag fick åka en omväg pga ett spår som inte fanns/var ouppkört(!!!). Tappade 50sek på den sträckan. Hade kanske fått tätkänning utan det misstaget och kunnat kämpa om segern i spurten som Gurra vann före Rollen. Men jag gråter inte över spilld mjölk, min första senior-sm-medlaj smakar bra. Även om jag inte fått den än pga förseningar i posthanteringen.

Bra läger avslutat


Jag och Påsen under säsongens finaste pass


Jag poserar i kylan

Det blev ett mycket bra läger i Norge. Fick fina långpass och snabba, tekniska skido-pass. Blev dessutom riktigt bortskämd med enormt fina spår och förhållanden. Hans-Jörgen hade ordnat ihop ett kanonbra läger, tack för det. Tyvärr blev många av deltagarna snuviga i slutet av lägret, så också jag. Men det är inget allvarligare, bara lite nästäppa. Har bara stått över ett pass mot min planering pga detta och körde lugnt istället för fort på sista teknikpasset.

Nyårsfirandet blev också det trevligt. Vi svenska seniorer stod för middagen och jag tror norrbaggarna uppskattade det. Brandbu G-Sport bjöd på fyrverkerier och Christina bjöd på skönsång. Trevligt.

Egentligen skulle vi ha åkt en tävling i Lier idag, men eftersom vi ska vidare till Arvidsjaur i morgon och pga snuviga åkare så for vi hem till Borlänge redan igårkväll. Rätt skönt att få en dag över att fixa och dona. I morgon bär det alltså av mot Arvidsjaur för SM-masstart och svenska cupen i långdistans och sprint. Håller tummarna för att det inte blir för kallt.