Träning på hemmaplan

Det funkar ganska bra att träna på hemmaplan nu. Snön som kom i torsdags och fredags har gjort att det varit helt ok skidförhållanden i Bergebo trots mildvädret. Hann med två pass igår och ett idag. Känns bra att fartpasset var i lördags morse före damernas tremil på OS, då temperaturen fortfarande låg runt nollan och föret var bra. 
 
Åka klassiskt är inga problem med klister, faktiskt riktigt gött att åka i 3+. På Igeltjärnsvägen är det klockrent eftersom alla motionärer åker där och spåren är glatta. Övriga spår är det lite mer sugande i. Jag körde ett trevligt klassiskt pass igårkväll och idag hann jag med två timmar stakning mellan OS-femmilen och hockeyfinalen.
 
Väderprognosen ser inte speciellt kul ut, men jag tror det kommer gå att köra de sista förberedande passen inför EM utan problem. Den fjärde mars åker vi.

Sista dagarna i Livigno

 
Det var fint även de sista dagarna. Tack för det Livigno.

Fortsatt fint i Italien

 
Det är fint här fortfarande. Träningen går bra och umgänget vid sidan om fungerar även det. Det enda som inte fungerar är Internetuppkopplingen (Funkar bara emellanåt). 
 
I natt kom det tre-fyra decimeter snö vilket gjorde att det var lite mjukare spår än vad vi vant oss vid här nere. Intervallpasset kunde ändå genomföras på ett bra sätt. Det är klart väder nu och enligt vad Erik såg när han på vägen hit till Internetcaféet klättrade upp på en snöhög och spanade ut över dalen är pistören ute och kör spår i detta nu. Förhoppningsvis fina, hårda spår i morgon då vi ska ut och mysa ett på ett långt klassiskt pass.

Fint i Livigno

 

 

Det rullar på bra här. Fint väder och bra skidförhållanden. Dock är det dåligt med Internetuppkoppling. Har en till film på g för att göra er där hemma lite mer avundsjuka. 

Träningen har rullat på fint hittils och ett A2-pass har jag hunnit med. Vilodag idag. Espresso på byn.


Mot Italien

I morgon åker jag till Italien på höghöjdsläger inför EM. Jag, Peter, Erik och Hana ska vara i Livigno fram till den 19:e februari. Det är rejält med snö där och förhoppningsvis blir det bra väder också. Det enda negativa med att vi reser i morgon är att vi missar störtloppet och 30km-loppet på OS. Jag hoppas det går att komma åt Internet där nere så att jag kan uppdatera lite.
 
Med coach Annika har jag tagit fram ett bra träningsprogram för veckan. Det är ett litet nytt grepp för mig med höghöjdsläger av denna typ då vi laddar upp för ett mästerskap som inte går på höghöjd. Det erfarenheter jag har av höghöjd tidigare är mestadels positiva och vid två tillfällen har jag laddat upp veckan innan tävlingar på höghöjd med gott resultat. Har man skallen med sig tror jag att man kan få ut mycket av ett sånt här läger. Utöver träning ligger fokus på att dricka espresso och att stretcha gammkroppen.
 

Träningsdag i Grönklitt

Vi var ett gäng från DSA som for upp till Grönklitt för SkidO-träning idag. Skidgymnasiet hade ordnat fram en fin duell-övning som vi körde. Peter, Andreas och jag körde hårt och det blev tighta dueller. Bra träning och fina förhållanden. På eftermiddagen körde vi en linje genom hela området och vi hann även med lite vanlig reguljär skidåkning på de fina spåren. Jag tjuvsov lite i bussen på hemvägen. En bra dag och en semla på det.

SM i Åkersjön

Foto: Nordenmark Adventure
 
Pga snöbrist flyttades SM-tävlingarna från Leksand till Åkersjön. Det innebar en längre resa men också två kanonfina tävlingar.
 
Långdistans
Innan start bävade alla för att det skulle bli mjuka spår och grymt jobbigt. Härligt, tänkte jag även om det inte talar till en fördel för en åkare på 85 pannor, men det är kul att få åka sig trött. Det visade sig dock ganska snabbt att det inte alls var speciellt mjuka spår utan snarare tvärt om. Otroligt bra spår hade arrangören fått till. Och ett riktigt fint spårsystem på det med en riktigt trevlig långdistansbana.
 
Mitt lopp var bra. Åkte på i god fart och plockade kontrollerna bra. Jag började dock bli trött redan efter halva banan och gjorde något sämre beslut till följd av detta, framförallt under sista kvarten av loppet. Drygt en minut uppskattningsvis. Totalt sett ett bra lopp och det är jag nöjd med. Jag blev fyra i mål, två och en halv minut efter segrande Rost.
 
Men Andreas hade missat att åka till startpunkten efter varvningen och på så sätt tjänat ungefär en halvminut genom att han kunde ta ett vägval som inte var aktuellt om man åkt från startpunkten. Tråkigt men en solklar regelöverträdelse. Tävlingsledningen beslutade att ge honom tre miuters tidstillägg vilket gav mig ett brons. Och trött blev jag ju, så all good for me.
 
Resultat
 
Sprint
En annan karaktär på banan idag. Ganska lätta sträckor varvat med två rejäla vägvalssträckor. Här gällde det att ta rätt vägval. Det gjorde Erik Blomgren på bägge av dessa sträckor vilket gav honom segern. Starkt. Grattis! Jag valde dock fel på bägge dessa. På den första av dessa var tidstappet omkring tio sekunder men på den andra var det uppemot 40 sekunder. Surt såklart då det annars var ett prickfritt lopp.
 
Resultat