SM jaktstart i Ånnaboda

Efter knappt ha hunnit landa efter hemresan från Schweiz stod jag i morse på startlinjen i Ånnaboda. Jaktstarts-SM med prolog på morgonen och själva jaktstarten på eftermiddagen.
 
Prologen
En teknisk inledning både orienteringsmässigt och åktekniskt. Det gick bra för mig hela vägen och jag lyckades vinna med nio sekunder före Andreas. Skönt! Offensivt redan från början, något som jag har haft lite problem med på just sprint denna säsongen. Så det var absolut ett jättebra besked. Bra läge inför jaktstarten.
 
Jaktstarten
Efter några timmars vila var det dags för jaktstarten. Kul att gå ut i ledningen. Andreas jagade ikapp ganska fort och var i princip ikapp redan vid ettan. Till tvåan tar jag dock ett lite sämre vägval, vilket Andreas inte gör och får en lucka på 16 sekunder. Inte bra.
 
Fortsätter sedan bra men tappar lite till och varvar ungefär 30 sekunder efter. Dock är de tre hungriga vargarna (Andrey, Peter och Erik) nu bara ca 12 sekunder bakom mig.
 
Det är gemenasm inledning på varv två och jag åker ganska jämnt med Andreas till TV-kontrollen men de bakomvarande är i princip ikapp mig. Och alla tre går om mig uppför Mattsabacken. Ingen höjdarkänsla.
 
Har fortfarande ögonkontakt med de tre ut på sista varvet, men jag läser till kontroll 19 istället för 16 och går på en riktig krok och tappar 35 sekunder och inser då att det är kört att ta en medalj. Åker sedan bara igenom loppet ganska uppgivet. Tyvärr.
 
Ingen kul jaktstart för mig alltså. Tung kropp, tunga skidor och dåliga beslut i orienteringen. Bara att glömma. Jag får ta med mig de positiva beskeden från prologen.
 
resultat
 
Lite reflektioner om dagen
  • Kanonfin skidorientering blev det i alla fall. En riktigt bra sprintprolog och sedan tycker jag jaktstartsbanan var bra även om området blev ganska utåkt och tävlingen blev väldigt skidbetonad. Det är dock inget att gnälla över då man måste behärska allt. Och tävlingsområdet begränsar möjligheterna. Jag tycker att banläggarna löste det på bästa sätt.
  • Sändningen, som går att se här, blev också bra tycker jag. Kul!
  • Synd att flera skidorienterare som borde har varit med inte var med. Skärpning - det är viktigt att vi syns när vi får chansen att synas! Speciellt om man ska representera Sverige på VM och JVM är det är självklarhet att man skulle ha varit med idag. Tycker jag. Det borde även stå med i läroplanen för de skidorienteringsgymnasium vi har.
  • Andreas var jävligt stark idag, det är inget att hymla om. Grattis!
  • Tove imponerade också såklart.
  • Det är skittrist att åka bil. Jag har kört jäkligt mycket de senaste dagarna, mestadels i mörker, snöfall och runt nollan (halt). Ska bli skönt med en resfri helg.
  • Roligast av allt, med råge, var att jag blev Morbror i måndags till lilla My :-)

Bra avslutning på mästerskapet

Det blev en bra avslutning på EM för min del. Ett stabilt lopp på medeldistansen som räckte till en åttonde plats. Tio sekunder till sjätteplatsen. Det får jag vara nöjd med även om jag grämer mig lite över några misstag längs vägen. 
 
Stafetten blev kul! jag fick åka i andralaget, men ett starkt sådant. Marcus åkte bra på förstasträckan och jag fick gå med i svansen på tätklungan. Jag gjorde ett väldigt bra lopp även om jag hade önskat lite mer krut i benen. Ulrik jagade ikapp de 20 sekundrarna som var upp till silverkampen. Norge vann ganska komfortabelt men vi gav Ryssarna en match, men Lamov visade sig vara en storlek större en Ulrik. Vi är väldigt nöjda med bronset. Tråkigt dock att förstalaget körde bort sig. 

11:a på EM-lången

Gjorde en bra spurt och kom in på 11:e-platsen idag igen. Foto: Skogssportmalin
 
Det blev alltså yttligare en 11:e-plats idag. Bra, men jag vill ju mer. Men det är tufft. Det är bra killar jag tävlar mot.
 
Loppet var bra och jag gjorde bara några små misstag. Däremot hade jag inte det där "lilla extra" som behövs på en bana som denna. Men men, inget att hänga läpp över. 
 
Rost var starkast idag och vann efter ett imponerande lopp. Kul! Jag åkte bakom han ganska mycket på förstavarvet men var liksom lite för långt bak för att riktigt ha ryggen. Sedan hade vi olika gaffel på varv två. Med det lilla extra i kroppen kanske jag kunnat hänga med bättre och skapat mig ett bättre läge? Vem vet. Skit samma. Nya tag på lördag på medeldistansen. 
 
Resultat
 

11:a på EM-sprinten

Lite för defensiv idag? Foto: Skogssport
 
Det var ett bra lopp jag gjorde idag. 11:e plats, 41 sekunder efter Stanimir som var starkast. Inledningen var inte direkt bra, jag var defensiv och det spratt inte direkt i kroppen. Tappade onödigt mycket tid där. Var hela 18 sekunder efter redan vid tvåan. Sedan fortsatte det bättre. Kom in i loppet och åkte bra. 
 
Kanske var jag lite för noggrann på någon kontroll, men på det hela ett riktigt bra lopp. Det var en väldigt lätt bana, många åkte bra och få gjorde misstag och det blev en tät resultatlista. Så jag får vara nöjd.
 
Resultat
GPS-tracking

Det är fint i Schweiz

 
Vi kom hit igår kväll och har varit ute och njutit på skidorna idag. I morgon väntar skidtester och model event.
 

En inneboende under veckan

Nordebo har varit på besök i veckan. Han skulle ha varit med i Vemdalen och tävlat också men han fick kasta in handduken efter att magen strulat under fredagens skandinaviska cup på Lugnet. Magen blev snabbt bättre och när jag kom hem från Vemdalen var han med i matchen igen.
 
Kul med besök. Vi har tränat och snackat skit och jag har även jobbat en hel del eftersom jag ska vara borta i nästan två veckor framöver i och med EM.
 
Idag fortsatte Nordebo mot Mora för att köra Intersportloppet i morgon. Jag tror han kommer åka bra. 
 
Jag åker till Lenzerheide i Schweiz i morgon. Det ska bli kul. Det verkar som det ska snöa rejält under natten och morgondagen. Det blir nog bra förhållanden på tävlingarna. Vi börjar tävla på tisdag och tävlingarna följer man här: www.skiolem15.ch
 
Jag hoppas vi har internetuppkoppling på boendet så att jag kan uppdatera.

SM-stafett

Det snöade rejält på lördagen och alla spåren drev igen. Det kom väl ungefär trettio cm snö så det ställde till det för arrangören. Tävlingar blev det i alla fall, på något förkortade banor. Bra tycker jag - det borde vara fyra korta sträckor istället för två långa och två korta i denna tvåmannastafett som standard. Det blir tightare då och man slipper frysa så mycket mellan sträckorna.
 
Spåren var inte alls så mjuka som jag hade trott, så det var inga problem att gasa på.
 
Anders körde sträcka ett och tre, jag två och fyra.
 
Vi gjorde det bra som lyckades komma femma. Vi är nöjda då vi lyckades slå Gammelstad efter att jag kommit ikapp dem vid tredje sista kontrollen. Gött.
 
Tyvärr inga resultat. Arrangörens otur fortsatte med resultatstrul på stafetten. Synd. Ett jättebra och trevligt arrangemang trots stora utmaningar bjöd Söderhamns ok på.

Ingen höjdardag i Vemdalen

Dagens masstarts-SM blev ingen succé. Jag tyckte det gick fort i början och jag fick bita i för att gå med. Jag tog sedan ett sämre vägval till andra kontrollen och kom långt bak i kön sedan. Då tyckte jag istället det gick lite för sakta och luckan framåt växte. Utöver det gjorde jag en stor bom och tappade SI-brickan efter jag stämplat på näst sista på förstavarvet. 1.30 bom var inget bra förstavarv. Andravarvet gick bättre men tungt. Blev 6:a, fyra minuter efter. Ingen höjdare.
 
Resultat
 
Sprint på eftermiddagen
Det började snöa i slutet på masstarten och det fortsatte även under sprinten. Lite speciella förhållanden. Jag kände mig lite mer på hugget nu och åkte ganska bra. Tog dock två sämre vägval där jag tappade 27+13 sek på snabbaste, vilket är mycket i en sprint. Dessutom tror jag att jag skulle kunna knapa in 10-15 sek på att genomföra några övriga sträckor bättre. Skönt med lite bättre fart i alla fall även om så här mycket misstag på en sprint är för mycket.
 
Resultat

Ändrade planer

Det blev Lygna istället för Luleå. Fint väder och bra tävlingar.
 
Vi hann åka 20 min innan telefonen ringde och vi nåddes av beskedet att tävlingarna i Luleå blev inställda i fredags. Då var det bara att vända tillbaka till päronen i Sundsvall. Arnesson hade kommit upp med tåget kvällen innan och planerat att slå följe med SOK under helgen.
 
Det blev fika och rådslag hemma på Tornsfalksvägen. Tävlingar i Norge fanns som alternativ. Ca 70 mil resa med bil från Sundsvall. Ta beslut, ordna boende, efteranmäla sig, bestämma färdväg, köra halva sträckan fredag och halva lördag eller hela vägen i ett svep? Det var frågeställningar vi brottades med.
 
Självklart ville vi tävla. Bra tävlingar med starka startfält i Norge.
 
Tillslut blev det till att köra hela vägen och bo i Åstjern där vi bott två gånger tidigare på träningsläger. Tack Hans-Jørgen för att du kunde trolla med kort varsel.
 
Resen blev dock ganska seg och vi kom fram vid halv eleva ungefär. Skönt då med sen start på lördagen.
 
Lördag, sprint
Efteranmäld och startade först. Detta gjorde dock inte så mycket då jag hade cirka tjugo juniorer före mig som körde samma bana. Jag satte i alla fall iväg bra och försökte åka fort. Det blev mycket gen då det var skare och ganska lite snö. Jag var lite osäker i början och fastnade dessutom i ett träd och kraschade vid trean. Tyckte sedan jag fick upp farten men såg att Arnesson som startade en minut bakom hade närmat sig mycket. Försökte då köra för att han inte skulle få min rygg. Funkade sådär. Drog in på ett gen till åttan och missade spåret! Det blev en rejäl extratur för både mig och Arnesson som nu kom upp i rygg. Resten av loppet gick bra, men med en såndär krok kan man inte placera sig bra på sprint. Inget vidare lopp alltså. Men kul!
 
Resultat
 
Söndag, sprint
Dags för renvansch. Startade som andre man idag då Arnesson dragit spiken. Samma förutsättningar idag med gen i princip överallt. Eftersom överraskningsmomentet inte längre fanns kvar var det upplagt för att bli en jämn tävling. Jag tycker att mitt lopp var riktigt bra och resultatet blev ju det med. Femma, 37 sekunder efter Rost som vann för andra dagen i rad. Jag gjorde en liten bom på 20 sekunder i övrigt var det väldigt bra. Skönt besked.
 
Resultat