Lite kul

 
 
Jag har alltid fascinerats av rap-texter, eller musiklyrik över huvud taget egentligen, men just rap är ju en speciell genre. Många som lyssnar på populärkulturell musik kanske inte reflekterar speciellt mycket över texternas innehåll alla gånger, det gör inte jag heller alltid - men ofta.
 
En sak som fascinerar mig med just rap är att en (vuxen?) man (vanligast) på allvar menar det han rappar (väl?). Det funkar oftast, speciellt i Sverige, eftersom jag inbillar mig att här kan man lyssna utan att man egentligen bryr sig vad det handlar om eftersom det är på ett annat språk och låter coolt och bra. Man kan liksom välja att reflektera över det man vill men mest bara dras med i rytmen. När svenska rappare gör liknande texter blir det inte lika bra tycker jag. Det blir liksom lite plumpt (oftast, jag lyssnar inte så mycket på svensk rap).
 
Nåväl, när Jimmy Fallon gör sketch av det och framför kända raplåtar i barbershopversion (i det här fallet med fantastisk hjälp av Kevin Spacey) blir det kul. Eftersom texten blir så tydligt löjlig på något sätt. Jag gillar det. 
 
PS. RnB är lite av samma fenomen, kolla in en annan sketch med låten Sexyback. Skitbra den med. För det mesta står annars min rapkonsumtion av east och west side-hiphop från 90-talet och allmänna tips och råd från Nordebo.

Smålandskavlen

Säsongens sista tävling, smålandskavlen, avgjordes i helgen. Vi ställde upp med två starka lag.
 
Under nattsträckorna sprang mitt lag stabilt och vi låg på en 22:a plats. Det är bra för ett andralag. Vagnis sprang bra på första dagsträckan, sträcka tre och kunde skicka ut mig på femtonde plats.
 
Jag satte av i god fart med Tampere Pyrintö före mig. Det gick bra i inledningen, men jag gjorde en liten krok vid tredjekontrollen. Ett klassiskt parallellfel. Jag fortsatte sedan bra. På långsträckan till sjuan tycker jag TP-killen sköter navigeringen bra. Vi kommer ifatt GMOK lag II just före kontrolltagningen. Här gör vi en liten krok och jag sköter härifrån orienteringen helt själv till mål. Till nian gör jag dock en liten krok igen. En koja i ett grönområde där mina sista säkra-stenar inte fanns. Eller jag såg dem aldrig. Nåväl, fick kontrollen efter ca en minuts surrande.
 
Resten av loppet gick bra. Inga större problem. Växlar ut Arnesson som tolva, ca en kvart efter. Tappade 3 min på täten vilket är riktigt bra. Nöjd! Skönt att avsluta säsongen med ett bra lopp.
 
Tyvärr har inte Arnesson sin bästa dag och tappar en del. Givitevist är det väldigt tufft och hårt på sistasträckan, speciellt när man som andralag gått bra fram tills denna sträcka. Så vi tappar lite och slutar 19:e.
 
Förstalaget sprang stabilt och tack vare Williams superavslutning landade de på en andraplats. Klubbrekord. Gött.
 
Resultat

Helt plötsligt blev det varmt

Ö10 på Daladubbeln och två satsumas på det
 
Helgens träning har flytit på bra. Igår körde jag två rullskidspass och styrketräning med Andreas. Det var trevligt. Fast eftermiddagens rullskidspass var inte jättetrevligt. Pissregn, kallt och på slutet även mörkt. Men sådan är väl hösten. Idag var det däremot riktigt gött och varmt, mellan 12 och 15 grader hela dagen.
 
På morgonen åkte jag iväg och sprang Öppen 10 på Daladubbeln. En trevlig bana som jag genomförde bra i distanstempo. Häftig tävling för övrigt, en riktigt höjdpunkt för kidsen. Minns tävlingen som en favorit när jag var ungdom. Dock var inte det här med utklädnad något som fanns på min tid.
 
I eftermiddag körde jag två timmar stakning. Det var väldigt trevligt att träna i kortärmat. Tolv plusgrader och torr asfalt på större delen av passet. Märktes att det rullade mycket lättare nu igen, ner på 3.30 per km istället för 4.00.

Höstens intåg

Nu är det verkligen höst här. Det känns bra även om det inte är jättemysigt när det regnar och är kallt. Blir det bara lite kallare blir det å andra sidan snö, det hoppas jag på snart. Det ser i alla fall bra ut uppe i norrland på november månads kommande lägerorter, Kiruna och Arvidsjaur.
 
I veckan har jag hunnit med några fina pass. Tanken är att skruva upp tempot på intervallerna ett hack nu när vi börjar närma oss säsongen. Jag tänker dock fortsätta hålla en relativt hög mängd i träningen. I måndags var jag med på 40/20-skidgångsintervaller i Källviksbacken. Nyttigt pass. I onsdags var jag och Rost och körde RullO i Rättvik. Det var dock ingen höjdare för mig. Det gick mest bara tungt och orienteringen stämde lite halvknackigt.
Idag däremot, då var det bättre, jag körde intervaller på bandet på Livi. 6x5 min där hjärtat fick jobba rejält på en hög och jämn nivå. Kanonpass som jag tänkt köra en gång i veckan framöver. Perfekt då det är halkigt, blött och kallt ute.
 
Jag knäckte dessutom en rullskidsstomme i veckan. En marweskida från 2007, så jag tycker ändå det är ganska bra livslängd på grejerna. Jag har nog åkt närmare 1000 h på dem skulle jag tro. Lyckligtvis hade Andreas en extrastomme som jag kan låna under de rullskidspass som är kvar i höst.

En helg med träning

Det har varit lite blandat väder de senaste dagarna. Riktigt pissregn blandat med ganska fint träningsväder. Något som är speciellt anmärkningsvärt just nu är hur pass mycket långsammare rullskidorna går såhär års. Blöt och kall asfalt är en hel del långsammare än torr och varm dito. Och halt som fan är det med alla blöta löv.
 
I fredags körde vi testrejs från Sundborn till Skuggarvet. Jag tyckte det kändes bra på stakningen, men tappade över en minut mot sist! (15:e sept). Tror mycket av förklaringen är ovan nämnd väglagsproblematik. Och på skejtdelen blev det total flopp. Hann nästan hem innan spöregnet i alla fall.
 
I lördags var det kanonfint när jag och anton var ute på långtur i näsrmare tre timmar. Plockade sedan hem en full hand genom skogsdistans med Rost och Anton. Kvällen avrundes med spelkväll hemma hos Rosts. En bra dag.
 
Idag har jag stakat 2h med Rost och Lillen. På eftermiddagen styrka, kände mig faktiskt helt ok stark (kände mig jättesvag i torsdags).
 
Dessutom har jag hunnit med att strukturera om i förrådet. Det blir bra. Ska konstrurera en rullskidsupphängning och motera ihop en vallabänk. Sedan kan det räknas som klart.

Träningsrace i klassisk stil

Det kom lite godis med posten idag. Och mer är på väg :-)
 
Igår var jag i Dala-Järna med DSA. På förmiddagen körde vi klassiskt 15km masstart. Det var kul och fantastiskt jobbigt. Stakningen kändes jättebra och i dessa partier kände jag mig stark. I diagonalningen gick det inte åt helvetet, inte ens snudd på, men samtidigt är det inte min starka sida, så det vore förtal att säga att det gick bra. Men bättre än väntat kan man konstatera.
 
Jag hängde hur som helst med ganska bra halva loppet, sedan lade Adam in ett ryck i långbacken på tredje varvet av fyra (vi körde 2,5+5+5+2,5). Min rygg till följd av min teknik sade ifrån och han fick en lucka som ökade. Nåväl, jag var knappa minuten efter i mål och får vara nöjd med det. Klassiskt är inget jag är expert på och inget jag lägger speciellt mycket energi på att utveckla, men det är fantastiskt kul. Jag har dessutom tänkt åka några klassiska lopp i vinter så detta är i allra högsta grad sk. "tjuvträning".
 
Idag fick jag dessutom nya pjäxor, stavar och skidor. Härligt. Börjar längta till snön på riktigt nu.

Sista dagen

Herrlaget samlade efter sista intervallpasset
 
Idag på den sista lägerdagen brände vi av ett intervallpass på rullskidsbanan. 6x6min följt av 2x5min, där varannat drag var skejt och varannan stakning. Det kändes i slitna kroppar vill jag lova. I eftermiddag löper vi lite distans-ol sedan packar vi väskan kvällen före vi åker hem. Jag räknar med att vara hemma lagom till min tvättstugetid 19.00 på måndag.
 
Under gårdagens ol-pass blev det effektfull fotografering då skogsbruksgrabbarna eldade på ett hygge vilket gav en effektfull rökridå. Med gopro'n får man chansa för att få en bra bild, jag brände av kanske 20 stycken medan vi löpte förbi röken. En bild blev åtminstone ganska bra, så den bjuder jag på. Det hade varit kul att haft med sig storkameran och arrangerat lite snyggare foton. De andra grabbarna var kanske inte så sugna på det förvisso och detta foto är ju verkligen the real deal samtidigt. Dagens skryt med andra ord.
 
 

Nove Mesto dag 5

 
Nu har vi hunnit bränna av fem dagar här nere. Det går fortsatt bra. Träningarna är fina, miljön är rogivande och maten smakar gott. Toppen helt enkelt. Vi har dessutom hunnit med en till fika på byn. Tyvärr fanns det ingen herrekipering, min garderob har således inte växt.
 
Igår körde vi ett tufft pass vid skidstadion. 8x6 minuter skigdång/älghufs. Det kändes rejält i kroppen idag när vi körde ett kuperat skejtlångpass. Ett pass där vi b.la körde backen från rejset i tisdags. Totalt 900 höjdmeter på passet.
Markus och Andreas ute på långtur
 
Goproselfie på toppen av en hundrafemtiometersstigning
 
 

Käck igen

Jag står som en idiot utanför hotellet inför backrejset
 
Det är fortsatt fint i Nove Mesto. Gårdagens backrejs gick helt ok. Peter var stark och vi övriga var också ganska starka. +1.48 blev mitt facit. En riktigt tuff backe hade coach Claes hittat för ändamålet.
 
Vi passade på att köra lite ol-distans på jvm2000-banorna på eftermiddagen. Fantastiskt trevlig terräng och skog. Vi såg dessutom ett gäng vildsvin.
 
Idag har vi kört ett långpass stakning och gjort byn. Dessutom gått på spa.
Fikar. Dubbla kakor, dubbel espresso.
 
Fler som gjorde byn
 
Fotocredd: Kartsam-Andreas