Helgsamling i Malung och NOM

Precis snart, om kanske fem minuter åker jag till Malung för helgsamling. På söndag drar jag och Rollen direkt därifrån till Grönklitt för NOM i skidO. Packningen blev jobbig igårkväll, men jag tror allt är med. Nya craft-väskan vi fick igår är klockren. Det känns bra med träningen och det ska bli sjukt kul att träffa hela peppade mårdgänget nu i helgen. Tyvärr kommer jag inte ställa upp på alla etapper av "Tour de Malung" pga försiktighetsåtgärder. Lite längdåkigt påstående, men vafan, kan dem kan jag.

Elljuscupen, deltävling ett

Idag var det äntligen dags för den otroligt prestigefyllda elljuscupens premiär. 15km fristil. Jag tyckte det kändes bra, men det sugande föret gjorde att jag tappade mycket då jag åkte på mina ovallade träningsskidor. Var således evigheter efter. Vilket är skitsamma när det handlar om träning. Känslan var bra och passet likaså. Resultaten orkar jag inte skriva, men Martin Johansson vann i överlägsen stil.

Utan anmärkningar

Jag besiktade bilen idag. Nervositeten var påtaglig eftersom det nte gick så bra med gårdagens försök att byta bromslysemodul på bakluckan. Jag fick istället göra en paniklösning med silvertejp. Det gick vägen. Den oerhört talförda besiktningsmannen sa två gånger "Det ser bra ut", och jag tror han menade bilens kondition. Sedan sa han inte så mycket mer än hej då och gav mig besiktningsprotokollet. Ett protokoll utan anmärkningar.

Efter denna spännande start på morgonen gav jag mig ut på en löptur. Tyvärr kunde jag inte genomföra detta pass utan anmärkningar. Men det gick ganska bra i alla fall.

Plusgrader i Borlänge

Jag har hunnit med tre skidpass sen jag kom hem från touren. Tyvärr har det varit dåligt före. Mildväder och nysnö. Men inget att hänga läpp över, det går ju att åka skidor ändå. Rollen bjöd på käk idag och jag och pyppe meckade med bilen utan vidare framgång.

Sjua på touren


Totalresultatet blev riktigt bra, en fin sjundeplats! 

Men jag är ändå inte riktigt nöjd med mitt genomförande av tourens sex etapper. Formen blev bättre och bättre för varje etapp trots att jag blev väldigt sliten efter första etappen och efter båda långdistanserna. Konstigt hur kroppen fungerar. Formen pekar åt rätt håll och jag tycker att jag hittat ol-flytet på ett bra sätt, trots att jag gjort flera retliga bommar. Tyvärr är min kropp inte helt kurrant ännu, ryggen/höften är inte helt bra och jag ska försöka få ordning på den nu i veckan. I vissa stunder känner jag mig som en kopplad hund som försöker slita sig utan att lyckas och i vissa stunder känner jag mig precis som vanligt. 

När man åker skid-ol i Alperna är det mycket betoning på skidåkning och väldigt få smalspår (iaf i Österrike och italien). Det är just den biten med åkning på tvåans växel, dvs uppför på breda spår, som går sämst samman med ryggen. Om det beror på att det gör ont när man är som tröttast eller för att belastningen är som störst, vet jag inte. Men jag vet att jag kan åka fortare utan smärta.

Under det två avslutande etapperna i Schweiz började ett starkare ljus synas i tunneln. Jag kunde åka fort och tänkte inte så mycket på smärtan. Här var dock skidorienteringen mer lik sådan skidorientering jag vill ha, dvs mycket smalspår och intensiv orientering. Under sista etappen kände jag mig riktigt stark och  jag tampades  i spåret med Stanimir Belomazhev och Hasse-Jögge Kvåle. Norrmannen fick släppa och Stanimir och jag slogs om att vara först. Martin drar, Stanimir går om när Martin läser kartan, S åker rätt men är osäker och hänger på M som åker fel. M drar mot 28:e kontrollen, S genar och är först vid K29, S drar och genar dåligt, M hack i häl, olika vägval till sista, M först. Riktigt spännande kamp kan jag lova och en av de roligaste delar av ett skido-lopp jag åkt. Tyvärr gjorde jag tidernas sämsta stämpling vid sistakontrollen och Stanimir kunde glida in först efter det tio sekunder långa upploppet. Lite bittert, Jävligt besviken, men ändå nöjd.

Resultat

Sprint i Schweiz

Idag var det femte etappen, sprint i Stalden, Schweiz. Jag startade som tvåa i seedade gruppen (som vanligt på det här arrangemanget startar jag bland de första i seedade gruppen, lottat, i helvetet.). På uppvärmningen fick man åka i kanten av tävlingsområdet och kunde se flera kontroller. Dock missgynnade detta mig då jag tappade 25 sek på tvåan och trean (10+15). Resten av loppet gick bättre, dock tog jag ett uselt vägval på en kontroll och gjorde två till mindre bommar. Trots detta blev jag bäste svensk på en niondeplats. Borde vara nöjd men loppet var ju inte bra, 1.10 efter på en sprint är evigheter men idag var det tekniskt och svårt så många hade problem och körde bort sig. Bästa med dagen var att detta var första etappen jag höll bra fart i jämförelse med de bästa. Detta pga två orsaker, svårare bana och lite piggare kropp.

Imorgon är det jaktstart på en gafflad medeldistansbana. Jag går ut som 11 och har 33sek upp till närmast framförvarande. Topp 10 är målet.

Touren hittils

Etapp 1 Medel, Österrrike
Ingen höjdare. Seg kropp och misstag i utförsbackarna. Tappade tre minuter utför! En dålig inledning, 22a.

Etapp 2 Långdistans, Österrike
Bättre, men tyvärr väggning på slutet och även idag 2-3 minuters tapp i utförskörningarna på slutet när både skallen och kroppen var tom.

Etapp 3 Sprint, Italien
Gick ganska bra, men idiotgenen över ån undvek jag och tappade över minuten på det. Dock vadade jag över ån en gång (bästa vägvalet!!) och blev 8. Nöjd men även idag seg kropp. Känner av ryggen dessutom.

Etapp 4 Långdistans, Italien.
Bra idag, dock lite dåliga vägval. Ganska nöjd, men med min nuvarande form går det inte fortare. 18e. Borde ha varit topp 15 minst tycker jag.

Skåp

Idag var det skido-tävling i Bergebo. över 115 personer tog tillfället till fånga att åka skido. En 10,5 km lång bana i klassen 17-49 bjöds det på. 28 man tog sig runt och jag lyckades vara snabbast. Loppet gick bra och jag tog rätt vägval hela vägen. En riktigt fin långdistansbana, kanske lite kort, men ändå ett perfekt tillfälle att träna skido. Kroppen kändes inte jättebra, men inte dålig heller. Kände att jag är på rätt väg i alla fall.

Kartor: (mitt vägval gult och nordebos med röd penna, beklagar den usla kvalitén)Resultat

I morgon bär det av med minibuss ner till touren.

skiotour.eu

Ny frisyr


Och troligtvis de hetaste glasögonen 2009

Katastrofhelg

Tävlingshelgen i Östersund blev inte riktigt vad jag hade hoppats på. Ryggen känner jag av lite grann fortfarande men det hämmar mig inte så mycket. Det är bara det att den där sista lilla växeln inte finns där tack vare att ryggen ömmar när jag tar i för fulla muggar.

Sprinten gick riktigt bra, till en början. Jag åkte lugnt och behärskat, tog de rätta vägvalen och hade riktigt bra flyt i orienteringen. Men i sista korsningen innan femte kontrollen (75% av banan) lossnar sulan (!) från pjäxan när jag trampar runt i en korsning! Hopplöst läge. Tur att ingen var i närheten och hörde mina svordomar....Tyvärr finns inte mina sträcktider med i resultatlistan, men jag låg bra till vet jag. Jag mötte Arnesson på väg in till trean och båda vi uppskattade att jag tagit in ca 15 sek på honom. Spörry vann, fem sekunder före Arnesson och Lars Moholt som delade andraplatsen.

Stafetten gick inte heller den speciellt bra. Jag var ofokuserad och gjorde ett dumt misstag till andra kontrollen, sen fungerade inte min bricka. Jag åkte i samma lag som Erik Malmberg som åkte bra, medan jag åkte sämre och dessutom blev diskad pga en ej fungerande emit-bricka (hyrbricka dessutom) 

Bittert

Bitter