Sepia är underskattat


Jag i fin posé på hotellrummet i Prostejov. Sepia är underskattat och Bäckis vet hur man behandlar det i en fotokomposition.

Jag försov mig imorse

Det var dumt. Men det var inte så farligt, jag hann till jobbet i hyfsad tid ändå och kunde göra ett gott dagsverke. På kvällen gjorde jag mitt första rullskidspass på länge, det kändes bra och inspirerande. Hela dagen har varit ganska bra faktiskt. Så är det ibland, ganska bra.

Kvällsmål


Känner mig mest oinspirerad och trött idag. Det vänder nog. Jag har gjort massor med nyttiga saker idag och det känns bra. I morgon börjar helvetesveckan, och olyckligtvis pratar jag nu inte träning utan jobb. Även om jag har planerat in ganska hård träning kommande vecka.

Fem huvudstäder på två veckor

De senaste två veckorna har jag besökt fem stycken huvudstäder.
- Stockholm
- Helsingfors
- Oslo
- Prag
- Bratislava


Idag har jag varit trött. Jag har dessutom varit publik/coach på
KFUM multisport. Team StarMaker skötte sig fint.

VM-test långdistans

Precis som väntat blev det en riktigt tuff långdistansbanan idag, hela 18,4 km fågelvägen. Jag startade näst sist och lyckligtvis var vädret helt ok och inte alls speciellt varmt (ca 26-27 grader). Tre minuters startmellanrum och två gafflade varv bjöds det på. Det var mycket bra för det var inte många som kunde löpa tillsammans på banan, jag sprang solo hela banan t.ex.

Jag öppnade i en fart som jag kände att jag kunde behärska i två timmar, var konsekvent med att ta runtvägval och "spara" höjdmetrar. Detta gjorde jag riktigt bra då jag kunde springa fort i slutet av banan, trots att jag i några backar höll knapp styrfart. Olyckligtvis missade jag en och en halv minut på en av banans kortaste sträckor, detta för att jag försökte ligga ett steg före i orienteringen och läsa in den efterföljande långsträckan, sen skulle jag stanna och knyta skon dessutom, riktigt slarvigt, men det var fler som hade problem med den kontrollen. Annars gjorde jag inga större orienteringsmissar, tappade kanske dryga minuten på att jag stannade och knöt skorna två gånger (slarvigt att inte tejpa).

Jag gick i mål på 2.02.02, ganska snyggt =) 14 minuter efter Wingstedt och på en 16:e plats. Det är jag nöjd med! Hade nog kunnat göra 4-5 minuter snabbare, vilket hade givit mig en tolftplats. Jag har inte hunnit analysera ordentligt ännu, men lite småbommar, en stor bom, skoknytningar och något dåligt vägval gjorde jag ju, så det finns tid att kapa.

Nyhet på orientering.se

VM-test medel

Kval
Jag hade stora problem att komma överrens med kartan/terrängen. De fyra första kontrollerna fick jag fint, men de sista 50-100 m till femte kontrollen blev jag totalt vilse och kunde inte läsa in mig. Lade bort 4.30 och det kändes inte alls kul. Resten av banan gick bättre, men jag gjorde några bommar i de täta grönområdena. På en sträcka tappade jag en minut utan att jag bommade för att jag körde rakt igenom istället för att runda ett grönområde. Just det grönområde är det tätaste jag vaarit med om, jag blev nästan tvungen att slå på bakgrundsbelysningen för att se om jag hade blivit blind eller om det bara var mörkt. Gick i alla fall vidare till final.

Final
Min taktik var att gå säkert och inte bomma. Det höll i två kontroller... Jag kunde inte bestämma mig för vilket vägval jag skulle ta till trean så jag gjorde en combo av rakt på och höger, vilket resulterade i över fyra minuter bom då jag inte kunde läsa in mig i sluttingen. Sen gjorde jag ytterligare totalt  fyra minuter fram till tionde kontrollen, sedan skärpte jag mig och gjorde en bra andrahalva på loppet.

Jag har inte hittat sträcktider än, den enda informationen jag har är den på www.orientering.se

Lugnet före stormen

En klyschig rubrik, men det skiter jag i. Idag passade vi på att träna lite i relevant terräng, det var spännande och faktiskt inte så farligt varmt heller. Vi passade även på att turista lite, men biljetterna var slutsålda till den grotta vi ville gå på guidad tur i. Lite surt, men vi tröståt fin-fin entrecote med imperialistiskt mineralvatten för rimliga 40kr istället. Och sen en glass på det. När vi åt kom en imponerande störtskur som varade i fem minuter. Efter diverse problem med Hanas bil (ena bakrutan gömde sig i dörren och vägrade komma ut) kom vi tillbaka till hotellet, termometern stod på 32 grader. Den närliggande verkstaden kunde inte hjälpa till med rutan, och jag fick äntligen belägg för att man inte kan lita på yrkesmän med bar överkropp och utan strumpor. En märkesverkstad tar hand om problemet i stället så vi får sitta trångt till tävlingen i morgon.

Jag har gjort ett litet bildspel om dagen.


På plats i Tjeckien

Det är varmt här men trevligt ändå. Jag har varit trött efter resan så en liten joggtur på 35 min gjorde susen. Efter en brakmiddag nu på kvällen (400g kött) längtar jag till en god natts sömn. Men jag ska väl se klart fotbollen först.

Tøffe løyper på O-Festivalen

Mellomdistanse
Jeg løp greit unntatt to mindre og en større bom på slutten av løypen. Det var veldig fint terreng og løype. Jeg kom på sjette plass.

Strekktider

Langdistanse
Et bra løp o-teknisk, unntatt på andre og sjuende post, men kroppen var ikke med meg i dag. Jeg ble sliten allerede til andre posten og etter en times løp var jeg skikkelig sliten og resten av løypen gikk kjempesakte.

Resultater

O-Festivalen

Jeg er i Norge =)

Ikveld er det mellomdistanse.  Det skal bli kjempemorsomt.

Det er bra vær dessuten.

Filmtajm


Jag deppar fortfarande över mitt Jukolalopp.

Inte nog med det. MIA meddelar att hon avslutar sin artistkarriär. Men det är inte enbart negativt, för nu lägger hon i alla fall av innan hon blir en sellout. Hennes låtar växer ännu mer för var dag.

Jukola

Jag gjorde ett riktigt skitlopp på jukola. Blev lite för stressad när en handfull bra lag gick ut ungefär en minut före mig. Förstakontrollen satt perfekt, till tvåan hade jag tänk köra vänster runt, men ändrade mig och körde rakt på istället, kom snett och fattade inte var jag var, bommade något så jävulskt. Hela nio minuter!

Det är mer bomtid på den kontrollen än vad jag har bommat totalt på alla kavlelopp sammanlagt tidigare denna säsong. Resten av banan flöt på lite bättre och jag tappade bara 2-3 min på täten efter haveriet i inledningen, trots några ytterligare navigationsfel. Givetvis är jag grymt besviken men för att ta med mig något positivt så var den fysiska formen på topp och från den andra kontrollen till mål är det ett okej lopp.

Laget då. Jo, de andra grabbarna skötte sig bättre än mig. Julian hade lite problem på förstasträckan, annars var det stabila lopp i skuggan av tätlagen. Vi slutade på en 24:e plats och fick i alla fall en plakett. Andralaget gjorde bra ifrån sig och slutade på 80:e plats. (de låg före oss efter fyra sträckor). Jedin och Toomuch gjorde riktigt fina lopp för andralaget vilket lovar gott inför kommande prövningar. Och för egen del är det revansch på O-Festivalen som gäller.

Lagresultat MOKS 1
Lagresultat MOKS 2
GPS-vägval

Mot tusen sjöars land

Om 15 minuter åker vi mot Finland. Jukola avgörs i helgen och det ska bli grymt kul. Vi har två fina lag. Andralaget har en snittålder på 23 år, sjukt lågt med tanke på att Elvis drar upp snittet med sina 46 bast...

Moks 1
1. Jules
2. Låma
3. Hammer
4. Birkan
5. Hoja
6. Ol-Davve
7. Rollen

Moks 2
1. Bocken
2. Bingo
3. Jedin
4. Toomuch
5. Mackan
6. Simon
7. Elvis

www.jukola2008.net

Klättrat på rankingen


Okej, jag bjuder på mig själv. Under dagen har jag fått ett par sms om att jag numer är rankad som nummer 47 i Sverige. Jag förstår att vissa finner det kul. Och jag förstår att vissa inte har en jävla aning om vad som är kul med siffran 47. Men jag har inte förstått att det kanske inte är så kul med nummer 47 egentligen.

Rankinglistan

OL-intervaller och samkväm

Idag hade vi MOKS-träning i Nås. Coach Tord hade ordnat en fin-fin intervallbana som vi körde tre gemensamma starter på och en jaktstart. Det var ett av de bästa ol-passen jag någonsin kört och det kändes bra att springa dessutom. Att vi sedan var hela åtta man som var med och körde gjorde att det blev ett riktigt hårt och uppskruvat tempo.

Efteråt käkade vi  mat och såg på Sverigematchen i familjen Hederskogs EM-pub, riktigt gött.

Tirunesh Hammarberg...


Seger!

Igår drog jag till med en seger på Alftafejden. Det var skönt att äntligen få stå överst efter en rad andra- och tredjeplatser tidigare under säsongen. Det var ett riktigt bra lopp trots den lite knackiga inledningen med ungefär två minuter total bomtid. På långsträckan har jag dessutom tappat 45 sekunder vilket bekräftar att jag tog ett dåligt vägval. Kostade på mig en segergest vid instämplingen trots att jag hade startnummer 20 av 60, det var en bra känsla efter ett bra lopp.

Fredagens medeldistans var helt ok. Men banan bjöd inte på några större utmaningar då det var få kontroller och bara en riktningsförändrig i princip. Svårigheterna bestod av ett lurigt grönområde på slutet och säsongens klart svåraste sistakontroll. Det blev en tredjeplats i den mycket täta klassen. Det var sjukt varmt denna dag och många hade problem med hettan. Lyckligtvis var det svalare på lördagens långdistans.

Idag tränade vi ett fin-fint pass i Vargatjärshällene. En 6,2km lång och klurig medeldistansbana som vi körde gemensam start på.

Under helgen hann vi med två träningspass till och vi hade även lite andra aktivteter för oss på Alfta Rehab Center, där vi tillbringade helgen. Jag utnyttjade kryphål i godisförbudet och åt två stycken trekulorsglassar under helgen, men det var jag värd.

Karta fredag
Karta lördag (kommer, finns på runoway)
Karta söndag

Resultat fredag
Resultat lördag
Pressklipp

Jukolaläger

Fredag till söndag har vi Jukolaläger med klubben. Tror det blir sparsamt med uppdaterande under helgen. På lägret kommer vi b.la köra Alftas två tävlingar. Medeldistans i morgon och långdistans på lördag. Sedan på söndag väntar höjdpunkten, träningsrace med sportident i Vargatjärshällene.

Alftafejden

Träningsdag i Sandviken/Högbo

5 Deltagare
1 OL-pass i Mårdäng, momentbana
1 Rullskidspass i Högbo
2 Bad
2 Glassar
1 Lunch på Ikea i Valbo
2 Skandaler
- JG missar avfarten till Gävle N trots att vi andra i bussen skriker flera gånger: "Du ska höger här, du ska av här" Resultatet blev att vi fick åka till Hagsta för att vända, en nätt omväg på 30 minuter och i tillägg tog det 40 minuter att hämta kartorna på ol-gymnasiet i Sandviken. Irriterande.
- Rullskidsbanan i Högo. "Förbjudet att åka med vanliga stavspetsar. Gummituta finns att köpa i kiosken" Vad fan är en gummituta? Vi åkte på vägar istället.

Tisdag

Idag var en tuff dag. Jag lämnade lägenheten klockan 08.00 och kom hem 21.00. Däremellan jobbade jag och var på terminsavslutning för idrottshögskolan. Det tog. I morgon blir det trevligare.

Mycket nytt på g nu! En hemlighet som presenteras senare och angående Hammers Hill så kan jag avslöja att det inte blir jaktstart på nattorientering i år. Däremot kommer bäste man att vinna efter dådfylld kamp mot goda kamrater,  ensam strid mot markernas hinder och vilsam växlan mot vardagens ävlan.

På idéstadiet

Hammers Hill 2008 börjar ta form i tankens värld. Bifogar ett kartklipp från en av de tänkta grenarna.
image122

Sprint-DM


Jag passade på att klippa ihop en liten film om helgen. Men som du ser handlar den mest om dagens sprint-dm. Jag slarvade i början och tappade ca 40 sek. Sedan gick det bra i den tämligen lätta "parkdelen". Femma blev jag och ett bra sprintlopp för att vara mig.

Resultat

(Jag är fortfaranade inte riktigt vän med iMovie, blir bara skit när jag exporterar)