Ny säsong

Orienteringssäsongen börjar på lördag med elitserien i Karlskrona. Jag och 184 herrseniorer ska kuta 18,8km masstart. Det kommer bli kul. Jag tar det hela som träning och har ingen tydlig målsättning mer än att jag vill få en positiv känsla med mig. Det är medeldistans på måndagen också, så det blir en fin helg med härlig barmark.

Tävlingsinfo

Helgläger

Det blev ett mycket bra helgläger. Tuff träning och härlig gemenskap. Min kropp är ganska mör nu, en härlig känsla. Har inte kunnat tränat så här pass mycket löpning sedan sensommaren 2008. Så för mig var det en oerhörd frihetskänsla på eftermiddagens 2h-pass i skogarna vid Lugnet. Blir gött med barmarkspremiär nästa helg.

Malungs OK's skid-KM

1. E. Rost 34.55
2. M. Hammarberg 37.25
3. T. Carlsson 39.40
4. L. Åkerman 39.58
5. J. Larsson 19.50 (kortade av)

Tuff tävling på Lugnet. Med tröttheten försvann min teknik, likaså mitt fäste. Men kul var det.

Middag för tre


Såhär mysigt brukar vi ha efter MOKS-träningar

Vintercup

Trevlig tillställning i Bergebo igårkväll. Domnarvet bjöd på en bra bana på 11,2km. Jag orienterade väldigt dåligt men kände mig ok löpmässigt. Blev 3min efter Rostis och därmed även sist. Bra träning.

Resultat

Bildsvep


Kul i bussen upp till Ånn


Kul på mitt--i-veckan-banketten i Ånn


Mårdår i år?


Bra hållning på mitt-i-veckan-banketten i Ånn


På toppen av mördarbacken

Elljuscup

10km masstart skejt på lugnet. Näsan samma 5km-bana som på världscupen men med lite skillnad på några ställen. Två gånger mördarbacken i alla fall. Fick släppa ganska tidigt, men sedan kom jag igång efter ungefär 2km. Tyckte det kändes rätt bra och det är ju det viktigaste på träningstävlingar. Men på uppvärmningen kändes det skit, var riktigt tärd och stel och trött. Morgonens intervaller på bandet var inte heller någon höjdare, så med tanke på det är jag nöjd med dagens träning.

TelephoneMycket superstar kan man säga om denna kortfilm. Jag döpte ett par av mina nya skidor till Lady Gaga i höstas, just de paret har blivit en superstar i min skidpark då jag gått många tävlingar på dem under säsongen. Återstår bara att döpa ett par till Beyonce till nästa år.

Föråkare på skidspelen

Skido-laget ställde upp som föråkare idag på skidspelen. Det var välbehövligt då det kräksnöade. Vi blev tilldelade att köra slingan uppför mördarbacken så det blev närmare 1000 höjdmeter under dagen. Riktigt härlig stämning utmed spåren så jag passade på att publikåka lite. Fick tydligen lite tv-tid också. Det var ett trevligt sätt att uppleva skidspelen på. Eftersom det var så extremt snöfall kallade arrangören även in de olika nationernas servicepersonal som föråkare. Hela 10 norska servicemän ställde upp, b.la. förbundskapténen Åge Skinstad. Dom var ganska mån om att både Marit och Petter fick uppåkta spår nära inpå. Som ni kanske såg på tv så drog dom nästan fram Marit på några ställen. Jag hängde på ner på stadionslingan några gånger med. Det var ganska kul när Petter spexade vid målgången och hela norska stötteapparaten blev nervösa =)

Bra avslutning på säsongen

Då var säsongen över. Kändes bra att avsluta med bra lopp på tävlingarna i Ånn efter mina dåliga lopp i Bulgarien och Rumänien.

Sprint
Ett ok lopp men gjorde några misstag, framförallt ett 25-sekunderstapp till tredjekontrollen. Räckte till en 13:e plats och därmed personligt rekord. Kändes som jag höll bra fart.

Medel
Ett riktigt bra förstavarv tyckte jag, tills jag såg sträcktiderna och såg att jag tappade 43 sek till andra kontrollen. Andra varvet kantades av ganska många småmisstag och ett dåligt vägval på den sista längre sträckan. Föll från nionde till trettonde plats. Egentligen nöjd men grämer mig lite över att jag lade bort topp10-platsen. 13:e igen är bra.

Stafett
Åkte andrasträckan i SWE2 med Joel på första och David Beijmer på sistasträckan. Fick ett fint utgångsläge då alla lagen var med på förstasträckan. Öppnade riktigt bra och körde ikapp RUS1 till förstakontrollen. Där tog emellertid  det roliga slut då jag hängde med ryssen på en riktig groda till andrakontrollen och dessutom tappade hans rygg. En minut är oerhört mycket tid på en stafett. Men vi blev 6:a tillslut efter en bra laginsats förutom min andrakontroll.

Ultralång
Mandomsprovet, 34,5km fågelvägen. Först tre gafflade 9,5km-varv plus en avslutande gemensam slinga. Fick en ganska dålig start då jag låg till vänster i klungan och skulle ta höger vid startpunkten. Kom således sist ut från startpunkten. Låg långt bak i ledet ända fram till halva förstavarvet. Tror att jag agerade rätt och tog det lugnt istället för att stressa. Gjorde en trettiosekundersbom efter första vätskan men var ändå med rätt bra in till varvning. Åkte med storfräsarna större delen av banan och orienteringen flöt på fint och tempot kändes bra. Ut på den sista halvan av de tre gafflade varven blev jag för första gången ensam. Det kändes speciellt. Fortsatte åka bra men saknade lite draghjälp. In mot sista varvningen såg jag Lamov, Hasse-Jögge och Påsen skymta framför mig. In till första kontrollen på sista rundan mötte jag Lamov och var inte alls speciellt långt efter. Men på smalspåren uppför på väg till andra kontrollen fick jag kramp. Magen strejkade och jag tog mig nätt och jämnt framåt. Tappade en halvminut på sträckan och jag kände hur åkare närmade sig bakom. Ryssen Grigorev kom ikapp till trean och jag blev osäker på vägval till fyran. Ryssen gick om och jag hakade på. Lyckligtvis var det bredspår nästan hela vägen hem så där kunde jag åka stort utan krampkänningar. Rost och en finne jagade bakom. Luckan till ryssen var lite för stor vid sistakontrollen för att jag skulle kunna ta honom i spurten. En meter för långsam var jag. Men jag bärgade topp10-platsen och är mycket nöjd

Resultat från tävlingarna
Totalställning i Världscupen

Efter min lyckade värlscupavslutning klättrade jag till en slutlig 17:e-plats i totalen. Nära målet som var topp 15 men jag kan inte vara nöjd med WC-säsongen som helhet då jag tycker att jag presterade riktigt dåligt i Bulgarien och Rumänien. Visserligen var det en annan typ av skidorientering där som har betydligt större tyngd på ren skidåkning, men det är något jag borde klara av bättre. Det blev inte bättre av att jag missade formen under de två veckorna heller.

Personliga rekord

Det gick ganska bra på dagens sprintlopp. Var ganska snabb och hade bra koll på kartan. Gjorde dock några tvivelaktiga vägval där jag tappade tid och ett femsekunderstvek när jag inte kunde bestämma vägval till sexan. Detta räckte till en 13:e-plats som också är den bästa placeringen jag haft i en världscup. Men det var inte det bästa lopp jag gjort. Känns bra att jag är lite mer med i matchen nu än tidigare denna säsong, så jag är nöjd. Jag stannar positiv (direktöversatt uttryck).

Dagens andra personliga rekord var 315 poäng i Yatzy. Det blev i en ganska hård omgång där Påsen blev tvåa på 308 poäng.

Världscupsavslutning

Idag bär det av mot Ånn för världscupsavslutning. Tävlingarna börjar på lördag och avslutas på onsdag. Det ska bli riktigt kul och jag hoppas det blir fina tävlingar.

Arrangörens hemsida

Kvällstävling

Riktigt kul med race i afton. Masstart, 3+3+1km. Tyvärr var jag inte riktigt skärpt och gjorde en del misstag. Bland annat badade jag i lössnö när jag genade på flera ställen på första varvet. Tappade 30sek redan till första kontrollen på ett gen. Men bra träning blev det!

Splits (35, 45 och 51 var förstakontroller på de olika varven)

Vasaloppet ur en langares perspektiv

Jag och Jim-Bingo klev upp vid halv sexsnåret och började värma dryck och fylla våra termosar. Vi sov över hos Sjökan på Stentorp. Sedan satte vi oss i bilen och körde upp till Tennäng där vi skulle ha vår första station. Ingen trafik att tala om och vi kom fram smärtfritt vid 7.15 ungefär. Jag passade även på att prova spåren lite och körde motströms upp förbi Mångsbodarna till 70km kvar-skylten, och vände hem sen. Fina, hårda spår och mycket folk längs spåren. Inte farligt kallt heller.

De löpare vi servade var:
Peter Arnesson
Gustav Nordström
Daniel Nordebo
Tomas Löfgren

Tennäng

Vi hade fått rapporter om att 8 man var loss, men flera tunga namn. Och även att Peter och Gustav var med i huvudklungan. Det var spännande när vi hörde helikoptern närmade sig och så även täten. TV-skotern dök upp och
Suther drog klungan. Gick riktigt fort och jag fick en ok bild, inget mer. När sedan huvudklungan kom blev det kämpigt. Eftersom det var så mycket folk fick vi spana ihärdigt efter våra åkare. Peter hann precis kasta sig ut mot högerkanten där jag stod och kunde därmed få en flaska. Peters pappa stod 100m tidigare men missade Peter. Tur vi hade back-up! Gustav fick dricka av Bingo utan problem. Lite senare kom Tomas och han fick en ny flaska till sitt bälte utan problem. Däremot dröjde det oroväckande länge innan Daniel dök upp. Och när han väl dök upp, ca 10 min efter huvudklungan, sa han "Ni behöver inte langa nåt mer åt mig grabbar" med ett uppgivet tonfall.

Vasslan

Utan problem lyckades vi ta oss till Vasslan och ställa oss på en fint langaställe. Tre man i tät, däribland Suther som såg fortsatt stark ut. Denna gång var det lättare att langa eftersom vi stod på krönet efter en uppförsbacke och för att klungorna var mindre och mer utdragna. Langningen gick utan problem och både Peter och Gustav låg fortfarande bra till. Tomas började däremot se lite tröttare ut. När vi langat till Tomas började jag och Bingo fundera på hur vi skulle göra med Daniel. Vi kunde ju inte vänta för länge med risk för att bli sen till vår nästa station. Men vi behövde inte fundera så länge innan Daniel dök upp, med en helt annan geist än tidigare. "Det börjar lossna nu" hojtade han till oss och fick en ny flaska.

Läde


Hann till Läde utan större problem. Vi ställde oss i en bra position och kunde se täten passera. Tynell hade säkert 15 pers på samma ställe. Vi var två pers för fyra åkare. Det hade hänt en del sedan sist. De stora favoriterna hade kommit upp i tät och spänningen steg. Peter kom i en niomannaklunga ca 5min efter tätet på en placering runt 45. Denna gång bjöd vi på Kaffe/Cola. Gustav var inte många sekunder efter, men avhängd från Peters klunga. Gustav skrek "Jag har usla skidor" men vi försökte pusha på han så gott vi kunde. Det svåra nu var att veta hur grabbarna låg till, något som man inte riktigt hänger med i när man ska langa vätska. Men som tur var skrek en annan langare till sin åkare att han låg på plats 84, så då kunde vi börja räkna.

Nästa åkare till vår station ur vårt team var Daniel, som gått om Tomas. Daniels positiva trend höll i sig och han tappade ut vätskan tyvärr men fick med sig en snickers i alla fall. Turligt nog stod Tomas föräldrar lite längre ner och kunde ge Daniel lite dricka. Tomas kom strax efter och fick lite uppiggande kaffe/cola. Daniel passade även på att knäppa av sig sitt flaskbälte så pass lägligt att det landade på killen som låg närmast bakoms pjäxor.

Då var jag och Bingo klara med vår uppgift. Vi var även så generösa att vi langade ut den överblivna drycken till David Lingfors och Øyvind Watterda. Däremot hann vi inte tillbaka till Mora och se spurten. Eller, vi hann, men fick ingen parkering. Vi fick stanna till och se målspurten på Bingos Iphone istället. Men när vi tillslut hittade en parkering och sprungit till målet kunde vi se Daniel spurta om Lassi Karonen och knipa 99:e-platsen. Tomas kom ett stycke senare in på 142:a-platsen men många meter tillgoda på bästa dam.


Resultat

Peter 39:a
Gustav 53:a
Daniel 99:a
Tomas 142:a
6 tomma termosar
1 borttappad langningsflaska
7 kladdiga och bättre begagnade langningsflaskor
2 orörda drickaflaskor som Daniel kastat ifrån sig
2 rörda drickaflaskor som Tomas kastat ifrån sig
2 flaskbälten
1 snickers till Daniel
1 snickers till servicepersonalen


Summering
Det var kul att uppleva vasaloppet på detta sätt. Men det var svårt att hänga med i tävlingen. Vi hade förvisso ganska bra koll tack vare Bingos Iphone och telefonrapporter från både Rollen och Sjökan. Men när väl täten dyker upp i spåren måste man som langningspersonal fokusera på sin uppgift och hitta sina åkare. Men det var egentligen bara på första stationen det blev knivigt. När fältet väl drog ut sig kunde man se loppets framfart. Kul att se Suther och Jocke uppe i tät i mer än halva loppet. Men framförallt blev jag väldigt sugen på att köra själv.

Øyvind Watterda


Skidåkning hemmavid


De är jobbigt att man måste gå så långt till spåren:-P


Ganska najs med nydragna spår på Tjärnaberget

Skido-träning

Körde en till skido-träning vid Pumpen efter jobbet idag. En riktigt fin medeldistans med fyra varv. Klockrent träning inför Ånn. Efteråt bjöd Grillen på middag och vi planerade inför vasaloppet. Jag tror "mina" grabbar kommer åka riktigt bra. Blir en kul söndag.

Vintercup

11km lät tuffare än vad det var. Men eftersom det var mestadels väg så tog benen rätt bra stryk ändå. Jag gjorde ett parallellfel till kontroll 12 och tappade Pelle ur sikte. Gjorde sedan något dumt vägval där jag fick springa i djupsnö där jag hade hoppats på plogad väg. Mötte Pelle igen i slutdelen av banan och var ca. 2min efter. men till näst sista tog jag det säkra fegisvägvalet som visade sig vara riktigt dåligt, medan Pelle hittade ett riktigt bra och kort skoterkörd stigvägval. I mål var jag 5min efter. Ett bra pass!

Gocart

Körde entimmeslopp med jobbet idag. Tre pers per lag och man var tvungen att göra minst fem depåstopp med förarbyte. Ruggit kul tävlingsform! Men mitt lag lyckades knipa den förjävliga fjärdeplatsen, 2.433sek från pallen. Efter 133 varv!

Gissar att det kommer generera kroppsliga smärtor dock. Känner redan skav i ryggen och har ont i ena knät som jag slog i ratten då jag körde lite fort in i en kurva och studsade mot kanten. Händernas krampaktiga tag om ratten ger nog också en del smärta. Men som konditionsidrottare älskar man smärtan, så jag klagar inte.

Skido-träning

Kanonfin skido-övning idag vid "Pumpen". Två sprintbanor med teknisk intensitet och vägvalsutmaningar. Jag var lite seg i kroppen men ganska vass i knoppen. Jag slutade lite tidigare från jobbet idag så jag kunde lyxa med att träna i dagsljus. Ett bra drag. Ett litet sämre drag var att lämna kvar telefonen på jobbet. Vilodag i morgon och gocart med jobbet.

Måndag

Två pass idag och väldigt långsamt på jobbet. Löpintervaller på bandet vid sexrycket. Sedan jobb.  Snökaoset ställde till det på hemvägen så att jag bommade 15min på hemresan. Skulle köra genvägen genom skogen. Helt ok väglag, men en klantjävel hade kört ner sig i diket så att två traktorer fick stå och slita upp gamm-bilen. Omöjligt att köra förbi. Så jag fick backa i 400m med dålig visabilitet genom bakrutan. Kunde tillslut vända och sedan köra tillbaka till start för att sedan ta den säkra vägen hem. Surt då jag hade bestämt tid med Påsen för träning. Men vi kom iaf iväg till bergebo och snöpulsade med skejtskidor i 80 minuter. Inget OS at kolla på känns konstigt, men skönt att vara "klar" redan vid 21-tiden, det händer inte ofta. Luktar skido-övning i Hosjö i morgon, gött dä!