På plats i Arvidsjaur

Idag har jag kört min första SkidO-övning på snö denna säsong. Skitkul! Riktigt bra förhållanden här och dagens övning höll riktigt hög klass. Sture, Pär och Frans har gjort ett riktigt bra jobb med spårkörningen och dessutom har Håkan varit ute och kört lite mer idag med skotern. Ett gediget spårsystem har tagits fram vilket bådar gott inför veckan. I morgon börjar vi med hårdkörningen för att på onsdag ha ett testrace inför världscupspremiären. Känns bra att det är så pass bra förhållanden här att det verkligen kommer bli fair play.
 
Jag kan även passa på att tipsa om världsmästare Arnessons tankar om OL-galan i helgen där han blev prisad för årets prestation och även fick Silvastipendiet. Däremot gör Skogssportens Gynnare stor skillnad på fotorientering och förbundets övriga grenar. Håller med Arnesson i kritiken. Att gå med i Skogssportens Gynnare känns genast väldigt oaktuellet. Läs inlägget här
 
Och appropå OL-galan verkar det mest ha handlat om fotorientering även där. Det delas ut priser för "årets" på respektive distans och för årets stafettlag. Det finns i förbundets grenar fyra världsmästare (Arnesson, Alexandersson, Thomasson och team event i Pre-O), tillsammans har dessa tagit guld på alla distanser. Men ingen fick pris för "årets" på någon distans, förutom Tove som fick det för årets långdistansare (Som hon inte vunnit i skidO men tagit silver på i fotorienterings-VM och brons i skido-VM) och Marit Wiksell för årets sprinter utan VM-guld på distansen i Pre-O. Även här otroligt tydligt vilken ojämnställd syn det egna förbundet har på sina fyra grenar. Att Arnesson vann guld på långdistans både på VM och EM tycker jag är givet att vara årets långdistansare.
 
Inte för att jag vill nedvärdera någon av OL-galans pristagares prestationer men jag skulle vilja ha en mer nyanserad och proffsig bedömning.
 
Att över huvud taget jämföra prestationer mot prestationer tycker jag i grunden är fel då det är så otroligt svårt att göra en rättvis bedömning av vad prestationen innebär.
 
Det är kul att vi har så många framgångar i orienteringsförbundet. 5 VM-guld i SkidO, 1 VM-guld i MTB-O, 1 VM-guld i Pre-O och där till massa fler medaljer i alla fyra grenar. Vi är på god väg att ha Världens bästa landslag i fyra grenar. Även om förbundet idag bara värdesätter en av dem (den gren som inte genererat något VM-guld).

Kommentarer
Postat av: Olle

Fast Marit Wiksell vann VM Guld i Temp-O (Preo'ns sprint) som hade premiär under årets VM. Så sett är det korrekt att hon fick priset. Dock delade hon det med Annika Billstam som inte fick guld utan brons. Tydligen är brons i fot-o mer värt än guld i preo...

Så Preo fick 2 vm guld ;)

2013-11-18 @ 22:46:39
Postat av: Hammer

Olle>> Ok, jag var lite osäker på Pre-O, kikade på vm-hemsidan och fattade det som att hon tog silver på TempO. Men tydligt att fot-o-brons väger tungt

2013-11-19 @ 10:55:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback